IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Импов, има много изгубеби ползи.Те са тунеядци, кото не дават сметка на вложителите си.Сравнявал ли си ги със западни аналози, а защо с години имаха доходи по- ниски от банковите лихви
    Десетки пъти по зле са от тях нашите....

http://fundresearch.fidelity.com/mut...al-returns/STK

Коментар

Импов, има много изгубеби ползи.Те са тунеядци, кото не дават сметка на вложителите си.Сравнявал ли си ги със западни аналози, а защо с години имаха доходи по- ниски от банковите лихви
      толкова си могат хората, не ги закачай сега, те си знаят работата
      твое е само това, което си изял и изпил - всичко друго не е ......
      Импето не знае ли колко много депозити има в банките - ама не са наши, какво значение има колко били активите на Халианца?????
      Аз въобще не искам голяма партида в УПФ - това след време ще значи, че съм набил много повече реални парички, а вземам леко пернати от инфлацията през годините !!!!!
      Нашите УПФ наистина управляват и правят ОТРИЦАТЕЛНА доходност!!!! Сякаш получават за тази отрицателна доходност отрицателни заплати или нашите такси са отрицателни !?!?
      Къде остана този Император, който от 100 години е на борсата и освен драскане тук в огромни мащаби друго не е направил !!!!! И е посещавал много ОС, на които не хваща кой какви позиции защитава!!!!

Коментар

Зависи от ного фактори - инвестиционна рамка, такси и т.н. Както казах - и фондмениджърите трябва да са по-активни. А като кажеш: "тунеядец" - си представям канибал, който мечтае да яде Трифон Иванов.

Прощавай, бате Трифоне, но не мога да изгоня тая представа от тимберицата си...
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Импов, има много изгубеби ползи.Те са тунеядци, кото не дават сметка на вложителите си.Сравнявал ли си ги със западни аналози, а защо с години имаха доходи по- ниски от банковите лихви

Коментар

Импов, виждал ли си партиди на хора в частните фондове.Жалка работа- никаква доходност за 15 г..Аз например искам да ме освободят законово от вноските, които да си инвестирам сам.Много са им некадърни или крадливи мениджърите
            Ами виждал съм страшно ного партиди - няма такава на минус.

Почна като Фортиссов, дето си мисли, че той като умее да инвестира - Сулю Бакшишът и той умее. Разберете, че за 90% от хората няма друга алтернатива, освен ПФ или сходни продукти, защото не умеят да си инвестират парите сами. За тях "инвестиция" е да си купиш нова моба - модерна дума, но с неясно значение.

Аз пък - по същата причина искам да ме освободят от Ной, а също и от НЗОК... дето колкото и да им плащам, ако ме пипне рачец и ми потрябва лечение за 100 Б, ще ми кажат най-вероятно - да се оправям сам... а аз си имам здревна застраховка с лимит до 2 КБ.

Коментар

• Л. Христов, с каква пенсия ще се пенсионират хората, на които не им достига стаж? - С 480 лв ли? Защо тогава старите ни родители се чудят как да оцелеят със 160-180 лв?
              Парите от УПФ били заключени, но са ТАМ - а парите, които хората внасят в Ной къде са?

Докога ще цитирате нещо като факт, докато то е само проект? Защо продължавате да твърдите, че пенсията от ПФ не се индексира, след като в ОУ пише съвсем друго? Смятам, че ПФ ще ми дава едно и също, защото това е най-лошият вариант, който е малко вероятен, защото се опитвам да подкрепя абсурдната ви теза по всякакъв начин.

Вие може да обещавате не по 480, ами и по 4800 месечна пенсия на хора, които дори не са събрали нужния стаж, защото не вие ще ги плащате някой ден - звучите като дрипавия циганин, отишъл на сватба за да си изпроси нещо за ядене, дето като чул, че другите само обещават прасета, крави и кози на младоженците, без да имат намерение да ги дават, се провикнал, че дава два коня и файтон !!! ... Пак питам - КОЙ ще плаща пенсиите след 20 години?

Аз предпочитам да разчитам на Allianz, дето има 2 ГБ активи. Който разчита на 2 000 000 цигани да му плащат пенсията някой ден, нека си подари парите на Ной, вече има това право. КОЙ ли обаче ще умре от глад?

Само че ЗАЩО, г-н Христов - ако някой поиска всичките му вноски да се инвестират в ПФ, няма да му позволят? Нещо... някаква равнопоставеност? Да обяснявам ли защо?

Коментар

Импов, виждал ли си партиди на хора в частните фондове.Жалка работа- никаква доходност за 15 г..Аз например искам да ме освободят законово от вноските, които да си инвестирам сам.Много са им некадърни или крадливи мениджърите
                пиши и мен за освобождаване

Коментар

• Мит: Парите от УПФ са мои

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  , Забавлявам се.

И АЗ

Мит: Парите от УПФ са мои

Факт: Никога няма да ги видите.
                  (Евентуално ще получите част от тях на месечни порции.)

Ако вярвате, че парите по партидата Ви в УПФ са Ваши, идете в пенсионното дружество и си ги поискайте за да … си купите червено ферари. Ваши са парите, до които имате достъп и можете да похарчите или инвестирате според желанието си.

“Парите Ви” в УПФ са заключени и служат за сигурен източник на такси за управляващите ги. Имате крава, но млякото го дои друг.

Освен това, пенсия от УПФ можете да получите само ако подарите парите по партидата си на пенсионното дружество, като ги прехвърлите в техническите му резерви, предвижда проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуруване. (§51, http://www.fsc.bg/d.php?id=13092 )

* * *
                  Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  "Математиката я мразя понякога - например когато някой ме убеждава, че 1.39 е по-голямо число от 1.45."
                  Ами точно сравнението на тези две числа означава да смяташ доходност от ПФ като че всички пари са внесени накуп в началото. Не загряваш ли още?

Не се смята, така, ама айде - явно императорчето толкова може:

" - какво би станало, ако всички удръжки за бъдеща пенсия, отиват в ПФ, а не в Ной? Колко са като процент? - 17.5%, ако не се лъжа, от догодина: 19.5%. Смятаме на 18.5% средно:

Човек на два крака - 1 Б месечен доход - всеки месец 185 лв в ПФ.
                  Човекът започва работа на 25, работи до 65, 8 години е безработен, т.е. в 20% от времето: 185х12х32=71 040 кинта. Ако приемем, че човекът живее още цели 15 години (до 80-год. възраст), то той ще разполага с: 71 040:15:12=394.67 кинта на месец... ако разчита на ПФ. [БЕЗ РАЗХОДИТЕ И ТАКСИ ПРИ ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИЯТА]

Не става така:
                  Ако разчита на Ной обаче, те ще му кажат: "Ти, дръто магаре - скатавал си се - имаш възрастта, ама не ти стигат 8 години стаж, мързеланино на мързеланите - не си бачкал достатъчно - давай тука 18 Б (напримерно), за да си купиш стаж, иначе - социална пенсия 150 лв !!! Оцелявай."

Смята се така:
                  32 години х 1.5 % x 1000 лв. = 480 лв пенсия от НОИ

Кое е повече Импе? 480 от НОИ или твоите 394.67 лв., без таксата

Освен това пенсията от НОИ се индексира всяка Божа година с половината от инфлацията и половината от нарастването на средния осигурителен доход за страната. А твоето ПФ - както смяташ - 15 години по 12 месеца ще ти дава все една и съща сума (номинално)

Добре, че не ти дават да вкюрваш цялата си вноска в ПФ - ще умреш от глад на стари години.

Коментар

• Импов, виждал ли си партиди на хора в частните фондове.Жалка работа- никаква доходност за 15 г..Аз например искам да ме освободят законово от вноските, които да си инвестирам сам.Много са им некадърни или крадливи мениджърите

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                      Импе, нещо си нервен Мразиш математиката май, а ние мразим да ни трошат парите и да ни лъжат. Я кажи колко ви е минималната гарантирана доходност по отделните предложения за клиентите? Нямате такава. Защо нямате, за да губите 1% годишно от "дейност" ли?

Леко да ти споделя - имам наринати доста пари в пенсионка в Германия. Договорно се залага минимална доходност, затова и няма стреса в случая в България - не дали си назад а с колко точно си назад...
                      Не съм нервен, забавлявам се. Математиката я мразя понякога - например когато някой ме убеждава, че 1.39 е по-голямо число от 1.45.

Минимална доходност може да се тури - има такива продукти, ама тогава трябва още по-консервативно инвестиране. Сам би трябвало да знаеш, че при инвестициите, от които можеш наистина да направиш ного пари, можеш и да останеш без нищо.

Иначе веднага ще се съглася, че фондмениджърите на ПФ трябва да управляват парите по-активно - казах и по-долу, че имат ного трески за дялане - но колкото и да са зле, пак са по-добре от единствената достъпна за масовия българин алтернатива - Ной - защото в УПФ поне ти удържат само 5% и ти запазват покупателната стойност на парите, ДОРИ и да не ги увеличават - сам Л. Христов признава това, докато в Ной ти удържат 100% и ако ще и да се съдереш от вноски, накрая винаги имаш НУЛА. Това е разликата - при ПФ - като стане време за пенсия - зависим си основно от себе си. Дали ще имаш, като станеш на 65, 30 Б (в един ПФ) или 28.5 Б (в друг), все нещо ще имаш. От Ной обаче ще разчиташ на милостта на политиците, за които ромовете винаги ще са приоритет, защото са по-кресливи и агресивни от грохналите пенсионери. Плюсът на ДПФ е, че ако си на 58 и вече не те вземат на работа, можеш да си дърпаш парите, за да оцелееш, защото имаш достъп до тях през цялото време.

Кефалов драги - магистър съм по философия, учил съм за софистите, за елеатите, дето са казвали, че няма движение (дори във физически смисъл), ама Л. Христов сложи и едните и другите в джобът си.

Впрочем - щом го споменаваме - въпрос към - какво би станало, ако всички удръжки за бъдеща пенсия, отиват в ПФ, а не в Ной? Колко са като процент? - 17.5%, ако не се лъжа, от догодина: 19.5%. Смятаме на 18.5% средно:

Човек на два крака - 1 Б месечен доход - всеки месец 185 лв в ПФ. Приемаме, че доходност и инфлация са изравнени, както се опитва да докаже, Л. Христов - тоест приемам, че аз греша, а той е прав... дори повече - той казва - доходност 0.5% на година, аз залагам на 0%.

Човекът започва работа на 25, работи до 65, 8 години е безработен, т.е. в 20% от времето: 185х12х32=71 040 кинта. Ако приемем, че човекът живее още цели 15 години (до 80-год. възраст), то той ще разполага с: 71 040:15:12=394.67 кинта на месец... ако разчита на ПФ.

Ако разчита на Ной обаче, те ще му кажат: "Ти, дръто магаре - скатавал си се - имаш възрастта, ама не ти стигат 8 години стаж, мързеланино на мързеланите - не си бачкал достатъчно - давай тука 18 Б (напримерно), за да си купиш стаж, иначе - социална пенсия 150 лв !!! Оцелявай."

Ного хора ще бъдат така - защото имаше период на хаос в осигуряването, 90% сенчест бизнес (90-те), загубени архиви, хората масово не могат да си съберат стажа - работили са - ама или нямат осигуровки, или нямат документи. Затова калфин обещава високи пенсии, защото знае, че един от четирима или петима ще изпълни условията за пенсия.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Попрочетох линкнатото и много се смях.... значи отчитате, че доходността от ДПФ е ОТРИЦАТЕЛНА, само защото НЯКОИ клиенти са си изтеглили парите на дъното на пазарите 2008-а година ????

Това са ЧАСТНИ СЛУЧАИ, които не касаят доходността на фонда. По същата логика има клиенти, които са ВНЕСЛИ на дъното и са си дръпнали парите миналият април.

Пример - клиент си внася 10 Б ноември месец 2008 година. Удържат му се 2% такса (200 лв), остават му 9800 лв, с които му се закупуват около 9400 дяла. Ползва данъчни облекчения върху половината сума (5 Б), НАП му връща 500 лв, които той РЕинвестира обратно в ДПФ. След таксата му остават около 487 кинта, закупуват му се (на още по-ниски цени) 471 дяла, общо му стават 9887 дяла. Миналия април си тегли парите - на стойност на дяла 1.51 - получава 14929 лв, минус таксата за теглене (20 лв) 14 909 лв... да кажем, че изтегли кръгло 14 900, за да не си закрива партидата.

Накратко - внесени 10 000, дръпнати 14 900.

Ето контрапример.

НЯМА НАЧИН два фонда да стартират едновременно от стойност на дяловете 1.0000, в края на отчетния период дяловете на първия да са на стойност 1.39, а на другия - на стойност 1.44 (примерно) и първият фонд да е на плюс, втория на минус. Това е математическо безумие. Вие може да напишете и 500 страници анализи и изчисления, дори дете в трети клас ще ви се смее, защото и то знае, че 1.44 е по-голямо число от 1.39.

И стига сте ни набивали в някакви математически дебри и сложни формули - това с нищо не променя факта, че в ПФ хората знаят какво имат като пари и те са си техни, докато в Ной парите им просто изчезват. Не отричам, че ПФ имат трески за дялкане и ного неща за оправяне, но това с нищо не променя очевидния факт, че при тия демографски, икономически и всякакви други тенденции, ПФ е безкрайно по-добър вариант от Ной.

На места пишете, че е добре човек да инвестира и самостоятелно, за да се подсигури за късните си години - ето това е нещо, с което съм на 1000% съгласен... но малцина хора имат нужната финансова грамотност, а и осъзнават нуждата от това.
                        Импе,явно с кауни трудно се спори!!!Нема сми!!!
                        Естествено,че при НОИ неизвестните са много повече!!!

Коментар

• Импе, нещо си нервен Мразиш математиката май, а ние мразим да ни трошат парите и да ни лъжат. Я кажи колко ви е минималната гарантирана доходност по отделните предложения за клиентите? Нямате такава. Защо нямате, за да губите 1% годишно от "дейност" ли?

Леко да ти споделя - имам наринати доста пари в пенсионка в Германия. Договорно се залага минимална доходност, затова и няма стреса в случая в България - не дали си назад а с колко точно си назад...

Коментар

• Попрочетох линкнатото и много се смях.... значи отчитате, че доходността от ДПФ е ОТРИЦАТЕЛНА, само защото НЯКОИ клиенти са си изтеглили парите на дъното на пазарите 2008-а година ????

Това са ЧАСТНИ СЛУЧАИ, които не касаят доходността на фонда. По същата логика има клиенти, които са ВНЕСЛИ на дъното и са си дръпнали парите миналият април.

Пример - клиент си внася 10 Б ноември месец 2008 година. Удържат му се 2% такса (200 лв), остават му 9800 лв, с които му се закупуват около 9400 дяла. Ползва данъчни облекчения върху половината сума (5 Б), НАП му връща 500 лв, които той РЕинвестира обратно в ДПФ. След таксата му остават около 487 кинта, закупуват му се (на още по-ниски цени) 471 дяла, общо му стават 9887 дяла. Миналия април си тегли парите - на стойност на дяла 1.51 - получава 14929 лв, минус таксата за теглене (20 лв) 14 909 лв... да кажем, че изтегли кръгло 14 900, за да не си закрива партидата.

Накратко - внесени 10 000, дръпнати 14 900.

Ето контрапример.

НЯМА НАЧИН два фонда да стартират едновременно от стойност на дяловете 1.0000, в края на отчетния период дяловете на първия да са на стойност 1.39, а на другия - на стойност 1.44 (примерно) и първият фонд да е на плюс, втория на минус. Това е математическо безумие. Вие може да напишете и 500 страници анализи и изчисления, дори дете в трети клас ще ви се смее, защото и то знае, че 1.44 е по-голямо число от 1.39.

И стига сте ни набивали в някакви математически дебри и сложни формули - това с нищо не променя факта, че в ПФ хората знаят какво имат като пари и те са си техни, докато в Ной парите им просто изчезват. Не отричам, че ПФ имат трески за дялкане и ного неща за оправяне, но това с нищо не променя очевидния факт, че при тия демографски, икономически и всякакви други тенденции, ПФ е безкрайно по-добър вариант от Ной.

На места пишете, че е добре човек да инвестира и самостоятелно, за да се подсигури за късните си години - ето това е нещо, с което съм на 1000% съгласен... но малцина хора имат нужната финансова грамотност, а и осъзнават нуждата от това.
                            Last edited by Императорът; 22.03.2016, 17:17.

Коментар

• За доходността на пенсионните фондове у нас

По въпроса с доходността на пенсионните фондове явно има объркване и не само в главата на Императора. Затова ето кратко изложение - с препратки към подробности за интересуващите се.

1) Доходността на всеки портфейл (взаимен, пенсионен фонд и пр.) за един и същ период може да се мери по два метода, които дават различни резултати и имат различни интерпретации.

1.1 Времево-претеглен метод. Изчислява се като средна геометрична доходност на портфейла като се вземат стойността му в началния период 0 и в крайния период N. Това е метода, който използва КФН да рапортува доходността на пенсионните фондове.
Отчита с колко процента средногодишно е нараствал 1 лв. между периодите “0” и “N” без в портфейла нито да са влагани допълнително средства през периода, нито пък да са теглени пари.
                              Този метод е предпочитан от портфолио мениджърите защото измерва само техния принос (умения или късмет) без оглед на паричните потоци - влизащи в или излизащи от портфейла - които не са под контрола на портфолио мениджърите, а на инвеститорите. С право КФН използва времево-претегления метод, защото се интересува от доходността на фондовете за надзорни цели и не се интересува от доходността на осигурените в тях.

Приложена към осигурителните вноски в пенсионни фондове така изчислената доходност няма да даде размера на капитала по партидата в деня преди пенсиониране, нещо което интересува осигурения, защото от капитала му в деня преди пенсиониране зависи и пенсията. Осигурените се интересуват от доходността на своите партиди във фондовете, а тя трябва да се изчислява по

1.2 Парично-претеглен метод. Отчита както размерите, така и датите, на които са правени вноски или са теглени пари от портфейла. Изчилява се по формулата за вътрешната възвръщаемост (IRR - internal rate of return). Доходността, изчислена по парично претегления метод е онова средногодишно число, което приложено към всяка вноска по отделно и съобразено с времето на престоя на парите във фонда, дава в крайна сметка точно натрупания капитал в деня преди пенсиониране - онази сума пари, от която зависи пенсията.

Доходността на пенсионните фондове на ниво пазар (средно за УПФ, ДПФ и ППФ) за периода 2002-2014 г. е изчислена и публикувана за първи път у нас от мен : 
http://bit.ly/1U4xuLp

Резултатите за 2002-2015 г. могат да се видят тук - http://idfk.org/1471-2/ .

2. За псевдо-“данъчното облекчение” за ДПФ сметката е следната:

2.1 Разликата между изчислената по парично претегления метод доходност един път на база чисти вноски (след приспадане на таксите) и втори път на база брутни вноски (преди приспадане на таксите) показва размера на таксите - с колко % таксите (и еднократната и годишната) намаляват доходността на осигурения в сравнение с доходността на фонда на годишна база. Тази разлика при ДПФ за 2002-2015 е 1.51 % годишно. При УПФ таксите намаляват доходността на осигурените с 2.2 % годишно за същия период.

2.2 Приносът на портфолио мениджърите изчислявам чрез анюализираната доходност на един дял (в случая на индекса VOLIDEX, публикуван от КФН) и превръщането й в реална доходност по формулата на Фишер. Резултатът е (минус) 0.22 % средногодишно между 31.12.2004 и 31.12.2015 г.

И то, ако не си клиент на Allianz - защото Allianz успява да загуби на клиентите си в УПФ по (минус) 0.98 % годишно. Домашно за императора : Моля, намерете съответния отчет на дружеството.

3. Въпроси?

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Да експериментираме: Внасяте 100 лв. в ДПФ на 1.1.2005 г. Веднага имате 110 лв - 100-те лева вноска в ДПФ и 10 лв. в джоба си, които иначе трябваше да платите като данък. Да приемем за момент, че доходността от ДПФ компенсира инфлацията и парите Ви остават постоянни по покупателна способност.

Сега си представете си, че пенсионното дружество не удържа таксите от вноската Ви в ДПФ, а всяка година Ви издава фактура за таксите, които трябва да платите от джоба си. Тези такси са по 1.5% годишно или по 1.50 лв. Плащате ги от онези 10 лв., които не платихте като данък. Така по 1.50 лв. на година и Вашите 10 лв. “данъчно облекчение” преминават в пенсионното дружество като такси за 6 години и 8 месеца. След което пак имате 100 лв. по покупателна способност.

Какъв е приносът на управляващите парите Ви в пенсионния фонд междувременно? За периода 2005-2015 г. те са успели да реализират средногодишна загуба от 0.22 % или загуба от 22 стотинки на 100 лв. вноска в ДПФ за всяка от 11-те години от 2005 до 2015 г. в реално изражение (след изчистване влиянието на инфлацията).
                                Направо не мога да повярвам, че чета това - или пък, че някой сериозно може да го напише !!!!

Въпрос 1 - таксата за вноска еднократна ли е, или ежегодна? Твърдите, че ако си внеса 1 Б сега, ще ми удържат такси вноска оттук до края на света?

2. КАК ТОЧНО изчислихте, че ДПФ са на загуба, след като сам вие твърдите, че УПФ са на печалба, макар и минимална? - В моментът стойността на дяловете по ДПФ е по-висока от тази на УПФ - това е при водещите пенсионни компании - писах по-долу за това - а всички дялове са стартирали като стойност от 1.00000. ОТДЕЛНО входящата такса при ДПФ е по-малка !!!! Обяснете как 1 лев вложен в ДПФ е станал 1.45 лв (след 4% входяща такса), а 1 лв, вложен в УПФ е станал 1.39 лв (при 5% входяща такса) и въпреки това, за един и същ отрязък от време, левът в ДПФ носи загуба, а тоя в УПФ - малка печалба?

За справка - туканка - https://www2.allianz.bg/owpodshares/pod_shares.php

Резултатите са подобни и за всички други компании, които проверих - вкл. Доверие - а Доверие и Allianz държат над 50% от пазарът при УПФ, а Allianz сам държи 45% от пазарът при ДПФ, ако случайно изчислявате нещо средноаритметическо.

Дори САМО ТОВА - червеничкото показва тоталната несъстоятелност на всякакви ваши сметки и изчисления - очевидно вие просто си пишете каквото ви скимне и дори да вземате някакви сами по себе си реални данни, ги манипулирате както ви дойде и както ви е угодно.

Не знам дали аз съм аджамия или както там се изразявате, но вие - понякога имам чувството - че сте учил математика най-ного до 3 клас. Нищо лично и без обиди.

Коментар

Working...
                                X