Първоначално изпратено от BullsonBSE
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BullsonBSE Разгледай мнениеМай от Отимизъма на БФБ най-коментираната тема стана за Пенсионните дружества.
Взехме, че прогледнахме, че причината на БФБ да няма инвеститори и да няма ликвидност се крие точно в Пенсионните дружества.
Едно, че кътат 10 милиарда лева без да подпомагт икономиката или да носят каквато и да било доходност за пенсия, ами те са главния виновник тези пари да не се инвестират равномерно и разумно на БФБ. Помниме ХДПАТ на 40,000 лв. ОТЦК на 130 лв., защо тогава инвестираха на БФБ, а сега не? Елементарен въпрос.
Без тях ликвидност на БФБ няма как да има, защото малко или много всеки се съобразява с най-голямия инвеститор. Те са длъжни да избягват моменти когато има свръхликвидност на БФБ - тогава трябва да балансират и да продават, а в момента като сега са длъжни да създават ликвидност, защото без ликвидност бягат инвеститорите, а един ден като всеки избяга от БФБ на кого ще продават?
Отделно как ще правят доходност, която за обоснове тяхното съществуване, тези 0.5% са смешни за риска който носят, ами нали са бъкани с акции като ФИБ, Енемона, Спиийди, защо хората да носят риска а доходност да няма, да не говорим за таксите, че са като за агресивни фондове а те инветират като Фонд на паричния пазар.
Май е назрял момента да бъдат насметени, защото това което правят е напълно несъстоятелно, виждаме че има и държавническа политика в тази насока, НОИ е вече опция и аз не виждам какво правят Пенсионните за да убеждават хората, че има някакъв смисъл от тях. Всичко в НОИ и Сребърния Фонд, във формата в която са в момента не са нужни на никого (освен на себе си и работещите в тях).
... въпреки, че имам немалка сума по партидата си ....Last edited by Protokol; 25.03.2016, 12:15.За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Май от Отимизъма на БФБ най-коментираната тема стана за Пенсионните дружества.
Взехме, че прогледнахме, че причината на БФБ да няма инвеститори и да няма ликвидност се крие точно в Пенсионните дружества.
Едно, че кътат 10 милиарда лева без да подпомагт икономиката или да носят каквато и да било доходност за пенсия, ами те са главния виновник тези пари да не се инвестират равномерно и разумно на БФБ. Помниме ХДПАТ на 40,000 лв. ОТЦК на 130 лв., защо тогава инвестираха на БФБ, а сега не? Елементарен въпрос.
Без тях ликвидност на БФБ няма как да има, защото малко или много всеки се съобразява с най-голямия инвеститор. Те са длъжни да избягват моменти когато има свръхликвидност на БФБ - тогава трябва да балансират и да продават, а в момента като сега са длъжни да създават ликвидност, защото без ликвидност бягат инвеститорите, а един ден като всеки избяга от БФБ на кого ще продават?
Отделно как ще правят доходност, която за обоснове тяхното съществуване, тези 0.5% са смешни за риска който носят, ами нали са бъкани с акции като ФИБ, Енемона, Спиийди, защо хората да носят риска а доходност да няма, да не говорим за таксите, че са като за агресивни фондове а те инветират като Фонд на паричния пазар.
Май е назрял момента да бъдат насметени, защото това което правят е напълно несъстоятелно, виждаме че има и държавническа политика в тази насока, НОИ е вече опция и аз не виждам какво правят Пенсионните за да убеждават хората, че има някакъв смисъл от тях. Всичко в НОИ и Сребърния Фонд, във формата в която са в момента не са нужни на никого (освен на себе си и работещите в тях).Bulls on BSE
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеИмпов, така и не ни каза- ти колко пари имаш сънрани по партидата
ДПФ - ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение...защото възприемаш само аргументите от едната страна. Аз пък пак питам - защо да не се позволи и обратното - тоест тия, които желаят, да насочат всичките си осигурителни вноски към УПФ?
ПП: премисли пак, Ботсвана звучи по-добре от Сибир.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение...защото възприемаш само аргументите от едната страна. Аз пък пак питам - защо да не се позволи и обратното - тоест тия, които желаят, да насочат всичките си осигурителни вноски към УПФ?
Иначе и по-долу ти казаха - прехвърляне в Ной само ако ти остават малко години, а при теб не е така. Всеки друг трябва да изчака максимално дълго и добре да си направи сметката, само че ти не си безпристрастен и е по-вероятно да сгрешиш.
сам го виждаш, че е така
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеДобра дискусия благодарение на г-н Христов.
Импето малко го усмириха.
Преди тази дискусия бях настроен да не се местя в НОИ.
Сега обаче обмислям сериозно точно това.
Аргументите г-н Христов ги написа.
Иначе и по-долу ти казаха - прехвърляне в Ной само ако ти остават малко години, а при теб не е така. Всеки друг трябва да изчака максимално дълго и добре да си направи сметката, само че ти не си безпристрастен и е по-вероятно да сгрешиш.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеНе може всички да сме плевенски селяни, ровещи земята на 80... но теб никой не те спира де, дерзай
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеAз също
Няма да повтарям конкретните Ви позиции, защото подкрепям всяка от тях.
Ще се огранича с 2 пояснения и кратко обяснение защо правя предложение, което Ви се струва много радикално.
ПОЯСНЕНИЯ:
"1.4. Максимално бързо да отпадне горната граница на пенсиите;"
Това вече го има в КСО. Пенсии, отпускани след 31.12.2018 г. са без таван.
От 1.1.2019 г. таванът за по-рано отпуснати пенсии се вдига от 35 % на 40 % от max осигурителен доход" - това го пише в преходните разпоредби на КСО, мисля параграф 6, но не ми се рови сега.
"2.5. Относно конкуренцията то би могло да се предвиди БГ гражданина осигурен в родна ПОК да има право да прехвърли партидата си в европейска ПОК, която отговаря на определени минимални изисквания..."
"Европата" работи по PEPP - Pan European Pension Product. Но Европата работи бавно - сега се консултира. Може би до 5 г. ще имат възможност хората да си купуват PEPP - не зная как точно ще изглежда.
Горното наистина е въпрос на мнение и всеки има право на собствено (но няма право на собствени факти). Аз разбирам мненията Ви, но имам различия, които обяснявам (ако се интересувате):
1. Водещо за мен е пенсионната система да създава ВЪЗМОЖНОСТ, макар и не гаранция, за достойни старини, което означава всеки да може - докато работи - да спестява и инвестира така, че да има ШАНС да получава онзи пенсионен доход, който смята, че му е достатъчен.
Това за сега не е случая - Ако правите всичко, което законът Ви задължава и всичко, което Ви позволява - бедност на старост Ви е (почти) гарантирана. "Бедност на старост" означава, че ще бъдете принудени да свиете рязко стандарта на живот, който сте постигнал преди пенсиониране, който стандарт е различен за всеки.
2. Държавната пенсия от НОИ в никакъв случай не е и няма да е достатъчна - То това е казано в прав текст в КСО. Нейната роля е да предотврати ровенето в кофите на боклук на онези, които не са се погрижили за себе си овреме.
3. Само лични спестявания и инвестиции в индивидуални сметки имат шанс да допълнят минималните пенсии от ДОО до прилично ниво. И ТУК е моят основен спор със сегашните стълбове - не с пенсионните дружества, а с КСО:
- Човек внася собствените си пари
- Носи целия инвестиционен риск докато се осигурява
- Всички последици - под формата на размер на пенсия от капитала, който ще е натрупал и
НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗБИРА как да се управляват парите му, а ще пере пешкира от направения вместо него, но за негова сметка избор.
Това не съм го виждал в нито една пенсионна с-ма по света от няколкото, които познавам, а на една даже съм и клиент.
Ей това как да стане "нерадикално"?
ИМПЕРАТОРЪТ отбелязва, че "българина" е финансово неграмотен. Така е. Но не е изключение. Оня ден ми попадна официална британска статистика, която сочи, че 50 % от интервюираните англичани не си разбират извлеченията от банковите сметки.
Какво да правим? Ами хората го правят от поне 6 години вече - с няколко въпроса на ежедневен език се определя подходящ портфейл за всеки по отделно
Ето един пример, но не е единствен. https://www.wealthfront.com/
При това се прави от алгоритъм за секунди, айде - минути.
Кое му е сложното?
и МОНОГО по-добро от мултифондовете - общо ДВА в УПФ, единият от които - без акции. Па по-добре си ги влагай парите в бурканче.
"за чувствителни системи като пенсионната РЕЗКИте движения са ПРОТИВОПОКАЗНИ" - звучи правдоподобно, но не съм съгласен. Ако откриете гангрена на крака си, какво правите? Хайде да не си служим с метафори. Известна ли Ви е британската пенсионна реформа от 15 април миналата година? За тези, на които не е - от 16 април пенсиониращия се англичанин - вкл този, дето не може да си разбере банковото извлечение - може да си изтегли всички събрани по своя партида за пенсиониране пари и да си ги прави точно каквото си иска. Това ако не е рязко движение, не зная какво е...
Казано честно, не разбирам какво ми казвате с това:
"Що се отнася до доходността на УПФ и ДДПФ то хоризонт от дори 10 г. не значи нищо. Тук позициите са дълги с хоризонт от 25-30 години...."
Трябва да изчакам 25-30-40 години да видя какво ще стане ли?
От това, което знам от 20 годишен опит на капиталовите пазари извън България и дузините прочетени книги за теорията и историята им, съм научил, че
Бъдещата доходност зависи от 4 неща, върху две от които инвеститорът има известен контрол предварително, а те са:
- Разпределение на активите по класове и
- Разходи по поддържане на портфейла.
Моето мнение - не е задължително за Вас - е, че при ограничение за инвестиции в акции от сега - 20 %, а в ако мине проекта на КФН - 40 %, младите нямат шанс да постигнат необходимата им доходност. Така мисля аз, но това е спекулация за бъдещето - всеки може да има своя. Само казвам откъде тръгвам.
Както и да е
Това, което ми се струва ВАЖНО и за което съм ВИ БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЕН е, че отделихте време да изложите позициите си и да ме ориентирате кое и защо моите не се приемат, макар да ми се виждат очевидни.
БЛАГОДАРЯ за което и приятен и успешен ден
С уважение,
причини много
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеЗдравейте отново г-н Христов,
Благодаря Ви отново за конструктивната дискусия, по тази важна тема, която засяга всички българи.
Адмирирам, това че капацитет като Вас повдигна темата публично.
Считам, че подобни форуми са мястото за обсъждане на подобни професионални теми. В идеалния случай мотивирани мнения могат да служат и като коректив.
Радвам се ако дискусията Ви е била от полза. Лично за мен бе много интересна и полезна.
С уважение,
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнениеНай сетне да се получи смислена дискусия в този форум!!!Доброто в края на краищата побеждава!!!Но все още има много простотия и невежество!!!Затова и рядко се получават нещата при нас!!!
За да има повече професионализъм/конструктивизъм зависи много и от нас.
Но дори ние сме безсилни ако модераторите по обективни или субективни причини толерират насаждане на омраза, лични нападки, спам, тролене и т.н.
От друга страна, повечето от нас, които ценят експертността и конструктивизма на форума, но явно някои служебни лица пречат, по всяко време може да се свърже и/или види с CEO на Инвестор. Тъй като форума, неговото представяне има пряка връзка с посещението и импресиите на сайта, от които пък зависи как ще се развива бизнеса на публичната компания и медийната група, част от която е.
Поздрави!
Коментар
Коментар