Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Ами то и ний в човекозастраховането имаме фондове с доходност 20+ %... ама те не инвестират на 80% в дългови книжа и депозити...
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Импе, ти сигурно се шегуваш- погледна ли линка да видиш за какви проценти става въпрос- от 20 нагореМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
Като ще говорим за пропускане, Импе, забрави да споменеш, че тези 10% данъчна отстъпка ги има, но ако решиш да си изтеглиш парите от ДПФ по рано (5 години и повече преди пенсионна възраст) трябва да върнеш и този преотстъпен данък. Същото важи и за инвестиционната застраховка "Живот" - има 10% отстъпка, обаче при изплащане на сумата след изтичане на срока, доходът, съответстващ на частта от премиите, за които е ползвано данъчно облекчение се облага с окончателен данък от застрахователното дружество. Един печен застраховател като тебе трябва да ги знае тия работи.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Същото е и с инвестиционните фондове - да не говорим, че някой може да си е турил парите в един фонд и да не ги е бутнал, а друг някой с 2-3 врътки в нужните моменти от агресивни към консервативни фондове и обратно да си е направил двойно по-висока доходност. Не знам какво не съм си написал, ама на невежествени въпроси трудно се дават смислени отговори.
А и в твоята сметка - Гари - не влизат по 10% данъчни облекчения от всяка вноска. Щом отчитаме минусите (таксите) да отчитаме и плюсовете (прецакването на г-н горанов (проклетдае)). Така де факто 19-а година човекът ще е 6.25% на плюс от всяка вноска още при внасянето и.
Коментар
-
Ами не ти е лоша доходността, не забравяй, че все пак парите си ги внесъл не на куп, но последната вноска е преди година. Въпрос на регулация е тоже - пенсионните ни фондове са замислени като доста консервативна инвестиция.
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Gledaj сега приятел, онзи ден си гледах партидата по доброволния фонд , започната на 22 дек 2014, направени 13 вноски по 70 лв. Като махнеш таксите / 3%- 2,10лв/ натрупани около 940-950лв. Онзи ден имах около 1064лв. И ето ти сравнение с нещо в немско, само седни да не паднеш
http://www.verivox.de/fondsvergleich...sk=3&period=28
Който иска може да си поиграе и да разгледа доходността на фондовете и по специализиция. И понеже заплатта ми отива в шпаркасата онзи ден ме привикаха да ми искат пари- оферта за застраховка да ми направела банката/работи с провинциал- фонд дека, има го в таблицата/. Е на мен не ми хареса и няма да подпиша договор с тях но нямат такива проценти за каквити ти говориш- 5 напред, ама реално 10 назад
Ако бях сложил парите за фонда на депозит щях да съм по добре
Фонда е пенсионен институтМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
да при внасяне на 6,25% и после кат го чешат 1% 30 години ще е 23,75% на минусМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеИграч: ти тоже имай уважение към парите. Най-малкото за туй, че срещу твоите 100 лв вноска, държавата ти позволява да не плащаш 10 лв данък, тоест внасяйки 100 лв ти не си 5 лв назад (вече и по-малко), а 5 лв напред... и тия 10 лв неплатен данък ти няма да върнеш никога.
80% се инвестират в ДЦК, защото такава е държавната регулация, ПФ не са си го измислили това.
http://www.verivox.de/fondsvergleich...sk=3&period=28
Който иска може да си поиграе и да разгледа доходността на фондовете и по специализиция. И понеже заплатта ми отива в шпаркасата онзи ден ме привикаха да ми искат пари- оферта за застраховка да ми направела банката/работи с провинциал- фонд дека, има го в таблицата/. Е на мен не ми хареса и няма да подпиша договор с тях но нямат такива проценти за каквити ти говориш- 5 напред, ама реално 10 назад
Ако бях сложил парите за фонда на депозит щях да съм по добре
Фонда е пенсионен институт
Коментар
-
Същото е и с инвестиционните фондове - да не говорим, че някой може да си е турил парите в един фонд и да не ги е бутнал, а друг някой с 2-3 врътки в нужните моменти от агресивни към консервативни фондове и обратно да си е направил двойно по-висока доходност. Не знам какво не съм си написал, ама на невежествени въпроси трудно се дават смислени отговори.
А и в твоята сметка - Гари - не влизат по 10% данъчни облекчения от всяка вноска. Щом отчитаме минусите (таксите) да отчитаме и плюсовете (прецакването на г-н горанов (проклетдае)). Така де факто 19-а година човекът ще е 6.25% на плюс от всяка вноска още при внасянето и.
Коментар
-
Кой да ти ги изчисли за 20 г. като фондовете съществуват от 2004 г.? На 1 юли 2004 г. всички дялове са 1.000 и оттогава се изчисляват. Сега средната стойност на 1 дял в УПФ е 1,60. 60% за 12,5 г. са 3,83% средногодишна доходност. На ДПФ средната стойност на един дял е 1,66 - значи 4,13% средногодишна доходност. Не е толкова зле колкото всички разправят. Разбира се, 5% входна такса е много и тя правилно ще намалява в следващите години. 2016 г. беше 4,5%, тази година вече е 4,25%. Ще стане 3.75% през 2019 г.. Инвестиционната такса от 1% вече не е 1%, а 0,85%. Ще падне на 0,75%.
За ДПФ таксите винаги са били по-ниски отколкото за УПФ.
Коментар
-
и за това ли да плащаме чрез високите таски на фондовете - те какво са направили за тези 10% ?????????
Коментар
-
Кой да ти ги изчисли за 20 г. като фондовете съществуват от 2004 г.? На 1 юли 2004 г. всички дялове са 1.000 и оттогава се изчисляват. Сега средната стойност на 1 дял в УПФ е 1,60. 60% за 12,5 г. са 3,83% средногодишна доходност. На ДПФ средната стойност на един дял е 1,66 - значи 4,13% средногодишна доходност. Не е толкова зле колкото всички разправят. Разбира се, 5% входна такса е много и тя правилно ще намалява в следващите години. 2016 г. беше 4,5%, тази година вече е 4,25%. Ще стане 3.75% през 2019 г.. Инвестиционната такса от 1% вече не е 1%, а 0,85%. Ще падне на 0,75%.
За ДПФ таксите винаги са били по-ниски отколкото за УПФ.
Относно таксите - в началото бяха оправдано толкова високи тъй като имаха много малко активи, които да управляват. С времето обаче тези активи растат значително докато разходите не са правопорционално растящи на приходите. Затова и трябва инвестиционната такса да се намали под 0,5% тъй като това което те правят в момента е пасивно управление на активите, за което вземат такса като за активно. И ако някой твърди, че не са пасивен инвеститор нека им отвори портфейлите за последните няколко години. Всичко, което изчезва от тях са падежиращи облигации, които се заменят с новоемитирани подобни такива.
Коментар
Коментар