IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Измекяри са само почитателите на колективистичното, стадно, комуно-нойско, колхозническо, "социално" или социалистическо ако щеш, определено най-точно с думите: "другари, дайте да дадем!" или "от всекиго според способностите, всекиму според нуждите".

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

A КОЙ не е с "харизан суверенитет" според теб? Северна корея? Или венецуела? Или Вануату?

Щото гледам само тукашните робофили врещят за "харизан суверенитет", докато "поробени" Дания, Канада, Германия, Австралия, Япония, Норвегия и сие, да не говорим за самите "поробители" САЩ, са привлекателен магнит за всички хора по света......и най-вече за поданиците на "най-независимите и свободни" държави ....стига да успеят да избягат от "рая" без куршум в тила де .
      AАйде не в тази тема ?! а, Естествено е измекярите от поробените държави да искат да се присламчат към поробителите за да станат и те поробители. Като Босна. Това не е доказателство че моделът е правилен. Той си е все така колониален и не в полза на България.
      Няма повече да отговарям на подобен род постове в тази тема.

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

Странна е тази упорита вяра на някой че в Брюксел или Вашингтон са по-загрижени за българите отколкото в България.
        Или че американците мислят доброто на руснаците в по-голяма степен отколкото Путин.
        Не е само Имп-а дето не се подмокря от възторг нощем заради ХАРИЗАНИЯТ ни суверенитет.
        A КОЙ не е с "харизан суверенитет" според теб? Северна корея? Или венецуела? Или Вануату?

Щото гледам само тукашните робофили врещят за "харизан суверенитет", докато "поробени" Дания, Канада, Германия, Австралия, Япония, Норвегия и сие, да не говорим за самите "поробители" САЩ, са привлекателен магнит за всички хора по света......и най-вече за поданиците на "най-независимите и свободни" държави ....стига да успеят да избягат от "рая" без куршум в тила де .

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
          Бързо бегай в Турция! ...или руслямистан.
          Там има "ред и дисциплина" на мига ...по волята на султана.
          Странно защо от 28 държави в съюза, даваш нашата феодална рушка губерния за пример в ЕС? Защо не Полша..или Естония...или Дания...или Холандия.
          Странна е тази упорита вяра на някой че в Брюксел или Вашингтон са по-загрижени за българите отколкото в България.
          Или че американците мислят доброто на руснаците в по-голяма степен отколкото Путин.
          Не е само Имп-а дето не се подмокря от възторг нощем заради ХАРИЗАНИЯТ ни суверенитет.

Коментар

• Много личен въпрос разбира е без задължителен отговор, но ми и много любопитно, ВГЦ, Имп вие по колко деца отчувахте. Такива дето ще живеят тук?

Мисля че много се притеснявате за нещо дето е нероден Петко. Ако циганите станат твърде много, то те по естествен път (с естествено законодателство ) ще отпаднат от държавното осигуряване като не-допринасящи. Продължителността на живота на тези хора е по-малка и късното пенсиониране е стъпка в тази посока,
            Също така ще отпаднат и сума ти българи - строители, сервитьори, капанчедържачи и хотелиери с по една голяма фамилна къща на морето, посредници по недвижими имоти и т.н ."свободни професии". Т.е. не само циганите не плащат и не само те ще отпаднат. Това е неминуемо. НОИ един вид ще стане "бутиков продукт" - хората ще си плащат з него. Както и сега го правят но още по-скъпо и още повече.
            Не знам какво е било пенсионното осигуряване преди Питър Бота в ЮАР, но може да е интересно да се проучи. Някак не вярвам пенсии да са плащани поголовно....
            Дори, за да не ме упреквате заради примера в пристрастия към ненавистният ми фашизъм расизъм (който и да е Дуче Имп), някак не вярвам и в щатите всеки а получава пенсия.

Това (промяната в нормативната уредба) е задължителна и макар да се отлага ще стане. Не по желание на нашите политици (те имат интерес да се мазнят на циганите и бакшишите) а по натиск отвън. И новата уредба, надявам се ще иключва Пф в сегашният му вид - с обречена доходнот, непрозрачни (в смисъл на избор от осигурения) инвестиции и безумни такси.
            Предвид сътресенията които ще последват при евентуално закриване на ПФ, предполагам че решението ще се търси някъде в промяна на начина на функциониране на същите.
            Ако нищо не се промени, това което мисля че ще стане е следното. След 10на години, когато хората започнат масово да си прехвърлят партидите от УПФ към НОИ, индексацията на пенсиите ще спадне до ниво на което 2=1. това просто означава че пак всички ще бъдем прецакани, както е нормалния ход на нещата.

Л. Христов спомена нещо по-долу за предстоящо въвеждане тук на пан-европейски пенсионен продукт. Ще се надяваме да не е такъв ерзац като ПФ.
            Last edited by VNM; 08.08.2017, 11:15.

Коментар

• Бързо бегай в Турция! ...или руслямистан.
              Там има "ред и дисциплина" на мига ...по волята на султана.
              Странно защо от 28 държави в съюза, даваш нашата феодална рушка губерния за пример в ЕС? Защо не Полша..или Естония...или Дания...или Холандия.

Коментар

• Да - именно това е основният проблем, както ногократно казах - не само за пенсионната система, но и за държавата като цяло - етническата подмяна на населението в посока хъхризация. Страшното е, че господарите от Бръксел и Козяк не само, че не ни натискат да въведем ред и законност в държавата си, както би трябвало да правят - но напротив - енергически се противопоставят на това и дори ни ЗАБРАНЯВАТ да прилагаме законите спрямо това престъпно племе. Най-явен и фрапиращ пример са казусите Баталова воденица и Гърмен, когато - със своите решения - т.нар. "съд по правата на човека" директно узакони АПАРТЕЙДЪТ срещу Българският народ в собствената му (ни) страна... и нито една наша институция не посмя да им се опълчи.

Ако прочетете решението на т.нар. "съд" за Баталова воденица, направо ще се хванете за главата - там директно ни обявяват за "нероми", тоест за "НЕХОРА"... как очакваме тогава да защитят НАШИТЕ елементарни човешки права, каквито имаме според най-основополагащите национални и с европейски и световни правни текстове?

Има и нормални цигани - да - но те се топят страшно бързо в пределите на собственият си етнос, защото част от тях също се хъхризират, тъй като това е по-лесно и изгодно, а останалите имат по 1-2 деца, защото са отговорни родители - а не сюрия.

Това, което искам да кажа е - че в рамките на прехваленият ЕС не само, че нищо добро не ни чака, но напротив - обречени сме, ако седим в него, освен ако ЕС коренно не промени политиката си, нещо за което няма никакви намеци и признаци.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                  Не оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил...
                  Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.
                  Г-н Христов, за черният Петър може и да греша, вие си познавате автобиографията най-добре.

След като тенденциите ги уточнихме, то да поговорим за вашата "тортичка" през 2050-та, кой и как ще я меси и после разпределя (така както гледам даже няма да е тортичка, а направо диетична малка бухтичка). Цитирам текст от линка малко по-надолу, с който вие сте съгласен:
                  "Between now and 2050, the country's population will drop from 7.7 to 5.1 million, and it is ageing rapidly. While the current dependency ratio stands at 24.2%, by 2050 it will have skyrocketed to 53.1%, higher than the 52% average that has been forecasted for the EU-25."
                  Предполагам също така сте наясно какво означава dependency ratio - двойното му увеличение през следващите 30 години, чисто и просто означава че няма да има парчета за всички от вашата миниатюрна бухта.

А ако засегнем и темата за "работливите" "братя" роми, които успяха да си удвоят популацията за няма и 20 години и вече съставляват повече от 11% като етнос. И при положение, че се очаква през следващите 30 години нови два милиона българина да не ходят вече по нашата земя (т.е. да не са част от осигурителният модел). То е почти сигурно, че ромите ще са поне половината от населението, а техният принос към осигурителната система на страната винаги е бил и ще бъде клонящ към нула !!!
                  Ако имате някакви колебания относно желанието за работа на "бракята", то Императорът е експерт и ще ви даде подробни разяснения. Източник на инфото е ЦРУ и то от преди 5 години: https://www.cia.gov/library/publicat...k/geos/bu.html
                  "note: Romani populations are usually underestimated in official statistics and may represent 9–11% of Bulgaria's population"

След като дълги години следите пенсионната система в страната и би трябвало с всички тези факти да сте наясно, то що за финансов консултант сте, че препоръчвате на работещите българи да си издухат парите в обреченото на гибел НОИ?

п.п. Г-н Христов, поне като давате съвети конкретизирайте за кого са - нещо от сорта:
                  - ако сте ром бегом марш презглава към НОИ, ако не пенсия, все някой лев по друг параграф ще чопнете.
                  - ако сте под пагон и/или с привилегия за ранно пенсиониране, готови и спринт към солидарната система.
                  - ако сте редови работещ - ами ще ви направим малцинство за да нямате думата и ще бачкате до 75+ за да може пък горните две фракции да съжителстват мирно и спокойно на ваш гръб.
                  Last edited by vgc; 08.08.2017, 11:20.

Коментар

VGC,

Не оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил. НО, какво означават тези тенденции? Означават, че БВП и доходите ни ще растат ба-а-а-вно и надеждата да достигнем средноевропейско ниво на доходите се отдалечава като мираж. Някой - намаляващ брой - все нещо ще произвежда и ще генерира някакъв (малък) доход, па ако ще да е главно от келнерство и проституция. Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.

"нали сте една камара законотворци и консултанти" ??? ... Май ме бъркаш с Черен Петър като ме слагаш в този кюп.
                    Проблемът не е само в намаляващият брой, но в промяната на структурата на населението. Няма как система, издържаща се от осигуровки и данъци, да се крепи на лица, които не само, че не плащат осигуровки и данъци, но и източват социалната система. Пак стигаме до въпросът - как 2 000 000 хъхрека, които разчитат само на кражби, бандитизъм, фабрикуване на чавета, търговия с дрога, незаконна сеч и т.н. и т.н. ще издържат дори държавния административен апарат, камо ли осигурителната система? Те ВЗЕМАТ от нея, но нищо не дават - те дори тока и водата си отказват да плащат - осигуровки и данъци ще плащат - ама в друга реалност. Разбира се - могат да бъдат вкарани в пътя, ама това пък господарите от Брюксел и Козяк не разрешават, а нашите управници не смеят да им се опълчат.

Ето - имахте куражът да признаете, че съм прав за хората, на които не им стига осигурителен стаж... а те хич няма да са малко. Именно заради тях би трябвало човек да има избор, включително 100% в ПФ.

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

Явно си съгласен с тенденциите и изводите които съм посочил, след като не се опита и да оспориш каква ще бъде ситуацията у нас през 2050-та.

А за възможният изход нали сте една камара законотворци и консултанти - предложете възможност за избор от няколко варианта и оставете хората да избират свободно - те не са стадо маймуни на каквото се опитахте да ги оприличите няколко страници назад в темата.
                      VGC,

Не оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил. НО, какво означават тези тенденции? Означават, че БВП и доходите ни ще растат ба-а-а-вно и надеждата да достигнем средноевропейско ниво на доходите се отдалечава като мираж. Някой - намаляващ брой - все нещо ще произвежда и ще генерира някакъв (малък) доход, па ако ще да е главно от келнерство и проституция. Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.

"нали сте една камара законотворци и консултанти" ??? ... Май ме бъркаш с Черен Петър като ме слагаш в този кюп.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Напротив - факти 2 и 3 са си факти - и то: очевидни. Нима пенсионерите не вземат мизерни пенсии в огромната си част? нима няма пенсионери, ровещи по кофите? Нима в същото време няма хъхрещи гнусотии, неработили и ден?

ПФ е ного по-справедлива система - защото дава само и единствено съобразно личният принос, защото има лична партида. Когато всичко е в общата каца - неизбежно става така, че едни само наливат, а други само сърбат наготово.

Срещу 5% трудно може да се постигне ного - но аз доказах с изчисления как понякога ДОРИ тия 5% могат да осигурят по-сосна пенсия от социалната от Ной... хем смятах за ДЕВЕТ години, а не примерно за 13 години. Тик стигаме до въпросът, който поставям поне 78-и път вече - защо хората могат да се откажат от УПФ, но не могат да се откажат от Ной...

Да - хората нямат избор как да се управляват средствата им, защото 99.78% от тях не разбират НИЩО от това. Често чета из Букчето коментари относно УПФ и съм буквално потресен от човешката глупост - или по-точно казано: от човешкото невежество. Избор може да бъде полезен само между мултифондове. Сега това - че в тоя форум сме хора, дето разбират от инвестиране повече или по-малко, не означава, че бай Сулю, дето върти геврекът на камионът, разбира - и че някога ще разбира.

Сори, че отговорих вместо ВГЦ.
                        Импе, сега е време да ти отговоря

1) Досега винаги съм писал при допускане за пълен осигурителен стаж, защото се интересувам от характера на уредбата А тя е такава, че в ПФ си жив зян; Хеле пък ако си жена;
                        ОБАЧЕ, ако нямаш шанс да направиш пълен осигурителен стаж в НОИ , по-добре си в УПФ - каквото и да правят, досега поне са удържали покупателната сила на вноските и ако продължават - това е добре Все ще вземеш нещо Така че по въпроса с непълен стаж съм съгласен с теб - има индивидуални случаи, когато е по-добре в УПФ - макар, разбира се, ПФ-то ти връща някакви пари, които не е ясно докъде ще стигнат

2) това, че 99.78%?не вдяват може и да е така, но нито е оправдание, нито обяснение Да не мислиш, че англичани и американци много вдяват?
                        Пак казвам КСО не дава избор и това е факт Защо, за какво - не се занимавам
                        Само се учудвам, че хората във форума, които са другите 0.22% - си мълчат и приемат това като нещо естествено

ми то е все едно да можеш да избираш дали да пазаруваш в Била, Кауфланд или Метро с парите си, но където и да избереш - си длъжен да си купиш тунквани вафли независимо дали искаш пържоли или ябълки

Освен това - както съм казвал и по-рано - "невдяващите" днес имат лесно достъпна алтернатива на примитивните пенсионни фондове Стига да искат - могат
                        Last edited by LChristoff; 07.08.2017, 19:02.

Коментар

Да допуснем , че всичко стане точно така, както ти го предвиждаш и пожизнената, индексирана пенсия от НОИ= глад и неадекватно лечение

Какъв изход посочваш на хората от своето поколение?
                          Явно си съгласен с тенденциите и изводите които съм посочил, след като не се опита и да оспориш каква ще бъде ситуацията у нас през 2050-та.

А за възможният изход нали сте една камара законотворци и консултанти - предложете възможност за избор от няколко варианта и оставете хората да избират свободно - те не са стадо маймуни на каквото се опитахте да ги оприличите няколко страници назад в темата.

Коментар

VGC

Явно с теб имаме различно схващане що е то факт и що е мнение "Факти 2 и 3" въобще не са факти до доказване на противното

Да допуснем , че всичко стане точно така, както ти го предвиждаш и пожизнената, индексирана пенсия от НОИ= глад и неадекватно лечение

Какъв изход посочваш на хората от своето поколение?

Не вярвам да им обещаваш манна небесна срещу вноски от 5% - при това некадърно управлявани против интереса на ощетените в пенсионни фондове

Ако позволиш и един въпрос : Задължават те внасяш 5% от дохода си в УПФ по твой си избор Нямаш абсолютно никакъв избор за това как да се инвестират и управляват средствата ти Това те удовлетворява. Правилно ли разбирам?

За съжаление не мога да посоча препратка (link) към нито един източник, който да даде пример за такава уредба в която и да е уважаваща себе си страна, която още не е окастрила пенсионните фондове Но съм отворен за информация
                            Напротив - факти 2 и 3 са си факти - и то: очевидни. Нима пенсионерите не вземат мизерни пенсии в огромната си част? нима няма пенсионери, ровещи по кофите? Нима в същото време няма хъхрещи гнусотии, неработили и ден в излишният си живот, но вземащи над 1 Б всевъзможни помощи? Нима не е факт, че ако хъхрешките помощи бъдат спрени и освободените средства бъдат насочени само за пенсии, пенсията на всеки възрастен човек може да се повиши със 120-130 лв още от утре? Нима за всеки талибанец, нахлул незаконно и със сила през границата ни, не се харчат също над 1 Б на месец, че дори и за специална храна, защото животното може и да е изпълзяло от някоя воняща пещера в Талибания или да е слязло от дървото в Негрия, ама иначе има претенции? Нима държавата не поддържа огромен апарат от хрантутници на разни службици?

ПФ е ного по-справедлива система - защото дава само и единствено съобразно личният принос, защото има лична партида. Когато всичко е в общата каца - неизбежно става така, че едни само наливат, а други само сърбат наготово.

Срещу 5% трудно може да се постигне ного - но аз доказах с изчисления как понякога ДОРИ тия 5% могат да осигурят по-сосна пенсия от социалната от Ной... хем смятах за ДЕВЕТ години, а не примерно за 13 години. Тик стигаме до въпросът, който поставям поне 78-и път вече - защо хората могат да се откажат от УПФ, но не могат да се откажат от Ной? Това не е ли робство, да не говорим, че е противоконституционно?
                            Да - хората нямат избор как да се управляват средствата им, защото 99.78% от тях не разбират НИЩО от това. Често чета из Букчето коментари относно УПФ и съм буквално потресен от човешката глупост - или по-точно казано: от човешкото невежество. Избор може да бъде полезен само между мултифондове. Сега това - че в тоя форум сме хора, дето разбират от инвестиране повече или по-малко, не означава, че бай Сулю, дето върти геврекът на камионът, разбира - и че някога ще разбира.

Сори, че отговорих вместо ВГЦ.

Коментар

Така е, животът е пълен с неизвестни

В УПФ - също

1) Не знаеш колко пари ще имаш преди да се пенсионираш Сега имаш книги, които господ знае на каква цена ще продадат
                              2) не знаеш колко ще ти е пенсията, дори и да знаеш колко са ти парите - един месец 100 лв, другият - 110, третият - 90
                              3) не знаеш дари ще е пожизнена, но няма да се наследява или пък ще се наследява, но няма да е пожизнена
                              4) Пак не знаеш колко ще ти е пенсията - зависи каква "продължителност на бъдещия живот" ще определи КФН и дали ще еднакъв за мъжете и жените - ако стане еднакъв - хайде, разтеглихата ти партидата за още 2-3 години и ти намалиха пенсията.

Даже не знаеш дали утре няма да падне керемида на главата ти, но трябва да излезеш
                              1. Няма да се продават много "книги". Просто с вноските на осигуряващите се ще се плащат пенсиите на пенсионерите - при положителен баланс на фондът ще се доинвестира, при отрицателен - ще се продават активи - но не масирано. Или мислите, че - за да платят месечната пенсия на пенсионерът Х, ще продадат 108 акции на Софарма (напримерно), а само след 4 минути ще купят отново същите 108 акции, за да инвестират вноските на осигуряващите се Y и Z? Разбира се - при тая процедура активите технически се прехвърлят от партидите на пенсионерите към тези на осигуряващите се: постепенно-постепенно.
                              2. Нима стойността на дялът подскача с по 10% на месец? Това е несериозно предположение. По-скоро (при индексация всеки месец, което е малко вероятно) пенсията юли ще е 418 лв, август - 415, септември: 420.
                              3. Това трябва да се прецизира, съгласен съм. Разбира се - ПОД-овата компания може да заложи продължителност на живота 99 години и 364 дни... и тогава няма проблем да плаща пожизнена наследяема пенсия.
                              4. Уеднаквяването на мъже и жени е перверзия - това вече го уточнихме - ама така става, когато увредени ментално хора като вивиан рединг получават висок пост, вместо килия с тапицирани стени и яки решетки.

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                                LChristoff : Точно така я виждаме и ние но за съжаление не толкова систематизирано. Мантрата НОИ е обречен да не дава пенсии е абсурдна.

Имперагорът
                                Драги Имп, Митко. В един момент се усетих че отивам твърде далеч в емоциите, още по-лошо че мога да бъда обвинен в измисляне на факти. Става дума за доходността по "инвестиционната застраховка" която имам. С доста усилия си намерих застрахователната полица. № 5062001797 от март, 2012.
                                Забележи, винаги съм гледал на нея като на цена която плащам за да бъда оставен на мира от застрахователката. Факт е че дори я бях забравил докато в началото на тази година не се свързаха пак с мен за да предлагат други услуги. Това ми я припомни и използвах момента да проверя стойността и. По това време беше на -30%. Нямам идея каква е сега и колко още ще потъва.
                                Моля не използвай информацията за мен, която можеш да изровиш от полицата за постинги във форума. Ако реша да споделя партиди и стойности предпочитам аз да го направя. Все пак може да видиш че казаното от мен за пенсионното ми осигуряване е вярно.
                                Драги приятелю: ти не знаеш ли, че аз съм се заклел да пазя застрахователска тайна? В никой случай не бих издал каквато и да е информация, дори сам ти - да те порицая - не е бивало да пишеш номер на полицата. По този номер разбирам какъв тип е тя, а - странно съвпадение - последните четири цифри съответстват на същите в номерът на моята стара човешка, която имам от предната компания и още поддържам, защото съм сравнително доволен от нея.
                                Абсурдно е било да правиш това, само за да се отървеш от някаква застрахователка. Не е хубаво и това, че тя повече не те е потърсила - аз винаги съм на разположение на моите клиенти. Ще проуча това.Въпросът е: де си си турил парите, да та намалеят така - и защо си ги оставил там? Трябвало е да следиш нещата. Имам някои подозрения, ще разбера къде си. Впрочем ето туканка например:

https://de.allianzgi.com/de-de/pro/u...onds/list/2291

можеш да видиш, колко можеше да си напред, ако бе подбрал добър фонд. Принципно застраховката ти като подтип и начин на поддръжка е рискова, защото си хем с еднократна вноска, хем не си довнасял повече, така - ако не дръпнеш бръзо с доходността, но стойността на дяловете е по-статична или намалява, таксите бавно и коварно ти изяждат парите - макар да не са големи. Имаш една месечна таксичка за поддръжка на партидата, която е константа и удръжка за риска. Дори застрахователната ти сума да е най-ниската възможна, тя пак е по-висока от стойността на партидата и така я подкопава... а ако поради временен пазарен спад стойността на дяловете и респективно не партидата ти намалее, тая удръжка за рискът се увеличава и те "яде" още по-скоростно. Виждал съм и партиди (във фонд Източна Европа), дето са и по 40% назад - ама и такива с по 40% напред - например от гореуказаният фонд - просто си трябва следене. Въобще по човешки като твоята - с еднократна вноска - най-правилно е човек скоро да си довнесе парички - поне около 300-400 еврака, за да надхвърли застрахователната сума... а и занапред да си внася когато може и когато прецени, че пазарите са подходящи. Например в Източна Европа (в който подозирам, че може би си - началото на 16-а година - с една вносчица, можеше да си купиш дялове на не ного над 4 еврака, а днес те са 6.74 еврака. И т.н. - това също е инвестиция, която трябва да се следи и управлява - а ти си я зарязал.

Ще видя какво-що и какво може да се направи за тебе.

Коментар

Working...
                                X