IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

4) ами немалко съм направил по въпросът - дори инвестиционните ми посредници биха могли да кажат колко клиенти съм им завел. Доста хора съм научил досега - не само да инвестират във фондове на Allianz - каквато ми е работата - но и да правят това самостоятелно - а най-често - да комбинират двете неща. Няма и как да забележите някой да има нужда от услугите ми, докато четете само тая тема, да не говорим, че няма как да ми наблюдавате личните съобщения.
    Е тука вече Импа е прав. Имал е много "падуани" през годините в които съм чел форума и повечето ги е съветвал читаво - диверсификация, дивидентни акции у нас и навън с конкретика, дирене на фундамента, дългосрочност избягване на еуфорията.... .
    Не ги е учил лошо, най-малкото не нарочно

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

1) Да, продължавам, защото съм го сметнал. Толкова ли е сложно
      а) правиш вноски в УПФ? Чудесно, пенсията ти от ДОО ще бъде намалена 20-25 %.
      б) пенсията ти от УПФ няма да покрие намалението на държавната - такива са регулациите (КСО) и портфейлите на ПФ-тата, дори при най-оптимистичните оценки на калкулаторите.

2) "колкото и да ви доказваме, че пари за бъдещи пенсии няма да има отде да се вземат" - има, има - трябват 11.4 % от БВП и 2 млн. балъци да се надат на УПФ.

3) Нищо не си доказал математически - измисляш си някакъв случай и си смяташ измислени числа. Показвал съм на картинка, че "инвестицията в ДПФ" за целия период 2002-2016 - носи по-ниска доходност от пазарната при 2 и повече пъти по-високи такси. Хората имат по-добра алтернатива.

4) Съгласен съм, че "огромната част от хората нямат нужните знания..." Ти какво правиш по въпроса? И майка ти знаеше, че на 4 години беше неграмотен, но не кършеше ръце, а като стана на 7, те изпрати на училище. По същия начин - и аз отварям очите на който иска. И за сега не съм забелязъл някой, който да има нужда или полза от твоите услуги или мнения.

5) "въобще не е за всеки - ето - Пауъров още вярва, че световните компании дори са създадени само за да го очешат лично него" - Тук съм съгласен - но всеки си плаща за гяволъка, независимо дали го осъзнава или не.
      1,2) Наистина ли вярвате, че ако Ной открадне парите на хората от УПФ (защото това ще си е точно КРАЖБА, а сега се действа по метода на телефонните измамници), това ще го спаси? Апропо - според статията в Инвесторът - за година активите на ПФ са нарастнали с 20% и вече са почти 12 МБ. А в Ной какво расте - освен дефицитът?

3) напротив - доказах го при едно съвсем реално и не толкова рядко срещано допускане - недостатъчен стаж за получаване на "цяла" пенсия от Ной. Тогава започва едно изнудване, тип: "Дай тука 20 Б, за да си купиш стаж" и хората цакат. При УПФ, особено при ДПФ няма такова нещо... впрочем вие сам се съгласихте с изчисленията ми - защото нямаше де да шавате. От коя точно "пазарна" доходност е по-ниска тази на ДПФ? На БФБ ли, на облизвационните пазари ли, на Франкфуртската борса, на Ню Йоркската ли? Или на Шанхайската? Или на пазарът на апартаменти в София?

Като за мулти-ассет фондове, нашите ПФ се справят съвсем добре - виждал съм ного по-лоши.

4) ами немалко съм направил по въпросът - дори инвестиционните ми посредници биха могли да кажат колко клиенти съм им завел. Доста хора съм научил досега - не само да инвестират във фондове на Allianz - каквато ми е работата - но и да правят това самостоятелно - а най-често - да комбинират двете неща. Няма и как да забележите някой да има нужда от услугите ми, докато четете само тая тема, да не говорим, че няма как да ми наблюдавате личните съобщения.
      Last edited by Императорът; 08.08.2017, 15:29.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

Не че не разбирам а за неща дето се подразбират не ми се пише. Като съм написал че промени в регламента ще се наложат трябва ли да пиша всеки отделен случай който ще попадне под ножа на промените. И сега в момента доколкото знам се мисли ако не е и направено детските да са прицелени така че да са в помощ на семейства с най-много 3 деца.
        Не става обаче - дума само за детски. Става дума за всички над 20 вида всевъзможни помощи, повечето от които са така замислени и направени, че да се усвояват само от въпросният етнос. Детските от 37 лв са най-малкото, затова само тях ни размахват пред очите. Знаеш ли например, колко получава един "благороден" приемен родител за прибраното от него дете - в над 90% от случаите: хъхрещо? - над ДЕВЕТСТОТИН кинта на месец - издръжка за отглежданото, плюс заплата !!! Наскоро имаше хвалебствен документален филм за някакви пишман българи, дето отглеждаха в къщата си около шест такива. Смятай. Тия лишават от детски надбавки цял випуск българчета-първолачета от едно средноголямо столично училище и дори се ГОРДЕЯТ с това. За мен такива трябва да бъдат линчувани.

Коментар

ВНМ - ти явно не разбираш, или се правиш - че тия същества се пенсионират още от пръкването си на света, само дето техните пенсии се наричат социални помощи. Затова една хъхреща - която на 18 години не може да си напише името, но вече е снесла 3-4 хъхрячета (има и такива случаи) взема помощи, които са над МАКСИМАЛНАТА пенсия, която днес дава Ной !!! И Пауъров (например) дето цял живот се е гърбил и е снесъл камари пари на държавата като цяло и на Ной в частност, стои и ще стои на заден план, защото за разлика от хъхрещата той не е "ром" (т.е. човек) и няма човешки права - има само задължения: да плаща !!!!

Живеели по-малко - ами това е по техни си - културни и генетически причини... пази боже да живееха до 80, при положение, че ги храним цял живот наготово.
          Не че не разбирам а за неща дето се подразбират не ми се пише. Като съм написал че промени в регламента ще се наложат трябва ли да пиша всеки отделен случай който ще попадне под ножа на промените. И сега в момента доколкото знам се мисли ако не е и направено детските да са прицелени така че да са в помощ на семейства с най-много 3 деца.

Коментар

Продължавате да твърдите - като мантра - че Ной щял да плаща толкова, че две пенсии ще са по-малко от една - колкото и да ви доказваме, че пари за бъдещи пенсии няма да има отде да се вземат - или поне за пенсии дори на нивото на сегашните жалки такива... макар сам да признавате, че пенсиите от Ной ще са жалки.

Доказах ви математически, как само ДПФ може да докара по-висока пенсиа от ноевата - при наполовина по-малък осигурителен стаж (по ДПФ).

Съгласен съм, че трябва да се инвестира - но както казах - и както всички знаем - огромната част от хората нямат нужните знания...

Според вас - защо аз не съм си купил лозе - аз - дето съм хванал лозарската ножица от 4-годишен? - Защото не искам аз да копам, а Хъхрю да бере !!! Апартаменти? А кой ще живее в тези апартаменти при настоящите демографски тенденции?

Лошото е, че огромната част от хората разбират само от такива "инвестиции" - това за глобални портфейли и т.н. въобще не е за всеки - ето - Пауъров още вярва, че световните компании дори са създадени само за да го очешат лично него.
            1) Да, продължавам, защото съм го сметнал. Толкова ли е сложно
            а) правиш вноски в УПФ? Чудесно, пенсията ти от ДОО ще бъде намалена 20-25 %.
            б) пенсията ти от УПФ няма да покрие намалението на държавната - такива са регулациите (КСО) и портфейлите на ПФ-тата, дори при най-оптимистичните оценки на калкулаторите.

2) "колкото и да ви доказваме, че пари за бъдещи пенсии няма да има отде да се вземат" - има, има - трябват 11.4 % от БВП и 2 млн. балъци да се надат на УПФ.

3) Нищо не си доказал математически - измисляш си някакъв случай и си смяташ измислени числа. Показвал съм на картинка, че "инвестицията в ДПФ" за целия период 2002-2016 - носи по-ниска доходност от пазарната при 2 и повече пъти по-високи такси. Хората имат по-добра алтернатива.

4) Съгласен съм, че "огромната част от хората нямат нужните знания..." Ти какво правиш по въпроса? И майка ти знаеше, че на 4 години беше неграмотен, но не кършеше ръце, а като стана на 7, те изпрати на училище. По същия начин - и аз отварям очите на който иска. И за сега не съм забелязъл някой, който да има нужда или полза от твоите услуги или мнения.

5) "въобще не е за всеки - ето - Пауъров още вярва, че световните компании дори са създадени само за да го очешат лично него" - Тук съм съгласен - но всеки си плаща за гяволъка, независимо дали го осъзнава или не.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
              Как мислиш, ако/като изкарат социалните плащания от нои, дали нои ще ти дава по-голяма пенсия? Дали разходът за бюджета ще е от "цоциални плащания" или "трансфери от него към нои" е все тая.
              А за орязване на тия плащания - забрави. Това е все едно сегашната политическа (а и бъдеща) класа, сама да си отреже клона на който седи.
              И забележи, НАШАТА СОБСТВЕНА, а не имагинерните бюрократи в Брюксел или Вашингтон!
              Съгласен съм с тебе и не съм твърдял обратното.

А нашата политическа класа - да: народът сам е виновен, че за ТРЕТИ ПЪТ даде пълната власт на отвратителното животно бойкоборисов, въпреки че два пъти се провали и нанесе колосални щети на държавата.

Коментар

Благодаря за дискусията! Чак на мен ми стана ясно в хода й. Какво ми стана ясно?
                1. Изборът между НОИ и УПФ е второстепенен въпрос, защото:
                  а) Пенсия само от НОИ е недостатъчна за да ви позволи да живеете така, както сте свикнали преди пенсиониране.
                  б) Две пенсии – от НОИ и УПФ – още повече намаляват дохода ви след пенсиониране, защото при пълен осигурителен период от 37/40 години, пенсията от УПФ не може да компенсира намалението на пенсия от ДОО. (Намалението започва от 17 % за да достигне 26 % през 2049 г., след което се стабилизира на 25 %).
                2. Какъв тогава е първостепенният въпрос? Той е, ако искате, как можете да си осигурите стандарта на живот след пенсиониране, с който сте свикнали преди това? Или по-просто, как да харчите на 66 г. толкова, колкото и на 64 г.?
                3. Отговорът на този въпрос е прост, но необходимите действия не са лесни. Отговорът е: спестявате и инвестирате свръх и повече от задължителните си осигурителни вноски и инвестирате спестеното разумно, извън пенсионните фондове в България.
                4. Защо извън пенсионните, в т.ч. извън ДПФ? Защото по законова уредба ПФ са
                  - неподходящи (един потрфейл “консерва” за всички)
                  - неизгодни и (доходност под пазарната на цени над пазарните)
                  - негодни
                  пенсионни продукти (негодни са УПФ – негодни да осигурят каквато и да е “допълнителна” пенсия, над тази, на която имате право от ДОО ако въобще никога не сте се осигурявали в УПФ).
                5. Къде инвестирате допълнително спестеното? Във всякакви активи, които разчитате да ви носят доход в бъдеще : ниви, градини, лозя, апартаменти, фотоволтаици или подходящ лично за вас глобано диверсифициран портфейл при ниски разходи.
                6. Противно на някои мнения тук, последното от няколко години е възможно и достъпно без много, много посредници и такси. Който не знае, пита тук. Няма нужда да чакате пан-европейски надежди след години (имам предвид пан-европейския пенсионен продукт)
                  Така си осигурявате пълен контрол върху това колко спестявате, как инвестирате и кога и по колко да теглите – нямате никаква нужда да чакате някой да ви определя “пенсионна възраст”. Вие си имайте колкото ви трябва в портфейла, пък нека някой ви разправя кога да се “пенсионирате”.
                7. Ама има много неясноти и неопределености и несигурност. Има! Бъдещето е свързано с неопределеност, която не може да бъде отстранена или редуцирана. Но човек може да е (финансово) подготвен за всяка евентуалност.

а) Несигурност на държавните пенсии – ще може ли държавата да събира парите, с които да ми плаща пенсията от ДОО? Ами да, особено ако всички балъци останат в УПФ и така се съгласят доброволно да им бъдат намалени пенсиите, предвиждането е разходите за пенсии към БВП да нарастне до под 12 % от БВП към 2060 г. от 9.3 % сега – голям праз;

б) несигурностите, съпътстващи пенсиите от УПФ са още повече и по-големи. Някои от тях са: колко ще е доходността по партидата ви докато се пенсионирате, ще се случи ли криза, която ще изяде 20-30 % от натрупаното година-две преди пенсиониране, дали пенсиите от УПФ ще са пожизнени или наследяеми, колко ще е продължителността на бъдещия живот, определена от КФН и съответно размера на пенсията от УПФ, как ще се колебае пенсията от УПФ месец за месец след като я изтегля и пр. и пр. Върху тези неща нямате контрол, а разчитате на любезността на непознати, които не ги е еня за вас.

в) Самостоятелното инвестиране за пенсия не премахва част от неизвестностите като каква доходност от портфейла си мога да очаквам в бъдеще и колко ще живея? Но си има начини и техники човек да се подсигури за по-вероятните случаи. Най-важното е че започвате да контролирате сами повечето от независещите от вас действия по т.б)

г) За целта – да държите кормилото на собствените си инвестиции – се отказвате от данъчното облекчение, което и без това (както видяхме по-рано) преминава за 5-6 години в пенсионното дружество под форма на по-високи от пазарните такси и по-ниска от пазарната доходност за смислено продължителни периоди. Така “вашето” данъчно облекчение става държавна субсидия за ПОД-овете.
                8. Май това е всичко от мен, аз толкова зная. Концентрирайте се на важните (за вас!) въпроси, върху отговорите на които можете да влияете.

Приятен август.
                Продължавате да твърдите - като мантра - че Ной щял да плаща толкова, че две пенсии ще са по-малко от една - колкото и да ви доказваме, че пари за бъдещи пенсии няма да има отде да се вземат - или поне за пенсии дори на нивото на сегашните жалки такива... макар сам да признавате, че пенсиите от Ной ще са жалки.

Доказах ви математически, как само ДПФ може да докара по-висока пенсиа от ноевата - при наполовина по-малък осигурителен стаж (по ДПФ).

Съгласен съм, че трябва да се инвестира - но както казах - и както всички знаем - огромната част от хората нямат нужните знания... а често нямат и нужните финанси - като вината за това е до голяма степен на Ной, който ги чеше. Човек, чиито доход е 1 Б - би могъл да инвестира около 120-130 кинта на месец, ако Ной не го чешеше.

"Инвестиции" в ниви, градини и лозя звучи добре - ама само на теория - не и в нашата пропаднала държава, част от пропадналият ЕС - където всяка тумба хъхреци може не само да ви обира реколтата, но и да се самонастани в имотът ви, да откаже да го напусне а от т.нар. "съд по правата на човекът" да ви кажат, че те имат право някъде да живеят, и право да ви заграбят имотът за целта, защото те са "роми" (хора), а вие сте "нером" (не-човек) и нямате човешки права, включително не неприкосновеност на частната собственост в собствената си държава.

Според вас - защо аз не съм си купил лозе - аз - дето съм хванал лозарската ножица от 4-годишен? - Защото не искам аз да копам, а Хъхрю да бере !!! Апартаменти? А кой ще живее в тези апартаменти при настоящите демографски тенденции? И - според написаното в по-горната точка - в кой момент някои от правоимащите тъмни индивиди (наши и вносни) ще ти заграбят имотите? Или самата държава, изпълнявайки заповедите от Брюксел, ще ти каже: "Ти имаш три апартамента - защо са ти, бе? Оставаш в най-малкия, в другите ще настаним клети мигранти и бедни ромове - ако искаш, разбери се да ти плащат наем, ако не искат, твой проблем !!!" - защото както казах - живеем в държава, която си затваря очите пред погазването и на елементарните права на гражданите си.

Лошото е, че огромната част от хората разбират само от такива "инвестиции" - това за глобални портфейли и т.н. въобще не е за всеки - ето - Пауъров още вярва, че световните компании дори са създадени само за да го очешат лично него.

Коментар

• Как мислиш, ако/като изкарат социалните плащания от нои, дали нои ще ти дава по-голяма пенсия? Дали разходът за бюджета ще е от "цоциални плащания" или "трансфери от него към нои" е все тая.
                  А за орязване на тия плащания - забрави. Това е все едно сегашната политическа (а и бъдеща) класа, сама да си отреже клона на който седи.
                  И забележи, НАШАТА СОБСТВЕНА, а не имагинерните бюрократи в Брюксел или Вашингтон!

Коментар

Ако циганите станат твърде много, то те по естествен път (с естествено законодателство ) ще отпаднат от държавното осигуряване като не-допринасящи. Продължителността на живота на тези хора е по-малка и късното пенсиониране е стъпка в тази посока....
                    ВНМ - ти явно не разбираш, или се правиш - че тия същества се пенсионират още от пръкването си на света, само дето техните пенсии се наричат социални помощи. Затова една хъхреща - която на 18 години не може да си напише името, но вече е снесла 3-4 хъхрячета (има и такива случаи) взема помощи, които са над МАКСИМАЛНАТА пенсия, която днес дава Ной !!! И Пауъров (например) дето цял живот се е гърбил и е снесъл камари пари на държавата като цяло и на Ной в частност, стои и ще стои на заден план, защото за разлика от хъхрещата той не е "ром" (т.е. човек) и няма човешки права - има само задължения: да плаща !!!!

Живеели по-малко - ами това е по техни си - културни и генетически причини... пази боже да живееха до 80, при положение, че ги храним цял живот наготово.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Господин Христов моите уважения ама инвестиция на обикновен човек във фотоволтаици ми звучи смешно.Фотоволтаиците бяха далавера за наши момчета.Мен живота ме е научил да не инвестирам в неща които не контролирам.Да инвестирам в акции е безумие.И тия от фондовете и фирмите чиито акции съм купил ги боли желязото за мен.Тяхната цел е да ме оберат.Аз съм потегнал дядовата къща инвестирам в техника и знания имам достатъчно земя и ако реша мое да взема още малко....Освен да си купя магазин някъде знам ли
                      Power - абсолютно сме на едно мнение

Споменах фотоволтаиците за пълнота - познавам един зъболекар, който така си се грижи за пенсията.
                      (иначе е ясно, че дупетатите масово са във фотоволтаици и затова им е през оная работа за КСО - вие да му сърбате попарата)

Всеки от активите си има свои разходи, рискове и минимален праг на инвестиция. Има тук поне един юнак дето е инвестирал в ниви и лозя. За него - работи. За мен - не, за теб - ти си знаеш.

Най-достъпен - като нисък праг на първоначална инвестиция - е глобално диверсифициран портфейл - извън ПФ в България и извън България.
                      Не че няма рискове, но целия капитализъм трябва да фалира между Токио (на запад) до Вашингтон.

Магазин, ка'иш - може, ама иска бачкане.

Във всеки случай ти пожелавам достойни старини!

Коментар

Според това което е в момента известно на базата на 15 (нелеки) години история ....
                        Първо в тези 15 години има намаляване на дела на осигуровките до 50%, останалото се попълва от ДДС или други данъци. Което не е правилно и не може да издържи в дългосрочен план.

Второ ако вземеш по-предните 15 години, ще видиш че държавата фалира 2 пъти и много сериозно прецака тогавашните пенсионери - също 2 пъти.

Така че някакви си 15 години са нищо. Все пак се иска за сега 40 години стаж. И възраст от 65?!? - (вече и аз не знам колко).

Трябва малко по-дългосрочно да се гледа.

Коментар

Благодаря за дискусията! Чак на мен ми стана ясно в хода й. Какво ми стана ясно?
                            а) Пенсия само от НОИ е недостатъчна за да ви позволи да живеете така, както сте свикнали преди пенсиониране.
                            б) Две пенсии – от НОИ и УПФ – още повече намаляват дохода ви след пенсиониране, защото при пълен осигурителен период от 37/40 години, пенсията от УПФ не може да компенсира намалението на пенсия от ДОО. (Намалението започва от 17 % за да достигне 26 % през 2049 г., след което се стабилизира на 25 %).
                          2. Какъв тогава е първостепенният въпрос? Той е, ако искате, как можете да си осигурите стандарта на живот след пенсиониране, с който сте свикнали преди това? Или по-просто, как да харчите на 66 г. толкова, колкото и на 64 г.?
                          3. Отговорът на този въпрос е прост, но необходимите действия не са лесни. Отговорът е: спестявате и инвестирате свръх и повече от задължителните си осигурителни вноски и инвестирате спестеното разумно, извън пенсионните фондове в България.
                            - негодни
                            пенсионни продукти (негодни са УПФ – негодни да осигурят каквато и да е “допълнителна” пенсия, над тази, на която имате право от ДОО ако въобще никога не сте се осигурявали в УПФ).
                          5. Къде инвестирате допълнително спестеното? Във всякакви активи, които разчитате да ви носят доход в бъдеще : ниви, градини, лозя, апартаменти, фотоволтаици или подходящ лично за вас глобано диверсифициран портфейл при ниски разходи.
                          6. Противно на някои мнения тук, последното от няколко години е възможно и достъпно без много, много посредници и такси. Който не знае, пита тук. Няма нужда да чакате пан-европейски надежди след години (имам предвид пан-европейския пенсионен продукт)
                            Така си осигурявате пълен контрол върху това колко спестявате, как инвестирате и кога и по колко да теглите – нямате никаква нужда да чакате някой да ви определя “пенсионна възраст”. Вие си имайте колкото ви трябва в портфейла, пък нека някой ви разправя кога да се “пенсионирате”.
                          7. Ама има много неясноти и неопределености и несигурност. Има! Бъдещето е свързано с неопределеност, която не може да бъде отстранена или редуцирана. Но човек може да е (финансово) подготвен за всяка евентуалност.

а) Несигурност на държавните пенсии – ще може ли държавата да събира парите, с които да ми плаща пенсията от ДОО? Ами да, особено ако всички балъци останат в УПФ и така се съгласят доброволно да им бъдат намалени пенсиите, предвиждането е разходите за пенсии към БВП да нарастне до под 12 % от БВП към 2060 г. от 9.3 % сега – голям праз;

б) несигурностите, съпътстващи пенсиите от УПФ са още повече и по-големи. Някои от тях са: колко ще е доходността по партидата ви докато се пенсионирате, ще се случи ли криза, която ще изяде 20-30 % от натрупаното година-две преди пенсиониране, дали пенсиите от УПФ ще са пожизнени или наследяеми, колко ще е продължителността на бъдещия живот, определена от КФН и съответно размера на пенсията от УПФ, как ще се колебае пенсията от УПФ месец за месец след като я изтегля и пр. и пр. Върху тези неща нямате контрол, а разчитате на любезността на непознати, които не ги е еня за вас.

в) Самостоятелното инвестиране за пенсия не премахва част от неизвестностите като каква доходност от портфейла си мога да очаквам в бъдеще и колко ще живея? Но си има начини и техники човек да се подсигури за по-вероятните случаи. Най-важното е че започвате да контролирате сами повечето от независещите от вас действия по т.б)

г) За целта – да държите кормилото на собствените си инвестиции – се отказвате от данъчното облекчение, което и без това (както видяхме по-рано) преминава за 5-6 години в пенсионното дружество под форма на по-високи от пазарните такси и по-ниска от пазарната доходност за смислено продължителни периоди. Така “вашето” данъчно облекчение става държавна субсидия за ПОД-овете.
                          8. Май това е всичко от мен, аз толкова зная. Концентрирайте се на важните (за вас!) въпроси, върху отговорите на които можете да влияете.

Приятен август.
                          Господин Христов моите уважения ама инвестиция на обикновен човек във фотоволтаици ми звучи смешно.Фотоволтаиците бяха далавера за наши момчета.Мен живота ме е научил да не инвестирам в неща които не контролирам.Да инвестирам в акции е безумие.И тия от фондовете и фирмите чиито акции съм купил ги боли желязото за мен.Тяхната цел е да ме оберат.Аз съм потегнал дядовата къща инвестирам в техника и знания имам достатъчно земя и ако реша мое да взема още малко....Освен да си купя магазин някъде знам ли

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Особено са ми противни тия дето имат големи нужди и малки способности.Тия боклуци дет искат да са директори и началници на фирми които някой друг е създал и на такива боклуци дет искат да дигат данъци и да раздават пари на търтеи с големи нужди.
                            +

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                              Измекяри са само почитателите на колективистичното, стадно, комуно-нойско, колхозническо, "социално" или социалистическо ако щеш, определено най-точно с думите: "другари, дайте да дадем!" или "от всекиго според способностите, всекиму според нуждите".
                              Особено са ми противни тия дето имат големи нужди и малки способности.Тия боклуци дет искат да са директори и началници на фирми които някой друг е създал и на такива боклуци дет искат да дигат данъци и да раздават пари на търтеи с големи нужди.

Коментар

• Благодаря за дискусията! Чак на мен ми стана ясно в хода й. Какво ми стана ясно?
                                  - негодни

Приятен август.

Коментар

Working...
                                X