IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
    Ами така - 1% годишно върху стойността на партидата ми, плюс 5% на входа от всяка вноска. При настоящия ми осигурителен доход това прави точно 1,65 месечни вноски за да платя всички такси за годината. С нарастването на натрупаната сума, броят на месечните такси само ще се увеличава - така например, дори при нулева доходност, след 8 години ще са ми нужни 2,5 месечни вноски за да платя годишните такси. Към пенсионирането си, дай Боже, ще са ми нужни 4,5 месечни вноски...
    Та, така.

Не знам за пенсионен анюитет, който да се променя след като е договорен. Ако парите ми към датата на пенсиониране са Х, то месечната ми пенсия ще зависи от тази сума и предвидената доста консервативна актюерска норма на бъдеща капитализация.
    Виж, ако избера срочна пенсия, тогава бих могъл да се възползвам от "изригването на пазарите", ако има такова докато съм жив.
    Да, но доходността твърде рядко е нулева.

За анюитетът - погледни си договорът... не зная в коя компания си - но погледни.

Не зная за Голяма депресия, при която стойността на реални активи да е станала нула. Е, сега ако започне световна война с Бомби или ни удари голям астероид - може всичко да загуби стойност, освен коричката мухлясал хляб или случайно уловеният мишкуняк, ама тогава пък хептен няма да ни е нито за Ной, нито за ПФ.
    Last edited by Императорът; 24.11.2015, 18:50.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
      Две пенсии може да са съвсем по-малко от една пенсия, но при настоящата тенденция това съвсем скоро ще се промени и две пенсии ще стават все повече от една.
      А относно доходността от ПФ. Не знам за Алианц, но общата номинална доходност от УПФ Доверие за периода от юли 2004г. до ноември 2015г. е 59%. За същия период инфлацията е 55%. Т.е., все пак говорим за някаква реална положителна доходност. Т.е., ПФ е запазил стойността на внесените пари. За жалост, това че днед ще внесеш 5000 лв. в НОИ изобщо не означава, че след 10 години ще можеш за вземеш 8000 лв. А основният проблем при НОИ е тоталната мъгла и липсата на пряка връзка между принос и размера на пенсията. Т.е., говорим за крещяща несправедливост.
      Ной взема от който може, но раздава на всеки, който има "права", дори приносът му да е съвсем незначителен. Несправедливостта е най-вече от това, че ти може да внасяш здраво днес, но утре да получиш 0 - просто защото или Ной ще е изгърмял окончателно (обясних в дългият анализ защо подобна опасност е повече от реална: защото държавата е неспособна да се бори с демографската криза, емиграцията и хъхризацията) или просто като се запознаеш овреме (от гледна точка на Ной) първо с Мишо, а после и с Петърчо.

Коментар

• А НОИто може да има и доста голяма отрицателна доходност, доближаваща се до -100% /не само в случаите на смърт/!.
        1. Имам мои семейни познати, които няма да могат да се пенсионират заради постоянно растящите изисквания за стаж и години. Каква е доходността ако си плащал 25-30 години, а после примерно поради болест, а след това криза и възраст си бил без работа??? Оказва се, че накрая ще получиш 100 лева социална пенсия и то само ако доживееш до 67 или 70 години ли беше ...
        2. Колкото до финансова криза, ами че нима НОИвските пенсиите не бяха 5-10 марки през 97-98 година за няколко месеца???
        При това трупане на дълг и растеж само на държавния сектор, следващата криза просто ще издуха борда и всякакви плоски данъци /о, не и най-ниската ставка нямя да е под 10%/ Не че няма да национализират и фондовете, де. То и сега политическата сган ги разглежда като ресурс, погрешно насочен към "частниците"
        Last edited by Pronto; 24.11.2015, 18:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Как така?
          .
          Само да допълня долните сметки:

(не)Съвсем хипотетично е възможна и ситуация, в която доходите на осигурения да намалеят дотолкова, че вноските му да покриват само и единствено таксите за управление...

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            изригване значи
            ами ако е вакумно изригване???
            тогава ще се възползваме от спада на пазарите и е гушнем букета рано рано
            "Изригването" е един от любимите изрази на форума и затова използвах него
            А с него или без, никой не може да ти гарантира добри инвестиции от страна на ПФ, в който се осигуряваш. Една Голяма депресия на стотина години си е нещо нормално, а тогава и "най-безопасните" инвестиции не струват и пет пари. Обикновено, при изключително големи кризи, най-атрактивните активи са тези, в които регулаторите априори са забранили да се инвестира и/или са просто недостъпни за всички инвеститори.

Коментар

Ами така - 1% годишно върху стойността на партидата ми, плюс 5% на входа от всяка вноска. При настоящия ми осигурителен доход това прави точно 1,65 месечни вноски за да платя всички такси за годината. С нарастването на натрупаната сума, броят на месечните такси само ще се увеличава - така например, дори при нулева доходност, след 8 години ще са ми нужни 2,5 месечни вноски за да платя годишните такси. Към пенсионирането си, дай Боже, ще са ми нужни 4,5 месечни вноски...
              Та, така.

Не знам за пенсионен анюитет, който да се променя след като е договорен. Ако парите ми към датата на пенсиониране са Х, то месечната ми пенсия ще зависи от тази сума и предвидената доста консервативна актюерска норма на бъдеща капитализация.
              Виж, ако избера срочна пенсия, тогава бих могъл да се възползвам от "изригването на пазарите", ако има такова докато съм жив.
              изригване значи
              ами ако е вакумно изригване???
              тогава ще се възползваме от спада на пазарите и е гушнем букета рано рано

Коментар

Как така?
                Та, така.

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                За върхът на пазарите - не забравяй, че пенсията от ПФ също се актуализира - ако накрая пазарите са на по-ниско ниво - какво като - 1-2 години ще вземаш по-малка пенсия, но тя ще си нарастне

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                  3) Самият Алианц отчита реална доходност по управлявания от него УПФ в размер на
                  ---- (да се чете МИНУС) 0.98 всяка божа година от 2004 до 2014

4) И, между другото, ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.

Да сте здрави
                  Две пенсии може да са съвсем по-малко от една пенсия, но при настоящата тенденция това съвсем скоро ще се промени и две пенсии ще стават все повече от една.
                  А относно доходността от ПФ. Не знам за Алианц, но общата номинална доходност от УПФ Доверие за периода от юли 2004г. до ноември 2015г. е 59%. За същия период инфлацията е 55%. Т.е., все пак говорим за някаква реална положителна доходност. Т.е., ПФ е запазил стойността на внесените пари. За жалост, това че днед ще внесеш 5000 лв. в НОИ изобщо не означава, че след 10 години ще можеш за вземеш 8000 лв. А основният проблем при НОИ е тоталната мъгла и липсата на пряка връзка между принос и размера на пенсията. Т.е., говорим за крещяща несправедливост.

Коментар

За мен лично е важно да имам късмета (освен да доживея до пенсия, де) в годината, преди да ми сметната анюитетчето, пазарите да са на върха си. Нещо не ме блазни мисълта да имам 30-40-50-60 Б в ПФ, когато глътне 30-40 % загуба преди да ме пенсионира. Така че всичко опира до късмет в настоящата ситуация и нека не се описва само най-розовите 4-5-6 години.

Не взимам страна в спора, защото и двамата с Л Христов бъркате в основата на тезите си. Но няма да си дам парите в НОИ, това е сигурно. Въпреки, че точно за УПФ Алианц ряботя 1,5 месеца само за да покрия годишните такси, които ми удържат. Т.е., средно 13% от месечната ми вноската за частна пенсия отива за такси на ПФ.
                    Как така?

За върхът на пазарите - не забравяй, че пенсията от ПФ също се актуализира - ако накрая пазарите са на по-ниско ниво - какво като - 1-2 години ще вземаш по-малка пенсия, но тя ще си нарастне.

Коментар

КОЕ е по-важно - загубата (временна и преодоляна) върху 5 Б или печалбата върху 12 Б ???
                      .
                      За мен лично е важно да имам късмета (освен да доживея до пенсия, де) в годината, преди да ми сметната анюитетчето, пазарите да са на върха си. Нещо не ме блазни мисълта да имам 30-40-50-60 Б в ПФ, когато глътне 30-40 % загуба преди да ме пенсионира. Така че всичко опира до късмет и нека не се дават за пример само най-розовите 4-5-6 години.

Не взимам страна в спора, защото и двамата с Л Христов бъркате в основата на тезите си. Но няма да си дам парите в НОИ, това е сигурно. Въпреки, че точно за УПФ Алианц ряботя 1,5 месеца само за да покрия годишните такси, които ми удържат. Т.е., средно 13% от месечната ми вноската за частна пенсия отива за такси на ПФ.
                      Last edited by fantasy_gt; 24.11.2015, 15:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                        Що се връзвате на Императорът (който, ако е почтен, веднага би си сменил ника на "Манипулаторът")
                        Всъщност, ти би трябвало да се преименуваш на "Манипулаторът". Не знам колко изкарваш от блога (или е за чест и слава), та го пробутваш наляво-надясно, но определено пишеш много глупости. При едно бързо преглеждане на линка (съжалявам, но чета всичко до първата голяма глупост, и после - игнор) виждам, че продължаваш да смяташ таксата от 1% допълнително, след като всички ти обясниха, че тя вече е "удържана" в публикуваните дялове.
                        Колкото до "препоръчните" ти ETF-и, за които също удобно замълча, искам пак да те питам 2008-ма, а и сега 2015-та, колко щяха да потънат? И колко хора щяха да си ги продадат и да те запсуват. И още не си ми казал, къде да отида с 30лв да си запиша дялове.
                        Сега живо ме интересува, дали си роден преди 60-та, та единствената логична причина да натегаш за закриване на ПФ, е тайната надежда, да ти вдигнат пенсията малко повече. Да, ама докато НОИ е на минус 4млрд всяка година, това няма как да стане. И кинтите, които ще прилапа НОИ, пак няма да са достатъчни. Още на тъпото парче Тотю Младенов с празната графика, която размяташе "по телевизора", му обясняваха, че няма как да стане така...ма не...а сега се говори, че съветвал Боко/Калфин ...дори и Митрева (която поне беше признат специалист в тая сфера) извъртя гъзица под натиск, а какво остава за останалите.

Та да ти го кажа направо - аз НЕ ИСКАМ да плащам твоята, на полицаите и на още куп държавни хрантутници пенсията. Поне не повече от санитарния минимум (социална пенсия). Щото повечето, които работеха само по "комунизъмъ" вече поизмряха, пък парите пак не стигат.

Коментар

• ...ПРОДЪЛЖЕНИЕ.

Т.нар. „Сребърен фонд“ към който г-н Христов прокламира хората да си прехвърлят парите – да приемем, че той въобще съществува (не знам някой да го е виждал, но приемаме без възражения, че го има): г-н Христов „пропуска“ да каже каква е НЕГОВАТА доходност – защото тя е 0%. Тия пари просто мухлясват в мазето на БНБ, защото управляващите го нямат желанието или познанията да инвестират тия пари някъде, поне за минимална доходност. Разбира се - инфлацията ги "яде" и то в ного по-голяма степен отколкото парите на ПФ, които имат доходност над нула (дори да приемем, че тя е ниска).

Г-н Христов твърди, че ще има „такси“ за изплащане на пенсии и смело залага 1% такса. Това обаче е очевидна НЕИСТИНА, защото и сега много хора получават пенсии от пенсионните компании (особено клиенти с ДПФ) и никой от тях не плаща каквито и да било такси и удръжки – или поне клиентите на нашият ПОД.

Г-н Христов твърди, че пенсиите от Ной се индексират, а от ПФ не. Това дали Ной ще има възможност да плаща високи пенсии, че и да ги индексира, вече го коментирахме. Само че индексацията е заложена в Общите условия на договорите за Допълнително задължително пенсионно осигуряване – въпреки твърденията на господинът – и това може да го провери всеки клиент поне на ПОД Allianz просто като си погледне договорът.

Относно „нереалистическата“ доходност, заложена в изчисленията на ПФ – вече говорихме за това с конкретни цифри по-горе.

Относно „двуцифрените доходности“ на финансовите пазари – включително на облигациите и на ДЦК – бих се радвал много г-н Христов да даде примери за такива емисии... защото аз лично зная само за ЕДНА. Плюс това ПФ трябва да държат сметка и за стабилността на емитентите – защото ако някой ПФ инвестира парите на хората в ДЦК на Сомалия или Сирия или Ботсвана, такива като г-н Христов първи ще нададат вой... и в случая с абсолютно право – и аз бих надал вой. Г-н Христов твърди, че инвестира от 95-а – и може и да е вярно – но забравя, в кой форум пише (не е в Бг – Мама) – и че тук поне повечето хора са финансово грамотни.

Г-н Христов (и не само) набляга на задължителните (и предполагаемо нежелани) удръжки за УПФ... но не си задава въпросът, ако удръжките за Ной също бяха пожелателни – колко щяха да са лудите, които да внасят доброволно? Съгласен ли е (теоретически) г-н Христов Ной и ПФ да бъдат поставени при равни условия – т.е. Вноските и в двете системи да са пожелателни? - Защото има десетки хиляди хора, които си внасят ДОБРОВОЛНО в ДПФ.

Резюме:

Ной дава големи обещания – но мислят ли апологетите му КАК ще ги изпълнява?

ПФ са също уязвими. Но дори да понасят временни удари от финансови световни сътресения – няма начин партидите на хората да занулят, нито дори да останат наполовина... докато в Ной, колкото и да ви удържат, винаги имате 0.00 лв.

Ако разчитате на Ной, вие сте зависими от други хора в бъдещето – тогавашните работещи, тогаващните осигуровко- и данъкоплатци, тогавашните политици... в ПОД сте зависими основно от себе си.

Г-н Христов упорито се присмива на твърдението, че „две пенсии са повече от една“... но няма нито един реален довод, за да докаже, че Ной заслужава по-голямо доверие от ПФ, въпреки опитите си за манипулация („нереална“ доходност, „такси“ при изплащане на пенсии, „неиндексиране“ на пенсиите по УПФ и т.н.)

За последно искам да кажа, че тонът на г-н Христов – изпълнен с пренебрежителство и високомерство първо не му отива и второ – твърде плитка хитрина е. Подходът да се отнасяш към пренебрежителство към опонентът си, индиректно омаловажавайки неговите доводи по тоя начин, е бил познат още на софистите преди 2400 години и отдавна вече не хваща дикиш.

Поздрави:

Императорът.

(Модераторите – ако пак ви се спифне форумът – споко: тоя път аз написал на файл. )

Коментар

• Здравейте отново,

първо искам да благодаря на г-н Христов за линкът, който препоръчвам на всички:

https://app.box.com/s/qx296fkynqfmyo4rhmtul7sxssa10696

Не бях чел това сравнение – но примерът е ясен – и: слава богу – за разлика от студентите – всеки мислещ човек с добър доход и добра пенсионна партида има избор – дали да си я запази и да получава добра пенсия от ПОД, а ако не дай боже си отиде ненавреме от тоя свят – да я остави на децата си – или да я подари на всевъзможни паразити и хрантутници, които са работили когато им падне и са се осигурявали все на минимум (получавайки и пари под масата от сивоикономическият си работодател), но като остареят, ще реват за „права“ и за „достойна пенсия“.

Но всичко: по редът си. Първо да повторя каквото мога и помня от вчерашният си пост.

Г-н Христов продължава да подмята, че „какво има по официални данни по партидите и какво в действителност - може да се окажат 2 различни неща. " Запитах готов ли е да отговаря за твърденията си, ако се окаже и докаже, че официалните данни съвпадат с действителността – защото с това изказване той директно обвинява пенсионните компании в измама... а клеветничеството в тая държава все още е престъпление. Очаквано не получих отговор.

За данъчното облекчение – аз мисля, че ако човекът внесе 1000 лв в ДПФ, а НАП му върне 100 лв, това очевидно е приход за клиентът на ДПФ. Също така мисля, че е очевидно, че удръжката за УПФ (както и за Ной и НЗОК се прави ПРЕДИ облагането с данъци на остатъкът (т.е. Доходът след осигуровките формира данъчна основа), следователно върху вноските за УПФ човекът не плаща данъци. Разликата е обаче – че парите от УПФ остават ваши, докато парите, които ви удържат Ной и НЗОК ще ги видите, когато си видите ушите. Особено тези от НЗОК, които биват изхарчвани още следващия месец.

Г-н Христов въодушевено обяснява във форумът кого защитавам аз... но срамежливо отказва да отговори кого защитава ТОЙ. Просто констатирам – не твърдя, че е длъжен да отговаря.

Г-н Христов твърди, че „"Осигурените" в Алианц са всъщност донори на...
                            Но ако Ви харесва, аз нямам проблем - добре е да знаете на кого сте донори и с колко. "
                            Все още не е отговорил на кого са донори, защото лично за мен – като осигурен в Алианц това е интересна и важна информация.

За доходността на ПФ – един от големите спорове туканка – г-н Христов още не е отговорил наистина ли изчислява тази доходност на базата на презупцията, че човек с партида от 10 Б е вкарал накуп цялата сума в началото на изчисляемия период... защото това въобще не е едно и също. Елементарно е – парите – внесени през Четвърта година (например) са били подложени на всички „удари“ - инфлация, пазарен срив от Осма година, които наистина до голяма степен обезсилват доходността.
                            Обаче парите в УПФ, внасяни през последните 4 години (разбира се и натрупаната сума отпреди това) са „работили“ при много по-благоприятни условия – ниска инфлация според официалните данни на НСИ, понякога и дефлация (и то в последните години), добра доходност – като за най-благоприятна можем да посочим 14-а година, съчетаваща добра доходност на ПФ, дефлация и високи суми, натрупани по партидите на хората.

Или казано по-просто: това, че клиентът Х е загубил част от парите си през Осма година, когато е имал 4 Б по партидата си, може да се окаже (и обикновено се оказва) по-маловажно от добрата доходност през 12-15 година, период, в който той е влязъл с 10 Б и е излязъл с 13 Б (цифрите са просто пример).

Малко цифри: стойността на дялът на УПФ на Allianz през ноември 11-а година е 1.15, сега е 1.41. Всеки може да си сметне доходността. Инфлацията междувременно е: 11-а година: +2.8%, 12-а: +4.2%, 13-а: -1.6%, 14:а -0.9%, 15-а (досега) -0.3%. Е, аз твърдя, че за периодът средната инфлация е +4.2%, а доходността на фондът е около 22.6%. Ако извадим едното от другото (което е некоректно – и то във вреда на ПФ, защото последните 3 години, когато хората са имали най-ного по партидите си - като сума, върху която да се трупа доходност, е имало дефлация) то се получава реална доходност 18.2%.
                            НЕ отчитам удръжките, но НЕ отчитам неплащането на данъци върху вноските – приемаме, че двата фактора се уравновесяват в някаква степен. Разбира се, тези удръжки трябва да намаляват и ще намаляват, това е добре.

Оттук нататък започваме да анализираме поредното „изчисление“ на г-н Христов и твърденията в неговият блог.

Първо: той твърди, че Ной ще изплаща добри пенсии (в неговият пример четирицифрени), но досега отказва да обясни ОТКЪДЕ Ной ще вземе тизи пари.... защото да ОБЕЩАВА всеки може, щом ИЗПЪЛНЕНИЕТО на тези обещания зависи от неизвестно кого след 2-3 десетилетия. Само че – при нерадостната демографска картина (масова емиграция на образовани и компетентни Българи, ниска раждаемост на оставащите тук, масова хъхризация, водеща дори до пълна липса на стопанска дейност в цели региони) е съмнително дали Ной въобще ще съществува след 20 години, камо ли да изплаща високи пенсии. Защото очевидната слабост на разходо-покривната система е, че тя е ФИНАНСОВА ПИРАМИДА, за да изплаща каквото и да било на бенефициентите, тя трябва ТЕПЪРВА да вземе пари ОТ НЯКОГО... но какво става, ако няма от кого? Е, колкото пъти съм питал човек на 30-40 години дали вярва, че когато остарее 2 000 000 цигани (същите които сега отказват да научат дори азбуката) ще работят здраво, за да му плащат пенсията, винаги съм получавал отрицателен отговор.
                            Дори и сега Ной – ако не получава непрестанни подаяния от бюджетът – ще фалира моментално... но ако в бъдеще (точно по гореизброените причини) бюджетът също е безпомощен да финансира социалната система? Та ние още ОТСЕГА затъваме в дългове като държава – именно заради огромният дефицит в социалната система, а какво ще стане за в бъдеще, когато работещите намалеят още, а отказващите да работят (но размножаващи се в безумно темпо) удвоят броят си и все така разчитат на кражби и помощи? - Не е тайна, че ромовата популация се удвоява на всеки 20 години.... мисля, че този абзац показва цялата смехотворност на възторжените обещания на г-н Христов.
                            За разлика от продъненият Ной – зад Allianz стои компания с почти 2 ГБ активи !!! Мисля всякакви сравнения са смешни. Дори ного по-малките пенсионни компании заслужават ного повече доверие от Ной... просто защото те реално притежават парите за бъдещите пенсии на своите клиенти, а няма да им се налага тепърва да ги събират неизвестно то кого след 20 години.

............СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ.

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                              айде не се изсилвай - последните 4 години!!!
                              я тогава вземи 2007-2010г, и тогава имах много в ДПФ, но го дръпнах и през твоя период нямах нищо
                              я за тогава изчисли
                              Да, тогава при ДОД по-голям от 24% имаше смисъл за известно време. После наистина трябваше да се изтеглят парите и да се спрат вноските. Намаляването на данъци се обезсмисли, поради постоянното намаляване на цената на един дял.След въвеждането на 10% данък вече няма икономическа логика. Залъгват ни с данъчно облекчение, а си взимат 5% на всяка вноска ( да взимат, но само от печалбата ,ако са постигнали ).

Коментар

• Вадете статистика, колко пари отиват за магистрали и ремонт на улици всяка година, и как се харчат, без контролно и как се надписват дейности и материали.
                                Чакам да ми пуснете справки, кои фирми усвояват еврофондове, кои са им подиспълнители и на какви суми осигуряват хората си и защо няма пари в НОИ.

Коментар

Working...
                                X