IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

Може, да кажем картинката лъже, но в Полша пенсии по УСД1000 не са рядкост. И не са от ПФ. Просто са пропорционални на резултат на вноски.
    Понеже ми се чете току-що го проверих.
    България може да пробва пенсионната система на всяка държава в света, и никога няма да постигне същите резултати. Системата произхожда от икономиката и демографията, не обратното.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

http://sparrowism.soc.srcf.net/home/piratesarecool4.gif

Ако не ти се чете, това е графика, също в сиво и синьо, доказваща че глобалното затопляне е причинено от спада на броя пирати по моретата.
      Може, да кажем картинката лъже, но в Полша пенсии по УСД1000 не са рядкост. И не са от ПФ. Просто са пропорционални на резултат на вноски.
      Понеже ми се чете току-що го проверих.

Коментар

Сякаш ще те пита някой а съгласие.

Долу vgc беше дал линк към картинка дето България е в една сива зона. На същата картинка Полша е показана в един красив циан. Същата тази Полша ако не се лъжа (ма едва ли да се лъжа) натири ПФ-тата си като мръсни котета. И ето го резултата. Ние с ПФ-та но в сиво, Полша без ПФ-та в красиво бледо-синичко.
        http://sparrowism.soc.srcf.net/home/piratesarecool4.gif

Ако не ти се чете, това е графика, също в сиво и синьо, доказваща че глобалното затопляне е причинено от спада на броя пирати по моретата.

Ако това е твърде абстрактно, нека пробвам и по друг начин:
        http://www.foxnews.com/world/2016/03...in-poland.html

Виж какво е станало в Полша след като са си натирили фондовете.
        Last edited by Abnell; 03.08.2017, 19:02.

Коментар

• Здравейте,
          Мии, опростете я бре, таз пенсионна система...
          Имам колеги дето се пенсионират и направо се поболяват от ровене по документи....

пп Моето мнение, че няма и не може да има фалирала държавна пенсионна система.....Дано да не променят пак закона с прехвърлянето на сметките.....

Коментар

Предвид горните точки, не виждам какво изобщо може да се каже по въпроса. Ако идеята е да направим фондовете по-конкурентни и ефикасни съм с две ръце за, но ако идеята е да ги премахнем в полза на НОИ никога няма да се съглася.
            Сякаш ще те пита някой за съгласие.

Долу vgc беше дал линк към картинка дето България е в една сива зона. На същата картинка Полша е показана в един красив циан. Като Франция, Австрия и Щатите. Същата тази Полша ако не се лъжа (ма едва ли да се лъжа) в 2014 натири ПФ-тата си като мръсни котета. Запази възможността доброволна да им харизваш парите си ако много го искаш. И ето го резултата. Ние с ПФ-та но в сиво, Полша без ПФ-та в красиво бледо-синичко.

Уговорка - в Полша за родените слад 1.1.49, още повече за тези след 70-та година, значение за пенсията имат вноските най-вече. Освен това там не клекнаха пред протестите на силовиците и им вдигнаха и възрастта за пенсия и орязаха твърде големите придобивки.
            Last edited by VNM; 03.08.2017, 18:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
              Разчитате на къса народна памет или на какво с текущата мантра за увеличаване на осигурителната тежест? Да припомня решението на вашият колега г-н Орешарски от 2008-ма година с което той вдигна осигурителната тежест с 10% до 43.65% при което специално за пенсионните вноски "ДЪРЖАВАТА" ни тържествено се закле че поема най-голям дял - 12%, работодателят щял да плаща 10%, а работникът - 8% : http://lex.bg/news/news_print/19167

Ще ми припомните ли колко струва едно държавно обещание в момента като цифри, след поредното разфасоване на данъчно-осигурителната тежест ?
              И понеже г-н Христов реши да си играе на викторинки, то аз ще отговоря вместо него на собственият си въпрос - ДЪРЖАВНОТО обещание на струва абсолютно нищо, защото родната политическа вихрушка няма навика да изпълнява обещаното. В момента "държавата" която се закле в собствените си 12 процента НЕ ГИ ДЪЛЖИ защото съвсем целенасочено отмени това свое собствено задължение преди две години. Т.е. в момента осигурителните вноски изглеждат така:
              - ЕДНА ГОЛЯМА 0 като проценти от страна на държавата "осигурител"
              - 13.34 % за сметка на работника - имаме увеличение от 3.4% с тенденция за увеличение докато се компенсират елиминираните 12% "обещание" на държавата от 2008-ма.
              - 18.36 % осигурителни вноски от работодателя.

Вие си мечтайте за пенсия от НОИ своевременно ... И попитайте някой държавен "експерт" по пенсионното дело, дали е вярно че са си харесали 75 годишната възраст (дето я спряга VNN в погрешен контекст) като МИНИМАЛНА възраст за пенсиониране през 2050-та ИЛИ ДА за любимият им солидарен модел?

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                Здравейте,

за повечето тук пенсионната система е твърде сложна, за да се ориентират
                хайде да започнем отначало и полека - по един въпрос на ден, а?

Благодаря
                Спорът ни не е математически, а фундаментален. Не можем да се съгласим за допусканията в условието на задачата. За да не говоря просто наизуст, нека цитирам едни твои сметки:

Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                Доходност на вноските в ДОО

Получавам следната реална "доходност" (реална вътрешна норма на възвръщаемост - IRR) на вноските в ДОО:

* 1.9 % годишно при осигуряване на макс и
                * 1.8 % годишно при осигуряване на средна РЗ
                Това беше при включване на данъците които НОИ гълта към днешна дата в изчислението на доходността. Отделно в друг скорошен пост имаше следната сметка за фондовете:

Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

б) НОИ и УПФ, като УПФ-то от 2002 до 2016 ти е донесло 0.85 % реална годишна доходност

Това прави разлика от 1%. Понеже не съм сядал да смятам, няма и да оспорвам резултатите, а ги приемам като чиста монета и изхождам от тях. Та, това е ситуацията в момента. Аз лично няма да се пенсионирам скоро, а след някое друго десетилетие. Ако приема, че в момента НОИ бие фондовете с 1%, трябва да се питам дали това ще продължи в бъдеще, и ето какво осъзнавам веднага:

1) Фондовете като цяло са постигнали 0,85% реална доходност. Аз обаче съм клиент на един от тях. Имам свободата да гледам резултатите и портфейлите на всеки, и при достатъчно знание, отделено време и късмет мога да избера фонд който бие средният резултат. В НОИ нямам тази възможност. Там резултатите ми ще са обвързани по-скоро с политически решения, което може само да ме притеснява, защото нито мога да ги предвидя, нито да избягам от тях в друго НОИ.

2) Дефицитът на НОИ има изгледи само да расте по чисто демографски причини. От доста време вече този дефицит се захранва с данъци. Аз знам, че като работя и се осигурявам на по-висока заплата, до някакъв етап, ще получавам и по-висока пенсия. За мое съжаление, обаче, бъдещата ми пенсия от НОИ не е индексирана спрямо данъците които също давам на НОИ. В момента давам още толкова данъци колкото осигуровки. Ако продължа да се осигурявам на същите пари, но давам все повече данъци, пенсията ми няма да расте и доходността ми ще се срине. 1% разлика далеч не е достатъчна преднина, за да ме успокои че НОИ няма да падне много под фондовете докато ми дойде време да се пенсионирам. Същевременно, капиталовият пазар претърпя голяма криза преди няма и 10 години, така че имам основание да мисля, че резултатите на фондовете ще останат поне същите, ако не и по-добри.

3) В момента законът е такъв, че мога да изчакам до 5 години преди пенсиониране, и чак тогава да се прехвърля в НОИ, ако видя, че така е по-изгодно за мен. Докато съм клиент на пенсионен фонд парите ми все пак се увеличават. С малко, с много, но при всички положения след като махнем таксите и даже инфлацията, аз оставам с повече пари отколкото съм внесъл. Същевременно, аз няма да видя "доходност" от НОИ преди дълги години да получавам пенсия, а доходността ми във фонд е факт всеки ден още докато работя.

Предвид горните точки, не виждам какво изобщо може да се каже по въпроса. Ако идеята е да направим фондовете по-конкурентни и ефикасни съм с две ръце за, но ако идеята е да ги премахнем в полза на НОИ никога няма да се съглася.

Коментар

• Я да видим от лаика.
                  40000.
                  Понеже е индивидуална, не-надхвърляема партида за пожизнена пенсия може да се ползва половината - 20 000
                  Средна продължителост на живот за мъже(75) - пенсионна възраст (65) =10 г
                  Насетне по методологията за изплащане на 20000.00 заем с 1% лихва за 10 години - около 165 лева.
                  Така има буфер за още 10 г.
                  Евентуален остатък се изплаща на наследниците

Ако има такива инати, че преживеят 20г. пенсионирани, за наказание пенсията спира тук нейде със изчерпването на средствата по нея.

Бележка : Нямам никаква идея как се смятат пожизнени пенсии в действителност.
                  Last edited by VNM; 03.08.2017, 17:21.

Коментар

• Здравейте,

за повечето тук пенсионната система е твърде сложна, за да се ориентират
                    хайде да започнем отначало и полека - по един въпрос на ден, а?

като начало да питам: Пенсионирате с Х лева по партида от УПФ - утре! Х е колкото, толкова - може да е 30 000, може да е 50 000 или 100 000 лв.

Какъв размер пожизнена пенсия смятате, че ще ви отпусне ПОДът на всеки 10 000 лв по партида и как го сметнахте?

Благодаря

Коментар

Аз само твърдя, че или НОИ няма доходност, или го третираме като нещо което може да има доходност, но тогава ще има и някои други неща, като активи и пасиви. Да си избираме като ни е удобно един път едното един път другото е или под нивото на този форум, или някаква закача с квантовата механика, която не разбирам.

Ако НОИ действително предлага 4% реална доходност за десетилетия напред и рискът от фалит се свежда само до това дали някакви политици ще кажат "да", значи е най-невероятният финанов продукт на всички времена и мокър сън за всеки инвеститор. Ако МинФин измисли някакъв инструмент с който да се инвестира в НОИ редицата на желаещи ще стига през САЩ до Китай, и нашите пенсионери ще са най-богатите на света.
                      Не си прав

Коментар

NOI няма доходи! това е само твое невярно твърдение. НОИ има бюджет.
                        Аз само твърдя, че или НОИ няма доходност, или го третираме като нещо което може да има доходност, но тогава ще има и някои други неща, като активи и пасиви. Да си избираме като ни е удобно един път едното един път другото е или под нивото на този форум, или някаква закача с квантовата механика, която не разбирам.

Ако НОИ действително предлага 4% реална доходност за десетилетия напред и рискът от фалит се свежда само до това дали някакви политици ще кажат "да", значи е най-невероятният финанов продукт на всички времена и мокър сън за всеки инвеститор. Ако МинФин измисли някакъв инструмент с който да се инвестира в НОИ редицата на желаещи ще стига през САЩ до Китай, и нашите пенсионери ще са най-богатите на света.

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
                          За теб бюджетът на НОИ може да важен, за мен пък е важно да излезем от сивата зона на тази графика и мога да те уверя че с НОИ начело шанса това да стане е една кръгла нула: https://www.globalpensionindex.com/w...NTRY-MAP-2.jpg
                          И при положение че НОИ дава повече, то с ПФ шанса е ПОД кръглата нула....

Дано не ви убягва намека с абревиатурата ...

Коментар

• И ТОГАВА питам аз г-н Христов, пак ли 2 пенсии ще са по-малки от една?

Коментар

• Нейков предупреди, че пенсионните системи, както са изградени в момента, няма да издържат.

Приближаваме се към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., „но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи", коментира той.

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/...i-v-es-244186/

Коментар

Важното е дали е посилен за държавата бюджетът на НОИ, а не дали се попълва от осигуровки. Това (посилността) се мери като % от БВП. При нас е поносим с тенденция (поради вдигане на БВП и намаляване на пенсионерите) да се подобрява.
                                Другото, приказките за недофинансирането на НОИ, си е популизъм който се използва за да се пъкнат недоразумения като ПФ.
                                За теб бюджетът на НОИ може да важен, за мен пък е важно да излезем от сивата зона на тази графика и мога да те уверя че с НОИ начело шанса това да стане е една кръгла нула: https://www.globalpensionindex.com/w...NTRY-MAP-2.jpg
                                Chapter 5 of the Melbourne Mercer Global Pension Index provides a brief summary of the retirement income system of each country in this study, together with

Коментар

Working...
                                X