IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

ПЪРВО покажете поне един-единствен човек, който да получава 1560 лв пожизнена пенсия за стаж. Такова чудо в природата просто няма, така както няма крилат слонь. Оттам нататък какъв смисъл човек да дочита постът ви? По същата логика и аз мога да кажа, че човек може - от ДПФ да получава и по 3 Б пенсия, защото в партидата му може да се натрупат и 0.5 КБ при подходяща доход

Освен това въпросът бе - какво се случва, ако човекът по един или друг начин не е

Да - добре е човек сам да си инвестира, но 99% от хората нито разбират нещо от инвестиране, нито им се занимава. Да ви кажа ли колко човека сме инвеститорите на нашата борса? Ами толкова - че горе-долу се познаваме поименно повечето - и по лице, вие не сте от нас, това е ясно, въпреки големите ви приказки за инвестиционен опит и т.н. - впрочем да не изопачавам фактите - вие винаги сте казвал, че само "имате наблюдения"
    Импе,

сега въпросът е какво пише в КСО - по формулата за пенсия от НОИ - толкова се полага на човек, осигурявал се на макс 40 години - 1560 лв И стига с тоя таван, не разбра ли че пада на 1.1.2019?

не можеш да кажеш нищо подобно, защото в партидата на човек не може да се натрупат нито 500, нито 300 бона при каквато и да е доходност, хеле пък при отрицателната на АлианцЪТ - не стигат вноските

Да, има такива, които няма да имат 37 години вноски в УПФ - майките, болните и безработните за определен период За тези периоди правата им в ДОО си вървят За жените ДВЕ ПЕНСИИ са неизбежно ПО-МАЛКО от 1.

99% от хората не разбират - Ти не им ли обясняваш? Нали те питат? Щото аз като ме питат и им обяснявам.
    Опазил ме господ да инвестирам в селския хоремаг, наречен БФБ И за моя опит не се грижи, имам си 2 портфейла от 22 години насам и вече си ги подстригвам

Коментар

• LChristoff колко е издръжката на нои за една година всички год разходи ми е интересно, има ли такава информация

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Импе, Неизбежно е - ако искаш да се изтропаш компетентно по въпроса коя пенсия по колко трябва да боравиш с актюерски сметки и пълен период на осигуряване - защото всяка година и вноските и доходностите са различни.
        На Allianz не се подигравам, напротив, казах, че калкулаторът ви дава доста правдоподобни резултати. За разлика от очевидните заблуди, които други мошеници из бранша развяват публично.

Хай да ги видим
        Значи казваш при 300 бона внесени - пожизнена пенсия - 1197 лв.

В НОИ знаеш ли как стои въпроса с 40 години стаж, винаги на макс, пенсионираш се при пълно действие на текстовете на КСО :
        1560 лв. пожизнена пенсия - за първата година! След това всяка година се индексира с 2.5-3% според инфлацията и растежа на СОДС

1560 лв. = 2600 лв. * 60 % / 60 % = 40 години * 1.5 %) - тези сметки не са актюерски.
        (Сам се набута, к'во да те правя)

Пенсията, която цитираш от ДПФ се преизчислява ... всеки месец. Може нагоре, може надолу. Пенсия от НОИ надолу не ходи.

Па си прави сметка и да си здрав

Всъщност човек КОЙТО САМ ИНВЕСТИРА за допълнителна пенсия извън ДПФ-тата има много по-висок шанс да си докара приличен доход след 25-30 години. Твоите дни са преброени! След 3-4 години на пазара идва PEPP (паневропейския пенсионен продукт) и ще трябва да ходиш да продаваш ня'къв друг боклук.

Но хората, които са загрижени за пенсиите си и мат поне 10-15 години хоризонт имат по-евтино и по-добро решение от ДПФ-тата и те го знаят, затова не киснат във форума
        ПЪРВО покажете поне един-единствен човек, който да получава 1560 лв пожизнена пенсия за стаж. Такова чудо в природата просто няма, така както няма крилат слонь. Оттам нататък какъв смисъл човек да дочита постът ви? По същата логика и аз мога да кажа, че човек може - от ДПФ да получава и по 3 Б пенсия, защото в партидата му може да се натрупат и 0.5 КБ при подходяща доходност от средно 7-10% годишно - нали? И пак моето предположение е може би по-възможно. Тук идва и това, че Ной ощетява гнусно хората, които са плащали най-големи вноски с таванът върху пенсиите. При ПФ това е невъзможно.

Освен това въпросът бе - какво се случва, ако човекът по един или друг начин не е работил или не се е осигурявал дълги периоди - неслучайно изчислявах за девет години - но вие старателно се измъквате от отговор. 40 години стаж е трудно да се направят - човек трябва да завърши образование на 25 и да работи до 65 без никакви пропуски а тая задача е почти непосилна, то Ной на това и разчита. За сметка на това - ПФ не ги интересува дали си работил 40 или 20 години - ето заради това пенсията от ПФ може да се окаже по-висока от Ноевата дори при запазване на сегашната система на неравнопоставеност и в пъти по-големи вноски към Ной - и дори ако Ной не изгърми под натискът на демографският фактор, защото колкото и да игнорирате фактите, описани в постът от 14:31 - и свързаното в мнение на Абнел - те няма да престанат да съществуват - за злощастие.

РЕРР ще го видим - кой ще го предлага, какви ще са му условията и т.н. Да - добре е човек сам да си инвестира, но 99% от хората нито разбират нещо от инвестиране, нито им се занимава. Да ви кажа ли колко човека сме инвеститорите на нашата борса? Ами толкова - че горе-долу се познаваме поименно повечето - и по лице, вие не сте от нас, това е ясно, въпреки големите ви приказки за инвестиционен опит и т.н. - впрочем да не изопачавам фактите - вие винаги сте казвал, че само "имате наблюдения" върху тези или онези пазари, което няма лошо - но май сте като милионите разбирачи от футбол, дето само са люпили семки на трибуната на стадионът или са поркали бира пред телевизорът, но имат самочувствието на Жозе Мауриню.

Аз боклуци не продавам - вие проповядвате боклуци и лъжете хората да си подарят парите на пирамидата.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Не видях до сега някой да възразява на ФАКТА, че пенсията от лична партида (капиталово-натрупващите схеми с дефинирани вноски) са свързани с повече рискове от схемите с дефинирани пенсии?
          Аз възразявам категорично. В кодекса който сте писали, пардон консултирали (което за мен е същото), НОИ никога няма да ми плаща пенсия и респективно риска е сто процентов - т.е. абсолютно сигурно е че държавата ще ми издуха лъвчетата, а аз след 55 години трудов стаж ще съм се споминал за радост на тогавашният НОИ.
          Last edited by vgc; 05.08.2017, 18:11.

Коментар

Импе, Неизбежно е - ако искаш да се изтропаш компетентно по въпроса коя пенсия по колко трябва да боравиш с актюерски сметки и пълен период на осигуряване - защото всяка година и вноските и доходностите са различни.
            На Allianz не се подигравам, напротив, казах, че калкулаторът ви дава доста правдоподобни резултати. За разлика от очевидните заблуди, които други мошеници из бранша развяват публично.

Хай да ги видим

В НОИ знаеш ли как стои въпроса с 40 години стаж, винаги на макс, пенсионираш се при пълно действие на текстовете на КСО :
            1560 лв. пожизнена пенсия - за първата година! След това всяка година се индексира с 2.5-3% според инфлацията и растежа на СОДС

1560 лв. = 2600 лв. * 60 % / 60 % = 40 години * 1.5 %) - тези сметки не са актюерски.

Пенсията, която цитираш от ДПФ се преизчислява ... всеки месец. Може нагоре, може надолу. Пенсия от НОИ надолу не ходи.

Всъщност човек КОЙТО САМ ИНВЕСТИРА за допълнителна пенсия извън ДПФ-тата има много по-висок шанс да си докара приличен доход след 25-30 години. Твоите дни са преброени! След 3-4 години на пазара идва PEPP (паневропейския пенсионен продукт) и ще трябва да ходиш да продаваш ня'къв друг боклук.

Но хората, които са загрижени за пенсиите си и мат поне 10-15 години хоризонт имат по-евтино и по-добро решение от ДПФ-тата и те го знаят, затова не киснат във форума

+1

Коментар

Сега и актюер ли станахте? Аз моите изчисления ги правих по калкулаторът, който ВИЕ също цитирахте, за да се подигравате с Allianz. Сега отново ползвам него - с 300 Б внесени в партидата по ДПФ и останали 291 Б след входяща такса (ползвам ДПФ, защото е по-лесно, актюерски е същото), пожизнената пенсия е 1197 лв. ...

Хай да ги видим

Коментар

• Евала за сметките - ама малко имаме 100 коча 200 мъди ...
                та да направим малко по реални сметки
                вместо 360к за 40г и 2к пенсия.
                Аз имам 18к за 10г на макс да го кажем че преди това не бях на толкова т.е 20 пъти по малко пенсия - или 100лв
                В нои - 10г - 10% от макс - 260лв.
                сега са 13,8 и 5% за по лесно 15% че преди беше повече в НОИ т.е 1/3. Като гледам и пенсията е 1/2.6 а от ПФ е срочна.
                Т.е все в гъз и се в моя е секса
                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Всъщност въпросът ми беше колко доходност получавам в момента от НОИ предвид факта, че давам осигуровки плюс данъци, вместо само осигуровки. Понеже съотношението е около 50/50, изчислената от теб доходност важи както и за балансиран НОИ с двойни осигуровки, както и за НОИ в момента, с 50% осигуровки 50% данъци. Разбира се, да удвоим осигуровките би трябвало да означава и да удвоим пенсиите на тези които ги плащат, така че бихме вързали положението точно до момента когато сегашните работещи се пенсионират, но така или иначе осигуровките никога няма да бъдат вдигнати до 30-35%. Това би било пагубно за всякакъв бизнес в България. Съответно ще продължаваме да допълваме от данъци, все повече и повече, както си пише и в самия актюерски доклад на НОИ, а попълване от данъци влияе отрицателно на "доходността" на НОИ, понеже крайната пенсия не се влияе от тях. Това се опитвам да кажа от много време.

Ами проблемът е там, че 30% ДДС, например, би унищожило нашата икономика за отрицателно време. Всички работещи ще емигрират а пенсионерите ще умрат от глад. НОИ може и да стигне до баланс така, но не вярвам това да е идеята. Като говоря за реформи на НОИ, имам предвид цялостното състояние на държавата. Този спор не е академичен за мен, а практичен, защото съм един от онези които трябва да решат какво да правят с парите си. Не мога да направя такова решение на база НОИ срещу пенсионни фондове във вакум, с допускания от сорта "НОИ е ок защото ако вдигнем ДДС до 30% пенсионерите няма да усетят разлика". Тежестта на този дефицит ще расте, а броят на тези които я носят ще намалява. В момента 100 работещи плащат за 77 пенсионера. Според НОИ до 2060 ще плащат за 85.9. Аз няма да се пенсионирам утре или догодина, а след доста време, така че това няма как да го игнорирам.
                  Това, което обясняваш, е пряко свързано с основната заплаха, която соча аз - хъхризирането на държавата - което си е директна заплаха за националната сигурност. Още никой от Ноевите клакьори не ми е дал смислено обяснение: отде - аджеба - пари за пенсии, когато този процес ескалира още и още, защото сега не виждам никаква държавническа воля той да бъде спрян? С други думи казано: какво правим и какво се случва с Ной, когато 2 000 000 от населението на и без това оредяващата държава е от неграмотни, негодни за нищо престъпници и паразити, които разчитат само на бандитизъм и социални помощи - и дори техните помощи са приоритетни, защото "имат права" и защото "може да се разбунтуват"? Какво ще остане за пенсионерите, разчитащи на Ной?
                  Отговаря ми се само, че "държавата гарантира пенсиите" и "постъпления ще дойдат от данъци".

Вярно е, че сега Ной разчита на донорство от преки и косвени данъци и акцизи и т.н., но нали някой трябва да ги заработи? Ако някой твърди, че това не е така - то тогава можем направо да спрем отсега всякаква стопанска дейност в държавата - хората да започнат да се пенсионират с 200 лв пенсия на 50 години, а тия под 50 да работят само безработни и социално слаби - и да се препитават с помощи - всичко това от данъците - преки и косвени и акцизи и т.н. - тоест да се получи едно икономическо и финансово перпетуум мобиле. Ако стане така, че експериментът да е успешен (неслучайно може да се направи аналогия с нео-комунистическата идея за гарантиран базов доход), то може целият свят да ни последва - да напечатаме една нова световна валута в огромни количества и - както голгафичърианците - измислени от Дъг Адамс (бог да го прости) само да си връткаме едни пари... може направо - като тях - да приемем листото от дърво за платежно средство, защото никой няма да се занимава дори пари да печата.
                  То и Форд Префект ги попита: "Каква финансова система сте си измислили, по дяволите, като никой от вас нищо не произвежда?" - и те ного му се възмутиха.

Интересно - ако целият свят станем само хъхреци и пенсионери - кой ще си играе да произвежда дори храна? Как би завършил подобен експеримент?

Ако се върнем в реалността - кой след 20 години ще се навие дори държавен заем да ни даде - ако сме държава от хъхреци, пенсионери, чиновници и десетина процента балами, които реално нещо работят? На каква лихва и докога ще ни дават дори заеми?

Погледнато на микрониво и така да се каже: личностно - кой от вас би дал 1 Б назаем на някой хъхрек, който не може да си напише името, не е работил никога в живота си и няма и намерение да работи?

Коментар

Ами виж ги и ако имаш питане, питай http://bit.ly/2utsOUE

Отваряш sheet "RSSI"
                    В колона Q, на ред 4 виждаш числото 653 562.04 лв. Настояща стойност на пенсиите, които ще получи лице, осигурявало се 40 години само на МАКС и само в ДОО.

В колона AI, ред 4 виждаш числото 359 665.55 лв. Това е сумата по партидата в УПФ на лице, което се е осигурявало 40 години само на МАКС и е правило цялата си вноска само в УПФ - нищо не е внасяло в ДОО никога. Това е АКО по УПФ доходността през 2016-2041 е средно взето същата, каквато е през 2002-2015.

Ха сети се кога от 300 бона ще получиш 600 от УПФ.
                    Сега и актюер ли станахте? Аз моите изчисления ги правих по калкулаторът, който ВИЕ също цитирахте, за да се подигравате с Allianz. Сега отново ползвам него - с 300 Б внесени в партидата по ДПФ и останали 291 Б след входяща такса (ползвам ДПФ, защото е по-лесно, актюерски е същото), пожизнената пенсия е 1197 лв. При 18 годишен срок, пенсията не е 600 лв... ХИЛЯДА и шестотин е. При 359 579 лв по партидата, пенсията е 1977 лв (18-годишна срочна) или 1480 пожизнена. Или според вас в един момент актюерите ще приемат, че пенсионерите ще живеят поне до 150 години?

Стига с тия манипулации - очеизваждащо е, че човек само с 25-30 години стаж и осигуровки на макс само в ДПФ, може да си докара пенсия, каквато днес получават единици.

Толкова за т.нар. "предимства" на Ной. Ако хората имат избор дали да се осигуряват САМО в Ной или САМО в ПФ, предимствата на ПФ са явни за всеки, който не е идиот.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abnell Разгледай мнение

Този спор не е академичен за мен, а практичен, защото съм един от онези които трябва да решат какво да правят с парите си. Не мога да направя такова решение на база НОИ срещу пенсионни фондове във вакум, с допускания от сорта "НОИ е ок защото ако вдигнем ДДС до 30% пенсионерите няма да усетят разлика". Тежестта на този дефицит ще расте, а броят на тези които я носят ще намалява. В момента 100 работещи плащат за 77 пенсионера. Според НОИ до 2060 ще плащат за 85.9. Аз няма да се пенсионирам утре или догодина, а след доста време, така че това няма как да го игнорирам.

Всъщност въпросът ми беше колко доходност получавам в момента от НОИ предвид факта, че давам осигуровки плюс данъци, вместо само осигуровки. Понеже съотношението е около 50/50, изчислената от теб доходност важи както и за балансиран НОИ с двойни осигуровки, както и за НОИ в момента, с 50% осигуровки 50% данъци. ... Съответно ще продължаваме да допълваме от данъци, все повече и повече, както си пише и в самия актюерски доклад на НОИ, а попълване от данъци влияе отрицателно на "доходността" на НОИ, понеже крайната пенсия не се влияе от тях. Това се опитвам да кажа от много време.
                      Abnell, за мен този спор СЪЩО не е академичен. Заставам на позицията на хора като теб, които трябва да решават. За една категория хора (не за теб), решението е даже спешно - тече им срок.

Затова предложих (ма ти не искаш) да сложим на масата всички факти на 2 етапа :

Първи етап, какво пише в КСО и как се различават двата вида осигуряване/ пенсии - като размер и като "качество" (в смисъл степен на риск)
                      Втори етап, на какво от написаното в КСО не можем и не бива да вярваме, защото в ход са мощни процеси, които ще изметат сегашните текстове
                      И чак трето, а как би ми се искало да изглежда пенсионната с-ма - на мен, на теб, на 3 и 4.

Не видях до сега някой да възразява на ФАКТА, че пенсията от лична партида (капиталово-натрупващите схеми с дефинирани вноски) са свързани с повече рискове от схемите с дефинирани пенсии?

" Тежестта на този дефицит ще расте, а броят на тези които я носят ще намалява. В момента 100 работещи плащат за 77 пенсионера. Според НОИ до 2060 ще плащат за 85.9." И ще видим в понеделник какво точно значи това за пенсиите. (Щото утре ми е ден без интернет).

"Всъщност въпросът ми беше колко доходност получавам в момента от НОИ предвид факта, че давам осигуровки плюс данъци, вместо само осигуровки." - тук е малко по-сложно. Правиш логическа грешка като допускаш че сам си за плащаш пенсията през осигуровки и данъци (в същност "Тъпо парче" е установило, че докато ходи на море с акцизи и ДДС плаща за твоята пенсия и това не му харесва.

За да можем (ако искаш, разбира се, да напраднем някак си, хайде първо да уточним гледната точка - тази на индивида или тази на съвкупността (обществето) - непрекъснато скачаш от едното на другото без да се контролираш.

Забележи, че сега 50 % от пенсиите се плащат с данъци, нали? Значи ти и другите работещи плащате 50 % от пенсиите с осигуровките си. Тези, които плащат данъци обаче не сте само вие, а и пенсионерите. Половината от данъчните приходи са от ДДС. Пенсионерите също плащат ДДС.
                      Имаме 2.1 пенсионери x 330 лв. средна пенсия x 12 месеца = 8.3 млрд. лв. за пенсии. Ако приемем, че пенсионерите харчат цялата си пенсия, щото къде ще ходят с 330 лв.? и плащат 20 % ДДС на всеки похарчен лев, бюджета събира 1.6 млрд.лв. Като туриш и малко такси смет и данък сгради, близо 2 от 5-те млрд държавна субсидия за НОИ идва от пенсионерите, нали?

Това с "30%" ДДС го писах само илюстративно, за да покажа, че не дефицитът на НОИ е проблема, ама нейсе

В момента, а и в бъдеще, не правя никакви предложения как да се подобри първия или втория стълб - последно го правих през 2011-2012 г.
                      Сега само помагам на хора, които питат как да си вземат решението за избор в техния конкретен случай
                      Конкретен случай до сега 2 пенсии да са повече от 1 не съм имал, за сметка на това обратният, когато 2 пенсии са по-малко от 1 е типичният случай.

Коментар

Интересно ми е да видя тия сметки... защото по-долу
                        Ами виж ги и ако имаш питане, питай http://bit.ly/2utsOUE

Отваряш sheet "RSSI"
                        В колона Q, на ред 4 виждаш числото 653 562.04 лв. Настояща стойност на пенсиите, които ще получи лице, осигурявало се 40 години само на МАКС и само в ДОО.

В колона AI, ред 4 виждаш числото 359 665.55 лв. Това е сумата по партидата в УПФ на лице, което се е осигурявало 40 години само на МАКС и е правило цялата си вноска само в УПФ - нищо не е внасяло в ДОО никога. Това е АКО по УПФ доходността през 2016-2041 е средно взето същата, каквато е през 2002-2015.

Ха сети се кога от 300 бона ще получиш 600 от УПФ.

Коментар

Как така "не разбрах"? Та нали ти ми постави преди време въпроса "каква би била доходността на вноските в НОИ, ако вноските бяха в размер такъв, че да покриват дефицита на НОИ" Сметнах специално за да ти отговаря и от там излизат тези 1.9 % Може и да си забравил Както и да е

Не зная нарочно или по инерция разводняваш дебата Още опитваме да говорим за факти - А ти обясняваш какви реформи са необходими (между другото с много ако не и с повечето ти идеи съм напълно съгласен)
                          Всъщност въпросът ми беше колко доходност получавам в момента от НОИ предвид факта, че давам осигуровки плюс данъци, вместо само осигуровки. Понеже съотношението е около 50/50, изчислената от теб доходност важи както и за балансиран НОИ с двойни осигуровки, както и за НОИ в момента, с 50% осигуровки 50% данъци. Разбира се, да удвоим осигуровките би трябвало да означава и да удвоим пенсиите на тези които ги плащат, така че бихме вързали положението точно до момента когато сегашните работещи се пенсионират, но така или иначе осигуровките никога няма да бъдат вдигнати до 30-35%. Това би било пагубно за всякакъв бизнес в България. Съответно ще продължаваме да допълваме от данъци, все повече и повече, както си пише и в самия актюерски доклад на НОИ, а попълване от данъци влияе отрицателно на "доходността" на НОИ, понеже крайната пенсия не се влияе от тях. Това се опитвам да кажа от много време.

Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Не се съгласявам:

Дефицитът на НОИ въобще не е проблемът Помисли: Ако беше, щеше да е цъфнал и в 2000 и 2005 и 2010 и в 2015 А той не цъфти НОИ си е на дефицит и пенсионерите си получават пенсиите ? Къде е проблема?
                          помисли по друг начин : Например ако ме направиш пенсионен цар за 1 месец мога да направя осигурителните вноски 0 лв и ДДС 30% например - нито един пенсионер няма и да усети, че "дефицитът" на НОИ е станал 100% Откъде впрочем следва, че вноските трябва да покриват разхода за пенсии?
                          Да, има ограничения в това колко пенсии могат да се пращат, но те не са в дефицита на НОИ
                          Ами проблемът е там, че 30% ДДС, например, би унищожило нашата икономика за отрицателно време. Всички работещи ще емигрират а пенсионерите ще умрат от глад. НОИ може и да стигне до баланс така, но не вярвам това да е идеята. Като говоря за реформи на НОИ, имам предвид цялостното състояние на държавата. Този спор не е академичен за мен, а практичен, защото съм един от онези които трябва да решат какво да правят с парите си. Не мога да направя такова решение на база НОИ срещу пенсионни фондове във вакум, с допускания от сорта "НОИ е ок защото ако вдигнем ДДС до 30% пенсионерите няма да усетят разлика". Тежестта на този дефицит ще расте, а броят на тези които я носят ще намалява. В момента 100 работещи плащат за 77 пенсионера. Според НОИ до 2060 ще плащат за 85.9. Аз няма да се пенсионирам утре или догодина, а след доста време, така че това няма как да го игнорирам.

Коментар

• Чисто технически: ако човекът се осигурява в ПФ - по отношение на получаването на пенсия: най-право е - ако има възможност (трябва да я има) да поиска СРОЧНА пенсия: за 12-18 години - според размерът на партидката - а приятният риск да живее прекалено дълго - и на стари години да остане без пенсия от ПФ - да го покрие с втора партида в ПФ - може и в друго дружество. По-малка партида, която да не пипа - с идеята: ако надживее срочната пенсия от първият ПФ, да си пусне пенсия от вторият, а ако се озъби - втората партида да се наследи от когото иска.

Друго хубаво нещо е: човекът да си направи добра човешка застраховка - че всичко става - да си я програмира тъй, че да му изтича при пенсиониране - и после като вземе парите от нея, да си ги тури в ДПФ-енце и да си цоцка от него.

Коментар

Ами сметнал съм го. При вариант 100 % цялата задължителна вноска в упф, получаваш по-малко пенсия. Така е, защото - повтарям - доходността на в воските в НОИ е по-висока от доходността ти в УПФ в (консервативно сметнато) съотношение 3:1
                              Интересно ми е да видя тия сметки... защото по-долу АЗ изчислих (на база на ВАШИТЕ сметки-подигравки с Allianz), че човек за 9 години осигурителен стаж само в ДПФ, може да си докара пенсия, по-висока от тази, която днес вземат от Ной ного хора работили цял живот... а с 30 години стаж - пенсия над 1 Б !!! Разбира се - когато поисках мнение: КАКВО ще получи от Ной човек, осигурявал се само около 9 години - вие се скрихте кат` тако`а - което е обичайната ви тактика в подобни случаи.... да напомням ли как преди не толкова отдавна се осмелих да ви задам такива въпросчета, че се крихте месеци наред !!!

Коментар

• Да си продължим ние, с който иска.

Имаме съгласие по въпроса ПО КАКВО се различават двата типа осигуряване/ пенсии - ДОО и ДЗПО в УПФ.
                                Днес правим следващата малка крачка - А КАК, АДЖЕБА, точно се различават?

Четем КСО и се правим, че му вярваме. т.е. първата ни стъпка при избора на вариант за осигуряване е "Какъв би бил резултата, ако КСО се изпълнява" (Утре ще гледаме въпроса "а колко вероятно е КСО да се изпълни и какво ще става с дефицита на НОИ")

ПРЕДЛАГАМ ВИ ФАКТИТЕ по въпросите 2а)-2г) плюс наследяването в отделна статия тук (да не задръствам пространството). http://bit.ly/2uanQx4

Изводът ми е : Държавната пенсия е недостатъчна, но по-сигурна. Пенсията от УПФ е още по-ниска и по-несигурна.

Моля за въпроси, коментари и друга интерпретация на КСО по редовете в Табличката в тоз източник.
                                Приятна ви събота.

(Утре борим дефицита на НОИ от 2017 до 2060 г., пък после - да му мислят други.)

Коментар

Working...
                                X