IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Бе те уж и годините за пенсия увеличават, което на теория би трябвало да води до по-малко пенсионери.

А иначе бъдещето си цакаме сериозно. Ама може и да е за добро - разни откачалки бомбаджии поне ни заобикалят. Едно от предимствата да си беден.

Ние не сме бедни а мрънкалници

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Ами това е съвсем нормално, даже бих казал, че се представяме отлично, при положение че имаме и увеличение на продължителността на живота в тези 30 години с около 3 години, ерго, имаме повече живи пенсионери само от увеличението на продължителността на живота.
      Бе те уж и годините за пенсия увеличават, което на теория би трябвало да води до по-малко пенсионери.

А иначе бъдещето си цакаме сериозно. Ама може и да е за добро - разни откачалки бомбаджии поне ни заобикалят. Едно от предимствата да си беден.

Last edited by mathematician; 17.08.2017, 23:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
        Г-н Христов, за последен път ще опитам, като максимално опростя въпросът си.

ЗАЩО при сега действащият КСО (спрямо който настоявате да правим изчисленията си..може би с право), съветвате хората да прехвърлят партидите си още СЕГА в НОИ, а не 5 години преди пенсия (и то при положение, че тогавашните изчисления покажат, че пълната пенсия в НОИ ще е повече от сумата от двете (в НОИ и ПФ)???
        По този начин (от който няма връщане назад засега!) те губят завинаги онаследяемост и възможност (пък било тя и хипотетична) да получат по-голяма пенсия от нои+упф, като същевременно се откажат от БЕЗПЛАТНАТА опция, която имат, винаги да се прехвърлят само в нои, ако не им изнася.
        Защо?
        Нали съветвате индивидите, да вземат възможно най-рационалното решение, към днешна дата, на базата на съществуващите правила!

Та ако съм прав, кажете го ясно и категорично в тази тема - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИТЕ В НОИ СЕГА, АКО НЕ СТЕ НА 60 години!
        Всичко друго би било шикалкавене и действия от чиста омраза, към Пенсионните Фондове.....които всички ние доволно мразим и без вашите доводи

П.П. И моля не намесвайте таксите на пефетата. Аз Ви питам от индивидуална гледна точка за всеки от нас/вас.
        Привет 4ervenasgan,

Караш ме да повтарям, но щом трябва - НИКОГО не съм ПОСЪВЕТВАЛ НИЩО преди да го познавам и след като съм го питал един куп неща

Не зная откъде ти хрумна че съветвам някого ОЩЕ сега да се прехвърля където и да е.
        Просто съобщавам резултатите на 2-та крайни варианта - цял живот само НОИ или и НОИ и УПФ (и те са валидни докато действа това КСО) -

От индивидуална гледна точка човек няма да загуби нищо ако отложи прехвърлянето си към НОИ 5 години преди пенсионна възраст, както и няма да спечели нищо (освен да си спести едни такси, но ти ме предупреди да не ги закачам) ако се прехвърли по-рано.

Преди месец имаше една причина за бързане, а тя беше, че алчните и ароганти управляващи и представляващи нЕкои ПОД-ове и компания, бяха предизвикали конституционно дело и имаше тази неяснота дали Конституционният съд няма да затвори вратата за отказ от УПФ. Е, не стана.

Сега има друга (но само теоретична) възможност някой финансов министър да затвори "безплатната опция", защото тя създава голям и, по-важно - непредсказуем риск за бюджета - ако вземат всички или достатъчно много хора да се прехвърлят към НОИ. Защо създава риск, ами защото 2 пенсии са по-малко от една, което означава, че парите, които си натрупал по партида и прехвърлиш в НОИ 5 години преди пенсиониране ще са по-малко, отколкото НОИ ще бъде длъжен да ти изплати при условие, че живееш около средното за 65 годишен пенсионер.
        И в НОИ и в Мин Фина, а даже и в МВФ, знаят този факт много добре, защото смятат, а не боравят с алабализми.

Но за да се затвори безплатната опция трябва да се промени КСО - а това не може да стане от днес за утре - така, че ще бъдеш предупреден.

И не мразя никого.
        Last edited by LChristoff; 17.08.2017, 22:24.

Коментар

Проблемът е, че пенсионерите не намаляват, ако не се и увеличават даже.

1989 - 9 милиона население - 2 милиона пенсионери
          2017 - 7 милиона население - 2 милиона пенсионери

Иначе производителността ще се вдига и с по-малко хора, ще произвеждаме повече - това няма съмнение.
          Ами това е съвсем нормално, даже бих казал, че се представяме отлично, при положение че имаме и увеличение на продължителността на живота в тези 30 години с около 3 години, ерго, имаме повече живи пенсионери само от увеличението на продължителността на живота. Като сложиш емиграцията от около 1,5 милиона, в която няма нито един пенсионер, а са само млади хора в детеродна възраст, не виждам какво би следвало да ви учудва? Така че засега равнището на пенсионерите се държи в норма - някои мрънкат против увеличаването на средната възраст за пенсиониране, но това е неизбежен процес, с оглед на по-добрият начин на живот и респективно увеличаване на средната продължителност на живота у нас. Статистика, знам, че на всички им се иска да е шок и ужас, но не е!

Сега за пенсиите - НОИ е ултра либерален и бих казал, че нашите пенсионери дори вземат ГОЛЕМИ (подчертавам ГОЛЕМИ) пенсии на фона на това, което са внесли. Елементарната сметка, дори без да вкарваме някакви сложни изчисления в нея показва:
          Ако преди 17 години жените у нас са получавали пенсията си за стаж и възраст средно около 18 години, то днес периодът е 27 години. При мъжете нарастването на тази продължителност е по-малко - от 15 години до 22 години и половина.

И тенденцията е към нарастване на този период на получаване на пенсиите. Та дори да са работили 40 години (което не е вярно, по-малко е, но приемаме, че е толкова) на 500 лева (което също не е реално и е доста по-малко, но нарочно го завишавам), при положение че пенсията ще получава 26 години, то справедливата пенсия би била около 150 лева (нарочно работя със съвременни числа). Ама дори минималната е повече в момента.

Та нашата система е ултра социална, пенсиите са ВИСОКИ, на фона на това, което е вкарано за тях от самите нас, а пенсионерите просто изяждат бъдещето на внуците си. То затова и те бягат... Грозно ли ви звучи - е, тя истината обикновено звучи така, но ние предпочитаме да ни поднасят захаросани алабализми...
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Г-н Христов, за последен път ще опитам, като максимално опростя въпросът си.

ЗАЩО при сега действащият КСО (спрямо който настоявате да правим изчисленията си..може би с право), съветвате хората да прехвърлят партидите си още СЕГА в НОИ, а не 5 години преди пенсия (и то при положение, че тогавашните изчисления покажат, че пълната пенсия в НОИ ще е повече от сумата от двете (в НОИ и ПФ)???
            По този начин (от който няма връщане назад засега!) те губят завинаги онаследяемост и възможност (пък било тя и хипотетична) да получат по-голяма пенсия от нои+упф, като същевременно се откажат от БЕЗПЛАТНАТА опция, която имат, винаги да се прехвърлят само в нои, ако не им изнася.
            Защо?
            Нали съветвате индивидите, да вземат възможно най-рационалното решение, към днешна дата, на базата на съществуващите правила!

Та ако съм прав, кажете го ясно и категорично в тази тема - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИТЕ В НОИ СЕГА, АКО НЕ СТЕ НА 60 години!
            Всичко друго би било шикалкавене и действия от чиста омраза, към Пенсионните Фондове.....които всички ние доволно мразим и без вашите доводи

П.П. И моля не намесвайте таксите на пефетата. Аз Ви питам от индивидуална гледна точка за всеки от нас/вас.
            Last edited by 4ervenasgan; 17.08.2017, 18:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

Не искаш да се занимаваш с бъдещето на моето поколение защото не ти изнася да ни признаеш истината. А бъдещето в този му вид е кристално ясно - [.
              Веднага си признавам истината! Нито от НОИ нито от УПФ (заедно и поотделно) няма да дочакаш достойни старини

А ако имаш 1 млн. лв. в банка, що ти дреме колко е пенсионната възраст? В ПФ никога няма да имаш милион.

Аз се "пенсионирах" на 55 за да си пиша по форумите. И въобще не се вълнувам от пенсионната възраст в КСО.
              На теб го пожелавам по-рано.

Бъди здрав.

P.S. Като смяташ, че в закона (КСО) са ти написали това, дето няма да стане - върви скачай пред Народното събрание. На мен и да ми скачаш и да не ми скачаш, все тая. Аз съм само пощальона - сметнах какво пише в КСО-то. Тъй че, и да застреляш пианиста, не виждам как ще ти помогне.
              Last edited by LChristoff; 17.08.2017, 17:38.

Коментар

2047 - 4 милиона население - 2 милиона пенсионери

Но нищо, 500 000 работници ще са достатъчни за издръжката им (както и за издръжката на другите 1,5 милиона деца и неработещи).

Все пак никой от тия 500к, няма да има нищо против да му вземат едно 70-80% от заработеното, за да има солидарно за всички други нали?
                500 000 даже ще са много, защото вероятно ще има 2 500 000 роботизирани работни места, за които няма да са нужни живи хора... при което БВП вероятно ще гони 300 млрд... (сега е около 60)... пей сърце е работата ... само война да нема...
                Institution: FBI Correctional Facility
                Jurisdiction: Unknown

Коментар

Не искаш да се занимаваш с бъдещето на моето поколение защото не ти изнася да признаеш истината. А бъдещето е кристално ясно - ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА НЕДОРАЗУМЕНИЕТО НОИ, ПОКОЛЕНИЯТА X, Y, Z ЧЕ И ТАКА НАТАТЪК ЩЕ РАБОТЯТ МИНИМУМ ДО 75 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ. От тези поколения политиците очакват че ще изхранват безропотно в продължение НА ПОНЕ 50 ГОДИНИ и цялата неработеща сган намираща се обаче в работоспособна възраст, която гласува за по едно кебапче с бира под строй, осигуряваща уж "легитимност" на управляващите.
                  До преди две години по закон вноските за пенсии бяха 30% В СЪОТНОШЕНИЕ - РАБОТЕЩ 8%, РАБОТОДАТЕЛ 10% И ТРЕТИ ОСИГУРИТЕЛ ДЪРЖАВАТА С 12%. След като държавата се оттегли тихомълком от това свое обещание е кристално ясно че "тя" ще нахендри своите 12 процента на работещите и работодателите - вече започна с повишението на вноските още от тази година: http://accountingnews.bg/%D0%BF%D1%8...D0%B0-112.html

Я пак ми кажи, кое от подчертаното са дивотии и после да се върнем на моята задача включваща числата 75, 50 и 30, както и две абсолютно ясни неизвестни.

п.п. Последната част от поста ти вече ми мяза на Гьобелсовият принцип "40 на 60".
                  + 638 214
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Иначе производителността ще се вдига и с по-малко хора, ще произвеждаме повече - това няма съмнение.
                    Това е възможно само чрез индустрии с ного висока добавена стойност. Ама я ми кажи как един гнусник, дето не може да говори даже, но само хъхри - и се "подписва" с палец - ще стане висококвалифициран програмист напримерно казано.

Както казах ногократно - "експертите", защитаващи Ной въобще не отчитат тия два ужасяващи фактора: хъхризацията и неграмотнизацията. Просто се развъдиха 1 000 000 неща, които могат да работят само най-нискоквалифициран труд - и то ако някой непрекъснато стои над въшливите им тимберици с камшикът... ама и тоя с камшикът и той ще иска заплата.

Коментар

Аххх ето и експерта нейков е признал:

Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?
                      Поколението, за което няма да има достатъчно работещи млади!
                      http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/0...-pensii.350584

".....Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна...."

no comment!
                      Сганов - аз изпитвам ужасното подозрение - че тия мерзавци - докторите - ще измислят нещо пъклено: да живеем до 100 години, за да им работим на всичките хрантутници - тогава пенсионната възраст ще е 98, или в най-добрият случай 97.

Коментар

Един младеж започва първата си работа на 25-годишна възраст след като е завършил своето образование. През следващите 50 години той получава заплата винаги равна на средният осигурителен доход на страната. През целият си трудов стаж той бива осигуряван във фонд пенсии с константен осигурителен процент от 30% Търси се следното:
                        а) При пенсионирането си на 75 годишна възраст каква ще бъде пенсията отпусната от НОИ като процент спрямо последната му заплата, ако наивника си е дарявал 30-те процента на държавата през целият период?
                        б) При пенсионирането си на 75 годишна възраст каква би била пенсията му като процент спрямо неговата последна заплата, ако през целият период той е внасял всичките си 30 осигурителни процента в капиталов пенсионен фонд?
                        ...чУек: това ще е нещо като котката на Шрьодер: защото твоят експериментален обект ще съумее благополучно да се озъби преди да докара 75 години - просто за да се отърве от експлоатацията. Впрочем - ако му вземат 80% от доходът, за да издържат пенсионери, хъхряци, чиновници - не знам как ще докара и до 40. Това ме сеща за притчата - която измислих преди години - за Тримата братя и социалната Ламя. Мисля - линквал съм я туканка.

Коментар

• Аххх ето и експерта нейков е признал:

Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?
                          Поколението, за което няма да има достатъчно работещи млади!
                          http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/0...-pensii.350584

".....Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна...."

no comment!

Коментар

2047 - 4 милиона население - 2 милиона пенсионери

Но нищо, 500 000 работници ще са достатъчни за издръжката им (както и за издръжката на другите 1,5 милиона деца и неработещи).

Все пак никой от тия 500к, няма да има нищо против да му вземат едно 70-80% от заработеното, за да има солидарно за всички други нали?

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Нали не очакваш да се занимавам с твоите дивотии (дори не мога да ги нарека "допускания")?
                              ...

И друго нещо намирам за естествено, а именно дълбокото недоверие в желанието на държавата (законодателя) аджеба да спазва ако не своите обещания, поне известно благоприличие и уважение към осигурените и данъкоплатците, те и глакоподаватели.
                              Не искаш да се занимаваш с бъдещето на моето поколение защото не ти изнася да ни признаеш истината. А бъдещето в този му вид е кристално ясно - ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА НЕДОРАЗУМЕНИЕТО НОИ, ПОКОЛЕНИЯТА X, Y, Z ЧЕ И ТАКА НАТАТЪК ЩЕ РАБОТЯТ МИНИМУМ ДО 75 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ. От тези поколения политиците очакват (обаче са в голяма грешка), че ще изхранват безропотно в продължение НА ПОНЕ 50 ГОДИНИ и цялата неработеща сган намираща се в работоспособна възраст, която гласува за по едно кебапче с бира под строй, осигуряваща уж "легитимност" на управляващите.

До преди две години по закон вноските за пенсии бяха 30% В СЪОТНОШЕНИЕ - РАБОТЕЩ 8%, РАБОТОДАТЕЛ 10% И ТРЕТИ ОСИГУРИТЕЛ ДЪРЖАВАТА С 12%. След като държавата се оттегли тихомълком от това свое задължение е кристално ясно че "тя" ще нахендри своите 12 процента на работещите и работодателите - вече започна с повишението на вноските още от тази година: http://accountingnews.bg/%D0%BF%D1%8...D0%B0-112.html

Я пак ми кажи, кое от подчертаното са дивотии и после да се върнем на моята задача включваща числата 75, 50 и 30, както и две абсолютно ясни за мен неизвестни.

п.п. Последната част от поста ти вече ми мяза на Гьобелсовият принцип "40 на 60".
                              Last edited by vgc; 17.08.2017, 13:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
                                За тези, които реват за демографските проблеми има една изненада, но е факт: колкото повече намалява населението, БВП се увеличава и то с по-бързи темпове

т. е. продукт, който преди се е произвеждал от напр. 3-5 човека, сега се произвежда от 1 калпак...

Коментар

Working...
                                X