IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
    Нема кво да чакам. 4.25% дереше ДПФ-то до съвсем скоро и като се разсмърдя това безобразие даже по медиите, благодорно се сетиха да си намалят таксите. А що драха толкова време преди това по най-безсрамен начин?
    И понеже ДПФ ти го вкара в дискусията (колко би улеснило крадеца) без да ми кажеш ти колко си сложил там, да се върнем на УПФ, който е обект на дискусията. Аз честно казано нямам против ДПФ доколкото не е задължителен. Не ми пречи. Ако има балъци да слагат там - да слагат. Имах един колега, продаде имот в Бургаско и го заби в ДПФ на Алианц (щото са много могъщи) и после викаше Е, само 4000 са ми загубили (без таксите) , после станаха доста повече, после не искаше да говори на темата.... Т.е. парите ти в ДПФ могат и да намалеят и то точно преди да се пенсионираш. Какво му е по-сигурното от НОИ?

Та :
    2017-07-31 Вноска от НАП за 06.2017 г. 130.00 5.53 81.27379
    Колко е този % и колко годишно ми съдират за управление. И тук няма данъчно облекчение. И къде по света има 4.25% РЕАЛНИ на входа, при това закрепени със закон. При под 1% РЕАЛНИ доход. И кой честен човек ще твърди че това не е данък в полза на частна фирма, събиран със силата на държавата? И кой ще ми каже като е така чия е държавата? И как се оправдава тази такса.
    И не ми разтягай локуми за това как нямало да взема нищо от НОЙ,защото за мен там парите ми са по-гарантирани отколкото в могъщият мошеник Алианц
    Всяко нещо е въпрос на договорка - отделно че ДПФ е ДОБРОВОЛЕН фонд. Ако беше мой клиент щях да ти намаля входящата такса наполовина. Да, имам ДПФ и си вкарвам отвреме навреме парички - и съм доволен - и доходност - и чесанье на г-н горанов.

И още веднъж питам: защо наричаш "крадец", човек, който не иска да го чешат? По тая логика аз може да опитам да те накарам да си направиш човешка застраховка и да те нарека: "крадец", ако ми откажеш - и то аз поне мога да кажа, че ти предлагам ного по-почтена сделка, защото - ако се озъбиш - ще ти платим... и да не се озъбиш, накрая пак ще ти платим.

Колегата ти не знам кога се е сетил за ДПФ - сигурно 2007-а на върха на пазара... ама и така да е, сега пак е напред. Затова е по-добре да се внасят редовно по-малки суми - макар да имам клиенти, дето вкарват по 40-50 Б. Колкото и да са могъщи Allianz, те не контролират финансовите пазари. Или ти казваш твоят колега да си беше подарил парите от имота на Ной? Кое му е сигурното на Ной - дето е вътре всеки месец и чака подаяния?

За УПФ - кой ти казва, че доходът е под 1% ??? Всички дялове на всички ПФ са стартирали от 1.00000 стойност, сега са над 1.50 - от колко години съществуват ПФ - от 78 ли? За входящата такса нямаме спор - решено е да бъдат намалени и ще бъдат намалени. Защо да е данък за частна фирма2 Ти като купуваш хляб - разликата между цената на житцето+производствените разходи и цената на хлябът данък ли я наричаш? Или това, че търговците купуват лебеници по 18 стинки килото, а ги продават по 80 стинки? Или трудът на финансисти, актюери струва по-малко ок "трудът" на един хъхрек - лебеничар, дето само дреме зад сергията? И не е вярно, че в УПФ няма данъчно облекчение - нали вноските ти се събират ПРЕДИ данъчното облагане - следователно върху тях не се плащат данъци. Това може да ти го каже и най-простият счетоводител, макар твоят ментор да го отрича.

Казваш, че в Ной парите ти били по-гарантирани - остава и да се обосновеш. Ще ти е трудно - защото ти в Ной НЯМАШ НИТО ЛЕВ. Кое точно ти е "гарантирано"? Трите кръгли нули, с точката между първата и втората ли?
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Айде и ти. Ми нещата си имат цена. Не може понеже НОИ не е конституиран по най-правилния начин да приемаме всеки ужасно скъп шит който ни се предложи независимо колко ни струва това!
      Капиталова схема е решение за проблемите на НОИ. Затова и я направиха. Нашата има кусури, но никой не иска да ги оправи, а да ги използва за да я унищожи. Защо всеки който говори за проблемите на втория стълб го прави само за да изтъква колко по-хубав е първия? Ако целта беше полза за народа, отдавна фондовете ни щяха да са по-конкурентни. Но целта е друга.

Коментар

• Айде и ти. Ми нещата си имат цена. Не може понеже НОИ не е конституиран по най-правилния начин да приемаме всеки ужасно скъп шит който ни се предложи независимо колко ни струва това!

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Да не би някой/ някои - които четат, но не участват - да се страхуват от фактите?

Но да се върна на въпроса ти:

За периода 2002-2041 (отчетни данни 2002-2016 и допускания от Актюерския доклад на НОИ за 2017-2041)
          1) Вътрешна възвръщаемост ("доходност") на осигурителните вноски в НОИ - реални +3%
          2) Доходност на осигурените в УПФ - реална +0.85 %. (2002-2016)
          3) Необходима доходност на осигурените в УПФ за да станат две пенсии равни на една в 2042 г. - +4.4% реално.
          4) Кога ще стане 3)? - На кукуво лято.

Ако не желаеш да изкажеш съгласие / несъгласие по т.т. 2а)-г) - а именно, че приемаш, че по това + правото на наследниците, се различават двата вида пенсии, твоя си работа. Да си здрав
          Така и не разбрах какво означава "ако да би бил НОИ работил без дефицит"? НОИ не работи без дефицит. Дефицитът на НОИ е целият проблем. Затова казах, че нашият спор опира не до сметки, а до фундаменти. Всеки който вярва, че НОИ ще продължи да съществува в сегашния си вид, може да го предпочете пред фонд, поне докато съществува намалението от 27%. Но както каза Йордан Христосков:

Освен това, намалението на пенсиите заради участие във втория стълб трябва да бъде временна мярка – само докогато се пенсионират всички родени преди 1960 година, защо след това ще се пенсионират само осигурени, които участват и в двата стълба. Тогава предимствата на тристълбовия пенсионен модел ще станат още по-убедителни.
          Всеки който вярва, че НОИ не може да продължи в сегашния си вид, би предпочел да остане във фонд. Там е същинският въпрос. Изчисления за евентуална доходност при допускания от сорта "НОИ без дефицит" не помагат в подобен спор. Ако нещо ще се изчислява, то трябва да е каква тежест ще създава НОИ на държавният бюджет за следващите десетилетия, при сегашните икономически и демографски тенденции, и да се прецени дали този резултат ще е по силите на България и населението й. Актюерския доклад на НОИ, с който си по-добре запознат от мен, е направил точно това и предвижда почти 25000000000.00лв трансфер към НОИ от държавния бюджет и над 14% от БВП разход за пенсии за 2060 година. Сам си цитирал този процент, както и че е над средно европейският. Също е и над таргета от 10-12%, който често си споменавал.

Отделно, сметките и докладите на пенсионните фондове често биват определяни като нагласени, така че дължим същото отношение и към тези на НОИ. Като добавим фактор "държавно управление", който действа отрицателно на ръста на БВП, отрицателно на ръста на раждаемостта и положително на ръста на брой емигранти, тогава какви според теб ще са реалните стойности като дойде 2060 година?

Аз не казвам, че НОИ ще фалира. Казвам, че ще го спасят с реформи, но понеже е разходо-покривна схема единствените възможности се свеждат до това или да гълта повече, или да дава по-малко. И в двата случая "доходността" ще падне. С колко нямаме идея, защото ще е политическо решение.
          Last edited by Abnell; 04.08.2017, 21:13.

Коментар

• Нема кво да чакам. 4.25% дереше ДПФ-то до съвсем скоро и като се разсмърдя това безобразие даже по медиите, благодорно се сетиха да си намалят таксите. А що драха толкова време преди това по най-безсрамен начин?
            И понеже ДПФ ти го вкара в дискусията (колко би улеснило крадеца) без да ми кажеш ти колко си сложил там, да се върнем на УПФ, който е обект на дискусията. Аз честно казано нямам против ДПФ доколкото не е задължителен. Не ми пречи. Ако има балъци да слагат там - да слагат. Имах един колега, продаде имот в Бургаско и го заби в ДПФ на Алианц (щото са много могъщи) и после викаше Е, само 4000 са ми загубили (без таксите) , после станаха доста повече, после не искаше да говори на темата.... Т.е. парите ти в ДПФ могат и да намалеят и то точно преди да се пенсионираш. Какво му е по-сигурното от НОИ?

Та :
            2017-07-31 Вноска от НАП за 06.2017 г. 130.00 5.53 81.27379
            Колко е този % и колко годишно ми съдират за управление. И тук няма данъчно облекчение. И къде по света има 4.25% РЕАЛНИ на входа, при това закрепени със закон. При под 1% РЕАЛНИ доход. И кой честен човек ще твърди че това не е данък в полза на частна фирма, събиран със силата на държавата? И кой ще ми каже като е така чия е държавата? И как се оправдава тази такса.
            И не ми разтягай локуми за това как нямало да взема нищо от НОЙ,защото за мен там парите ми са по-гарантирани отколкото в могъщият мошеник Алианц
            Last edited by VNM; 04.08.2017, 21:16.

Коментар

Ти би ли инвестирал някъде при 5% такса на входа + 1%чесане годишно? На коя борса кои акции би си купил при тези условия? И тези високи такси не доказват ли тезата че данъчното облекчение се ползва всъщност от ПОД-а , цитирам познай кой, " по най-разбойнически начин" ? ЗАщото това за ПОДа е реална доходност смъкната на минутата и употребена по усмотрения на минутата. Срещу която те могат да ми намалят парите с безхаберност и то безнаказано.
              Чакай сега - говорим за ДПФ - не бръкай нещата. При ДПФ максималната входяща такса - поне за моите клиенти е 2.25%, а годишната такса е 10% от реализираната доходност - когато такава има. Да - винаги бих инвестирал при подобни условия - ако парите ми не подлежат на запори и ако с всяка вноска чеша г-н горанов с 10%, защото това обикновено означава, че съм 8% напред още на входа.

Човек ако си "открадне" своите пари, вместо да ги даде в Ной - ще ги сложи в ДПФ, понеже сравняваме осигуряване с осигуряване, а не с каква да е инвестиция. Гледам - тръшкаш се за някакви 4.25%, ама иначе нямаш против, когато Ной ти забърсва 100% - защо така? Обещавали ти някаква пенсия някога - и то ти я обещават някакви политици - ама ти когато стигнеш пенсионна възраст, те или няма да са на власт или ще са се смряскали - и какво - ако не вземеш читава пенсия - ще идеш да им уринираш на гробовете ли? В Allianz бъдещата ти пенсия се изчислява по калкулатор, направен от АКТЮЕРИ, дето това са учили и това им е работата, а не лаладжии-политици.

Доходност Ной не може да има, защото няма активи. Твоят ментор нарича "доходност" растящото очесване на днешните работещи от Ной - но не виждам как това ще гарантира, че ти ще вземаш по-висока пенсия някой ден. Дали тази така наречена "доходност" съществува или не - ти пак получаваш едни обещания днес, а в бъдеще ще разчиташ на милостта на политиците и хъхреците, а дали вярваш, че 0.00 лева може да имат "доходност" си е лично твоя работа. И дори не 0.00, защото Ной ежемесечно е ВЪТРЕ - и чакан а милостта на бюджетът.

За родителите - не извъртай нещата. Щом цял живот са работили и Ной през цялото време ги е чесал, значи Ной трябва да се грижи те да получават пенсии, достатъчно за оцеляването им. А не да те карат първо да им плащаш пенсии с твоите вноски, после да доплащаш пенсиите им с твоите данъци и накрая - на всичко отгоре - да им плащаш токът и парното, защото иначе няма да има какво да ядат. Защо са им събирали парите тогава, щом ПАК децата им ги хранят?

И не е ли ужасно за възрастен човек да получава подаяния от децата си, за сметка на собствените си внуци?

Коментар

• Ти би ли инвестирал някъде при 5% такса на входа + 1%чесане годишно? На коя борса кои акции би си купил при тези условия?
                Колко си сложил в ДПФ на могъщия Алианц?
                И тези високи такси не доказват ли тезата че данъчното облекчение се ползва всъщност от ПОД-а , цитирам познай кой, " по най-разбойнически начин" ? ЗАщото това за ПОДа е реална доходност смъкната на минутата и употребена по усмотрения на минутата. Срещу която те могат да ми намалят парите с безхаберност и то безнаказано.

ЗА колко години РЕАЛНАТА доходност на ПОДа ще ми компенсира 6% реално прибрани от мене въпреки моето желание?
                Пикал съм ги всякакви сметки за унаследяване и предсочно изтегляне. Ще си прехвърля партидата в НОИ, поне да знам че се краде държавно и организирано, а не от мошенически ПОДове в интерес на акционерите на Алианц-а, които честно казано са ми по- антипатични от наще цигани.
                Last edited by VNM; 04.08.2017, 20:41.

Коментар

• Т.е.
                  1) Алианц колкото и да са му активите НЕ ГАРАНТИРА с тях мойте пари - за това поне сме единодушни.
                  2) Не разбрах пак ако ще си "откраднеш" дължимите осигуровки защо точно в ДПФ да ги сложа - на макс такси и мин доходност , след като имам предвид 1)

Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                  П.П
                  Сега погледнах - последно са ми цоцали 4.25%, преди това 4.5 на входа +са си взимали за годишно "управление" . Сякаш от игрички с мойте пари не са си докарали в пъти повече.
                  Теб нормално ли ти се струва такъв социално значим проект да цоца 5% РЕАЛНИ на входа ада разпределя 0.8% доход. ?! И да си ги прибира докато "с грижа за хората" затваря устата на всеки който не е съгласен да бъде облаган с този данък в полза на частна фирма и да разпределя 0.8% реали доход?!
                  Не знам каква точно трябва да е пенсионната формула но от нея трябва да се извади УПФ задължително.
                  За сега (според мен и за в бъдеще) доходността от НОИ е и ще бъде по-висока от тази на среден УПФ, а Алианц е под средния. Това ми бе доказано. След като аз не желая да си крия осигуровките, за мен примерът ти е невалиден. той е по-валидн за наричаните от теб "хъхрещи" по строежите. и сервитьорите от бараките. ТЕ си намират всякакви оправдания да не плащат нито данък нито осигуровки.

/... отделно може да плаща и сметките на родителите си пенсионери, дето уж Ной се грижи за тях. .. /

Това няма нищо общо. Това не ми го пробутвай за актив някому. По твоята логика те (родителите) са виновни че са само в НОИ и затова не може д ни е грижа за тях. Трябвало е да крадат колото могат (като сина си) и да купуват злато и долари на черно за да не стоят само на НОИ.
                  Last edited by VNM; 04.08.2017, 20:20.

Коментар

Ти май също избирателно четеш.
                    Казах ти че човекът от твоя пример е крадец, че вариант без НОИ не вариант и че (в случай на строго егоистичен подход) ако не си е слагал никакви пари в ДПФ пак ще има социална пенсия около тази, а парите му може би биха били повече защото ДПФ-то не е най-добрия инвеститор от към такси и откъм доходност.
                    Защо той, ако така или инак краде тези осигуровки в своя полза, ще ги инвестира в ДПФ, това не разбрах. И ако продължим примера ти какъв доход би си докарал ако ги е набил по най-изгодния за себе си начин (дъно/връх) в някой индексен фонд където таксите са 1/3 примерно? Задавам въпроса за да се види колко несъстоятелна е дискусията "Колко ще ми е пенсията само от УПФ".

Не сравнявам брандове а доходност. МАНИПУЛИРАШ с активите на Алианц защото той с тях не е гарантирал мойта партида. Тя спокойно може да си излезе на загуба и 5милирда активи да има Алианц.
                    А безбрандовия и безактивен НОИ за сега (според мен и за в бъдеще) ще раздава реална доходност по-висока от тази на Алианц.
                    Чакай сега, успокой топката и по-леко с определенията Не можеш да наричаш "крадец", човек, който не желае да си налива парите в една финансова пирамида, получавайки насреща само обещания.

Социалната пенсия 360 лв ли е? Не знаех.

Крадял човекът осигуровките в своя полза - как се крадат СВОИ пари? Основният закон сочи осигуряването като ПРАВО, не като ЗАДЪЛЖЕНИЕ, така че не прави сравнения с данъците. Човекът от примерът може да си плаща данъци като пич - около 210 лв на месец и така де факто да поема и пенсията на един пенсионер... отделно може да плаща и сметките на родителите си пенсионери, дето уж Ной се грижи за тях.

Явно се правиш, че не разбираш, че ИДЕЯТА НА ПРИМЕРЪТ МИ Е ДА ВИДИМ КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО, АКО ЧОВЕК СЕ ОСИГУРЯВА САМО В ПЕНСИОНЕН ФОНД - защото е крайно непочтено, човек да "избира" между Ной и между Ной - що за избор е това? Нека системите са равнопоставени.

Алианц не гарантира активите, а стабилността на системата си. Иначе парите ти са гарантирани от СБОР компании и държави (в смисъл на ДЦК) - където са инвестирани парите ти - с обща стойност на активи и БВП ного-ного повече от 1.8 ГБ. Или ти казваш, че може така да стане, че да фалира целият свят, само Ной да остане и да плаща пенсии на щастливците?

Коментар

• Ти май също избирателно четеш.
                      Казах ти че човекът от твоя пример е крадец, че вариант без НОИ не вариант и че (в случай на строго егоистичен подход) ако не си е слагал никакви пари в ДПФ пак ще има социална пенсия около тази, а парите му може би биха били повече защото ДПФ-то не е най-добрия инвеститор от към такси и откъм доходност.
                      Защо той, ако така или инак краде тези осигуровки в своя полза, ще ги инвестира в ДПФ, това не разбрах. И ако продължим примера ти какъв доход би си докарал ако ги е набил по най-изгодния за себе си начин (дъно/връх) в някой индексен фонд където таксите са 1/3 примерно? Задавам въпроса за да се види колко несъстоятелна е дискусията "Колко ще ми е пенсията само от УПФ".

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Щом сравняваш не системи, но брандове - за теб кой бранд има по-голяма тежест - Ной или Allianz ??? Колко са активите на Ной - нула? Дори твоят ментор в темата казва това. А колко са активите на Allianz знаеш ли? Мисля около 1.8 ГБ.

Впрочем какво ти Allianz - дори симпатичните миниатюрни мънички жуженца от ПОИ имат повече активи от Ной.
                      Не сравнявам брандове а доходност. МАНИПУЛИРАШ с активите на Алианц защото той с тях не е гарантирал мойта партида. Тя спокойно може да си излезе на загуба и 5милирда активи да има Алианц.
                      А безбрандовия и безактивен НОИ за сега (според мен и за в бъдеще) ще раздава реална доходност по-висока от тази на Алианц.

За пример мога да ти дам "инвестиционата" си застраховка в същия Алианц със същите тези активи, която си е на -40% и на Алианц това не му пука. Т.е. дреме ми и на мен колко са активите на Алианца щом той намалява мойте. И то по 3 линии УПФ, ДПФ и тази "инвестиционна" застраховка. Добре че е само 1000 евра. За токова ме нави онази сладкодумна мацка дето ми я продаде. Открай време не мога да отказвам на сладкодумни девойки.

Даже си мисля че ДПФ-то (дето не съм внасял от 2009) и си стои така, е крайно време да си го прибера преди да го изцоцат рази такси и прочее. И преди да почнат да отпускат пенсии от този фонд .... другата седмица ще го сторя най-вероятно.

П.П
                      сег апогледнах - последно са ми цоцали 4.25%, преди това 4.5 на входа +са си взимали за годишно "управление" . Сякаш от игрички с мойте пари не са си докарали в пъти повече.
                      Теб нормално ли ти се струва такъв социално значим проект да цоца 5% РЕАЛНИ на входа ада разпределя 0.8% доход. ?! И да си ги прибира докато "с грижа за хората" затваря устата на всеки който не е съгласен да бъде облаган с този данък в полза на частна фирама и да разпределя 0.8% реали доход?!
                      Не знам каква точно трябва да е пенсионната формула но от нея трябва да се извади УПФ задължително.
                      Last edited by VNM; 04.08.2017, 20:04.

Коментар

• Впрочем туй е чудесен рекламен слоган - колеги от ПОИ, подарявам ви го безплатно - щото ви харесвам:

По-добре ПОИ,
                        отколкото Ной.

Коментар

Ма Имп, мен като "осигурен" в Алианц много даже ме е грижа за доходността и таксите. Как така не берете грижа? Че според теб понеже пред НОИ има демографски риск, трябва да се съгласим да преглътнем още по-голям шит. Т.е. всеки шит който ни предложат? Нали това е целта, не да си разменяме мантри а да сравним реалности, което нЕма как да стане ако не берем грижа за доходността на Алианц.
                          Щом сравняваш не системи, но брандове - за теб кой бранд има по-голяма тежест - Ной или Allianz ??? Колко са активите на Ной - нула? Дори твоят ментор в темата казва това. А колко са активите на Allianz знаеш ли? Мисля около 1.8 ГБ.

Впрочем какво ти Allianz - дори симпатичните миниатюрни мънички жуженца от ПОИ имат повече активи от Ной.

Коментар

Първо извинение към всички . Виждам че вместо исканото изЧакам съм написал думата без Ч.

Имп, как да ти отговоря като първо не се считам за компетентен да направя правилните сметки и допускания и второ ми се струва пустословие. ПФ може да ми занули партидата за две-три години преди пенсия и аз не мога да направя нищо срещу това.
                            Все пак - дори да приемем тезата ти за това че НОИ няма да е в състояние да изплаща нищо ако се запазят сегашния КСО и демография, то ПФ пак продължават да са (остават) най-лошата алтернатива позната на мен. Помня как Горанов миналата година уж случайно се изпусна по телевизора че мислят да премахнат клаузата за унаследяване на остатъците от партидите и да ги сложа в общ кюп за изплащане на пожизнените пенсии. Само тази червена лампичка ми стига за да съм твърд противник на продължаването на съществуването на недоразуменията ПФ. Самата отрицателна реална доходност е просто щрих.
                            Като социално отговорен индивид (не е нужно да ми харесва но разбирам и приемам нуждата от солидарен стълб) не си представям система където всеки 100% сам се грижи за пенсията си. По-скоро ми харесва вариант със запазен солидарен стълб, където тежест има не стажът а вноските + пенсионната възраст и където отсъстват задължителните ПФта. И разбира се солидарен стълб означава че няма права пропорционалност между внесъл и получил.
                            Не мога да ти отговоря на въпросът какво ще получи от ПФ като пенсия някой крадец - да се укриват данъци е тежка кражба , питай данъчните в Щатите ако не вярваш, ако успешно е крал държавата 9 години, но моля те ти, който знаеш отговорът, ми кажи какво ще получи същия ако стои далеч от ПФ а вложи някъде парите си много по-разумно, в пъти по-ниска такса и наистина по-добра реална доходност?
                            Все пак си мисля че за 40-50 хиляди по партидата си ще получи смешна пенсия съизмерима със социалната от НОИ.
                            Хайде стига - мислех, че си инвеститор, говориш несериозни неща. ПФ не може да ти "занули" партидата, защото е само управляващо дружество, друг въпрос къде и как инвестира, но това човек трябва малко от малко да си го следи или ако сам не разбира, да се консултира с някой, дето разбира. Впрочем и съмнителните ПФ-та имат и реални активи - и то тяхната тежест е видимо по-голяма. Все едно да кажеш, че инвестиционният посредник ще ти занули акциите.
                            Горанов е говорил за УПФ, които все пак отчасти зависят от държавната политика, но много по-малко от Ной - все пак и самите дружества имат думата. А аз ти говоря за ДПФ.
                            Не можеш да отговориш какво ще се получи, но за целта си има калкулатори - забележи - аз използвам изчисленията на Л. Христов, а той - естествено взема най-неблагоприятният откъм размер на пенсията вариант.
                            Сметката е проста - човекът 9 години си внася 18% от 2600 лв (максималният осигурителен доход), партидата му прави 10-11% доходност до моментът на пенсиониране (което е нищожно малко, ако 9-те години са от 35 до 44-годишната възраст на човекът например), а щом стане на 65, той поисква да му се изплаща 20-годишна пенсия. Получават се около например 268 лв на месец. При пожизнена - стават 220 лв на месец, но и в двата случая отчитам доходност 0% за срока на получаване на пенсията... а ако турим по още 2% дори на годишна база? Ако поиска човекът 15 години пенсия (докато навърши 80) идват към 340 лв пенсия - говорим за заработена с ДЕВЕТ ГОДИНИ вноски.
                            А ако човекът се е осигурявал по тоя начин 27 години? Получават се значи (грубо, то се знае) 1020 лв или 800 лв или 660 лв пенсия на месец - за ДВАЙСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ осигурителен стаж.

Правя тия сметки - защото е некоректно да се разглеждат само вариантите: или Ной+УПФ, или само Ной. Защо никой не смее да каже какво ще се случи, ако човек избере само ПФ? Защо въобще няма такава опция? Ето - аз изчислявам.

Как ти се вижда дори минималният вариант - 270 лв пенсия срещу ДЕВЕТ години осигуряване? Ной какво предлага за човек с 9 години осигурителен стаж?

Впрочем ти виждаш - Л. Христов не ми отговаря вече 18 часа и половина.... това не е показателно ли?
                            Last edited by Императорът; 04.08.2017, 19:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

.....

За доходността на "АлианцЪТ" вие не се грижете - обяснете ми как 2 000 000 хъхреци ще се спукват от бачкане след 20 години, за да ми плащат пенсията.

По-долу, в постът си от 00:09 часът зададох някои въпросчета и направих някои любопитни сравненийца - вие ги игнорирахте и не ги коментирахте, впрочем не съм и очаквал друго - освен да ги игнорирате, ЗАЩОТО НЕ ВИ ОТЪРВА.
                              Ма Имп, мен като "осигурен" в Алианц много даже ме е грижа за доходността и таксите. Как така не берете грижа? Че според теб понеже пред НОИ има демографски риск, трябва да се съгласим да преглътнем още по-голям шит. Т.е. всеки шит който ни предложат? Нали това е целта, не да си разменяме мантри а да сравним реалности, което нЕма как да стане ако не берем грижа за доходността на Алианц.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Цитирам какво написах вчера. Г-н Христов каза, че не е съгласен, но не каза повече. По изцяло негови сметки НОИ в момента бие фондовете с 1%. Колко са реалистични тези сметки не коментирам, само питам дали има човек който е готов да поеме рисковете свързани с НОИ за 1% доходност.
                                Abnell, не бързай бе, човек
                                Това с единия процент го вадиш от контекста. А контекста, ще ти припомня, каква БИ БИЛА доходността на осиг вноски в НОИ ако да би бил НОИ работил без дефицит. Ама не бил и няма да бъде.

Никой, най-малко аз, поставям твоето оформено предпочитание на някакво съмнение, не дай Боже, оценка.
                                На мен ми пука единствено, когато хората вземат едно или друго решение - да го вземат с отворени очи - като им е ясно какви са последиците.
                                Затова предложих да се концентрираме върху фактите, но някой тук реши да рови където въобще не му е работата

Да не би някой/ някои - които четат, но не участват - да се страхуват от фактите?

Но да се върна на въпроса ти:

За периода 2002-2041 (отчетни данни 2002-2016 и допускания от Актюерския доклад на НОИ за 2017-2041)
                                1) Вътрешна възвръщаемост ("доходност") на осигурителните вноски в НОИ - реални +3%
                                2) Доходност на осигурените в УПФ - реална +0.85 %. (2002-2016)
                                3) Необходима доходност на осигурените в УПФ за да станат две пенсии равни на една в 2042 г. - +4.4% реално.
                                4) Кога ще стане 3)? - На кукуво лято.

Ако не желаеш да изкажеш съгласие / несъгласие по т.т. 2а)-г) - а именно, че приемаш, че по това + правото на наследниците, се различават двата вида пенсии, твоя си работа. Да си здрав

Коментар

Working...
                                X