IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • тук примирие настъпи
    не разбрах дали да се местя изцяло в сега НОИ или да изчакам малко???

    Коментар


    • Най сетне да се получи смислена дискусия в този форум!!!Доброто в края на краищата побеждава!!!Но все още има много простотия и невежество!!!Затова и рядко се получават нещата при нас!!!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
        Импе,

        Подписвам се под горното, щото не мога да го кажа по-добре.

        И моля, приеми извинения за прехдони лични квалификации. Уж баба ми ме е учила, че обидите не са аргументи, ама на... Та моля да ме извиниш, ако съм те обидил.
        И аз смирено моля за извинение, ако съм ви нагрубил в гневът си.


        Иначе - за неграмотността - проблемът не е във финансовата неграмотност, но във финансовата пасивност. Като човек, занимаващ се с популяризирането и продажбата на финансови продукти от години, мога да кажа, че повечето хора разбират за какво става на въпрос, ако им се обясни добре, възприемат основните неща, а в процесът на своето постепенно инвестиране, повечето стават достатъчно добри, за да управляват що-годе прилично (с малко помощ и съвети отвреме навреме) поне един портфейл от фондове с различна степен на риск... но само тия, които решат да се заемат с това, отделяйки пари от джобът си - било за късни години, било за децата си, било от нормална човешка алчност. Въпросът е, че повечето просто няма как да ги навиеш да отделят пари и време, лишавайки се от някаква лъскава дрънкулка, която могат да грабнат СЕГА. Те никога не биха се лишили от най-новата моба, дори и да знаят, че ще ровят в кофите на стари години, ненамирайки при това в тях почти нищо, заради свирепата ромова конкуренция. Мислят си, че никога няма да остареят, нито има опасност да се озъбят или разболеят тежко още млади - или пък да останат без краце или без очички при някоя кървава злополука. Имат си пари в УПФ - инвестират един вид, без да са го искали - ама нито знаят колко пари имат, нито къде са - а някои имат 10+ Б. Не проумявам кой нормален човек няма да прояви нито секунда интерес къде са неговите десет бимберици, които може би някой ден ще правят разликата между трудното му оцеляване и гладната смърт, но редовно се сблъсквам с това.

        Мисълта ми е - че финансовата дресура трябва да започва още от детството, не защото материята е толкова сложна технически, но защото това си е начин на мислене и на лична отговорност.
        Last edited by Императорът; 24.03.2016, 16:38.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Който е пропуснал оригинала на Konsultant да го прочете!

          Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение

          Привет,
          Радвам се, че се получава конструктивна дискусия.
          Aз също

          Няма да повтарям конкретните Ви позиции, защото подкрепям всяка от тях.
          Ще се огранича с 2 пояснения и кратко обяснение защо правя предложение, което Ви се струва много радикално.

          ПОЯСНЕНИЯ:

          "1.4. Максимално бързо да отпадне горната граница на пенсиите;"
          Това вече го има в КСО. Пенсии, отпускани след 31.12.2018 г. са без таван.

          От 1.1.2019 г. таванът за по-рано отпуснати пенсии се вдига от 35 % на 40 % от max осигурителен доход" - това го пише в преходните разпоредби на КСО, мисля параграф 6, но не ми се рови сега.

          "2.5. Относно конкуренцията то би могло да се предвиди БГ гражданина осигурен в родна ПОК да има право да прехвърли партидата си в европейска ПОК, която отговаря на определени минимални изисквания..."

          "Европата" работи по PEPP - Pan European Pension Product. Но Европата работи бавно - сега се консултира. Може би до 5 г. ще имат възможност хората да си купуват PEPP - не зная как точно ще изглежда.

          Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
          Предполагам знаете, не по-зле от мен, че за чувствителни системи като пенсионната РЕЗКИте движения са ПРОТИВОПОКАЗНИ.

          Относно предложението Ви за "пенсионна сметка" то тя е характерна за чисто капиталови системи, каквито са няколко в света. Считам, че за БГ подобен подход е прекалено радикален и НЯМА да ПРОРАБОТИ.
          ... .... ....
          Що се отнася до доходността на УПФ и ДДПФ то хоризонт от дори 10 г. не значи нищо. Тук позициите са дълги с хоризонт от 25-30 години.
          Считам, че ако се предприемат мерките по моята т.2. то за ПОК и управляваните от тях фондове няма да има проблем да осигурят нормална доходност за бъдещите пенсионери.
          Горното наистина е въпрос на мнение и всеки има право на собствено (но няма право на собствени факти). Аз разбирам мненията Ви, но имам различия, които обяснявам (ако се интересувате):

          1. Водещо за мен е пенсионната система да създава ВЪЗМОЖНОСТ, макар и не гаранция, за достойни старини, което означава всеки да може - докато работи - да спестява и инвестира така, че да има ШАНС да получава онзи пенсионен доход, който смята, че му е достатъчен.
          Това за сега не е случая - Ако правите всичко, което законът Ви задължава и всичко, което Ви позволява - бедност на старост Ви е (почти) гарантирана. "Бедност на старост" означава, че ще бъдете принудени да свиете рязко стандарта на живот, който сте постигнал преди пенсиониране, който стандарт е различен за всеки.

          2. Държавната пенсия от НОИ в никакъв случай не е и няма да е достатъчна - То това е казано в прав текст в КСО. Нейната роля е да предотврати ровенето в кофите на боклук на онези, които не са се погрижили за себе си овреме.

          3. Само лични спестявания и инвестиции в индивидуални сметки имат шанс да допълнят минималните пенсии от ДОО до прилично ниво. И ТУК е моят основен спор със сегашните стълбове - не с пенсионните дружества, а с КСО:
          - Човек внася собствените си пари
          - Носи целия инвестиционен риск докато се осигурява
          - Всички последици - под формата на размер на пенсия от капитала, който ще е натрупал и
          НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗБИРА как да се управляват парите му, а ще пере пешкира от направения вместо него, но за негова сметка избор.

          Това не съм го виждал в нито една пенсионна с-ма по света от няколкото, които познавам, а на една даже съм и клиент.

          Ей това как да стане "нерадикално"?

          ИМПЕРАТОРЪТ отбелязва, че "българина" е финансово неграмотен. Така е. Но не е изключение. Оня ден ми попадна официална британска статистика, която сочи, че 50 % от интервюираните англичани не си разбират извлеченията от банковите сметки.

          Какво да правим? Ами хората го правят от поне 6 години вече - с няколко въпроса на ежедневен език се определя подходящ портфейл за всеки по отделно
          Ето един пример, но не е единствен. https://www.wealthfront.com/
          При това се прави от алгоритъм за секунди, айде - минути.
          Кое му е сложното?
          и МОНОГО по-добро от мултифондовете - общо ДВА в УПФ, единият от които - без акции. Па по-добре си ги влагай парите в бурканче.

          "за чувствителни системи като пенсионната РЕЗКИте движения са ПРОТИВОПОКАЗНИ" - звучи правдоподобно, но не съм съгласен. Ако откриете гангрена на крака си, какво правите? Хайде да не си служим с метафори. Известна ли Ви е британската пенсионна реформа от 15 април миналата година? За тези, на които не е - от 16 април пенсиониращия се англичанин - вкл този, дето не може да си разбере банковото извлечение - може да си изтегли всички събрани по своя партида за пенсиониране пари и да си ги прави точно каквото си иска. Това ако не е рязко движение, не зная какво е...

          Казано честно, не разбирам какво ми казвате с това:
          "Що се отнася до доходността на УПФ и ДДПФ то хоризонт от дори 10 г. не значи нищо. Тук позициите са дълги с хоризонт от 25-30 години...."
          Трябва да изчакам 25-30-40 години да видя какво ще стане ли?

          От това, което знам от 20 годишен опит на капиталовите пазари извън България и дузините прочетени книги за теорията и историята им, съм научил, че
          Бъдещата доходност зависи от 4 неща, върху две от които инвеститорът има известен контрол предварително, а те са:
          - Разпределение на активите по класове и
          - Разходи по поддържане на портфейла.

          Моето мнение - не е задължително за Вас - е, че при ограничение за инвестиции в акции от сега - 20 %, а в ако мине проекта на КФН - 40 %, младите нямат шанс да постигнат необходимата им доходност. Така мисля аз, но това е спекулация за бъдещето - всеки може да има своя. Само казвам откъде тръгвам.

          Както и да е
          Това, което ми се струва ВАЖНО и за което съм ВИ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЕН е, че отделихте време да изложите позициите си и да ме ориентирате кое и защо моите не се приемат, макар да ми се виждат очевидни.

          БЛАГОДАРЯ за което и приятен и успешен ден

          С уважение,
          Last edited by LChristoff; 24.03.2016, 15:46.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            Консултантов: аферим. Ама вместо само да си говорим, защо не го инициираме? ...

            А иначе солидарството работи само между по-широк или по-тесен кръг от хора, които си плащат, ... Солидарството между плащащи и неплащащи се нарича ГРАБЕЖ.
            Импе,

            Подписвам се под горното, щото не мога да го кажа по-добре.

            И моля, приеми извинения за прехдони лични квалификации. Уж баба ми ме е учила, че обидите не са аргументи, ама на... Та моля да ме извиниш, ако съм те обидил.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение
              Под категорийни работници споменавате само военни и полицаи ( да - разбирам ви ,защото смятате ,че те ощетяват пенсионната система ). Обърнете внимание на един летец, на един който е работил в ЗСР ( Зона със Строг Режим - т.е. във вредна за здравето среда с йонизиращи лъчения ). Те са високо квалифициран персонал и през цялата си трудова кариера са им удържали максимума за пенсия и когато им изчислят пенсията им се полага от 1200 да 1400 лв., но им дават само таванът за момента. Тях защо ги ограбват? Те са си дали здравето за тази пенсия.
              Разбира се - има сериозни изключения. То е ясно - който са му удържали яко осигуровки е едно, който не са му удържали нищо - друго.
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от radon222a Разгледай мнение
                Под категорийни работници споменавате само военни и полицаи ( да - разбирам ви ,защото смятате ,че те ощетяват пенсионната система ). Обърнете внимание на един летец, на един който е работил в ЗСР ( Зона със Строг Режим - т.е. във вредна за здравето среда с йонизиращи лъчения ). Те са високо квалифициран персонал и през цялата си трудова кариера са им удържали максимума за пенсия и когато им изчислят пенсията им се полага от 1200 да 1400 лв., но им дават само таванът за момента. Тях защо ги ограбват? Те са си дали здравето за тази пенсия.
                Здравей,

                Прочети внимателно мненията от последните няколко дни.
                Тук обсъждаме, че максимално бързо трябва да отпадне тавана на пенсиите.
                Категориините работници също ги разискваме и разбира се не са само силовите структури. Да, на тях акцентираме, защото според мен ощетяват системата /разбира се не вина тях, а държавата, респективно законите и системата/.
                Обсъждаме и как чрез НОИ държавата дотира 1 и 2 категория за сметка на постъпленията от 3та.
                Съгласи се, че няма логика примерно твоя летец от 1ва категория да се пенсионира на 45 или 50 г. и да получава пенсия 1400 лв. /при положение, че за 3та категория актюерите считат, че на пенсионирания на 68 г. му остават още 15 г. живот, докато 1 и 2 категория дори да не получава двойно повече време пенсия ще получават ... да кажем 20-25 г./ и в същото време да работи пълноценно на заплата.

                Поздрави!

                Коментар


                • Под категорийни работници споменавате само военни и полицаи ( да - разбирам ви ,защото смятате ,че те ощетяват пенсионната система ). Обърнете внимание на един летец, на един който е работил в ЗСР ( Зона със Строг Режим - т.е. във вредна за здравето среда с йонизиращи лъчения ). Те са високо квалифициран персонал и през цялата си трудова кариера са им удържали максимума за пенсия и когато им изчислят пенсията им се полага от 1200 да 1400 лв., но им дават само таванът за момента. Тях защо ги ограбват? Те са си дали здравето за тази пенсия.

                  Коментар


                  • По-лошото е, че като излизаш, вече не знаеш дали няма да те издумкат с някоя примитивна бомба.

                    Кретенов - защо не идеш да се удавиш?
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                      Господин Христов нека не развеселяваме Господа с нашите планове колко ще живеем.Но да допуснем че ни е отредено да остареем.Аз имам наследствена земя 200 декара която обработвам и малка ферма около Плевен.Отделно имам апартаменти в Плевен и София и дворно място или парцел както е прието днес в София.Живея на село защото ми е по хубаво....А какво ще бъде след 20-30г само Бог знае.А дали изобщо ще има Европа?Ще има ли войни катаклизми наводнения земетресения?????
                      Power, ами Good for you, дето се казва.
                      Това, което е важно е да имаш активите, които да ти осигурят достатъчния за теб доход.

                      Аз понеже нямам ферма, имам портфейл и си го стрижа всяка година.

                      За войните и катаклизмите, не зная. Предполагам, че при земетресения и катаклизми нито твоята ферма, нито моя портфейл ще са от голяма полза.

                      Предпочитам да се концентрирам върху това, което зависи от мен, а Божието - оставям Богу.
                      То няма гаранция и че сутрин като излезеш от в къщи няма да ти падне керемида на главата, ама излизаш.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнение
                        Импе,

                        Имам определен опит.


                        За категориините има много начини, в болшинството си те са полицаи и военни, които получават максимални пенсии и работят.
                        Най-простото и елегантното е ако работят да получават минималната или социална пенсия докато работят и навършат годините за пенсия по 3 категория.
                        Аз бих отишъл по-далеч тук:
                        Решили нашите божем народни представители, че полицая ще се пенсионира, да речем на 52 години (не претендирам това да е вярно, просто давам пример). Добре. Набрал права за пенсия. И това добре.
                        Варианти:

                        1. Право на пенсия е получил. Започва да му се изплаща при навършване възрастта за пенсиониране на III категория. Не ви аресва? Добре, вариант 2)

                        2. Започва да му се изплаща актюерски справедливия размер на пенсията, като се отчита че ще я получава 30 години, а не средно 15 години, колкото се очаква да живее мъж 3-та категория след пенсиониране. Значи пенсията му става наполовина.
                        Даже може да си избира.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                          Трябва да сме готови за всичко - включително за евакуация от тоя континент. Аз лично за себе си не виждам накъм къде мога да драсна, освен към Русия.
                          Свърши тая с Русията - в Африка ще ходиш, и те изпревариха твоята любима по БВП!
                          Леле голям смях - Импа в континента на хъхрю!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                            Господин Христов нека не развеселяваме Господа с нашите планове колко ще живеем.Но да допуснем че ни е отредено да остареем.Аз имам наследствена земя 200 декара която обработвам и малка ферма около Плевен.Отделно имам апартаменти в Плевен и София и дворно място или парцел както е прието днес в София.Живея на село защото ми е по хубаво.Двора ми е два декара има кладенец в него водата е на 7 метра.като ми побелее брадата давам земята под аренда и апартаментите под наем.Докато мога ще си гледам градинката.Уверявам ви че на един човек или на двама с бабата няма да ни е необходимо много.Половин декар градина изхранва поне 5 човека охолно.Домати краставици картофи боб зеле моркови зелен фасул....Не знам вие какво сте виждали ама аз съм виждал 80 осемдесет годишни баби на колене да копаят доматите или пък седнали на стол а внуците им с бира и цигара в ръце се жалват в кръчмата че нямат работа а дворовете им по 4 декара с кладенци.Пазарите и те на няколко километра....Освен това ходя и на работа.Няма как да не правя вноски в УПФ.Фирмата в която работя не мами държавата и не раздава пари в пликове под масата..Освен това внася суми и в ДПФ.Аз лични средства в ДПФ не внасям.А това за сумите навън откровено ме разсмива.Всички виждаме какво се случва в Европа.А какво ще бъде след 20-30г само Бог знае.А дали изобщо ще има Европа?Ще има ли войни катаклизми наводнения земетресения?????

                            Не може всички да сме плевенски селяни, ровещи земята на 80... но теб никой не те спира де, дерзай

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              Консултантов: аферим. Ама вместо само да си говорим, защо не го инициираме? Г-н Христов може да съдейства може би за това.

                              А иначе солидарството работи само между по-широк или по-тесен кръг от хора, които си плащат, неслучайно дадох пример със застраховането и здравното осигуряване, в което всички ползват, под половината плащат и в резултат всички получават калпава услуга. Солидарството между плащащи и неплащащи се нарича ГРАБЕЖ.

                              Раннопенсиониращите трябва да се ограничават като брой, а не да им се дават сосни пенсии. Например - който раннопенсионирал се работи - спира му се пенсията, докато работи.В МВР напримерно: полицаят вместо да сепенсионира на 45, да бъде командирован на село, за да пази имотът на хората - докъм 55-годишна възраст... после се връща обратно в районното, минава обучение и работи на бюро, докато достигне възрастта за пенсия - просто е.
                              Импе,

                              Имам определен опит.
                              Но законодателната инициатива е изключително тегава и келава в БГ, ако говорим за краен, положителен ефект. За обикновен, средностатистически човек и/или неправителствен сектор негативите обикновено са много повече от положителните ефекти.
                              На мен ми писна да разбивам стени с глава.

                              За категориините има много начини, в болшинството си те са полицаи и военни, които получават максимални пенсии и работят.
                              Най-простото и елегантното е ако работят да получават минималната или социална пенсия докато работят и навършат годините за пенсия по 3 категория.

                              Коментар


                              • Консултантов: аферим. Ама вместо само да си говорим, защо не го инициираме? Г-н Христов може да съдейства може би за това.

                                А иначе солидарството работи само между по-широк или по-тесен кръг от хора, които си плащат, неслучайно дадох пример със застраховането и здравното осигуряване, в което всички ползват, под половината плащат и в резултат всички получават калпава услуга. Солидарството между плащащи и неплащащи се нарича ГРАБЕЖ.

                                Раннопенсиониращите трябва да се ограничават като брой, а не да им се дават сосни пенсии. Например - който раннопенсионирал се работи - спира му се пенсията, докато работи.В МВР напримерно: полицаят вместо да сепенсионира на 45, да бъде командирован на село, за да пази имотът на хората - докъм 55-годишна възраст... после се връща обратно в районното, минава обучение и работи на бюро, докато достигне възрастта за пенсия - просто е.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X