Първоначално изпратено от vgc
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
Въпрос: Ако формулата е (5+50)*5 и първата година месечната заплата е 1 000 лв., сумата за инвестиране не е ли 1 200, вместо 3 600?
(5% от 1000 = 50 * 12 = 600 + 1/2 от 1200 = 600 + 600 = 1 200) ? Къде греша?
(25% от 1000 = 250 * 12 + 1/2 от 1200 = 3600)
Ето ги коригираните цифри - на практика сумата за инвестиране е равна точно на годишният бонус или на 5% от заплатата+половинка бонус което е същото: https://ibb.co/fnCe95
Last edited by vgc; 24.08.2017, 23:10.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнениеЩе си позволя да публикувам един финансов план. А дали е реализируем или не няма да споря - просто го приемете за упражнение по математика. Той предполага следното:
...
В резултат като цифри се получава следното, а до коя години вие смятате активно да се трудите е добре да имате възможност вие самите да изберете: https://ibb.co/d5UNwk
(5% от 1000 = 50 * 12 = 600 + 1/2 от 1200 = 600 + 600 = 1 200) ? Къде греша?
Коментар
-
Не се получи точно за тази. Подозирам ограничения в размера от инвестора...
Като погледнах кода на http://forum.investor.bg/js/ckeplugins/resize/plugin.js
виждам някакви ограничения за размера на прозореца .... Май екранчето за редактиране не може да е повече от 750х600 пиксела... Коеот може да се отразявана макса на картинките..... Което ми се струва много малко при сегашните монитори. Ще пробвам още нещо , но май няма да стане...Last edited by VNM; 24.08.2017, 18:17.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
В резултат като цифри се получава следното, а до коя години вие смятате активно да се трудите е добре да имате възможност вие самите да изберете: https://ibb.co/d5UNwk
Много малък набор от емотикони, не намерих 'thumbs up" !!!
Това с 5% над инфлацията всяка година е малко амбициозно, но пък числата показват, че принципно - може.
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнениеп.п. Защо не мога да кача Fullsize картинка във форума и ми се налага да ползвам чужди сървъри?
Коментар
-
Ще си позволя да публикувам един финансов план. А дали е реализируем или не няма да споря - просто го приемете за упражнение по математика. Той предполага следното:
- За да инвестира младеж във финансовите пазари, то той трябва да може да заработва поне един среден нетен доход. Т.е. предполагаме че на 25 годишна възраст той е завършил образованието си, има специализация и е започнал с не лоша стартова заплата от 1000 лв. чисто след данъци и сие.
- От тук насетне той ще отделя по 5% от заплата си и веднъж годишно ще инвестира във финансови инструменти с очаквана отново 5% реална доходност.
- Веднъж годишно младежа ще се е преборил за десет-процентен бонус от който половината ще задели отново за инвестиции. Ако няма бонус ще смени работодателя или ще се хване на втора работа или ще изкара някой лев от хоби или ще затегне колана или ....
- Всяка година в кариерното си развитие до към 45 годишна възраст младежът ще си осигурява поне 5% над инфлацията растеж на нетната заплата. Ако не успее то ще трябва да потърси друг работодател или втора работа или ...
- Периода 45-55 години ще му бъде пика в приходите като нает служител. След 55 годишна възраст за съжаление трудовите му доходи ще започнат да спадат и ще е време вече да погледне какви пасивни доходи може да му осигури неговото акумулирано до момента портфолио.
п.п. Защо не мога да кача Fullsize картинка във форума и ми се налага да ползвам чужди сървъри?Last edited by vgc; 24.08.2017, 13:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеТиранията на таксите
Когато инвестирате за дълъг срок, таксите са от изключително значение! Те действат също като сложната лихва, но срещу вас.
...
Ако се интересувате как да инвестирате в подходящ за себе си, глобално диверсифициран портфейл, при годишна такса ПОД 1 % - попитайте - ще ви се отговори. Ако не, вие си знаете.
И да я докарате до пенсия, пък и след това!
Още веднъж благодаря за препратките и докато вместо да ползвам по-скоро бих участвал в създаването на robo-advisor, то Meb Faber ми е вече любим автор Успях да прочета книгата му "Global Asset Allocation: A Survey of the World’s Top Asset Allocation Strategies" и силно я препоръчвам на всеки интересуващ се от финансови пазари - https://www.amazon.co.uk/Global-Asse.../dp/B00TYY3F3C
В нея най-ми харесаха показателите на Permanent portfolio:This excerpt is from the book Global Asset Allocation now available on Amazon as an eBook. If you promise to write a review, go here and I’ll send you a free copy. —- Harry Browne was an author of over 12 books, a one-time Presidential candidate, and a financial advisor. The basic portfolio that … ContinuedLast edited by vgc; 24.08.2017, 12:56.
Коментар
-
Тиранията на таксите
Когато инвестирате за дълъг срок, таксите са от изключително значение! Те действат също като сложната лихва, но срещу вас.
Ето илюстрация :
Да приемем, че човек инвестира по 100 лв. на месец в течение на 40 години. Значи внесъл е общо 48 000 лв. (40 х 1200 лв). Получава 5 % доходност. С какви пари ще разполага на края при такси от 2 %, 1.5 % и 1% ? (годишна такса от активите)
1) Без такси, парите ще нараснат до 144 959 лв.
2) При такса 2 % - сума накрая 90 481; общо платени такси 54 478 лв. или повече от инвестираната сума!
3) При такса 1.5 % - сума накрая 101 460; общо платени такси - 43 499 лв.
4) При такса 1 % - сума накрая 114 030 лв., общо платени такси - 30 929 лв.
Какво общо има този пример с темата?
Първо, бъдещата доходност не можете да контролирате (и дори да знаете), но таксите - можете - като изберете къде да инвестирате (т.е. като гласувате с портфейла си)
Второ, знаете ли колко такси са платили всички осигурени в УПФ и ДПФ за 2002-2016 г. ? Ей сега ще знаете:
- УПФ - 2.2 % годишно (това е всичко - първоначална плюс годишна такса за управление)
- ДПФ - 1.5 % годишно.
При това и УПФ и ДПФ са консерви или конфекция - един портфейл за всички (в противоречие с всички професионални стандарти за управление на чужди пари, които изискват на клиент да се препоръчва само подходящ за НЕЯ портфейл).
Ако се интересувате как да инвестирате в подходящ за себе си, глобално диверсифициран портфейл, при годишна такса ПОД 1 % - попитайте - ще ви се отговори. Ако не, вие си знаете.
И да я докарате до пенсия, пък и след това!
Коментар
-
За мен, а ми се струва и за теб - ама поправи ме ако греша - "пенсионер" не значи беден, стар, болен и недоволен, а "финансово независим". "Финансово независим" пък значи, не трябва да си на определено място, в определено време и да вършиш нещо, което друг иска от теб, за да си плащаш сметките. В този смисъл "пенсионната възраст" е тази, която сам си си определил и си работиш (инвестираш) за да я постигнеш. Аз така си мисля.
* * *
Вчера забравих да пиша, че съм бил и под влияние на Charles Ellis и Burton Malkiel . Двамата общо имат 100 години опит на пазарите. Burton Malkiel между другото е в борда на Wealthfront.
Но ако оставим динозаврите на мира, бих ти предложил да видиш Meb Faber http://mebfaber.com/- хем е много солиден, хем е от твоето поколение. Специално - когато имаш време - погледни Podcast-a и Global Asset Allocation. Пък ако прецениш, че не съм ти загубил времето, ще се надявам на една бира от теб.
Благодаря ти изключително много за информацията, а бирата ще видим кога може да се реализира, като тя ще е от мен, защото покрай спора ни в този тред, хвърлих поглед и на останалите теми във форума, при което за моя изненада се оказа че имаме да получаваме дивидент от Соди Девня за пет години назад. Съвсем ги бях забравил тези акции от масовата приватизация пък те били все още са актуални ...
Коментар
-
Супер за консенсуса
За мен, а ми се струва и за теб - ама поправи ме ако греша - "пенсионер" не значи беден, стар, болен и недоволен, а "финансово независим". "Финансово независим" пък значи, не трябва да си на определено място, в определено време и да вършиш нещо, което друг иска от теб, за да си плащаш сметките. В този смисъл "пенсионната възраст" е тази, която сам си си определил и си работиш (инвестираш) за да я постигнеш. Аз така си мисля. и
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнениеПризнавам си, че съм пропуснал момента с възхода на робо-адвайзорите за stock-markets, още повече че тази материя е доста близка до моето хоби. Нямам готовност да ги коментирам в момента и ще ми трябват няколко месеца за да наваксам с информация в тази насока.
Аз пък се интересувам от години и от купищата анализи и опит мога да ти кажа, че можеш да си up to speed за кратко.
Например, ако имаш интерес и възможност, посети на 13.09. това в София -
ще се ориентираш и ще ти спести време за четене - www.insuretechsofia.eu/
И аз ще приказвам кратко и даже ще ориентирам представянето си към въпроси, които ти имаш - ако те е грижа да ми ги зададеш сега.
Ако дадеш ел поща, ще ти пратя paper на моя приятел Paul Resnik oт Австралия, ама е глобален играч - в 12 страни. Robo 3.0 се казва, направо на покрива ще те качи.
Не, няма нужда да пращаш адрес - ето paper-a тук - https://www.riskprofiling.com/complimentaryereport
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнениеБих бил благодарен (ще ми спести време) ако ми помогнеш с отговор на следните два въпроса:
1. Кои от следните 15 robo-адвайзора предлагат според теб добра услуга: http://www.businessinsider.com/best-...dvisors-2017-1
2. Имат ли нещо общо между горните и тази тук услуги http://www.businessinsider.com/robin...luation-2017-7
Aко перифразирам въпроса си, аз като клиент ще притежавам ли на практика реални акции в следствие на двата типа инвестиране и ако да защитено ли ми е личното портфолио при фалит на посредника (по щатските закони това са 500К в акции и ако не се лъжа до 100К в кеш, а по местните само скромните 20К евро без значение дали са кеш или в акции).
Набързо, аз имам опит с Betterment, Wealthfront, Vanguard и Schwab. (в см. имам клиенти в тези) Не бих казал, че един е по-добър от другия. Даже последния път оставих клиента сам да си избере Vanguard или Schwab - и тя си избра - според ... дизайна и навигацията на сайта!(ти да видиш - ама жените не избират ли и автомобили така - по цвят?)
Но robos са по-елементарни и затова по-малко гъвкави. Подходящи, даже идеални (и в пъти по-добри от ДПФ) са за хора, които не знаят, не могат или не искат сами да си конструират портфейл (нямам впечатление ти да си от тях)
Робин Худ не е robo, а търговска платформа. За теб би представлявал повече интерес, допускам. Aма пак - SS#, адрес и сметка в САЩ. Синът ми ползва Робин Худ и си търгува от телефона.
* * *
Вчера забравих да пиша, че съм бил и под влияние на Charles Ellis и Burton Malkiel . Двамата общо имат 100 години опит на пазарите. Burton Malkiel между другото е в борда на Wealthfront.
Но ако оставим динозаврите на мира, бих ти предложил да видиш Meb Faber http://mebfaber.com/- хем е много солиден, хем е от твоето поколение. Специално - когато имаш време - погледни Podcast-a и Global Asset Allocation. Пък ако прецениш, че не съм ти загубил времето, ще се надявам на една бира от теб.
Last edited by LChristoff; 22.08.2017, 10:26.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнениеАз да взема да задам един въпрос :
Според вас НОЙ пенсионен фонд ли е и ако е на кого !?
НОИ е просто администратор на парични потоци - колкото му дадат от НАП и бюджета за 1 година, толкова и разпределя и изплаща като пенсии през същата година.
Някои на това може да му викат "фонд", но аз не. "Фонд" е това, в което има едни пари, които се инвестират за да се запазят и нарастват (ако пазара реши така). Че от фонд може да има изходящи потоци - може. Ама ако остане на 0 в един момент вече не е фонд. Така си мисля аз.
Коментар
-
Да - от 1) до 3) определено
Аз малко се съмнявам във Фама, обаче с пълна пара използвам импликацията на ЕМН че да биеш пазара (consistently) е много труда работа
Уча се от Jack Bogle, Робърт Шилър, William Bernstein, Peter Bernstein, Richard Ferri, David Swensen - даже имам обозрим списък л-ра за начинаещи, но ти не си от тях
Признавам си, че съм пропуснал момента с възхода на робо-адвайзорите за stock-markets, още повече че тази материя е доста близка до моето хоби. Нямам готовност да ги коментирам в момента и ще ми трябват няколко месеца за да наваксам с информация в тази насока.
Бих бил благодарен (ще ми спести време) ако ми помогнеш с отговор на следните два въпроса:
1. Кои от следните 15 robo-адвайзора предлагат според теб добра услуга: http://www.businessinsider.com/best-...dvisors-2017-1
2. Имат ли нещо общо между горните и тази тук услуги http://www.businessinsider.com/robin...luation-2017-7
Aко перифразирам въпроса си, аз като клиент ще притежавам ли на практика реални акции в следствие на двата типа инвестиране и ако да защитено ли ми е личното портфолио при фалит на посредника (по щатските закони това са 500К в акции и ако не се лъжа до 100К в кеш, а по местните само скромните 20К евро без значение дали са кеш или в акции).Last edited by vgc; 21.08.2017, 23:33.
Коментар
-
Ще стигнем значи и до бирата - аз съм и отколешен фен https://bulgariandrinks.com/%D0%BB%D...81%D0%BE%D1%80
Значи до тук постигнахме консенсус по следните точки:
1. Не слагаме на едно и също ниво ДПФ и УПФ.
2. Спираме да говорим за НОИ - така де за "пътниците" или добро или нищо както е в случая.
3. ДПФ, живото-застраховане и инвестиционните фондове установихме че са възможности от един клас и ако някой се заиграва с тях то това да си е изцяло по негов вкус.
На мен определено ще ми е по-интересно да си говорим за другите "пенсионни" алтернативи, особено като се вземе в предвид че съм доста голям почитател на Юджийн Фама, Ларс Хансен и Робърт Шилер в комплект
Аз малко се съмнявам във Фама, обаче с пълна пара използвам импликацията на ЕМН че да биеш пазара (consistently) е много труда работа
Уча се от Jack Bogle, Робърт Шилър, William Bernstein, Peter Bernstein, Richard Ferri, David Swensen - даже имам обозрим списък л-ра за начинаещи, но ти не си от тях
Коментар
-
Значи до тук постигнахме консенсус по следните точки:
1. Не слагаме на едно и също ниво ДПФ и УПФ.
2. Спираме да говорим за НОИ - така де за "пътниците" или добро или нищо както е в случая.
3. ДПФ, живото-застраховане и инвестиционните фондове установихме че са възможности от един клас и ако някой се заиграва с тях то това да си е изцяло по негов вкус.
На мен определено ще ми е по-интересно да си говорим за другите "пенсионни" алтернативи, особено като се вземе в предвид че съм доста голям почитател на Юджийн Фама, Ларс Хансен и Робърт Шилер в комплект
Коментар
Коментар