IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение

Ей и аз загрях картинките най-накрая - Инвесторът не харесва PNG формат
    и аз имах подобни подозрения но се оказаха неверни.....
    защо 0% на входа на ДПФ не разбирам

Коментар

• Ами ето ги резултатите

Ако приемем, че инвестирате еднократно 10 000 лв. за 10 години и получите по 5 % доходност годишно - в три алтернативи - животозастраховка, ДПФ и Алтернатива, която аз имам предвид за вас - къде сте най-напред?

Освен, че 5-те % е много по-вероятно да постигнете с алтернативата, а не и в ДПФ, което успяло да донесе на всички от 2002 до 2016 - под 3 % (номинално)

Ма вие си знаете.
      Click image for larger version

Name:	Screenshot 2017-08-25 14.20.40.jpg
Views:	1
Size:	24.4 КБ
ID:	3231617

Ей и аз загрях картинките най-накрая - Инвесторът не харесва PNG формат
      Last edited by LChristoff; 25.08.2017, 15:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Именно това изкушава хората да изберат ДПФ-енце и/или човешка застраховка. Да очешеш г-н Горанов е сладко. Каквото и да казва Л. Христов - аз не съм видял ДПФ да реже тимберици до кръстът... човешки съм видял - ама лоши продукти или добри, но зле управлявани такива. А и това е защита - защото ако човек остане без краце, тогава осъзнава колко яко би било, ако имаше една силна човешка застраховка. И не е вярно, че рисковата застраховка без инвестиционен елемент, е по-добър вариант. Чисто актюерски - точно тя реже тимберицата до кръстът - логично защо - освен ако не стане събитие.
        такъв експерт, с токлова писания тук, а още си доста далеч от милиона, че и от 10% от него
        що така?

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Милион (лева) за 40 години не е толкова много, че и на доста места по света шезлонг с мохито не е скъп въобще
          Но в тона на темата - имаме един неприятен момент с инвестициите: правим ги със спестяванията си, останали след облагане. А целта е друга, именно - да стане преди облагането, инак сме си едни 35% назад от самото начало от данъци и пенсионни вноски (според държавата).
          Именно това изкушава хората да изберат ДПФ-енце и/или човешка застраховка. Да очешеш г-н Горанов е сладко. Каквото и да казва Л. Христов - аз не съм видял ДПФ да реже тимберици до кръстът... човешки съм видял - ама лоши продукти или добри, но зле управлявани такива. А и това е защита - защото ако човек остане без краце, тогава осъзнава колко яко би било, ако имаше една силна човешка застраховка. И не е вярно, че рисковата застраховка без инвестиционен елемент, е по-добър вариант. Чисто актюерски - точно тя реже тимберицата до кръстът - логично защо - освен ако не стане събитие.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
            Ще си позволя да публикувам един финансов план. А дали е реализируем или не няма да споря - просто го приемете за упражнение по математика. Той предполага следното:
            - За да инвестира младеж във финансовите пазари, то той трябва да може да заработва поне един среден нетен доход. Т.е. предполагаме че на 25 годишна възраст той е завършил образованието си, има специализация и е започнал с не лоша стартова заплата от 1000 лв. чисто след данъци и сие.
            - От тук насетне той ще отделя по 5% от заплата си и веднъж годишно ще инвестира във финансови инструменти с очаквана отново 5% реална доходност.
            - Веднъж годишно младежа ще се е преборил за десет-процентен бонус от който половината ще задели отново за инвестиции. Ако няма бонус ще смени работодателя или ще се хване на втора работа или ще изкара някой лев от хоби или ще затегне колана или ....
            - Всяка година в кариерното си развитие до към 45 годишна възраст младежът ще си осигурява поне 5% над инфлацията растеж на нетната заплата. Ако не успее то ще трябва да потърси друг работодател или втора работа или ...
            - Периода 45-55 години ще му бъде пика в приходите като нает служител. След 55 годишна възраст за съжаление трудовите му доходи ще започнат да спадат и ще е време вече да погледне какви пасивни доходи може да му осигури неговото акумулирано до момента портфолио.

В резултат като цифри се получава следното, а до коя години вие смятате активно да се трудите е добре да имате възможност вие самите да изберете: https://ibb.co/d5UNwk

п.п. Защо не мога да кача Fullsize картинка във форума и ми се налага да ползвам чужди сървъри?
            Да - младият човек ще стане нещо като полумилионерченце. Л. Христов - защо да трябва да е над инфлацията на всяка цена? Нека да предположим, че крайната сума е очесана от инфлация - че паричките се обезценяват с по 50% на всеки 25 години. Накрая когато примерният човек стане дърт, ще има - само от дивиденти (например) по 0.5 Б месечен доход (изчислено като днешна покупателна стойност на парите), а като се смряска, ще остави на внуците към 118 Б, за да не тръгват те от нулата.
            И то - негативна прогноза - че стойността на активите ще бъдат обезценени от инфлация - ама това дългосрочно не става. Ако активите са секси акции на могъщи компании - цената им ще расте най-малкото с темпът на инфлацията... а и дивидентът - тоест положението ще е ного по-розаво накрая.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

... - имаме един неприятен момент с инвестициите: правим ги със спестяванията си, останали след облагане. А целта е друга, именно - да стане преди облагането, инак сме си едни 35% назад от самото начало от данъци и пенсионни вноски (според държавата).
              Абсолютно е така, както пишеш.
              Сега се лутаме между две различни стартегии :

а) да си реформираме! пенсионната с-ма - с всичките й стълбчета - така, че да работи в интерес на осигурените и да гарантира възможност - не непременно резултат, но възможност - за осигуряване на "достатъчна" пенсия. Или поне да предупреждава какъв е потенциала за max размер на заместване на предпенсионен доход при различни сценарии на осигурителен доход за 40 години. (Аз съм на мнение - не е задължително да го споделяте) че в момента ДЗПО-то гарантира едно и само едно нещо: охолен живот на представляващите и управляващи ПОД-ове преди и след тяхното пенсиониране, за сметка на вашите осигурителни вноски. За НОИ се разбрахме да не говорим, но там си отиват едни 14-15 % от дохода ви).

Прецизни сметки на данъчното облекчение, което ползвате при осигуряване в ДПФ и УПФ, както и при живото застраховките, се "изяжда" от по-високите от пазарните такси и по-ниската от пазарната доходност, която дават ПФ-тата и застраховките (постепенно, с годините, Вашето данъчно облекчение преминава в джобовете на ПОД-овете и се превръща от Ваше облекчение в тяхна държавна субсидия) - след което инкасирате само загуби.

Понеже форумът няма законодателна инициатива, предложих някой да състави на база многократно излаганите тук възгледи "НЕкомунистически Манифест за пенсиите" и да го бутаме в ръцете и пред очите на тези, от които зависи.

б) понеже а) може и да не стане (най-вероятно), си се съсредоточаваме върху спестяване и разумно инвестиране (кой в каквото може и знае) след данъчно облагане.

Или както казваше fortiss преди време "За пенсия - разчиташ само на себе си, а от УПФ и НОИ - каквото дойде"
              И избягваш ДПФ и животозастраховки, защото последните режат глави до кръста.
              Last edited by LChristoff; 25.08.2017, 13:52.

Коментар

Вярно смяташ - милион и седиш на шезлонг с мохито в ръка. Но ти ще береш царевица и грозде за част от тези 40 000? - Не ли?
                Милион (лева) за 40 години не е толкова много, че и на доста места по света шезлонг с мохито не е скъп въобще
                Но в тона на темата - имаме един неприятен момент с инвестициите: правим ги със спестяванията си, останали след облагане. А целта е друга, именно - да стане преди облагането, инак сме си едни 35% назад от самото начало от данъци и пенсионни вноски (според държавата).

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

На година харча 40 хилки и то скромно. Значи ми трябват 1 мил лева капитал.
                  Ами добре !!!!
                  Но, за да е по-сигурна работата дългосрочно, трябва да харча под 30% от годишния доход. Излиза, че ми трябва акпитал вложен в различни активи за около 3 мил лева.
                  Вярно смяташ - милион и седиш на шезлонг с мохито в ръка. Но ти ще береш царевица и грозде за част от тези 40 000? - Не ли?

Коментар

Eто друга илюстрация на това, че е възможно да се осигурите пенсия, запазваща стандарта ви на живот дори при скромен доход:
                    (Excel-a e тук и можете да си играете в него с различни допускания - https://app.box.com/s/doqtou08autemp1gtohge99y5kfbe13r )

Задача :
                    Запазване стандарта на живот след "пенсиониране"

Необходимо условие :
                    да разполагате с капитал = 25 пъти годишните си разходи в деня, преди пенсиониране - ако не разчитате на друг източник на доходи.
                    да разполагате с капитал = 12 или 13 пъти годишните си разходи АКО се надявате да получите половината от необходимите ви разходи като пенсия от НОИ

Допускания:
                    Работна заплата (нето) - 1 000 лв. месечно, остава постоянна за целия период (в реален израз) - нереалистично, но консервативно условие
                    Доходност от инвестиция - 3 % годишно - реална (след такси и инфлация)

Решение:
                    - спестявате по 15 % месечно от заплата - или 150 лв.
                    - инвестирате така, че да получите 3 % реална доходност
                    На 40-тата година разполагате с капитал = 13 пъти годишните си разходи

Освен, че използва "лоста" на сложната лихва, този пример показва, че със СЕРИОЗНО усилие (15 % спестяване) и дисциплина (40 години) и
                    внимателно инвестиране - можете да си осигурите само 50 % от необходимите ви средства,
                    което пък иде да подскаже колко е важно! да можете да разчитате на НОИ за половината от необходимите ви средства
                    (Казвам важно, не непременно реалистично!)

И който смята, че пенсия от НОИ е кауза пердута и е прежалил 18.8 % (от догодина 19.8 %) - той просто ... трябва да намери начин да си осигури капитал в размер на 25 пъти годишните си разходи след пенсиониране, или да знае, че го чака бедност на старост.

Това е. Друго няма (или поне аз не зная).

P.S. - И, не, не в ДПФ - реална доходност, получена средно от всички осигурени в ДПФ - след такси и инфлация = - (минус) 0.26 % средногодишно (2002-2016)
                    Да си инвестирал в ДПФ, поне до сега, е все едно да си носил вода ... в сито.
                    На година харча 40 хилки и то скромно. Значи ми трябват 1 мил лева капитал.
                    Ами добре !!!!
                    Но, за да е по-сигурна работата дългосрочно, трябва да харча под 30% от годишния доход. Излиза, че ми трябва акпитал вложен в различни активи за около 3 мил лева.

Коментар

• Eто друга илюстрация на това, че е възможно да си осигурите пенсия, запазваща стандарта ви на живот дори при скромен доход:
                      (Excel-a e тук и можете да си играете в него с различни допускания - https://app.box.com/s/doqtou08autemp1gtohge99y5kfbe13r )

Задача :
                      Запазване стандарта на живот след "пенсиониране"

Необходимо условие :
                      да разполагате с капитал = 25 пъти годишните си разходи в деня, преди пенсиониране - ако не разчитате на друг източник на доходи.
                      да разполагате с капитал = 12 или 13 пъти годишните си разходи АКО се надявате да получите половината от необходимите ви разходи като пенсия от НОИ или друг източник.

Допускания:
                      Работна заплата (нето) - 1 000 лв. месечно, остава постоянна за целия период (в реален израз) - нереалистично, но консервативно условие
                      Доходност от инвестиция - 3 % годишно - реална (след такси и инфлация)

Решение:
                      - спестявате по 15 % месечно от заплата - или 150 лв.
                      - инвестирате така, че да получите 3 % реална доходност
                      На 40-тата година разполагате с капитал = 13 пъти годишните си разходи

Освен, че използва "лоста" на сложната лихва, този пример показва, че със СЕРИОЗНО усилие (15 % спестяване) и дисциплина (40 години) и
                      внимателно инвестиране - можете да си осигурите само 50 % от необходимите ви средства,
                      което пък иде да подскаже колко е важно! да можете да разчитате на НОИ за половината от необходимите ви средства
                      (Казвам важно, не непременно реалистично!)

И който смята, че пенсия от НОИ е кауза пердута и е прежалил 18.8 % осигурителна вноска (от догодина 19.8 %) - той просто ... трябва да намери начин да си осигури капитал в размер на 25 пъти годишните си разходи след пенсиониране, или да знае, че го чака бедност на старост.

Това е. Друго няма (или поне аз не зная).

P.S. - И, не, не в ДПФ - реална доходност, получена средно от всички осигурени в ДПФ - след такси и инфлация = - (минус) 0.26 % средногодишно (2002-2016). Всички са внесли повече пари в ДПФ, отколкото парите, с които разполагат на 31.12.2016 (по покупателна способност).
                      Да си инвестирал в ДПФ, поне до сега, е все едно да си носил вода ... в сито.
                      Last edited by LChristoff; 25.08.2017, 12:29.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

А и да биеш официалната инфлация с 5% доходност всяка година е меко казано сложно. Да не говорим, че между официалната инфлация и реалната има доста сериозна разлика

Все пак благодаря за примера, но той само доказва силата на сложната лихва Успех!
                        Обмислях дали да не включа и колонка за прогнозна инфлация от 2%, но реших че това ще размие цифрите. Ако не съм бил разбран правилно колонката заплата е базирана на кариерно развитие, а не мантри като увеличена производителност на труда. Ясно е че възнаграждението на наетият служител няма да расте плавно с по пет процента годишно, а ще е стъпаловидно в съответствие с неговата длъжност, но упоменах че става дума за упражнение по математика и въпреки това си мисля че съм доста близо до реалността за професиите изискващи квалификация. Например за софтуерният бранш, който бе един от динамично развиващите се у нас последните години, има публикуван тук доста добър барометър:
                        http://www.basscom.org/publications
                        За тази професия може да считате че у нас е достигнала зрялост и от тук нататък заплащането за съответното ниво ще се увеличава най-вече на база инфлация. Младият специалист в тази област, ако до десетата година от своето кариерно развитие не е достигнал поне до ниво шест в йерархията, може би ще е добре да потърси или друг работодател или друг тип реализация :
                        1. Chief Executive Officer
                        2. Vice President
                        3. Senior Project Manager / Senior Product Manager / Senior Software Architect
                        4. Project Manager / Product Manager / Software Architect
                        5. Project Lead / Senior Team Lead / Senior Technical Lead
                        6. Module Lead / Team Lead / Technical Lead
                        7. Senior Software Engineer / Senior QA Engineer
                        8. Software Engineer / QA Engineer
                        9. Junior Software Engineer / Junior QA Engineer
                        Относно петте процента доходност над инфлацията, това е достижимо, Global Investment Returns Yearbook 2017 се оказа доста интересно четиво: https://www.credit-suisse.com/corpor...lications.html

Те се опитват да ми обяснят да не си мечтая за повече от 6 процента годишно над инфлацията, но пък аз съм се заинатил и съм си поставил за цел 10 реални процента през следващите 10 години, пък да видим
                        п.п. Като пояснение защо 10, ами защото онова малко стълбче с надпис 1.4 ще трябва да попорасне според мен веднъж и втори път имам около 15 години опит зад гърба си - т.е. отдавна вече съм спрял да правя големи глупости или да вярвам на приказки за лека нощ.
                        Last edited by vgc; 25.08.2017, 11:46.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

...

Все пак благодаря за примера, но той само доказва силата на сложната лихва Успех!
                          Илюстрира още две неща: а) Колко е важно да се започне инвестиране от рано (25 год. възраст) и б) колко е важна дисциплината - всъщност и двете са важни за да се възползваш напълно от мощта на сложната лихва.

И аз намирам 5 % над инфлацията за амбициозно, но какво? пробвайте с доходност, която ви се струва по-реалистична на вас!

И второ, когато работим с реална доходност е важно да работим и с реално нарастване на дохода (заплатата).

Коментар

Извинявам се - бях включил във формулата четвърт заплата, което е доста трудно поносимо за редовите хора, докато 5% намаление на разполагаемата сума почти не се усеща реално:
                            (25% от 1000 = 250 * 12 + 1/2 от 1200 = 3600)

Ето ги коригираните цифри - на практика сумата за инвестиране е равна точно на годишният бонус или на 5% от заплатата+половинка бонус което е същото: https://ibb.co/fnCe95
                            Хубав пример, аз лично благодаря за старанието, но доста манипулативен - не целя да се заяждам, но такива условия във вакуум винаги са ми били доста смешни. Да не говорим, че днес 600-700 лева пасивен доход на месец за един пенсионер може и да изглеждат ок (до известна степен), но след 30 години? А и да биеш официалната инфлация с 5% доходност всяка година е меко казано сложно. Да не говорим, че между официалната инфлация и реалната има доста сериозна разлика

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Фантастично! 5% над инфлацията годишен ръст на доходите, фантазия направо. Възможна само за някоя и друга година при ниски доходи в развиваща се (не развита) икономика = чиста мизерия.
                              Много обичам когато голтаци се правят на баровци.

Коментар

Ще си позволя да публикувам един финансов план. А дали е реализируем или не няма да споря - просто го приемете за упражнение по математика. Той предполага следното:
                                - За да инвестира младеж във финансовите пазари, то той трябва да може да заработва поне един среден нетен доход. Т.е. предполагаме че на 25 годишна възраст той е завършил образованието си, има специализация и е започнал с не лоша стартова заплата от 1000 лв. чисто след данъци и сие.
                                - От тук насетне той ще отделя по 5% от заплата си и веднъж годишно ще инвестира във финансови инструменти с очаквана отново 5% реална доходност.
                                - Веднъж годишно младежа ще се е преборил за десет-процентен бонус от който половината ще задели отново за инвестиции. Ако няма бонус ще смени работодателя или ще се хване на втора работа или ще изкара някой лев от хоби или ще затегне колана или ....
                                - Всяка година в кариерното си развитие до към 45 годишна възраст младежът ще си осигурява поне 5% над инфлацията растеж на нетната заплата. Ако не успее то ще трябва да потърси друг работодател или втора работа или ...
                                - Периода 45-55 години ще му бъде пика в приходите като нает служител. След 55 годишна възраст за съжаление трудовите му доходи ще започнат да спадат и ще е време вече да погледне какви пасивни доходи може да му осигури неговото акумулирано до момента портфолио.

В резултат като цифри се получава следното, а до коя години вие смятате активно да се трудите е добре да имате възможност вие самите да изберете: https://ibb.co/d5UNwk

п.п. Защо не мога да кача Fullsize картинка във форума и ми се налага да ползвам чужди сървъри?
                                Фантастично! 5% над инфлацията годишен ръст на доходите, фантазия направо. Възможна само за някоя и друга година при ниски доходи в развиваща се (не развита) икономика = чиста мизерия.

Коментар

Working...
                                X