Първоначално изпратено от vgc
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнениеТо и активноста на Л.Х. е в учудващ синхрон с напъните на управляващите.
Коментар
-
To чичето може би е съветник на зам.минфина. Щото само по тая верига му повтарят мантрите. Куневица изобщо не ми я хвали, я кажи кой и финансираше кампанията? То и активноста на Л.Х. е в учудващ синхрон с напъните на управляващите. СлучаЕнос? Едва ли.
А това, че лъсна разчета с колко ще се увеличи дефицита на НОЙ, ако всички се преместим там - тишина.
Иначе - за солидарен стълб (само със социални пенсии по 200-300лв), останалите - както искат и където искат да се спасяват (айде за тия преходните - държавата ще трябва да плаща). Ама не за 30% от заработеното, ами за 10%.
vgs, аз за чичето се сетих откъде го познавам. С теб не знам да сме се засичали .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
Цитирам какво написах вчера. Г-н Христов каза, че не е съгласен, но не каза повече. По изцяло негови сметки НОИ в момента бие фондовете с 1%. Колко са реалистични тези сметки не коментирам, само питам дали има човек който е готов да поеме рисковете свързани с НОИ за 1% доходност.Last edited by VNM; 04.08.2017, 19:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение
Спорът ни не е математически, а фундаментален. Не можем да се съгласим за допусканията в условието на задачата. За да не говоря просто наизуст, нека цитирам едни твои сметки:
Това беше при включване на данъците които НОИ гълта към днешна дата в изчислението на доходността. Отделно в друг скорошен пост имаше следната сметка за фондовете:
Това прави разлика от 1%. Понеже не съм сядал да смятам, няма и да оспорвам резултатите, а ги приемам като чиста монета и изхождам от тях. Та, това е ситуацията в момента. Аз лично няма да се пенсионирам скоро, а след някое друго десетилетие. Ако приема, че в момента НОИ бие фондовете с 1%, трябва да се питам дали това ще продължи в бъдеще, и ето какво осъзнавам веднага:
1) Фондовете като цяло са постигнали 0,85% реална доходност. Аз обаче съм клиент на един от тях. Имам свободата да гледам резултатите и портфейлите на всеки, и при достатъчно знание, отделено време и късмет мога да избера фонд който бие средният резултат. В НОИ нямам тази възможност. Там резултатите ми ще са обвързани по-скоро с политически решения, което може само да ме притеснява, защото нито мога да ги предвидя, нито да избягам от тях в друго НОИ.
2) Дефицитът на НОИ има изгледи само да расте по чисто демографски причини. От доста време вече този дефицит се захранва с данъци. Аз знам, че като работя и се осигурявам на по-висока заплата, до някакъв етап, ще получавам и по-висока пенсия. За мое съжаление, обаче, бъдещата ми пенсия от НОИ не е индексирана спрямо данъците които също давам на НОИ. В момента давам още толкова данъци колкото осигуровки. Ако продължа да се осигурявам на същите пари, но давам все повече данъци, пенсията ми няма да расте и доходността ми ще се срине. 1% разлика далеч не е достатъчна преднина, за да ме успокои че НОИ няма да падне много под фондовете докато ми дойде време да се пенсионирам. Същевременно, капиталовият пазар претърпя голяма криза преди няма и 10 години, така че имам основание да мисля, че резултатите на фондовете ще останат поне същите, ако не и по-добри.
3) В момента законът е такъв, че мога да изчакам до 5 години преди пенсиониране, и чак тогава да се прехвърля в НОИ, ако видя, че така е по-изгодно за мен. Докато съм клиент на пенсионен фонд парите ми все пак се увеличават. С малко, с много, но при всички положения след като махнем таксите и даже инфлацията, аз оставам с повече пари отколкото съм внесъл. Същевременно, аз няма да видя "доходност" от НОИ преди дълги години да получавам пенсия, а доходността ми във фонд е факт всеки ден още докато работя.
Предвид горните точки, не виждам какво изобщо може да се каже по въпроса. Ако идеята е да направим фондовете по-конкурентни и ефикасни съм с две ръце за, но ако идеята е да ги премахнем в полза на НОИ никога няма да се съглася.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнениеМеглена Кунева заложи на Любомир Христов за вицепрезидент
http://www.capital.bg/politika_i_iko...ir_hristov_za/
Тогава М. Кунева не беше моят избор защото не съм и простил как се отказа от евродепутатстването си и вместо нея отиде персоната Олимпи. Т.е. изигра ролята на лице, а после получихме гъз.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Да, защото е независим и финансиран САМО от членовете си. Задници не лижем. Sorry, ако това ви натъжава
http://www.capital.bg/politika_i_iko...ir_hristov_za/
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Ако искаш - драги - можеш и ти да пробваш да ми отговориш - защото Л. Христов явно няма желание....
Имп, как да ти отговоря като първо не се считам за компетентен да направя правилните сметки и допускания и второ ми се струва пустословие. ПФ може да ми занули партидата за две-три години преди пенсия и аз не мога да направя нищо срещу това.
Все пак - дори да приемем тезата ти за това че НОИ няма да е в състояние да изплаща нищо ако се запазят сегашния КСО и демография, то ПФ пак продължават да са (остават) най-лошата алтернатива позната на мен. Помня как Горанов миналата година уж случайно се изпусна по телевизора че мислят да премахнат клаузата за унаследяване на остатъците от партидите и да ги сложа в общ кюп за изплащане на пожизнените пенсии. Само тази червена лампичка ми стига за да съм твърд противник на продължаването на съществуването на недоразуменията ПФ. Самата отрицателна реална доходност е просто щрих.
Като социално отговорен индивид (не е нужно да ми харесва но разбирам и приемам нуждата от солидарен стълб) не си представям система където всеки 100% сам се грижи за пенсията си. По-скоро ми харесва вариант със запазен солидарен стълб, където тежест има не стажът а вноските + пенсионната възраст и където отсъстват задължителните ПФта. И разбира се солидарен стълб означава че няма права пропорционалност между внесъл и получил.
Не мога да ти отговоря на въпросът какво ще получи от ПФ като пенсия някой крадец - да се укриват данъци е тежка кражба , питай данъчните в Щатите ако не вярваш, ако успешно е крал държавата 9 години, но моля те ти, който знаеш отговорът, ми кажи какво ще получи същия ако стои далеч от ПФ а вложи някъде парите си много по-разумно, в пъти по-ниска такса и наистина по-добра реална доходност?
Все пак си мисля че за 40-50 хиляди по партидата си ще получи смешна пенсия съизмерима със социалната от НОИ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеTова, което пише в КСО е, че пенсионната възраст за мъжете и жените ще нараства по график до достигане на 65 г. възраст, а след това "възрастта се обвързва с продължителността на живота". Но КАК се обвързва? Със сиджимка ли, с канапче ли - не пише. Т.е. ще ви оставят да не знаете до последно ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеЛично аз нищо не игнорирам ,но многото мнения помежду само разводняват темата. Както виждаме, голяма порция глупости не ни е довела много напред. Затова предпочитах да изакам по-тихо следващите стъпки през следващите дни...
А това че най-прецакани са осигурените на макса е ясно. След като УПФ си е прецакваща схема, логично е колкото си по in толкова да си по-прецакан. Няма как да е инак.
Обясних и изчислих, как човекът може да си докара 260-270 кинта пенсия за ДЕВЕТ години бачкане извън нежните грижи на Ной. Топката сега е във вашето поле. Прочутият експерт, на който правите Прима Вера - като на Дуче - не ще да я отиграе - ти ще се пробваш ли? Ърм?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Да, защото е независим и финансиран САМО от членовете си. Задници не лижем. Sorry, ако това ви натъжава
Сори.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
ИД"Ф"К (институт на дипломираните "финансови" консултанти) има приходи от 33,259.27 лв. през 2015г. - тоест ЕДНА ГОДИШНА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА...
http://dfk.idfk.org/documenti/
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
Не мисля че е коректно да класифицирате ваши колеги, но вие си знаете най-добре що за роля сте си избрали. Това което мога да ви кажа като един редови представител на поколението X, е че на нас грам не ни дреме дали пенсията ще ни е с пет лева по-висока или по-ниска в следствие на умопомрачителни математически формули.
Това което ни вълнува е следният въпрос:
Вярно или невярно е твърдението, че за нашето поколение вие в ролята на "съветници" и НОИ в ролята на изпълнител ще ни пенсионирате чак на 75 годишна възрастт?
Нейков казваше преди време - ама депутатите не чуят - че е нормално очакваната продължителност на пенсионния период да е около и да не надвишава половината от активния период на осигуряване. Сега - при 65 г. възраст за пенсиониране - това е горе долу така за жените и 3-3.5 по-кратък пенсионен период за мъжете.
A, а, а , и нямам никакви претенции за колегиалност, дори напротив
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Смешни обвинения - купен шаман като вас, който на базата на манипулирани изчисления подлъгва хората, обвинява другите. ВАШИТЕ допускания са нагласени - БАДДПО ви ПОПИЛЯХА, а не просто ви опровергаха !!! Вие - работите с нагласени и очевидно неверни допускания, яростно игнорирайки например демографските процеси, които очевидно и за децата загробват Ной и ще го доубият в не толкова далечно бъдеще.
За доходността на "АлианцЪТ" вие не се грижете - обяснете ми как 2 000 000 хъхреци ще се спукват от бачкане след 20 години, за да ми плащат пенсията.
По-долу, в постът си от 00:09 часът зададох някои въпросчета и направих някои любопитни сравненийца - вие ги игнорирахте и не ги коментирахте, впрочем не съм и очаквал друго - освен да ги игнорирате, ЗАЩОТО НЕ ВИ ОТЪРВА.
ИД"Ф"К (институт на дипломираните "финансови" консултанти) има приходи от 33,259.27 лв. през 2015г. - тоест ЕДНА ГОДИШНА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА...
http://dfk.idfk.org/documenti/
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеМного просто ще го коментирам: Като голословно и необосновано твърдение на един продал се човек.
Това което ни вълнува е следният въпрос:
Вярно или невярно е твърдението, че за нашето поколение вие в ролята на "съветници" и НОИ в ролята на изпълнител ще ни пенсионирате чак на 75 годишна възраст?
- 1 like
Коментар
Коментар