Измекяри са само почитателите на колективистичното, стадно, комуно-нойско, колхозническо, "социално" или социалистическо ако щеш, определено най-точно с думите: "другари, дайте да дадем!" или "от всекиго според способностите, всекиму според нуждите".
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
A КОЙ не е с "харизан суверенитет" според теб? Северна корея? Или венецуела? Или Вануату?
Щото гледам само тукашните робофили врещят за "харизан суверенитет", докато "поробени" Дания, Канада, Германия, Австралия, Япония, Норвегия и сие, да не говорим за самите "поробители" САЩ, са привлекателен магнит за всички хора по света......и най-вече за поданиците на "най-независимите и свободни" държави ....стига да успеят да избягат от "рая" без куршум в тила де .
Няма повече да отговарям на подобен род постове в тази тема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
Странна е тази упорита вяра на някой че в Брюксел или Вашингтон са по-загрижени за българите отколкото в България.
Или че американците мислят доброто на руснаците в по-голяма степен отколкото Путин.
Не е само Имп-а дето не се подмокря от възторг нощем заради ХАРИЗАНИЯТ ни суверенитет.
Щото гледам само тукашните робофили врещят за "харизан суверенитет", докато "поробени" Дания, Канада, Германия, Австралия, Япония, Норвегия и сие, да не говорим за самите "поробители" САЩ, са привлекателен магнит за всички хора по света......и най-вече за поданиците на "най-независимите и свободни" държави ....стига да успеят да избягат от "рая" без куршум в тила де .
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнениеБързо бегай в Турция! ...или руслямистан.
Там има "ред и дисциплина" на мига ...по волята на султана.
Странно защо от 28 държави в съюза, даваш нашата феодална рушка губерния за пример в ЕС? Защо не Полша..или Естония...или Дания...или Холандия.
Или че американците мислят доброто на руснаците в по-голяма степен отколкото Путин.
Не е само Имп-а дето не се подмокря от възторг нощем заради ХАРИЗАНИЯТ ни суверенитет.
Коментар
-
Много личен въпрос разбира е без задължителен отговор, но ми и много любопитно, ВГЦ, Имп вие по колко деца отчувахте. Такива дето ще живеят тук?
Мисля че много се притеснявате за нещо дето е нероден Петко. Ако циганите станат твърде много, то те по естествен път (с естествено законодателство ) ще отпаднат от държавното осигуряване като не-допринасящи. Продължителността на живота на тези хора е по-малка и късното пенсиониране е стъпка в тази посока,
Също така ще отпаднат и сума ти българи - строители, сервитьори, капанчедържачи и хотелиери с по една голяма фамилна къща на морето, посредници по недвижими имоти и т.н ."свободни професии". Т.е. не само циганите не плащат и не само те ще отпаднат. Това е неминуемо. НОИ един вид ще стане "бутиков продукт" - хората ще си плащат з него. Както и сега го правят но още по-скъпо и още повече.
Не знам какво е било пенсионното осигуряване преди Питър Бота в ЮАР, но може да е интересно да се проучи. Някак не вярвам пенсии да са плащани поголовно....
Дори, за да не ме упреквате заради примера в пристрастия към ненавистният ми фашизъм расизъм (който и да е Дуче Имп), някак не вярвам и в щатите всеки а получава пенсия.
Това (промяната в нормативната уредба) е задължителна и макар да се отлага ще стане. Не по желание на нашите политици (те имат интерес да се мазнят на циганите и бакшишите) а по натиск отвън. И новата уредба, надявам се ще иключва Пф в сегашният му вид - с обречена доходнот, непрозрачни (в смисъл на избор от осигурения) инвестиции и безумни такси.
Предвид сътресенията които ще последват при евентуално закриване на ПФ, предполагам че решението ще се търси някъде в промяна на начина на функциониране на същите.
Ако нищо не се промени, това което мисля че ще стане е следното. След 10на години, когато хората започнат масово да си прехвърлят партидите от УПФ към НОИ, индексацията на пенсиите ще спадне до ниво на което 2=1. това просто означава че пак всички ще бъдем прецакани, както е нормалния ход на нещата.
Л. Христов спомена нещо по-долу за предстоящо въвеждане тук на пан-европейски пенсионен продукт. Ще се надяваме да не е такъв ерзац като ПФ.Last edited by VNM; 08.08.2017, 11:15.
Коментар
-
Да - именно това е основният проблем, както ногократно казах - не само за пенсионната система, но и за държавата като цяло - етническата подмяна на населението в посока хъхризация. Страшното е, че господарите от Бръксел и Козяк не само, че не ни натискат да въведем ред и законност в държавата си, както би трябвало да правят - но напротив - енергически се противопоставят на това и дори ни ЗАБРАНЯВАТ да прилагаме законите спрямо това престъпно племе. Най-явен и фрапиращ пример са казусите Баталова воденица и Гърмен, когато - със своите решения - т.нар. "съд по правата на човека" директно узакони АПАРТЕЙДЪТ срещу Българският народ в собствената му (ни) страна... и нито една наша институция не посмя да им се опълчи.
Ако прочетете решението на т.нар. "съд" за Баталова воденица, направо ще се хванете за главата - там директно ни обявяват за "нероми", тоест за "НЕХОРА"... как очакваме тогава да защитят НАШИТЕ елементарни човешки права, каквито имаме според най-основополагащите национални и с европейски и световни правни текстове?
Има и нормални цигани - да - но те се топят страшно бързо в пределите на собственият си етнос, защото част от тях също се хъхризират, тъй като това е по-лесно и изгодно, а останалите имат по 1-2 деца, защото са отговорни родители - а не сюрия.
Това, което искам да кажа е - че в рамките на прехваленият ЕС не само, че нищо добро не ни чака, но напротив - обречени сме, ако седим в него, освен ако ЕС коренно не промени политиката си, нещо за което няма никакви намеци и признаци.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеНе оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил...
Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.
След като тенденциите ги уточнихме, то да поговорим за вашата "тортичка" през 2050-та, кой и как ще я меси и после разпределя (така както гледам даже няма да е тортичка, а направо диетична малка бухтичка). Цитирам текст от линка малко по-надолу, с който вие сте съгласен:
"Between now and 2050, the country's population will drop from 7.7 to 5.1 million, and it is ageing rapidly. While the current dependency ratio stands at 24.2%, by 2050 it will have skyrocketed to 53.1%, higher than the 52% average that has been forecasted for the EU-25."
Предполагам също така сте наясно какво означава dependency ratio - двойното му увеличение през следващите 30 години, чисто и просто означава че няма да има парчета за всички от вашата миниатюрна бухта.
А ако засегнем и темата за "работливите" "братя" роми, които успяха да си удвоят популацията за няма и 20 години и вече съставляват повече от 11% като етнос. И при положение, че се очаква през следващите 30 години нови два милиона българина да не ходят вече по нашата земя (т.е. да не са част от осигурителният модел). То е почти сигурно, че ромите ще са поне половината от населението, а техният принос към осигурителната система на страната винаги е бил и ще бъде клонящ към нула !!!
Ако имате някакви колебания относно желанието за работа на "бракята", то Императорът е експерт и ще ви даде подробни разяснения. Източник на инфото е ЦРУ и то от преди 5 години: https://www.cia.gov/library/publicat...k/geos/bu.html
"note: Romani populations are usually underestimated in official statistics and may represent 9–11% of Bulgaria's population"
След като дълги години следите пенсионната система в страната и би трябвало с всички тези факти да сте наясно, то що за финансов консултант сте, че препоръчвате на работещите българи да си издухат парите в обреченото на гибел НОИ?
п.п. Г-н Христов, поне като давате съвети конкретизирайте за кого са - нещо от сорта:
- ако сте ром бегом марш презглава към НОИ, ако не пенсия, все някой лев по друг параграф ще чопнете.
- ако сте под пагон и/или с привилегия за ранно пенсиониране, готови и спринт към солидарната система.
- ако сте редови работещ - ами ще ви направим малцинство за да нямате думата и ще бачкате до 75+ за да може пък горните две фракции да съжителстват мирно и спокойно на ваш гръб.Last edited by vgc; 08.08.2017, 11:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
VGC,
Не оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил. НО, какво означават тези тенденции? Означават, че БВП и доходите ни ще растат ба-а-а-вно и надеждата да достигнем средноевропейско ниво на доходите се отдалечава като мираж. Някой - намаляващ брой - все нещо ще произвежда и ще генерира някакъв (малък) доход, па ако ще да е главно от келнерство и проституция. Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.
"нали сте една камара законотворци и консултанти" ??? ... Май ме бъркаш с Черен Петър като ме слагаш в този кюп.
Ето - имахте куражът да признаете, че съм прав за хората, на които не им стига осигурителен стаж... а те хич няма да са малко. Именно заради тях би трябвало човек да има избор, включително 100% в ПФ.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
Явно си съгласен с тенденциите и изводите които съм посочил, след като не се опита и да оспориш каква ще бъде ситуацията у нас през 2050-та.
А за възможният изход нали сте една камара законотворци и консултанти - предложете възможност за избор от няколко варианта и оставете хората да избират свободно - те не са стадо маймуни на каквото се опитахте да ги оприличите няколко страници назад в темата.
Не оспорвам тенденциите, които посочваш и даже не виждам някой да се е загрижил. НО, какво означават тези тенденции? Означават, че БВП и доходите ни ще растат ба-а-а-вно и надеждата да достигнем средноевропейско ниво на доходите се отдалечава като мираж. Някой - намаляващ брой - все нещо ще произвежда и ще генерира някакъв (малък) доход, па ако ще да е главно от келнерство и проституция. Т.е. тортичката ще расте бавно. Аз говоря за разпределението на тортичката на парчета - затова употребявам %-ти от БВП.
"нали сте една камара законотворци и консултанти" ??? ... Май ме бъркаш с Черен Петър като ме слагаш в този кюп.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Напротив - факти 2 и 3 са си факти - и то: очевидни. Нима пенсионерите не вземат мизерни пенсии в огромната си част? нима няма пенсионери, ровещи по кофите? Нима в същото време няма хъхрещи гнусотии, неработили и ден?
ПФ е ного по-справедлива система - защото дава само и единствено съобразно личният принос, защото има лична партида. Когато всичко е в общата каца - неизбежно става така, че едни само наливат, а други само сърбат наготово.
Срещу 5% трудно може да се постигне ного - но аз доказах с изчисления как понякога ДОРИ тия 5% могат да осигурят по-сосна пенсия от социалната от Ной... хем смятах за ДЕВЕТ години, а не примерно за 13 години. Тик стигаме до въпросът, който поставям поне 78-и път вече - защо хората могат да се откажат от УПФ, но не могат да се откажат от Ной...
Да - хората нямат избор как да се управляват средствата им, защото 99.78% от тях не разбират НИЩО от това. Често чета из Букчето коментари относно УПФ и съм буквално потресен от човешката глупост - или по-точно казано: от човешкото невежество. Избор може да бъде полезен само между мултифондове. Сега това - че в тоя форум сме хора, дето разбират от инвестиране повече или по-малко, не означава, че бай Сулю, дето върти геврекът на камионът, разбира - и че някога ще разбира.
Сори, че отговорих вместо ВГЦ.
1) Досега винаги съм писал при допускане за пълен осигурителен стаж, защото се интересувам от характера на уредбата А тя е такава, че в ПФ си жив зян; Хеле пък ако си жена;
ОБАЧЕ, ако нямаш шанс да направиш пълен осигурителен стаж в НОИ , по-добре си в УПФ - каквото и да правят, досега поне са удържали покупателната сила на вноските и ако продължават - това е добре Все ще вземеш нещо Така че по въпроса с непълен стаж съм съгласен с теб - има индивидуални случаи, когато е по-добре в УПФ - макар, разбира се, ПФ-то ти връща някакви пари, които не е ясно докъде ще стигнат
2) това, че 99.78%?не вдяват може и да е така, но нито е оправдание, нито обяснение Да не мислиш, че англичани и американци много вдяват?
Пак казвам КСО не дава избор и това е факт Защо, за какво - не се занимавам
Само се учудвам, че хората във форума, които са другите 0.22% - си мълчат и приемат това като нещо естествено
ми то е все едно да можеш да избираш дали да пазаруваш в Била, Кауфланд или Метро с парите си, но където и да избереш - си длъжен да си купиш тунквани вафли независимо дали искаш пържоли или ябълки
Освен това - както съм казвал и по-рано - "невдяващите" днес имат лесно достъпна алтернатива на примитивните пенсионни фондове Стига да искат - могатLast edited by LChristoff; 07.08.2017, 19:02.
Коментар
-
Да допуснем , че всичко стане точно така, както ти го предвиждаш и пожизнената, индексирана пенсия от НОИ= глад и неадекватно лечение
Какъв изход посочваш на хората от своето поколение?
А за възможният изход нали сте една камара законотворци и консултанти - предложете възможност за избор от няколко варианта и оставете хората да избират свободно - те не са стадо маймуни на каквото се опитахте да ги оприличите няколко страници назад в темата.
Коментар
-
VGC
Явно с теб имаме различно схващане що е то факт и що е мнение "Факти 2 и 3" въобще не са факти до доказване на противното
Да допуснем , че всичко стане точно така, както ти го предвиждаш и пожизнената, индексирана пенсия от НОИ= глад и неадекватно лечение
Какъв изход посочваш на хората от своето поколение?
Не вярвам да им обещаваш манна небесна срещу вноски от 5% - при това некадърно управлявани против интереса на ощетените в пенсионни фондове
Ако позволиш и един въпрос : Задължават те внасяш 5% от дохода си в УПФ по твой си избор Нямаш абсолютно никакъв избор за това как да се инвестират и управляват средствата ти Това те удовлетворява. Правилно ли разбирам?
За съжаление не мога да посоча препратка (link) към нито един източник, който да даде пример за такава уредба в която и да е уважаваща себе си страна, която още не е окастрила пенсионните фондове Но съм отворен за информация
ПФ е ного по-справедлива система - защото дава само и единствено съобразно личният принос, защото има лична партида. Когато всичко е в общата каца - неизбежно става така, че едни само наливат, а други само сърбат наготово.
Срещу 5% трудно може да се постигне ного - но аз доказах с изчисления как понякога ДОРИ тия 5% могат да осигурят по-сосна пенсия от социалната от Ной... хем смятах за ДЕВЕТ години, а не примерно за 13 години. Тик стигаме до въпросът, който поставям поне 78-и път вече - защо хората могат да се откажат от УПФ, но не могат да се откажат от Ной? Това не е ли робство, да не говорим, че е противоконституционно?
Да - хората нямат избор как да се управляват средствата им, защото 99.78% от тях не разбират НИЩО от това. Често чета из Букчето коментари относно УПФ и съм буквално потресен от човешката глупост - или по-точно казано: от човешкото невежество. Избор може да бъде полезен само между мултифондове. Сега това - че в тоя форум сме хора, дето разбират от инвестиране повече или по-малко, не означава, че бай Сулю, дето върти геврекът на камионът, разбира - и че някога ще разбира.
Сори, че отговорих вместо ВГЦ.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Така е, животът е пълен с неизвестни
В УПФ - също
1) Не знаеш колко пари ще имаш преди да се пенсионираш Сега имаш книги, които господ знае на каква цена ще продадат
2) не знаеш колко ще ти е пенсията, дори и да знаеш колко са ти парите - един месец 100 лв, другият - 110, третият - 90
3) не знаеш дари ще е пожизнена, но няма да се наследява или пък ще се наследява, но няма да е пожизнена
4) Пак не знаеш колко ще ти е пенсията - зависи каква "продължителност на бъдещия живот" ще определи КФН и дали ще еднакъв за мъжете и жените - ако стане еднакъв - хайде, разтеглихата ти партидата за още 2-3 години и ти намалиха пенсията.
Даже не знаеш дали утре няма да падне керемида на главата ти, но трябва да излезеш
2. Нима стойността на дялът подскача с по 10% на месец? Това е несериозно предположение. По-скоро (при индексация всеки месец, което е малко вероятно) пенсията юли ще е 418 лв, август - 415, септември: 420.
3. Това трябва да се прецизира, съгласен съм. Разбира се - ПОД-овата компания може да заложи продължителност на живота 99 години и 364 дни... и тогава няма проблем да плаща пожизнена наследяема пенсия.
4. Уеднаквяването на мъже и жени е перверзия - това вече го уточнихме - ама така става, когато увредени ментално хора като вивиан рединг получават висок пост, вместо килия с тапицирани стени и яки решетки.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнениеLChristoff : Точно така я виждаме и ние но за съжаление не толкова систематизирано. Мантрата НОИ е обречен да не дава пенсии е абсурдна.
Имперагорът
Драги Имп, Митко. В един момент се усетих че отивам твърде далеч в емоциите, още по-лошо че мога да бъда обвинен в измисляне на факти. Става дума за доходността по "инвестиционната застраховка" която имам. С доста усилия си намерих застрахователната полица. № 5062001797 от март, 2012.
Забележи, винаги съм гледал на нея като на цена която плащам за да бъда оставен на мира от застрахователката. Факт е че дори я бях забравил докато в началото на тази година не се свързаха пак с мен за да предлагат други услуги. Това ми я припомни и използвах момента да проверя стойността и. По това време беше на -30%. Нямам идея каква е сега и колко още ще потъва.
Моля не използвай информацията за мен, която можеш да изровиш от полицата за постинги във форума. Ако реша да споделя партиди и стойности предпочитам аз да го направя. Все пак може да видиш че казаното от мен за пенсионното ми осигуряване е вярно.
Абсурдно е било да правиш това, само за да се отървеш от някаква застрахователка. Не е хубаво и това, че тя повече не те е потърсила - аз винаги съм на разположение на моите клиенти. Ще проуча това.Въпросът е: де си си турил парите, да та намалеят така - и защо си ги оставил там? Трябвало е да следиш нещата. Имам някои подозрения, ще разбера къде си. Впрочем ето туканка например:
https://de.allianzgi.com/de-de/pro/u...onds/list/2291
можеш да видиш, колко можеше да си напред, ако бе подбрал добър фонд. Принципно застраховката ти като подтип и начин на поддръжка е рискова, защото си хем с еднократна вноска, хем не си довнасял повече, така - ако не дръпнеш бръзо с доходността, но стойността на дяловете е по-статична или намалява, таксите бавно и коварно ти изяждат парите - макар да не са големи. Имаш една месечна таксичка за поддръжка на партидата, която е константа и удръжка за риска. Дори застрахователната ти сума да е най-ниската възможна, тя пак е по-висока от стойността на партидата и така я подкопава... а ако поради временен пазарен спад стойността на дяловете и респективно не партидата ти намалее, тая удръжка за рискът се увеличава и те "яде" още по-скоростно. Виждал съм и партиди (във фонд Източна Европа), дето са и по 40% назад - ама и такива с по 40% напред - например от гореуказаният фонд - просто си трябва следене. Въобще по човешки като твоята - с еднократна вноска - най-правилно е човек скоро да си довнесе парички - поне около 300-400 еврака, за да надхвърли застрахователната сума... а и занапред да си внася когато може и когато прецени, че пазарите са подходящи. Например в Източна Европа (в който подозирам, че може би си - началото на 16-а година - с една вносчица, можеше да си купиш дялове на не ного над 4 еврака, а днес те са 6.74 еврака. И т.н. - това също е инвестиция, която трябва да се следи и управлява - а ти си я зарязал.
Ще видя какво-що и какво може да се направи за тебе.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар