IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
    Че нали ти лично си участвал в написването на този кодекс. Защо сега говориш за него в трето лице? ...
    Това горното сънуваш ли го или го бълнуваш?

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
      То и активноста на Л.Х. е в учудващ синхрон с напъните на управляващите.
      Това пък откъде дойде - управляващите млъкнаха за УПФ-тата много отдавна. Казаха им да не пипат там, да не пречат.

Коментар

• To чичето може би е съветник на зам.минфина. Щото само по тая верига му повтарят мантрите. Куневица изобщо не ми я хвали, я кажи кой и финансираше кампанията? То и активноста на Л.Х. е в учудващ синхрон с напъните на управляващите. СлучаЕнос? Едва ли.
        А това, че лъсна разчета с колко ще се увеличи дефицита на НОЙ, ако всички се преместим там - тишина.

Иначе - за солидарен стълб (само със социални пенсии по 200-300лв), останалите - както искат и където искат да се спасяват (айде за тия преходните - държавата ще трябва да плаща). Ама не за 30% от заработеното, ами за 10%.

vgs, аз за чичето се сетих откъде го познавам. С теб не знам да сме се засичали .

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Цитирам какво написах вчера. Г-н Христов каза, че не е съгласен, но не каза повече. По изцяло негови сметки НОИ в момента бие фондовете с 1%. Колко са реалистични тези сметки не коментирам, само питам дали има човек който е готов да поеме рисковете свързани с НОИ за 1% доходност.
          ами да. със сигурност.
          Last edited by VNM; 04.08.2017, 19:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Спорът ни не е математически, а фундаментален. Не можем да се съгласим за допусканията в условието на задачата. За да не говоря просто наизуст, нека цитирам едни твои сметки:

Това беше при включване на данъците които НОИ гълта към днешна дата в изчислението на доходността. Отделно в друг скорошен пост имаше следната сметка за фондовете:

Това прави разлика от 1%. Понеже не съм сядал да смятам, няма и да оспорвам резултатите, а ги приемам като чиста монета и изхождам от тях. Та, това е ситуацията в момента. Аз лично няма да се пенсионирам скоро, а след някое друго десетилетие. Ако приема, че в момента НОИ бие фондовете с 1%, трябва да се питам дали това ще продължи в бъдеще, и ето какво осъзнавам веднага:

1) Фондовете като цяло са постигнали 0,85% реална доходност. Аз обаче съм клиент на един от тях. Имам свободата да гледам резултатите и портфейлите на всеки, и при достатъчно знание, отделено време и късмет мога да избера фонд който бие средният резултат. В НОИ нямам тази възможност. Там резултатите ми ще са обвързани по-скоро с политически решения, което може само да ме притеснява, защото нито мога да ги предвидя, нито да избягам от тях в друго НОИ.

2) Дефицитът на НОИ има изгледи само да расте по чисто демографски причини. От доста време вече този дефицит се захранва с данъци. Аз знам, че като работя и се осигурявам на по-висока заплата, до някакъв етап, ще получавам и по-висока пенсия. За мое съжаление, обаче, бъдещата ми пенсия от НОИ не е индексирана спрямо данъците които също давам на НОИ. В момента давам още толкова данъци колкото осигуровки. Ако продължа да се осигурявам на същите пари, но давам все повече данъци, пенсията ми няма да расте и доходността ми ще се срине. 1% разлика далеч не е достатъчна преднина, за да ме успокои че НОИ няма да падне много под фондовете докато ми дойде време да се пенсионирам. Същевременно, капиталовият пазар претърпя голяма криза преди няма и 10 години, така че имам основание да мисля, че резултатите на фондовете ще останат поне същите, ако не и по-добри.

3) В момента законът е такъв, че мога да изчакам до 5 години преди пенсиониране, и чак тогава да се прехвърля в НОИ, ако видя, че така е по-изгодно за мен. Докато съм клиент на пенсионен фонд парите ми все пак се увеличават. С малко, с много, но при всички положения след като махнем таксите и даже инфлацията, аз оставам с повече пари отколкото съм внесъл. Същевременно, аз няма да видя "доходност" от НОИ преди дълги години да получавам пенсия, а доходността ми във фонд е факт всеки ден още докато работя.

Предвид горните точки, не виждам какво изобщо може да се каже по въпроса. Ако идеята е да направим фондовете по-конкурентни и ефикасни съм с две ръце за, но ако идеята е да ги премахнем в полза на НОИ никога няма да се съглася.
            Цитирам какво написах вчера. Г-н Христов каза, че не е съгласен, но не каза повече. По изцяло негови сметки НОИ в момента бие фондовете с 1%. Колко са реалистични тези сметки не коментирам, само питам дали има човек който е готов да поеме рисковете свързани с НОИ за 1% доходност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
              Меглена Кунева заложи на Любомир Христов за вицепрезидент

http://www.capital.bg/politika_i_iko...ir_hristov_za/

Като си спомня какво недоразумение избрахме тогава, много съжалявам че не съм знаел нищо за Л. Христов тогава. Сигурно ако изборите бяха днес щях да гласувам за тази двойка.
              Тогава М. Кунева не беше моят избор защото не съм и простил как се отказа от евродепутатстването си и вместо нея отиде персоната Олимпи. Т.е. изигра ролята на лице, а после получихме гъз.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Да, защото е независим и финансиран САМО от членовете си. Задници не лижем. Sorry, ако това ви натъжава
                Меглена Кунева заложи на Любомир Христов за вицепрезидент

http://www.capital.bg/politika_i_iko...ir_hristov_za/

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Ако искаш - драги - можеш и ти да пробваш да ми отговориш - защото Л. Христов явно няма желание....
                  Първо извинение към всички . Виждам че вместо исканото изЧакам съм написал думата без Ч.

Имп, как да ти отговоря като първо не се считам за компетентен да направя правилните сметки и допускания и второ ми се струва пустословие. ПФ може да ми занули партидата за две-три години преди пенсия и аз не мога да направя нищо срещу това.
                  Все пак - дори да приемем тезата ти за това че НОИ няма да е в състояние да изплаща нищо ако се запазят сегашния КСО и демография, то ПФ пак продължават да са (остават) най-лошата алтернатива позната на мен. Помня как Горанов миналата година уж случайно се изпусна по телевизора че мислят да премахнат клаузата за унаследяване на остатъците от партидите и да ги сложа в общ кюп за изплащане на пожизнените пенсии. Само тази червена лампичка ми стига за да съм твърд противник на продължаването на съществуването на недоразуменията ПФ. Самата отрицателна реална доходност е просто щрих.
                  Като социално отговорен индивид (не е нужно да ми харесва но разбирам и приемам нуждата от солидарен стълб) не си представям система където всеки 100% сам се грижи за пенсията си. По-скоро ми харесва вариант със запазен солидарен стълб, където тежест има не стажът а вноските + пенсионната възраст и където отсъстват задължителните ПФта. И разбира се солидарен стълб означава че няма права пропорционалност между внесъл и получил.
                  Не мога да ти отговоря на въпросът какво ще получи от ПФ като пенсия някой крадец - да се укриват данъци е тежка кражба , питай данъчните в Щатите ако не вярваш, ако успешно е крал държавата 9 години, но моля те ти, който знаеш отговорът, ми кажи какво ще получи същия ако стои далеч от ПФ а вложи някъде парите си много по-разумно, в пъти по-ниска такса и наистина по-добра реална доходност?
                  Все пак си мисля че за 40-50 хиляди по партидата си ще получи смешна пенсия съизмерима със социалната от НОИ.

Коментар

Tова, което пише в КСО е, че пенсионната възраст за мъжете и жените ще нараства по график до достигане на 65 г. възраст, а след това "възрастта се обвързва с продължителността на живота". Но КАК се обвързва? Със сиджимка ли, с канапче ли - не пише. Т.е. ще ви оставят да не знаете до последно ...
                    Че нали ти лично си участвал в написването на този кодекс. Защо сега говориш за него в трето лице? На мен персонално ми е абсолютно ясно, че от НОИ ще видя пенсия през крив макарон, но не ми е ясна вашата лична роля в тази демагогия с "петте лева" при положение, че пенсии за нашето поколение от НОИ ще ни отпускате само посмъртно ...

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                      Лично аз нищо не игнорирам ,но многото мнения помежду само разводняват темата. Както виждаме, голяма порция глупости не ни е довела много напред. Затова предпочитах да изакам по-тихо следващите стъпки през следващите дни...
                      А това че най-прецакани са осигурените на макса е ясно. След като УПФ си е прецакваща схема, логично е колкото си по in толкова да си по-прецакан. Няма как да е инак.
                      Ако искаш - драги - можеш и ти да пробваш да ми отговориш - защото Л. Христов явно няма желание....

Обясних и изчислих, как човекът може да си докара 260-270 кинта пенсия за ДЕВЕТ години бачкане извън нежните грижи на Ной. Топката сега е във вашето поле. Прочутият експерт, на който правите Прима Вера - като на Дуче - не ще да я отиграе - ти ще се пробваш ли? Ърм?
                      Last edited by Императорът; 04.08.2017, 16:57. Причина: Кой тука е Дуче?
                      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Да, защото е независим и финансиран САМО от членовете си. Задници не лижем. Sorry, ако това ви натъжава
                        Те и "протестърите" издигаха лозунг: "МРАЗИМ ВИ БЕЗПЛАТНО" - ама после се оказа съвсе-е-е-м не така.

Сори.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение

ИД"Ф"К (институт на дипломираните "финансови" консултанти) има приходи от 33,259.27 лв. през 2015г. - тоест ЕДНА ГОДИШНА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА...

http://dfk.idfk.org/documenti/

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

Не мисля че е коректно да класифицирате ваши колеги, но вие си знаете най-добре що за роля сте си избрали. Това което мога да ви кажа като един редови представител на поколението X, е че на нас грам не ни дреме дали пенсията ще ни е с пет лева по-висока или по-ниска в следствие на умопомрачителни математически формули.

Това което ни вълнува е следният въпрос:
                            Вярно или невярно е твърдението, че за нашето поколение вие в ролята на "съветници" и НОИ в ролята на изпълнител ще ни пенсионирате чак на 75 годишна възрастт?
                            Tова, което пише в КСО е, че пенсионната възраст за мъжете и жените ще нараства по график до достигане на 65 г. възраст, а след това "възрастта се обвързва с продължителността на живота". Но КАК се обвързва? Със сиджимка ли, с канапче ли - не пише. Т.е. ще ви оставят да не знаете до последно. Както, между впрочем, не знаете колко аджеба пенсия ще получавате от Х лева в УПФ и дали тя ще е пожизнена - А не го знаете, защото същият този човек - по негови думи - решил да отложи решаването на този въпрос, който си виси и сега "със страшна сила", както е казал поетът.

Нейков казваше преди време - ама депутатите не чуят - че е нормално очакваната продължителност на пенсионния период да е около и да не надвишава половината от активния период на осигуряване. Сега - при 65 г. възраст за пенсиониране - това е горе долу така за жените и 3-3.5 по-кратък пенсионен период за мъжете.

A, а, а , и нямам никакви претенции за колегиалност, дори напротив

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Смешни обвинения - купен шаман като вас, който на базата на манипулирани изчисления подлъгва хората, обвинява другите. ВАШИТЕ допускания са нагласени - БАДДПО ви ПОПИЛЯХА, а не просто ви опровергаха !!! Вие - работите с нагласени и очевидно неверни допускания, яростно игнорирайки например демографските процеси, които очевидно и за децата загробват Ной и ще го доубият в не толкова далечно бъдеще.

За доходността на "АлианцЪТ" вие не се грижете - обяснете ми как 2 000 000 хъхреци ще се спукват от бачкане след 20 години, за да ми плащат пенсията.

По-долу, в постът си от 00:09 часът зададох някои въпросчета и направих някои любопитни сравненийца - вие ги игнорирахте и не ги коментирахте, впрочем не съм и очаквал друго - освен да ги игнорирате, ЗАЩОТО НЕ ВИ ОТЪРВА.

ИД"Ф"К (институт на дипломираните "финансови" консултанти) има приходи от 33,259.27 лв. през 2015г. - тоест ЕДНА ГОДИШНА ДЕПУТАТСКА ЗАПЛАТА...

http://dfk.idfk.org/documenti/

Коментар

Много просто ще го коментирам: Като голословно и необосновано твърдение на един продал се човек.
                                Не мисля че е коректно да класифицирате ваши колеги, но вие си знаете най-добре що за роля сте си избрали. Това което мога да ви кажа като един редови представител на поколението X, е че на нас грам не ни дреме дали пенсията ще ни е с пет лева по-висока или по-ниска в следствие на умопомрачителни математически формули.

Това което ни вълнува е следният въпрос:
                                Вярно или невярно е твърдението, че за нашето поколение вие в ролята на "съветници" и НОИ в ролята на изпълнител ще ни пенсионирате чак на 75 годишна възраст?

Коментар

Working...
                                X