IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Е, няма такива образи! То не бяха грешки в началната математика, като тази в абзаца след т.3 от коментара на г - н Христов(Представете си как изчислява доходността на УПФ - тата?!? Господ да ни е на помощ), то не бяха по комунистическо му изкривяване на представяната информация, с цел създаване на илюзирна представа за работата на УПФ, НОИ и други институции. А ние виждаме реалността. Държавата е ограбвана...от НОИ и българските гротескно създадени и работещи пенсионни компании няма да остане нищо(ПАК НАПОМНЯМ: КАКТО СЕ СЛУЧИ ТОВА ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНКИ СЪС СРЕБЪРНИЯ ФОНД - НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА!). Хора, системата не е чак толкова лоша! Дори аз я отъждествявам като гъвкава. Възможности има! Изберете си стабилна чуждестранна компания(или поне с чуждестранен мажоритарен собственик), осигурявайте се там, допълвайте си с ДПФ, забравете за държавната пенсия и си гледайте кефа. Пенсии от държавата се раздават на разходно - покривен принцип. И с 444,4% да се увеличава ОД, с това отрицателно салдо по раждаемост и положително по смъртност на младите няма да останат хора, чрез които осигуровки да се изплащат вашите пенсии, сиреч колелото няма спици, за да се завърти.
    Младостта е оръжие.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

1. Откъде Ной ще вземе пари, за да изплаща обещаваните високи пенсии след 2-3 десетилетия?
      2. Защо изискуемите за пенсия възраст и стаж непрекъснато растат, при положение, че много Българи по необходимост имат доста пропуснати години в осигуряването?
      3. Ще отговаряте ли за думите си, че това, което се води по партидите като инвестиции може би (или вероятно) се различава то това, което го има в действителност?
      4. На кого точно са "донори" осигуряващите се в Allianz и как точно?
      5. Вярно ли е твърдението на нашите специалисти за начинът по който изчислявате "отрицателната" (или ного ниска) доходност на ПФ?
      6. Каква е доходността на т.нар. "Сребърен фонд" - защо е такава и как я сравнявате с доходността на ПФ, която... да кажем: не е такава?
      7. Защо твърдите, че ще има такси върху изплащаните пенсии, при положение, че нито по договор, нито в реалността има такива такси?
      8. Защо твърдите, че пенсиите в Ной ще имат индексация, а пенсиите по УПФ - не? ОУ казват друго. Впрочем аз не знам човек, който да има договор като клиент на Ной и да е получил общи условия от тях.
      9. МОЛЯ светнете ме за подходящи емисии облигации и ДЦК с двуцифрена доходност, освен Жабокът...
      10. Съгласен ли сте с моята идея - единствено доброволно осигуряване и в ПФ и в Ной?
      11. Защо отричате, че осигуряващите се в ПФ, включително в задължителните УПФ, ползват данъчни облекчения?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
        въпрос ако може - Познавате ли Императорът - дори и задочно? Ако сте го мяркали по форумите - усещали ли сте натиск от негова страна в точни аргументи против вашите позиции??
        благодаря!!!
        Драги приятелю, ти напоследък си доста разсеян.

Коментар

• Първоначално изпратено от batko Разгледай мнение
          Защо никой не може да даден смислен отговор на този прост въпрос и защо осигурените нямат право на свободен избор дали искат да имат втора пенсия! Има основателни съмнения, че средствата са инвестирани в компании свързани с акционерите на пенсионните компании и доходността е изкуствено надута при някои! Най-добре е да се даде възможност човек да може да си изтегли парите по всяко време когато сумата по партидата му надвиши 10 000 лева или да я изтегли когато пожелае!
          Голямото предимство според мен за УПФ е, че можеш да си изтеглиш парите накуп при пенсиониране за разлика от НОИ или отпадна ?
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Небходими ли са и на кого пенсионните фондове?

Защо никой не може да даден смислен отговор на този прост въпрос и защо осигурените нямат право на свободен избор дали искат да имат втора пенсия! Има основателни съмнения, че средствата са инвестирани в компании свързани с акционерите на пенсионните компании и доходността е изкуствено надута при някои! Най-добре е да се даде възможност човек да може да си изтегли парите по всяко време когато сумата по партидата му надвиши 10 000 лева или да я изтегли когато пожелае!

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
              До скоро родените след 1959 г. бяха задължени да се осигуряват в универсални пенсионни фондове (УПФ) за “допълнителна пенсия”. От 2015 г. те могат да избират да останат в УПФ или да се осигуряват само в държавното обществено осигуряване.

A. Да се осигуряват в УПФ означава да отклоняват част от осигурителната си вноска в УПФ, а останалата част да внасят в Държавното обществено осигуряване.

Съотношението е определено от Кодекса за социално осигуряване:

1. Който се осигурява само в ДОО е длъжен да внася осигурителни вноски, равни на 17.8 % от дохода си (до размера на максималния осигурителен доход)

2. Който се осигурява и в УПФ, отклонява 5 % от дохода си като осигурителна вноска в УПФ, а останалите 12.8 % от дохода си – в ДОО.

Б. Пенсията от ДОО на осигуряващите се в УПФ ще бъде намалена с между 20 и 24 %, защото и вноската, която те са правили в ДОО е по-малка (част от осигурителната вноска е постъпвала в УПФ).

Конкретният процент на намаление зависи от това, в коя година човек е започнал да се осигурява за пенсия.

В. За да направи рационален избор, човек трябва да прецени дали две пенсии – от УПФ и намалена от ДОО – ще са повече, равни или по-малко от една пенсия – само от ДОО. За да бъдат две пенсии равни на една, пенсията от УПФ трябва точно да компенсира намалението на пенсията от ДОО.

За да стане това : (необходимото и достатъчно условие за това две пенсии да са равни на една),

1. Доходността на осигурените в УПФ (след такси и инфлация), трябва да изпреварва темпа на растеж на средния осигурителен доход за страната (СОДС). (Това е доказано в студия – 20 стр. – повече тук: http://ssrn.com/abstract=2740262)

2. Исторически, съотношението е точно обратното и темпът на СОДС значително изпреварва доходността на осигурените в УПФ. Така за периода 2002-2015 г. реалният средногодишен темп на СОДС е 4.4 %, а реалната доходност на осигурените в УПФ – +0.5 %.

3. В бъдеще е нереалистично да очакваме доходността на осигурените в УПФ да догони приръста на СОДС поради голямото вече реализирано изоставане. Нещо повече, нивата на риск, които Кодексът за социално осигуряване (КСО) позволява на пенсионно-осигурителните дружества да поемат при управление на партидите в УПФ е несъвместим (много по-нисък е) с необходимата доходност, която осигурените в УПФ трябва да реализират, за да бъдат двете им пенсии равни на една.

КСО ограничава пенсионно осигурителните дружества да инвестират до 35 % от партидите по УПФ в акции, а останалото в облигации и банкови депозити. Реалната доходност на облигациите и депозитите е в момента е почти нулева или отрицателна, затова цялата необходима доходност на портфейла в УПФ трябва да дойде от 30 – 35 % от него, което е невъзможно.

4. Поради това, човек да се осигурява в УПФ означава да се съгласи на намаление на пенсията си, на която би имал право от ДОО, ако не се е осигурявал в УПФ. Това е така, защото пенсията от УПФ не може да компенсира намалението на пенсията от ДОО и сумата на две пенсии по необходимост е по-малка от една пенсия, само от ДОО, ако човек не се осигурява в УПФ.

Независимо от това, Кодексът за социално осигуряване изпраща излизащите за първи път на трудовия пазар млади хора в УПФ по подразрибане.

За отказ от осигуряване в УПФ и насочване на целия размер на осигурителната вноска към ДОО за получаване право на пълен размер на пенсия от ДОО, е необходимо да предприемете активно действие – да подадете заявление. Повече за процедурата – на сайта на НАП (Националната агенция за приходите). www.nap.bg/document?id=9592

* * *

Пример:

Ако от ДОО Ви се полага пенсия в размер на 500 лв., но сте се осигурявали и в УПФ, то пенсията Ви от ДОО ще бъде намалена на 400 лв. (или със 100 лв.). За да получите 100 лв. месечна пенсия от УПФ, която поне да компенсира намалението на пенсията от ДОО, трябва да имате повече от 20 000 лв. в партидата си в деня преди пенсиониране (22 000 лв. за жена). Едва над тази сума, можете да се надявате пенсията Ви от УПФ да допълва пенсия от ДОО.
              въпрос ако може - Познавате ли Императорът - дори и задочно? Ако сте го мяркали по форумите - усещали ли сте натиск от негова страна в точни аргументи против вашите позиции??
              благодаря!!!

Коментар

• Когато ДВЕ пенсии са по-малко от ЕДНА

До скоро родените след 1959 г. бяха задължени да се осигуряват в универсални пенсионни фондове (УПФ) за “допълнителна пенсия”. От 2015 г. те могат да избират да останат в УПФ или да се осигуряват само в държавното обществено осигуряване.

A. Да се осигуряват в УПФ означава да отклоняват част от осигурителната си вноска в УПФ, а останалата част да внасят в Държавното обществено осигуряване.

Съотношението е определено от Кодекса за социално осигуряване:

1. Който се осигурява само в ДОО е длъжен да внася осигурителни вноски, равни на 17.8 % от дохода си (до размера на максималния осигурителен доход)

2. Който се осигурява и в УПФ, отклонява 5 % от дохода си като осигурителна вноска в УПФ, а останалите 12.8 % от дохода си – в ДОО.

Б. Пенсията от ДОО на осигуряващите се в УПФ ще бъде намалена с между 20 и 24 %, защото и вноската, която те са правили в ДОО е по-малка (част от осигурителната вноска е постъпвала в УПФ).

Конкретният процент на намаление зависи от това, в коя година човек е започнал да се осигурява за пенсия.

В. За да направи рационален избор, човек трябва да прецени дали две пенсии – от УПФ и намалена от ДОО – ще са повече, равни или по-малко от една пенсия – само от ДОО. За да бъдат две пенсии равни на една, пенсията от УПФ трябва точно да компенсира намалението на пенсията от ДОО.

За да стане това : (необходимото и достатъчно условие за това две пенсии да са равни на една),

1. Доходността на осигурените в УПФ (след такси и инфлация), трябва да изпреварва темпа на растеж на средния осигурителен доход за страната (СОДС). (Това е доказано в студия – 20 стр. – повече тук: http://ssrn.com/abstract=2740262)

2. Исторически, съотношението е точно обратното и темпът на СОДС значително изпреварва доходността на осигурените в УПФ. Така за периода 2002-2015 г. реалният средногодишен темп на СОДС е 4.4 %, а реалната доходност на осигурените в УПФ – +0.5 %.

3. В бъдеще е нереалистично да очакваме доходността на осигурените в УПФ да догони приръста на СОДС поради голямото вече реализирано изоставане. Нещо повече, нивата на риск, които Кодексът за социално осигуряване (КСО) позволява на пенсионно-осигурителните дружества да поемат при управление на партидите в УПФ е несъвместим (много по-нисък е) с необходимата доходност, която осигурените в УПФ трябва да реализират, за да бъдат двете им пенсии равни на една.

КСО ограничава пенсионно осигурителните дружества да инвестират до 35 % от партидите по УПФ в акции, а останалото в облигации и банкови депозити. Реалната доходност на облигациите и депозитите е в момента е почти нулева или отрицателна, затова цялата необходима доходност на портфейла в УПФ трябва да дойде от 30 – 35 % от него, което е невъзможно.

4. Поради това, човек да се осигурява в УПФ означава да се съгласи на намаление на пенсията си, на която би имал право от ДОО, ако не се е осигурявал в УПФ. Това е така, защото пенсията от УПФ не може да компенсира намалението на пенсията от ДОО и сумата на две пенсии по необходимост е по-малка от една пенсия, само от ДОО, ако човек не се осигурява в УПФ.

Независимо от това, Кодексът за социално осигуряване изпраща излизащите за първи път на трудовия пазар млади хора в УПФ по подразрибане.

За отказ от осигуряване в УПФ и насочване на целия размер на осигурителната вноска към ДОО за получаване право на пълен размер на пенсия от ДОО, е необходимо да предприемете активно действие – да подадете заявление. Повече за процедурата – на сайта на НАП (Националната агенция за приходите). www.nap.bg/document?id=9592

* * *

Пример:

Ако от ДОО Ви се полага пенсия в размер на 500 лв., но сте се осигурявали и в УПФ, то пенсията Ви от ДОО ще бъде намалена на 400 лв. (или със 100 лв.). За да получите 100 лв. месечна пенсия от УПФ, която поне да компенсира намалението на пенсията от ДОО, трябва да имате повече от 20 000 лв. в партидата си в деня преди пенсиониране (22 000 лв. за жена). Едва над тази сума, можете да се надявате пенсията Ви от УПФ да допълва пенсия от ДОО.

Коментар

Аз не се сърдя, ама ти вземи да четеш преди да коментираш. Говоря за нещо, което съм започнал от лятото и то при пазарни условия, които се очертават като принципно нови и непознати в световен мащаб. Ако е на въпрос, ти си най-консервативният и нехрабър инвеститор на света, ама аз не твърдя, че това е моя, а не твоя лична работа.

Виждам, че не спираш да четеш и линкваш Л. Христов - интересно колко му плащат на тоя човек, за да живее в нета денонощно и да троли пенсионните фондове? И по-важното - КОЙ? Понякога си мисля да почна да го мачкам навред, дето пъкне, ама нямам нито нерви, нито време за това.
                  като си го започнал лятото кога изкара 20% на година, че и няколко години подред, за да го представяш тук като факт???

Коментар

• Аз не се сърдя, ама ти вземи да четеш преди да коментираш. Говоря за нещо, което съм започнал от лятото и то при пазарни условия, които се очертават като принципно нови и непознати в световен мащаб. Ако е на въпрос, ти си най-консервативният и нехрабър инвеститор на света, ама аз не твърдя, че това е моя, а не твоя лична работа.

Виждам, че не спираш да четеш и линкваш Л. Христов - интересно колко му плащат на тоя човек, за да живее в нета денонощно и да троли пенсионните фондове? И по-важното - КОЙ? Понякога си мисля да почна да го мачкам навред, дето пъкне, ама нямам нито нерви, нито време за това.

Коментар

• https://lchristoff.wordpress.com/201...A%D0%BE%D0%B9/

Коментар

Доколкото знам, темата е за друго. Измислете си тема, в която да ме обсъждате, щом съм толкова прочут, интересен и занимателен.

Фортиссов - саркастическите ти изказвания са доста забавни, като се има предвид, че за миналата година най-печелившата ти инвестиция е УПФ-то ти.
                        не се сърди, а погледни реално
                        ако имаше възможност да се правят по 20% на година от твоите занимания, ти щеше да джъткаш и да си далеч напред пред всички нас
                        но не си, значи не може да се прави дългосрочно по 20% от това
                        като е така не го пиши

Коментар

• Доколкото знам, темата е за друго. Измислете си тема, в която да ме обсъждате, щом съм толкова прочут, интересен и занимателен.

Фортиссов - саркастическите ти изказвания са доста забавни, като се има предвид, че за миналата година най-печелившата ти инвестиция е УПФ-то ти.

Коментар

• Да знаете ,че не сте прави. За роднините ви не знам.
                            Не познавам Митака лично ,но ми прави впечатление на добродушен и чистосърдечен чиляк.
                            Да - има спорни разсъждения - но нали за това е форума - споделят се различни мнения и разбирания.
                            Няма нужда от обиди и сарказми.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                              Импов много е направил, той е стар играч има и злато и елмази
                              знам

Коментар

• Импов много е направил, той е стар играч има и злато и елмази

Коментар

Working...
                                X