IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Импе, да, признах ти, че при стаж под 15 години, партида в УПФ е по-добрия вариант и не защото искам да шавам, а защото си е така Имам до сега 1 (един) човек, когото съм посъветвал да внася в УПФ защото се върна на 45 години в България без месец крепостен осигурителен стаж преди това

Писах ти за "пазарната доходност" и преди, може и да не си видял: портфейл, съобразен с инвестиционните ограничения на ПФ-тата : 35% акции и 65% държавни облигации на страните от еврозоната (даже е по-консервативен от ПФ-тата и пак ги бие за периода 1.7.2004-1.7.2017 И струва по-евтино

Колко си направил, ти и клиентите ти знаят Аз наистина нямам информация и право да съдя - така че извинявай за бързите пръсти - писали преди да размисля Това, обаче, че си завел клиенти при инвестиционни посредници малко ме тревожи - за клиентите се тревожа

Бъди здрав
    Опасявам се, че не е само под 15 години, но и за всички, на които не им стига постоянно растящият изискуем стаж. Просто при тях пенсията от УПФ няма да е по-голяма от социалната, но и делът и ще е значимо по-голям от този, който "би трябвало" да бъде според разпределението вноските. Това със стажът е умишлено въведена репресия - за да бъде разреждан броят на пенсионерите и да се намалява времето, в което ще получават пенсия. ПФ нямат тоя проблем - те могат да започнат да изплащат пенсии на хората и от 50-годишната им възраст... защото размерът на тези пенсии не са техен проблем.

За портфейлът - 35/65 не е точно - да не говорим, че ПФ имат и други инвестиции. Аз също съм гледал такива фондове (наложи ми се поради еди нов наш човекозастрахователен продукт) и мога да кажа, че доходността на нашият фонд ДПФ в последните две години е над консервативният и над балансираният фонд от тези, които гледах... и то доста над - по-скоро е на нивото на агресивният. Плюс това - пак са несравними - защото нашите ДПФ инвестират и на българският пазар - и на европейските, и на щатските, в имоти тоже и т.н. Ок, не съвсем несравними - но малко изкуствено сравняеми. Съгласен съм, че таксите са високи, но ще се намаляват - и неслучайно на моите клиенти с ДПФ аз им намалявам таксите с 50%, защото имам това право. Както и да е - тук регулацията е "спусната отгоре" и ПФ нямат какво да направят по въпроса.

За моите ученици и клиенти не берете грижа, достатъчно ного от тях са достатъчно успешни - иначе приемам извиненията - разбира се.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

Ще дефинирате ли какво означава 1 ден преди "пенсиониране"?
      Да, 1 ден преди пенсиониране може да означава едно от две неща:
      а) един ден преди възрастта за пенсиониране по чл 68, ал 1 от КСО, при условие, че е натрупан изисквания стаж или
      б) един ден преди датата, от която ти си си определил, че преставаш да работиш за заплата, защото си натрупал достатъчно средства, които да ти покриват необходимите и желани разходи

p.s. - ако е усилие, не е нужно да се обръщаш на "Вие" - обръщението на "ти", което и аз използвам, не намирам за обидно.
      Last edited by LChristoff; 08.08.2017, 20:06.

Коментар

• Което никога не съм могъл да разбера е защо при положоение, че живеят по-дълго, жените имат право да се пенсиорат по-млади.

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
          vgc Тук твойто почна да си прилича на заяждане. Един ден в библейски смисъл. От няколко години до няколко часа....
          Ясно какво иска да каже човекът и въпреки че се мъчиш да му окачиш какви ли не товари (които не ме интересуват) той си излага по систематично, свързано и ясно тезите.
          Не разбирам твоите постове какво помагат някому, докато от неговите виждам полза...
          На мен не ми е ясно какво иска да каже човека. От една седмица му показвам математически че силната половина на поколението X няма как да се пенсионира в разходнопрокривната държавна схема, първо защото поставената цел за пенсиониране е 75+ от чиновниците и второ защото силната половина са мъже които имат практически нулев шанс да превалят въпросната възраст - е може и да не е нулев но клони към нула. Проблемът не е в единият ден, а в смятането му спрямо събитие което никога няма да настъпи в смисъла дето го влага г-н Христов, т..е то е математически неосъществимо.

И понеже говорим за числа, поглеждайки табличката на родното НОИ, то един мъж в момента на средна 40 годишна възраст го очакват да избута още има-няма 33 години в милата ни татковина - т.е. продължителността му на живот е около 73, а НОИ ще му отпусне пенсия посмъртно на 75 годишна възраст след 2050-та някъде - ха да му е честита "пенсията" дето ще му я отпуснат от НОИ две години след като се е споминал.
          http://www.nsi.bg/en/content/6643/mo...lace-residence

По втората част дето ми трябвали 25 годишни дохода натрупани някъде си за да се "пенсионирам", не знам защо г-н Христов се пробва да смята нещо на база доход, а не на база какво месечно съм свикнал на харча, но този въпрос даже и не смятам да подхващам.
          Last edited by vgc; 08.08.2017, 19:37.

Коментар

• vgc Тук твойто почна да си прилича на заяждане. Един ден в библейски смисъл. От няколко години до няколко часа....
            Ясно какво иска да каже човекът и въпреки че се мъчиш да му окачиш какви ли не товари (които не ме интересуват) той си излага по систематично, свързано и ясно тезите.
            Не разбирам твоите постове какво помагат някому, докато от неговите виждам полза...

Коментар

И аз благодаря за хубавото пожелание

Е, и? Не виждам грешката Просто споделих, че в този случай ви трябват 25х годишния доход 1 ден преди пенсиониране
              Ще дефинирате ли какво означава 1 ден преди "пенсиониране"?

Коментар

Благодаря ви за пожеланията, както пожелавам и на теб да бъдеш жив и здрав.

За пенсията ми обаче много грешите защото вече ви доказах че аз държавна пенсия няма да получа...
                Ако има нещо неясно по цифрите които цитирам питайте - имам достатъчно добра математическа подготовка за да се пробвам да обяснявам като за първокласник.
                И аз благодаря за хубавото пожелание

Е, и? Не виждам грешката Просто споделих, че в този случай ви трябват 25х годишния доход 1 ден преди пенсиониране
                Last edited by LChristoff; 08.08.2017, 18:25. Причина: изразявам уважении

Коментар

И ти бъди здрав, че много време ти остава до пенсия
                  Благодаря ви за пожеланията, както пожелавам и на теб да бъдеш жив и здрав.

За пенсията ми обаче много грешите защото вече ви доказах че аз държавна пенсия няма да получа. Запомнете го и не ме лъжете, както веднъж вече го направи вашият сътрапезник г-н Орешарски който през 2008-ма ми обеща че увеличението на осигуровките не е за да храня всички във Факултета, а за да останат тези пари за мое и на семейството ми спокойствие.

Ако има нещо неясно по цифрите които цитирам питайте - имам достатъчно добра математическа подготовка за да се пробвам да обяснявам като за първокласник.
                  Last edited by vgc; 08.08.2017, 18:20.

Коментар

• Само да вметна, че ви чета с интерес - така като водите спор с факти и цифри сте полезни. Благодаря.

Коментар

Г-н Христов, за черният Петър може и да греша, вие си познавате автобиографията най-добре.

След като тенденциите ги уточнихме, то да поговорим за вашата "тортичка" през 2050-та, кой и как ще я меси и после разпределя (така както гледам даже няма да е тортичка, а направо диетична малка бухтичка). Цитирам текст от линка малко по-надолу, с който вие сте съгласен: ...

След като дълги години следите пенсионната система в страната и би трябвало с всички тези факти да сте наясно, то що за финансов консултант сте, че препоръчвате на работещите българи да си издухат парите в [B]обреченото на гибелб.
                      VGC,

Именно защото съм финансов консултант и то с професионална подготовка, не си позволявам да хвърлям препоръки или да пиша "рецепти" без индивидуален "преглед" Това, което споделих тук са резултатите от безпристрастен анализ на последиците от КСО, ако действа така, както е написан и гласуван Анализирах го, защото никой друг не го е направил

Твоят и на четящите тук проблем има много просто решение

Вариант 1) Вярваш/надяваш се ДОО да ти плаща половината от необходимата ти пенсия? Тогава ти трябват 12 пъти последния ти годишен доход, за да си осигуриш другата половина за 25-30 години

Вариант 2) Вярваш в "неизбежната гибел" на НОИ? Тогава ти трябват 25 пъти последния ти годишен доход, за да си Запазиш стандарта на живот след пенсиониране

Въпросът е какво правиш днес по въпроса (Не те питам - важно е да си отговорил за себе си)

И ти бъди здрав, че много време ти остава до пенсия

Коментар

Благодаря за дискусията! Чак на мен ми стана ясно в хода й....
                        а) Пенсия само от НОИ е недостатъчна за да ви позволи да живеете така, както сте свикнали преди пенсиониране.
                        ...
                        Моля, много се радвам, че сме ти помогнали да получиш частично просветление. След първото изречение обаче си объркал членуването - просто трябваше да продължиш с целият си постинг в единствено число изразявайки мисли за собственото си битие. Ти няма как да си ние, а ние няма да ти позволим да взимаш решения вместо нас за нашето бъдеще.

п.п. Лично аз пък въобще не смятам да питам НОИ мога ли да живея собственият си живот както искам или не, още по-малко бих поверил важни решения в живота ми да са повлияни от финансови консултанти съветващи собствените си клиенти да протегнат ръка за просия край държавната хранилка ...
                        Last edited by vgc; 08.08.2017, 17:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

3) напротив - доказах го при едно съвсем реално и не толкова рядко срещано допускане - недостатъчен стаж за получаване на "цяла" пенсия от Ной. Тогава започва едно изнудване, тип: "Дай тука 20 Б, за да си купиш стаж" и хората цакат. При УПФ, особено при ДПФ няма такова нещо... впрочем вие сам се съгласихте с изчисленията ми - защото нямаше де да шавате. От коя точно "пазарна" доходност е по-ниска тази на ДПФ? На БФБ ли, на облизвационните пазари ли, на Франкфуртската борса, на Ню Йоркската ли? Или на Шанхайската? Или на пазарът на апартаменти в София?

Като за мулти-ассет фондове, нашите ПФ се справят съвсем добре - виждал съм ного по-лоши.

4) ами немалко съм направил по въпросът - дори инвестиционните ми посредници биха могли да кажат колко клиенти съм им завел. Доста хора съм научил досега - не само да инвестират във фондове на Allianz - каквато ми е работата - но и да правят това самостоятелно - а най-често - да комбинират двете неща. Няма и как да забележите някой да има нужда от услугите ми, докато четете само тая тема, да не говорим, че няма как да ми наблюдавате личните съобщения.
                          Импе, да, признах ти, че при стаж под 15 години, партида в УПФ е по-добрия вариант и не защото искам да шавам, а защото си е така Имам до сега 1 (един) човек, когото съм посъветвал да внася в УПФ защото се върна на 45 години в България без месец крепостен осигурителен стаж преди това

Писах ти за "пазарната доходност" и преди, може и да не си видял: портфейл, съобразен с инвестиционните ограничения на ПФ-тата : 35% акции и 65% държавни облигации на страните от еврозоната (даже е по-консервативен от ПФ-тата и пак ги бие за периода 1.7.2004-1.7.2017 И струва по-евтино

Колко си направил, ти и клиентите ти знаят Аз наистина нямам информация и право да съдя - така че извинявай за бързите пръсти - писали преди да размисля Това, обаче, че си завел клиенти при инвестиционни посредници малко ме тревожи - за клиентите се тревожа

Бъди здрав

Коментар

• Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

Е тука вече Импа е прав. Имал е много "падуани" през годините в които съм чел форума и повечето ги е съветвал читаво - диверсификация, дивидентни акции у нас и навън с конкретика, дирене на фундамента, дългосрочност избягване на еуфорията.... .
                            Не ги е учил лошо, най-малкото не нарочно
                            Благодаря, драги - старал съм се да помогна всекиму - вярвам, че съм го сторил с десетки хора. Най-вече - да променят разхитителското си мислене.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                              Impe, няма как да не нарастват средствата в ПФ, след като там хората САМО дават, без да взимат и стотинка....поне засега.....ама май и за в бъдеще
                              Не си съвсем прав. Немалко хора получават пенсии от ДПФ. Виж сам - графиките в статията в Инвесторът от днес - колко хора над 64-годишна възраст имат ДПФ-енца.

Коментар

• Impe, няма как да не нарастват средствата в ПФ, след като там хората САМО дават, без да взимат и стотинка....поне засега.....ама май и за в бъдеще

Коментар

Working...
                                X