IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Отваряй счетоводна къща да консултираш. Мисля, че счетоводители ще намажат най-много.

А това верно ли е за тавана на осигуровките след 2019?
    Това: го повтарят не знам колко години вече - и като наближи обещаният велик ден за - почват да се оправдават, че нямало пари и щяла да се разбалансира системата.

Накратко: докато не го видя на дело, няма да повярвам. А дори и да го видя - ни най-малко няма да се учудя, ако в един момент го премахнат.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Хм, това не го знаех - чудесно, още по-добре, не че нямам още 30-на години до пенсиониране, ..., но след 30 години - Божа работа.

Това за 3-те най-добри години и аз си го спомням, но не съм специалист в областта и не мога да коментирам - вероятно още си стои. ..
      Падането на тавана на осигуровките е отдавнашна мечта на всички комунисти, без значение за цвета на политическата им украска към момента, но едва ли ще стане. И дано да не стане!
      За трите години работата - вас не ви засяга. Пак за пенсии, отпуснати след 31.12.2018 г., доходът върху който АЗ съм внасял осигуровки преди 1997 г. НЕ СЕ ЗАЧИТА при изчисляване на пенсията! Защо? Ами защото НОИ нямали ... информация, пък хората много ... лъжели.

Някои - тук става дума вече за хората, които ще се пенсионират през следващите 10-тина години, ще спечелят - други - ще загубят.
      Ето я шибаната държава в действие - ОТНЕМА НАТРУПАНИ ВЕЧЕ ПРАВА СЪС ЗАДНА ДАТА. Това ви чака и вас, ако седите във форума, а не пред Народното събрание - а още по-добре - вътре в него.

Логиката на запазване отчитането на 3-те години доход преди 1997 г. на Световната банка беше следната.
      До 2000 г., държавната пенсия се определяше на 55 % от средния доход за 3-те години с най-висок доход на човек - защо - е друг въпрос.

Това, естествено, не отчита "приноса" - осигурителните вноски през цялата кариера (но пък до към 1995 всичко беше държавно и кръшкане от плащане на осигурителни вноски нямаше)

Затова се въведе правилото да се отчита приноса към осигурителната с-ма през целия осигурителен период чрез "Индивидуалния коефициент"
      (и, разбира се, се намалиха правата за пенсия - затова от 2000 г. насам все я "повдигат", ама тя все нещо "не става").

НО - правен принцип - Новите правила - да важат занапред - за осигуряване СЛЕД влизане на закона в сила. За хората, осигурявали се до 1997 г. - да си важат правилата, които те си знаят и са си натрупали права по тях. Така се прави в цивилизовиня свят. И понеже Световната банка определи правилата - независимо колко гурута сега се изявяват компетенто - през 1998 гледаха като телета в железница с помощта на преводачка) - тя си спази принципа - Нови правила - само занапред.

Ама ние като си внесем компютър, па си го вържем с тел. Независимо от това дали ви харесва или не вземането на произволни (най-добри) 3 години от преди 1997 г. - такива са били правилата. Човек (да) си е правил сметка. Като му сменят правилата на всеки Х години и то със задна дата - каква сметка можеш да си правиш? Ето така ви управляват - като стадо говеда - с цел да не можете да си правите сметка и да сте зависими.

Апропо, като става дума за дефицита на НОИ, аз не съм много наясно какъв е приноса на демографията за формирането му и какъв - на простото неплащане на вноски от страна на "честните" капиталисти. Само зная, че НАП-а гледа да си събере ДДС-то, а осигуровките са му последна грижа. Някой да има мнение?

Та това е историята на 3-те години.
      Last edited by LChristoff; 18.08.2017, 13:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Разбирам желанието да използваш ПФ-то като застрахователна полица, но ти излиза много скъпо
        Аха... а не е скъпо човекът да подари 150-200 Б на Ной - а после - тъй като се е озъбил 2 месеца преди пенсионирането си, да получи в замяна един...хОй?

Разбира се - неговите 200 Б няма да се загубят - ще ги опапка някой Ушко, пенсионирал се на 46, работейки охрана още 15 годинки (което няма да му попречи да папка пенсийка) и поживял после докъм 76...

30 годинки да папкаш пенсийка - и то сосна, след като си работил 25 годинки - и то БЕЗ да плащаш осигуровки - ами нали тия пари отнякъде трябва да се вземат, ърм-м-м-м...
        Last edited by Императорът; 18.08.2017, 13:10. Причина: Зъбчо и Ушко.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

За пенсии, отпуснати след 1.1.2019 таван няма и парадоксът става още по-голям! Най-много ще бъдат ощетени точно осигурявалите се на макс, защото тяхната държавна пенсия ще бъде намалена най-много и от УПФ ще получат трохи (спрямо дохода си) (Чете КСО или питайте тезихдето са го чели - иначе може да сбъркате в собствените си сметки)
          Хм, това не го знаех - чудесно, още по-добре, не че нямам още 30-на години до пенсиониране, особено когато (не ако) пак вдигнат възрастта и я закрепят към 70. Ще видим какво ще стане, реално засега УПФ е безалтернативен и нямам никакво желание да се прехвърлям към ноЙ, но след 30 години - Божа работа.

Това за 3-те най-добри години и аз си го спомням, но не съм специалист в областта и не мога да коментирам - вероятно още си стои. Така беше и с майчинството - беше последните 6 месеца, при което положение всяка забременяла жена почваше да се осигурява изведнъж на макса и вече го направиха да се гледа осиг. доход от последните 2 години.

Падането на тавана на осигуровките е отдавнашна мечта на всички комунисти, без значение за цвета на политическата им украска към момента, но едва ли ще стане. И дано да не стане!
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Отваряй счетоводна къща да консултираш. Мисля, че счетоводители ще намажат най-много.

Хм, никъде не го виждам написано ясно, единствено се говори за "падане тавана на пенсиите", но предполагам това е за да не плашат балъците, като нас, дето получават над 2600 лева доходи.
            Иначе как си го представяш да има таван на осигуряване, а да няма таван на пенсиите??? По-скоро обратното е възможно

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
              Абе верно, след 2019, като падне таванът на пенсиите, ще отпадне и максималният осигурителен доход, нали?
              Хахахаахахах е тогава да видя месечната осигурителна вноска на Левон или други като него! Естествено не съм загрижен за неговите "трудни" старини .
              Само, че всичкото програмист и висш кадър със заплати над 4-5-10 бона ще почнат да четат ръководството "Как да укрием, колкото може повече данъци и осигуровки".

Коментар

• Абе верно, след 2019, като падне таванът на пенсиите, ще отпадне и максималният осигурителен доход, нали?
                Хахахаахахах е тогава да видя месечната осигурителна вноска на Левон или други като него! Естествено не съм загрижен за неговите "трудни" старини .
                Само, че всичкото програмист и висш кадър със заплати над 4-5-10 бона ще почнат да четат ръководството "Как да укрием, колкото може повече данъци и осигуровки".

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Принципно те подкрепям на 100% във всяка една точка, която си написал, само че пропускаш един весел детайл, а той е, че масата народ няма 15-20 хил лева по сметките си в УПФ, а под 3К

...Затова пък Христов е почти на 100% прав в своята теза - държавата ще ти даде повече, отколкото сумарната пенсия с УПФ, освен ако не си се осигурявал на макса или близо до него, тъй като държавата наказва точно тези "богаташи", които се осигуряват на около 2200-2500, с поставяне на максимум на пенсията от 910 лева. За хората с по-високи доходи дори няма да говоря

С две думи - социалната ни държава максимално стимулира неплащането на данъци и осигуряването на минимума, като има висока (повтарям ВИСОКА) минимална пенсия, която планира и да увеличи, а наказва плащалите и осигурявалите се чинно на максимума, като ограничава горния праг на пенсията. Комунизъм в действие...
                  За пенсии, отпуснати след 1.1.2019 таван няма и парадоксът става още по-голям! Най-много ще бъдат ощетени точно осигурявалите се на макс, защото тяхната държавна пенсия ще бъде намалена най-много и от УПФ ще получат трохи (спрямо дохода си) (Чете КСО или питайте тезихдето са го чели - иначе може да сбъркате в собствените си сметки)

Коментар

Разбирам желанието да използваш ПФ-то като застрахователна полица, но ти излиза много скъпо
                    Не на мен.....е ако пренебрегнем косвеното харчене на данъци, събрани И от мен за моята НЕнамалена ноиска пенсия, ноооо пък толкова много данъци се харчат за какво ли не, което на мен не ми харесва, та нямам скруполи.
                    Last edited by 4ervenasgan; 18.08.2017, 11:31.

Коментар

Хлъзгаво.
                      А това в черното е откровено НЕвярно, защото индивидът печели наследяемост на парите си, ако му се случи нещо през това време....при да кажем равни други ползи от двата вида осигуряване.
                      Или мислите, че за едни 15-20 хиляди лева не си заслужава да ползвате безплатната си опция? Е много сте ларж!

Коментар

• Дори и да имат 2-3 хиляди, ПАК не си заслужава да ги прехвърлят СЕГА в нои.
                        Първо, защото, както сам си написал и тези пари са си нещо за евентуален наследник и второ, защото нищо не губят (от ноиската "доходност" ) до 5 години преди пенсия.
                        Прав си и за неестествено големите пенсии, които получават сегашните пенсионери, на базата на внесеното от тях през осигурителния им период.
                        Прав си и за държавата-крадец стимулираща осигуряване на минимум, криене на данъци и осигуровки и т.н и т.н.
                        НО! Да си видял някого на улицата за това? Или ако има десет-двайсет човека, веднага биват снизходително определени, като "умни и красиви" маргинали....каквито явно наистина са.
                        Тоя "народ" си сака робството, гасударя, батенката или началството, което да му казва кое, как и кога да прави. Няма надежда.

Коментар

• Преди имаше един трик, който масово се ползваше.

При пенсиониране посочваш едни години, които се ползват за изчисляване на пенсията ти - 3 или 5 или нещо такова.

При което като стане време да се пенсионират служителите се разбират с работодателите и последните 3 години ги осигуряват на по-висока заплата. Даже ги преназначаваха на нови длъжности с по-високи заплати, да не изглежда съвсем явна измамата. Значи цял животи близо до минималната, после 3 години на 2-3 пъти по-висока плащат осигуровки. И при пенсиониране ползват тези 3-те години и казват на НОИ - вижте така ползвайте тези 3 години да ми изчислите пенсията.

Преди години си беше почти редовна практиката, особено на служители с дълъг стаж във фирмата, дето се имат със шефа и са получавали пари под масата.

Дали са запушили тази дупка?

Коментар

Хлъзгаво.
                            А това в черното е откровено НЕвярно, защото индивидът печели наследяемост на парите си, ако му се случи нещо през това време....при да кажем равни други ползи от двата вида осигуряване.
                            Или мислите, че за едни 15-20 хиляди лева не си заслужава да ползвате безплатната си опция? Е много сте ларж!
                            Принципно те подкрепям на 100% във всяка една точка, която си написал, само че пропускаш един весел детайл, а той е, че масата народ няма 15-20 хил лева по сметките си в УПФ, а под 3К

Та за тях си е далвера да се местят в ноЙ, друг е въпросът, че наистина, ако вземат да умрат, наследниците им няма да получат дори и тези 3К, което си е минус. Затова пък Христов е почти на 100% прав в своята теза - държавата ще ти даде повече, отколкото сумарната пенсия с УПФ, освен ако не си се осигурявал на макса или близо до него, тъй като държавата наказва точно тези "богаташи", които се осигуряват на около 2200-2500, с поставяне на максимум на пенсията от 910 лева. За хората с по-високи доходи дори няма да говоря

С две думи - социалната ни държава максимално стимулира неплащането на данъци и осигуряването на минимума, като има висока (повтарям ВИСОКА) минимална пенсия, която планира и да увеличи, а наказва плащалите и осигурявалите се чинно на максимума, като ограничава горния праг на пенсията. Комунизъм в действие...
                            Затова, ако се осигурявате около максимума и на него - двойната пенсия със сигурност ще е по-голяма от тази, която ще ви даде само ноЙ, но ако сте кръшкач и лъжете държавата, осигурявайки се на минимума и получвайки заплата под масата, то държавата ще ви награди с много по-голяма от заслужената ви пенсия Парадокс, но реален факт, после конячетата ни били виновни, като ние сме си по-големи ромове и от тях
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

.......

От индивидуална гледна точка човек няма да загуби нищо ако отложи прехвърлянето си към НОИ 5 години преди пенсионна възраст, както и няма да спечели нищо (освен да си спести едни такси, но ти ме предупреди да не ги закачам) ако се прехвърли по-рано.

.....

Хлъзгаво.

Коментар

• Защо не постигаме съгласие с vgc Защото се интересуваме от различни въпроси. vgc иска да знае (естествено) какво реалистично може да очаква за пенсионирането – своето и на поколението си. Всеки иска да знае и да реши какво да прави сега с оглед на това какво го чака в бъдеще.

Аз нямам кристална топка, за да ви подскажа. Това, което твърдя е много по-скромно и ограничено. Отговарям на въпроса “Какво означава / какви са последиците от/ КСО в сила от 1.1.2016 г.” защото никой друг не го е направил. С други думи какво означават за вас правилата, такива каквито са днес.

Отговорът е много прост : С новото КСО ви дръпнаха килимчето под краката като направиха даже теоретично невъзможно пенсия от УПФ да компенсира намалението на пенсията от ДОО. Защо? Защото предвидиха нарастване на пенсиите от ДОО при един и същ доход, но не промениха нищо, с което да позволят успоредно да нараснат и очакваните пенси от УПФ. (Е, леко ограничиха таксите, което ще остави по 0.3 % по-висока годишна доходност за вас – не е лошо, но не стига).

За да стигна до този извод използвам
                                а) статистика за 2002 – 2016 и
                                б) допускания за 2017-2041 г. (съзнателно използвам чужди допускания, защото не претендирам да знам бъдещето).

Конкретно, при допускане за нарастване на СОДС с 4.3 % (допускане на НОИ), доходността, която трябва да получавате по брутните си вноски през 2017-2041 г. е 6.4 % средногодишно (Внимание! Това е ВАШАТА доходност, доходността по вашата партида, а не числата, които рапортува КФН. КФН съвсем коректно нарича тези числа “Доходност на Пенсионните Фондове”, но доходността на пенсионните фондове е различна (по-висока) от доходността, която конкретно всеки от вас получава по партида.

Е, доходност от 6.4 % и то средно и то не за една, а за 24 години – ще получите на куково лято, ако се вярва на 20-годишните прогнози за доходност по класове активи на JP Morgan и на инвестиционните ограничения, с които трябва да се съобразят УПФ-тата (чл.чл. 176-178).

Този резултат важи ЗА
                                • За всички, които ще се пенсионират през 2041-2049 г. (в този период коефициентът на намаление на държавната пенсия нараства от под 24 % до над 26 %.
                                • За всички, които ще се пенсионират между 2021 и 2041 г., най-малко защото те няма да имат 40 години вноски в УПФ, а по-малко и ще са натрупали и по-малко по партида в УПФ.
                                Този резултат важи АКО и само ДОКАТО:
                                • КСО действа, така както е разписан (т.е. докато пак променят КСО) и
                                • Доходността по вашата партида в УПФ е равна или по-ниска от темпа на СОДС. Както е било винаги до сега от 2002 до 2016 г.
                                Аз смятам (но някой може и да не е съгласен), че е добре човек да има предвид как действа КСО, когато взема собствените си решения.

Този резултат е чисто аналитичен и не представлява лична препоръка за предприемане или въздържане от каквото и да е действие.

Сега, мнозина намират използваните от мен допускания за нереалистични. Добре, нямам кавга аз с тях. Само ще има кажа, че ако искат да направят смислен извод от други допускания за бъдещето, които те смятат за правдоподобни, няма да могат да се разминат без симулиране на цялата си осигурителна траектория в течение на пълен осигурителен период за 40 години.

Ограничаването с общи съображения и тенденции могат да ги въведат в сериозно заблуждение.

Коментар

Working...
                                X