Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеАко ще си задаваме ей така въпроси и аз искам да попитам:
1. Окраедн ли съм от Алианц при следните факти по моите партиди :
Спрял съм да си давам парите на ДПФ Алианз края на 2008 . От тогава до сега са пораснали номинално от 4 инещо до почти 8. Вноските ми са били регулярно по 100 лева, някога и повече. Не за всички съм ползвал данъчно облекчение (не ми е дремело) но сега за всички ще го връщам.
От тогава до сега НЕ СЪМ СПРЯЛ да давам на УПФ Алианц на макса т.е. минимум 100 лева, понастоящем по 130. Като резултат от НЕПРЕКЪСНАТИ ВНОСКИ имам 14000 лв.
Очевидната непропорционалност се дължи на високите такси и ниската доходност.
2. Стоят ли ми 5 и повече годи бадева парите преди да усеят реално да си изплатят таксата?
Доходността не от, а за Алианц е винаги реална около 5% на входа + годишни, пак реални очесани пари при това изчислени върху НОМИНАЛНА, измислена доходност. Какво обуславя 4.25 % реална такса на входа? Това + годишната такса са 5+ години без реален доход за всеки мой лев в Алианц. Да или не?
Та може ли за 10 години внасяне на макс аз по УПФ да имам толкова малко кинтове, И как да разчитам на реални пари при пенсия при този темп на добавяне на стойност?!
Това са имали предвид поляците които са се чувствали излъгани (както и аз) от техните фондове.
В същото време пенсиите от ужасния НОИ непрекъснато си растат. Кога и при какви условия ще се повиши някога отпуснатата ми от УПФ пенсия? Да. Никога.
3. Какво прави УПФ с отпуснатите пенсии при хиперинфлация?
Представи си глобален спих след като ми се отпусне пенсията и хиперинфлация. Какво ще се случи с пенсията от УПФ и какво ще се случи с пенсията от НОИ.
Та ако ми отговориш но с по 1 изречение на горните 3 въпроса и без да намесваме "хъхреци", ще си помисля дал да си ревизирам становището за крадливостта на УПФ-тата.
Не знам колко време си давал максимални вноски на УПФ-то, щом имаш 14 Б. Защото с очите си съм виждал партиди 17-18 Б, сега те са нарастнали, може да има и партиди над 20 Б вече.
Дали парите ти - бадева? Защо не си ги дръпна (от ДПФ) или не си ги подари на Ной (по УПФ) преди година, за да ревеш сега, че си изгорял с над 2 бимберици?
Таксата на входа може да ти е и под 2% както казах - поне по ДПФ. Много мои клиенти, някои от които съфорумци, могат да потвърдят това.
Дали пенсиите в ужасният Ной ще растат, ако няма кой да ги плаща?
Като инвеститор, какъвто вярвам, че си - е малко смешно да питаш какво ще стане при хиперинфлация в България. Първо - каква част от инвестициите на ПФ са в България и са в левове? За които са - я кажи - помниш ли: колко струваше една акция на Софарма (напримерно) ПРЕДИ деноминацията? Да обвързваш реалната стойност на реални активи с курсът на националната или друга валута, е несериозно.
Глобалните спихове идват и си отиват, на консервативен портфейл няма да се отрази драстически - и доколкото се отрази - ще е временно.
Постарах се да ти отговоря - пак казвам - ако искаш - драсни ми на ЛС каква е тая твоята толкова срината човешка застраховка, за да помисля какво може да се направи.
Колкото и да мислиш, че те чеше Allianz - Ной те чеше ного повече - виж изчисленията ми по-долу - пък прави каквото искаш и с ДПФ-енцето си, и с УПФ-енцето си, и с човешката си. Пълнолетен сиLast edited by Императорът; 06.08.2017, 15:53. Причина: Всички те чешат, но само Allianz те чеше нежно и грижовно.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
Tова което писах беше за колега поляк. Но щом искаш мога да ти дам пример от бг- на моята съседка почина майка и застрахована в алианц. Застраховката е плащана около 13-15 години, без пропуск. След смъртта наследниците искат да се изплати застраховката, от алиан отказват с довода че болестта / рак/ не е застрахована. Заведено и загубено дело срещу алианц. Ако искаш повече подробности мога да дам, но чак довечера, сега отивам в дортмунд на зоопаркаМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Но по този точно случай - недостиг на крепостен стаж - има уредба и тя е :
1. Нямаш 15 години действителен осигурителен стаж? Няма пенсия от НОИ. Чакай до 70 годишна възраст за социална пенсия.
2. Имаш поне 15 години действителен осигурителен стаж? - Тогава:
2.1 Пенсионираш се 2 години след възрастта на "редовните".
2.2 Размерът на пенсията ти се определя по същия начин и е толкова по-ниска, колкото по-малко години си се осигурявал.
Същото важи и за УПФ-то - Не можеш да се осигуряваш в УПФ, ако не се осигуряваш в ДОО.
За 13 години (напримерно) в който човекът се е осигурявал на макс, ще получи социална пенсия и то на 70-годишна възраст, ако не се е озъбил дотогава. Какво ще работи на 66-69-годишна възраст, и ако няма какво - как ще се издържа, това си е негов проблем. Приемаме че някак оцелява до 70 - срещу внесените от него в Ной около 73 Б - ако смятам правилно (от него и от работодателят) ще получава по 120 лв например (чувам повишавали сега социалната пенсия). За да си избие внесените пари нещастникът (без да има "доходност" върху тях, каквато вие твърдите че има), ще трябва да живее 50 години - тоест до 120-годишна възраст. Страшна далавера е Ной, дума да няма.
Приемаме, че този човек е започнал да трупа малкия си стаж на около средна възраст не на 25, не и на 52. В същото време от вноските си по УПФ, които са само 5% от дохода, при съвсем ниска средна доходност от 2% годишно, човекът ще има над 29 Б по партидата си - и то не на 70, а на 65 години - срещу които ще получава 268 лв пенсия, тоест над два пъти от Ной, които са му съдрали кожичката !!!!
Още по-драстическо е, ако приемем, че човекът някак се е осигурявал 13 години само в ПФ и си е внасял 18% от доходът. Тогава той - на 65 ще има над 105 Б по партидата си - и срещу тях - 964 лв пожизнена пенсия - срещу 13 години осигуряване !!!! Още ли твърдите, че Ной не е крадлива пирамида, и че ПФ са "лошите" ?????
Очевидно е, че човек, работещ срещу максимален осигурителен доход, е по-добре да се осигурява САМО в ПФ и да плаща осигуровки само 10-20 години !!!! Защото с вноските си в Ной той осигурява безоблачно препитание на всевъзможна мързелива измет, водеща цял живот паразитно съществуване. Ето адресът на калкулаторът - всеки който иска може да ми провери сметките или сам да си поиграе както иска:
https://pa.allianz.bg/FundsCalculato...alculator.htmlМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Като смятате пенсиите в НОИ слагате ли неизвестните:
1. На колко години ще се пенсионирате?
2. Колко точно стаж ще искат?
3. Няма ли случайно да фалира България и да дойде МВФ и да каже - режете 30% пенсиите.
Всички тези неща сме ги гледали през годините, не само у нас, а ми и в съседна Гърция (тука мисля 50% беше надолу пенсиите) и Румъния даже.
Така че всякакви сметки където има неизвестните са абсолютно безсмислени.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Няма и да получиш на въпроси, които не са по темата
Това отдавна вече съм го разбрал. Ще се правите на ударен, а ако отново ви притисна здраво както това се случи преди - просто ще се скриете за няколко месеца.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
не само. На мен ми е любопитно да видя мнението, сметките и прогнозите на по-сведущи в сферата.
Аз може и да съм осигурен, но не мога да кажа че съм осигурил напълно деца и внуци. В тази светлина намирам за много полезно да науча първо аз нещо което да обясня и на тях,
Допълнително , не са само думи, искам общо нацията да спечели. Забележи, нямам илюзии че всички могат да излязат на +, просто искам най-малко лошия от гледна точка на обществото вариант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеТук нали вс знаем,че от пф и нои полза няма, просто драскаме,защото нямаме работа! Нали?
Аз може и да съм осигурен, но не мога да кажа че съм осигурил напълно деца и внуци. В тази светлина намирам за много полезно да науча първо аз нещо което да обясня и на тях,
Допълнително , не са само думи, искам общо нацията да спечели. Забележи, нямам илюзии че всички могат да излязат на +, просто искам най-малко лошия от гледна точка на обществото вариант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
Всичко това е вярно, но въпреки това, трябва да си абсолютен глупак да си прехвърлиш СЕГА парите в нои, а не 5 години/ или скоро 1 година както разбирам, преди да се пенсионираш.
Нали в тази тема рационализираме поведението на осигуряващите се, спрямо сегашното законодателство все пак?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Какво означава: излъгани? Защото ного хора твърдят подобни неща, но ако разровиш случаят, можеш само да им се смееш. Помня една жена ревеше, че Allianz я излъгали и не и платили обезщетение за заболяване по човешката и застраховка - като я питахме от какво е заболяла и дали е имала такова покритие, тя каза: "Ами забременях !!!"
Тука ного хора сигурно мислят, че ППФ са ги излъгали - че не са почнали да им плащат по поне 300 лв пенсия - срещу техните 800 лв общо вноски и 1 Б по партидата - а то Дянков забърса парите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеАко ще си задаваме ей така въпроси и аз искам да попитам:
Спрял съм да си давам парите на ДПФ Алианз края на 2008 . От тогава до сега са пораснали номинално от 4 инещо до почти 8. Вноските ми са били регулярно по 100 лева, някога и повече. Не за всички съм ползвал данъчно облекчение (не ми е дремело) но сега за всички ще го връщам.
От тогава до сега НЕ СЪМ СПРЯЛ да давам на УПФ Алианц на макса т.е. минимум 100 лева, понастоящем по 130. Като резултат от НЕПРЕКЪСНАТИ ВНОСКИ имам 14000 лв.
2. Стоят ли ми 5 и повече годи бадева парите преди да усеят реално да си изплатят таксата?
Доходността не от, а за Алианц е винаги реална около 5% на входа + годишни, пак реални очесани пари при това изчислени върху НОМИНАЛНА, измислена доходност. Какво обуславя 4.25 % реална такса на входа? Това + годишната такса са 5+ години без реален доход за всеки мой лев в Алианц. Да или не?
Та може ли за 10 години внасяне на макс аз по УПФ да имам толкова малко кинтове, И как да разчитам на реални пари при пенсия при този темп на добавяне на стойност?!
Това са имали предвид поляците които са се чувствали излъгани (както и аз) от техните фондове.
В същото време пенсиите от ужасния НОИ непрекъснато си растат. Кога и при какви условия ще се повиши някога отпуснатата ми от УПФ пенсия? Да. Никога.
Представи си глобален спих след като ми се отпусне пенсията и хиперинфлация. Какво ще се случи с пенсията от УПФ и какво ще се случи с пенсията от НОИ.
Та ако ми отговориш но с по 1 изречение на горните 3 въпроса и без да намесваме "хъхреци", ще си помисля дал да си ревизирам становището за крадливостта на УПФ-тата.
Нали в тази тема рационализираме поведението на осигуряващите се, спрямо сегашното законодателство все пак?
Коментар
-
Ако ще си задаваме ей така въпроси и аз искам да попитам:
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеВсъщност самият г- н Христов казва в една от публичните си изяви ( мързи ме да я търся сега, но ако го оспорите ще я намеря), че много от хората навършващи възраст за пенсиониране, няма да имат необходимият " стаж", така че не разбирам защо не се разглежда техният случай и се определят като нерелевантни. .
По-долу писах, но ще повторя : Обстоятелствата на групи хора са неизброимо много (поне аз не мога да ги преброя). Затова се ограничавам върху идеалния случай - човек е направил всичко което законът изисква от него или му позволява. Така ще намерим потенциалът да си осигуриш или не достатъчна пенсия само от задължителните си вноски и този случай ще ни служи като мерило (аршин, репер). Едва след като ни е ясно това, можем да разглеждаме групови и единични случаи.
Но по този точно случай - недостиг на крепостен стаж - има уредба и тя е :
1. Нямаш 15 години действителен осигурителен стаж? Няма пенсия от НОИ. Чакай до 70 годишна възраст за социална пенсия.
2. Имаш поне 15 години действителен осигурителен стаж? - Тогава:
2.1 Пенсионираш се 2 години след възрастта на "редовните".
2.2 Размерът на пенсията ти се определя по същия начин и е толкова по-ниска, колкото по-малко години си се осигурявал.
Същото важи и за УПФ-то - Не можеш да се осигуряваш в УПФ, ако не се осигуряваш в ДОО.
Коментар
-
Темата няма повече никакъв смисъл. Всички разбраха най- изгодния за момента вариант за себе си, а именно стоиш в УПФ тдо 5 години преди пенсия, после смяташ. Сега разбирам, че може да стане и още по- изгодно, а именно до 1 година преди пенсия.
Г- н Христов постигна заявената цел да ни отвори очите и всеки вече разбира, че да се преместиш в нои СЕГА ( освен ако не си на 60 години) е пълна простотия и набутвация.
Затваряме дискусията.Last edited by 4ervenasgan; 06.08.2017, 12:10.
Коментар
Коментар