Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеНяма нужда да цитирам цифри, защото те са публични. Намери и търси. Входните такси по ДПФ са по-ниски, това също е публична информация, ама кой да я чете? По УПФ - такси - 5%, вече малко по малко намаляват - никой мой клиент не плаща входяща такса над 2.25%.
Доходността по инвестициите се разпределя по партидите - според теб как стойността на дяловете расте във времето, въпреки по-малките или по-големи спадове периодически?
Не аз измъквам като мокра връв, но ноевите защитници.
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеКонси, аз живея в реалност където пенсионната реформа е станала вече по тоя модел (България го копира в момента оттук). И да, пенсиите ефективно са намалени и е предложено на хората да си плащат допълнителни "стълбове" - крайния ефект е че плащат повече за да получат по-малко. Тук се смята за провал, българите също ще го схванете като дойде момента да ползвате тия пари.
Ще ми е интересно за къде става въпрос.
Иначе по въпроса, ДА това е напълно възможно, също както и другия вариант.
Зависи от законодателната рамка /в БГ все още е изключително консервативна/, времевия период, глобалната икономика, местната икономика, такси и % за управление, както и разбира се ефективността на мениджмънта.
Лично аз не бих се прехвърлил парите в НОИ!
Той се управлява НЕЕФЕКТИВНО, субективно, НЕПРОФЕСИОНАЛНО и т.н. Във всеки момент е възможна промяна на пенсионен модел, изисквания за пенсиониране, %пенсия и т.н. с ПОЛИТИЧЕСКО решение?! Също така трансферите от бюджета към НОИ за дофинансиране вече са >50%/год.
Идеята на СОЛИДАРНИЯ модел в БГ в лицето на НОИ е да ти осигури около 80% от последния доход под формата на пенсия. В момента успява около 30% средно?!
Да не говорим за МНОГОТО социални НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ - таван на пенсиите, липса на партида, на наследяемост, държавата не внася дори частта от осигуровките на държавните служители редовно, бави парите от НОИ към ПОК и т.н.
С увеличението на пенсионната възраст и стаж, все по-малко хора ще могат да живеят заложените 15 г. след пенсия, за съжаление. При смърт на пенсионера 45 г. осигуровки се губят /мисля, че имаше само една хипотеза при, която вдовец/вдовица може да получава 25% актюерски от пенсията на починалата си половинка/?! По този начин все по-важна става личната, капиталова партида, която се онаследява и ще бъде в помощ на близките. Също така би се намалила социалната неправда.
От друга страна в капиталовия стълб конкуренцията ще се увеличава, възможностите също. Било профил на инвестираните средства, било намаляване на таксите и комисионните, било прехвърляне на партидата в друга ПОК от ЕС /вече се работи по въпроса/ и др.
Хоризонта на инвестициите на ПОК са 25/30 г. и по-големи. Не мисля, че би било проблем да се осигури една средна годишна доходност за такъв период от 3%. А тази е минималната за да може пенсията от УПФ да допълва реално тази от НОИ според заложените разчети.
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеКонси, аз живея в реалност където пенсионната реформа е станала вече по тоя модел (България го копира в момента оттук). И да, пенсиите ефективно са намалени и е предложено на хората да си плащат допълнителни "стълбове" - крайния ефект е че плащат повече за да получат по-малко. Тук се смята за провал, българите също ще го схванете като дойде момента да ползвате тия пари.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениечакам ПФ да се променят по това, което искам
такива сложни сметки не са за мен, а и толкова време да губя с тях
защо да не можем да се осигуряваме в ПФ от ЕС - не само тези действащи сега в БГ???Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеМоите уважения към всички упражняващи професията меринджеи (в случая на ПФ), но да попитам - има ли година в която Вашата компания да отчита загуби а Вие да получавате бонуси ... и защо така ....
Като клиент на ПФ смятам, че партидата ми е назад за доста от годините през , които съм се осигурявал .... ,разбира се отчитам платените такси и инфлацията
И не пишете за НОИМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеМного лесно - като не можете да покриете с "печалбите" си разходите на клиентите си по управление + входни такси. За Бога, та вашите печалби дори не се разпределят към клиентите - а към мениджмънта, измамници такива!
ПП: не виждам ти да цитираш цифри с реална доходност примерно. Изобщо освен да го усукваш и да се измъкваш като мокра връв - друго от теб да има?
Доходността по инвестициите се разпределя по партидите - според теб как стойността на дяловете расте във времето, въпреки по-малките или по-големи спадове периодически?
Не аз измъквам като мокра връв, но ноевите защитници.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеХубаво де - дай друг вариант. Щото сега излиза, че искаш да изгорим балтонът, за да се загъваме после с вестници.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеФорти,
Не съм видял от теб факти, анализи, сметки и т.н. в подкрепа на тезата ти. Общо взето общи приказки.
Приемаш и защитаваш предположенията /какво ще се случи в период 20-30 г./, както и методът на изчисление на доходност и анализите на г-н Христов. ОК, твое право е!
Не харесваш капиталовата част от пенсионната система, ОК. Защо вече не си прехвърлил партидата си в НОИ, какво чакаш? Странно ..... .
Хубава неделя!
Импе и на теб!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеМоите уважения към всички упражняващи професията меринджеи (в случая на ПФ), но да попитам - има ли година в която Вашата компания да отчита загуби а Вие да получавате бонуси ... и защо така ....
Като клиент на ПФ смятам, че партидата ми е назад за доста от годините през , които съм се осигурявал .... ,разбира се отчитам платените такси и инфлацията
И не пишете за НОИ
темата е ПФ, а не НОИ
то разликата май е един вестник, ама нейсе ....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеФорти,
Не съм видял от теб факти, анализи, сметки и т.н. в подкрепа на тезата ти. Общо взето общи приказки.
Приемаш и защитаваш предположенията /какво ще се случи в период 20-30 г./, както и методът на изчисление на доходност и анализите на г-н Христов. ОК, твое право е!
Не харесваш капиталовата част от пенсионната система, ОК. Защо вече не си прехвърлил партидата си в НОИ, какво чакаш? Странно ..... .
Хубава неделя!
Импе и на теб!
такива сложни сметки не са за мен, а и толкова време да губя с тях
защо да не можем да се осигуряваме в ПФ от ЕС - не само тези действащи сега в БГ???
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеМного лесно - като не можете да покриете с "печалбите" си разходите на клиентите си по управление + входни такси. За Бога, та вашите печалби дори не се разпределят към клиентите - а към мениджмънта, измамници такива!
ПП: не виждам ти да цитираш цифри с реална доходност примерно. Изобщо освен да го усукваш и да се измъкваш като мокра връв - друго от теб да има?
И не пишете за НОИЗа спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеда го оправим този балтон най-накрая, но не става
таксите си вървят високи, годините си минават, доходността е ниска, въобще при този вариант не виждам смисъл от тази скъпа и ниско ефективна УСЛУГА !!!
т.е. воля за радикална промяна няма - и май няма да има
Хубава неделя!
Импе и на теб!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеКои са например тия "факти и изчисления"? За "фактът" по точка 6, дето се оказва "проект", вече говорих. Сега да видим "изчисленията"... може би имаш предвид например точка 8? Вече питах г-н Христов как така, според него УПФ има положителна доходност, а ДПФ - отрицателна, при положение, че дяловете в ДПФ имат по-високи стойности от тия в УПФ в почти всички компании, разбира се не получих смислен отговор... ти искаш ли да обясниш тоя математически феномен?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеХубаво де - дай друг вариант. Щото сега излиза, че искаш да изгорим балтонът, за да се загъваме после с вестници.
тогава прави каквото искаш с таксите, управлявай както си искаш
не съм против ПФ, но не и в българския им вариант
Коментар
Коментар