Първоначално изпратено от Snipe
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеОт написаното оставам с впечатление, че си много по-наясно с немската система, отколкото с българската.
Лека!
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеОпитът дотук показва че в БГ нещата винаги се прилагат по-зле - ерго очаквам (което и вече се случва) да ви обират на едро - а именно:
1. високи такси на входа
2. високи такси управление
3. липса на гарантирана доходност (беше 1.75%, сега е 1.25% но само за новите договори - в Германия)
4. липса на защита на вложенията (регулация)
5. плосък данък - което ще рече че няма никаква полза от отложеното във времето облагане (на практика - уж "спестения" ДОД върху вноските)
В немския вариант на Ристер пенсионни дъжавата спонсорира вложителя с до 150Е бонус годишно на дете (да, забавна екстра за родители), това напълно липсва в БГ системата. За капак Ристер вноските са защитени ако вносителя фалира, което не е така с всички други видове вложения. Още една екстра е че могат да се преобразуват в спестовна сметка за строеж/покупка/модернизация на имот - за лично ползване.
На практика наливате пари в джобовете на мошеници - а са такива понеже поемате риск без да получавате съответната доходност, докато ви лъжат че риск нямало.
Лека!
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеИмаш грънци.Колокото имаш имот в Солун толкова имаш и пари.хвалбите във форум са едно сънищата и мечтите друго а реалността трето
Успокой се ся, тук темата не е имоти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеХа-ха-ха - и точно ти ли ми го казваш това, дето нямаш нито едно смислено мнение в тоя форум - или ако има, аз не съм го видял? Ти си най-обикновен трол, спамер - правилно си се нарекъл: "Кретенов".
Сега само храниш талибанците, скоро ще започнат и да те кецат - ще те накарат да работиш, докато пукнеш, за да издържаш "клетите бежанци" и ордите им чаавета - и единствената ти утеха ще бъде да ми казваш: "продавач на семки" в Инвесторът.
Форти - ти си егоцентрически агресивник - всяка втора дума ти е: "аз" и: "ми", проглуши нашите уши колко си успешен. Отказваш да проумееш, че масовият Сулю няма никакво понятие от инвестиране и най-ного да си направи депозит на 0.58% лихва в някоя бамка, дето утре може и да каже: "БАМ !!!!" Щото в бамките вече има ного МБ, които са апетитна плячка за организатори на една нова 96-а.
За протоколът, Ной МОЖЕ да бъде спасен, но управляващите нямат нито воля, нито мозък за това !!! Пенсионната система се управлява не от финансисти, но от политици и крадци - което е едно и също. Ето напримерен пакет от мерки, дето може да спаси Ной:
1. Спиране на издръжката на доброволно паразитиращи индивиди (т.нар. "потомствено безработни") - тоест (основно) хъхреци. Нека работят като всички - ако не - да мрат. Може да се мисли за ного мерки - трудови лагери, оземляване и т.н. - говорили сме го стотици пъти - това ще спести на социалната система около 3.5 МБ годишно.
2. Същите те - работейки - доброволно или силом - ще носят на Ной още около 0.7 МБ осигуровки.
3. Стоп на привилегиите на някои категории държавни служители (напримерно МВР), дето хем не плащат осигуровки, хем се пенсионират рано-рано със сосни пенсии. Нека като станат на 45, просто да преминат на друга работа в системата на МВР или извън нея. Това ще донесе/спести още поне 0.8 МБ.
4. Пресичане на грабежът чрез фалшиви ТЕЛК-ове - знаем колко "инвалиди" има - все едно водили 10-годишна кръвопролитна война. Заловените мошшшшеници: тежки глоби и да връщат откраднатото. Ето още поне 1 МБ.
5. Сребърният фонд: стига тия пари са стояли безполезно. Нека бъдат инвестирани.
Създаване на вътрешен капиталов стълб в Ной - и колкото е възможно пенсионери да бъдат прехвърляни към. Още преди време бях измислил това - когато се продаваше Глобул - държавата можеше да го купи за 1.6 МБ, да го направи АД и да разпредели акциите между пенсионерите. Около 120 000 пенсионери биха могли да получават пенсията си от този мобилен оператор и вече да не тежат на Ной - и всичко това само с 1.6 МБ от Сребърният фонд !!! А - вижте нагоре - колко би могло да се направи с 5 пъти повече пари? Ной би могъл да инвестира и в нови бизнеси, нови предприятия, фабрики - така с едни и същи пари хем щеше да осигурява пожизнени пенсии на стотици хиляди хора, хем да създава работни места за хората в трудоспособна възраст, борейки безработицата - ама нали за това трябва малко акъл и дългосрочно мислене - защото сега Ной е като циганин, дето го интересува как СЕГА отнякъде да намери пари за ракия и не мисли отде ще вземе пари утре за хляб !!!
и не пиши непрекъснато, че се намаляват - няма да спаднат от утре, а и редукцията е едно нищо
никога няма да вложа повече пари в ПФ и НОИ отколкото ме дерат насила
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretinГлъмпер неграмотен, имам повече пари в пенсионни влогове от кой да е твой клиент - поради спецификата на средата ми. Както и по-висока доходност, не можеш да ме научиш абсолютно на нищо - едно че сега прохожда модела в БГ, второ че ти хал хабер си нямаш от него.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеАко приемем, че това е факт /трябва да проверя/ НЕ е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се повтори в БГ! Дори е задължително да се използва опита /има време/ и да се усъвършенства модела.
В БГ КФН определя също ЗАДЪЛЖИТЕЛНА минимална ДОХОДНОСТ! Ако ПОК не осигури тази минимална доходност тя използва за целта РЕЗЕРВИТЕ си /за момента май са над 70 млн. лв./ и КОМПЕНСИРА, осигурения не губи нищо.
Тук си поиграх и направих съпоставка на УПФ:
[ATTACH]6795[/ATTACH]*
*Опростил съм алгоритъма, като сумирам по отделно доходността, отклонението и Шарп за периода и ги деля на периода /4 години/.
Всеки осигурен е в правото си да смени фонда, в който се осигурява за втора пенсия. Пазарът е свободен и конкурентен. Ако желае може да си метне партидата и в черната дупка НОИ /дори имало право после от НОИ обратно в УПФ до един момент, но как точно ... кой да ти каже. Внасял си 10 г. и отиваш в НОИ. Там парите в общата каца. Внасяш още 5 г. в НОИ. Стават 15 г. общо. Решаваш, че не си доволен и ги меткаш в УПФ. Но какво местиш при положение, че 5 г. в НОИ нямаш лична партида?!/.
За съжаление в темата /която е доста експертна/ все повече започва да се говори едно към гьотере.
За това казвам и на Фортис, не си доволен от УПФ, ОК, прехвърли се в НОИ. А какво се получава, не бил доволен, бучи срещу ПОК но си седи в УПФ?!
1. високи такси на входа
2. високи такси управление
3. липса на гарантирана доходност (беше 1.75%, сега е 1.25% но само за новите договори - в Германия)
4. липса на защита на вложенията (регулация)
5. плосък данък - което ще рече че няма никаква полза от отложеното във времето облагане (на практика - уж "спестения" ДОД върху вноските)
В немския вариант на Ристер пенсионни дъжавата спонсорира вложителя с до 150Е бонус годишно на дете (да, забавна екстра за родители), това напълно липсва в БГ системата. За капак Ристер вноските са защитени ако вносителя фалира, което не е така с всички други видове вложения. Още една екстра е че могат да се преобразуват в спестовна сметка за строеж/покупка/модернизация на имот - за лично ползване.
На практика наливате пари в джобовете на мошеници - а са такива понеже поемате риск без да получавате съответната доходност, докато ви лъжат че риск нямало.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Konsultant Разгледай мнениеЗдравей,
Ще ми е интересно за къде става въпрос.
Иначе по въпроса, ДА това е напълно възможно, също както и другия вариант.
Зависи от законодателната рамка /в БГ все още е изключително консервативна/, времевия период, глобалната икономика, местната икономика, такси и % за управление, както и разбира се ефективността на мениджмънта.
Лично аз не бих се прехвърлил парите в НОИ!
Той се управлява НЕЕФЕКТИВНО, субективно, НЕПРОФЕСИОНАЛНО и т.н. Във всеки момент е възможна промяна на пенсионен модел, изисквания за пенсиониране, %пенсия и т.н. с ПОЛИТИЧЕСКО решение?! Също така трансферите от бюджета към НОИ за дофинансиране вече са >50%/год.
Идеята на СОЛИДАРНИЯ модел в БГ в лицето на НОИ е да ти осигури около 80% от последния доход под формата на пенсия. В момента успява около 30% средно?!
Да не говорим за МНОГОТО социални НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ - таван на пенсиите, липса на партида, на наследяемост, държавата не внася дори частта от осигуровките на държавните служители редовно, бави парите от НОИ към ПОК и т.н.
С увеличението на пенсионната възраст и стаж, все по-малко хора ще могат да живеят заложените 15 г. след пенсия, за съжаление. При смърт на пенсионера 45 г. осигуровки се губят /мисля, че имаше само една хипотеза при, която вдовец/вдовица може да получава 25% актюерски от пенсията на починалата си половинка/?! По този начин все по-важна става личната, капиталова партида, която се онаследява и ще бъде в помощ на близките. Също така би се намалила социалната неправда.
От друга страна в капиталовия стълб конкуренцията ще се увеличава, възможностите също. Било профил на инвестираните средства, било намаляване на таксите и комисионните, било прехвърляне на партидата в друга ПОК от ЕС /вече се работи по въпроса/ и др.
Хоризонта на инвестициите на ПОК са 25/30 г. и по-големи. Не мисля, че би било проблем да се осигури една средна годишна доходност за такъв период от 3%. А тази е минималната за да може пенсията от УПФ да допълва реално тази от НОИ според заложените разчети.
Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеАбе къде си тръгнал да говориш за неща, от които нямаш ни най-малка идея?
Моделът е доста сложен, въобще не ти е по силите да го проумееш с махленския си манталитет на продавач на семки.
Сега само храниш талибанците, скоро ще започнат и да те кецат - ще те накарат да работиш, докато пукнеш, за да издържаш "клетите бежанци" и ордите им чаавета - и единствената ти утеха ще бъде да ми казваш: "продавач на семки" в Инвесторът.
Форти - ти си егоцентрически агресивник - всяка втора дума ти е: "аз" и: "ми", проглуши нашите уши колко си успешен. Отказваш да проумееш, че масовият Сулю няма никакво понятие от инвестиране и най-ного да си направи депозит на 0.58% лихва в някоя бамка, дето утре може и да каже: "БАМ !!!!" Щото в бамките вече има ного МБ, които са апетитна плячка за организатори на една нова 96-а.
За протоколът, Ной МОЖЕ да бъде спасен, но управляващите нямат нито воля, нито мозък за това !!! Пенсионната система се управлява не от финансисти, но от политици и крадци - което е едно и също. Ето напримерен пакет от мерки, дето може да спаси Ной:
1. Спиране на издръжката на доброволно паразитиращи индивиди (т.нар. "потомствено безработни") - тоест (основно) хъхреци. Нека работят като всички - ако не - да мрат. Може да се мисли за ного мерки - трудови лагери, оземляване и т.н. - говорили сме го стотици пъти - това ще спести на социалната система около 3.5 МБ годишно.
2. Същите те - работейки - доброволно или силом - ще носят на Ной още около 0.7 МБ осигуровки.
3. Стоп на привилегиите на някои категории държавни служители (напримерно МВР), дето хем не плащат осигуровки, хем се пенсионират рано-рано със сосни пенсии. Нека като станат на 45, просто да преминат на друга работа в системата на МВР или извън нея. Това ще донесе/спести още поне 0.8 МБ.
4. Пресичане на грабежът чрез фалшиви ТЕЛК-ове - знаем колко "инвалиди" има - все едно водили 10-годишна кръвопролитна война. Заловените мошшшшеници: тежки глоби и да връщат откраднатото. Ето още поне 1 МБ.
5. Сребърният фонд: стига тия пари са стояли безполезно. Нека бъдат инвестирани.
Създаване на вътрешен капиталов стълб в Ной - и колкото е възможно пенсионери да бъдат прехвърляни към. Още преди време бях измислил това - когато се продаваше Глобул - държавата можеше да го купи за 1.6 МБ, да го направи АД и да разпредели акциите между пенсионерите. Около 120 000 пенсионери биха могли да получават пенсията си от този мобилен оператор и вече да не тежат на Ной - и всичко това само с 1.6 МБ от Сребърният фонд !!! А - вижте нагоре - колко би могло да се направи с 5 пъти повече пари? Ной би могъл да инвестира и в нови бизнеси, нови предприятия, фабрики - така с едни и същи пари хем щеше да осигурява пожизнени пенсии на стотици хиляди хора, хем да създава работни места за хората в трудоспособна възраст, борейки безработицата - ама нали за това трябва малко акъл и дългосрочно мислене - защото сега Ной е като циганин, дето го интересува как СЕГА отнякъде да намери пари за ракия и не мисли отде ще вземе пари утре за хляб !!!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеЗа немско става въпрос. Не само е възможно - а е реалност с лобистки закони, прокарани с цел да има бизнес именно за такива мениджъри на партиди. Има един доста псуван министър тук - хер Ристер, макар че е допуснал и малка грешчица и е създал покрай другите и един вариант на пенсионен план при който може да се спечели. Всички тези реформи имат една единствена цел - да свалят част от задължението на държавата да плаща за сметка на частни фондове, но в процеса са орязани твърде много от парите към държавната пенсия - точно както става в България. Обаче за разлика от България тук не можеш да откажеш - т.е. имаш/нямаш частна пенсия, орязани са си вече. Затова НЕ съветвам никой да се прецаква САМ, не си заслужава. Говоря при това от страната на много по-ниски такси, че и държавно регулирани - имат право да ги събират само в първите 5 години на партидата и т.н. Немците (за разлика от българите) внимават какво става с парите им, затова и до днес си ги псуват същите капути които прокараха реформата - за съжаление не са успели да ги спрат навреме...
Трябва ясно да се проумее, че фондовете работят за мениджмънта си - а не за бъдещите пенсионери. Ако не е факта че може да се спестят около 35% от данъци и социални плащания върху тия пари - никой нямаше и да си прави труда. И въпреки това доходността в дълъг период е смешна, има вариант/план с гарантиран минимум който в момента е държавно регулиран на 1.25%. Годишно.
В БГ КФН определя също ЗАДЪЛЖИТЕЛНА минимална ДОХОДНОСТ! Ако ПОК не осигури тази минимална доходност тя използва за целта РЕЗЕРВИТЕ си /за момента май са над 70 млн. лв./ и КОМПЕНСИРА, осигурения не губи нищо.
Тук си поиграх и направих съпоставка на УПФ:
*
*Опростил съм алгоритъма, като сумирам по отделно доходността, отклонението и Шарп за периода и ги деля на периода /4 години/.
Всеки осигурен е в правото си да смени фонда, в който се осигурява за втора пенсия. Пазарът е свободен и конкурентен. Ако желае може да си метне партидата и в черната дупка НОИ /дори имало право после от НОИ обратно в УПФ до един момент, но как точно ... кой да ти каже. Внасял си 10 г. и отиваш в НОИ. Там парите в общата каца. Внасяш още 5 г. в НОИ. Стават 15 г. общо. Решаваш, че не си доволен и ги меткаш в УПФ. Но какво местиш при положение, че 5 г. в НОИ нямаш лична партида?!/.
За съжаление в темата /която е доста експертна/ все повече започва да се говори едно към гьотере.
За това казвам и на Фортис, не си доволен от УПФ, ОК, прехвърли се в НОИ. А какво се получава, не бил доволен, бучи срещу ПОК но си седи в УПФ?!Last edited by Konsultant; 10.04.2016, 20:43.
Коментар
-
Konsultant
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеако ще ми правят 3% и вземат 5% на входа и 1% на година
рентата носи 5% някъде сега
има акции, които също носят дивидент над тези 3%
за какво ми е ПФ?????
средно годишно и депозит носи толкова доходност
сбъркан е модела на тези ПФ, поне у нас е така
отделно е въпроса до колко ще може да просъществува - този, българския модел на ПФ
Аз говоря мотивирано с факти, ти си избираш нещо и се хващаш за него.
Материята е сложна, но има достатъчно инфо.
Сега да пиша фермани за причини да се въведе 2 и 3 стълб, принципи на управление, структура на портфейл, хеджиране, дълги позиции и т.н. няма сми.
Фактът, че си плюеш и седиш в УПФ за мен е ПОКАЗАТЕЛЕН!
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеАбе къде си тръгнал да говориш за неща, от които нямаш ни най-малка идея?
Моделът е доста сложен, въобще не ти е по силите да го проумееш с махленския си манталитет на продавач на семки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеСмята се за провал, защото са тръгнали с големи очаквания и защото финансово-пирамидалната пенсионна система сигурно още намира пари да плаща... нищо чудно да оправдават скапаните държавни пенсии с допълнителното пенсионно осигуряване. Проблемът е, че навсякъде хората вече плащат повече (осигуровки), за да получат по-малко (пенсии) и вината не е в капиталовата пенсионна система, а в "социалната държава", която вместо да се грижи подобаващо за възрастните хора, дето са бачкали цял живот, предпочита да храни хъхреци, талибанци, "социално слаби" и прочее сган, която се нуждае само от камшик. То и тук няма проблем още утре минималната пенсия да стане 280 лв, социалната 200 лв и дори пенсионната система да трупа резерви, ама нали развъждането на хъхреци е по-важно според управляващите.
Коментар
-
Зависи от законодателната рамка /в БГ все още е изключително консервативна/, времевия период, глобалната икономика, местната икономика, такси и % за управление, както и разбира се ефективността на мениджмънта.
Той се управлява НЕЕФЕКТИВНО, субективно, НЕПРОФЕСИОНАЛНО и т.н. Във всеки момент е възможна промяна на пенсионен модел, изисквания за пенсиониране, %пенсия и т.н. с ПОЛИТИЧЕСКО решение?! Също така трансферите от бюджета към НОИ за дофинансиране вече са >50%/год.
Идеята на СОЛИДАРНИЯ модел в БГ в лицето на НОИ е да ти осигури около 80% от последния доход под формата на пенсия. В момента успява около 30% средно?!
Да не говорим за МНОГОТО социални НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ - таван на пенсиите, липса на партида, на наследяемост, държавата не внася дори частта от осигуровките на държавните служители редовно, бави парите от НОИ към ПОК и т.н.
С увеличението на пенсионната възраст и стаж, все по-малко хора ще могат да живеят заложените 15 г. след пенсия, за съжаление. При смърт на пенсионера 45 г. осигуровки се губят /мисля, че имаше само една хипотеза при, която вдовец/вдовица може да получава 25% актюерски от пенсията на починалата си половинка/?! По този начин все по-важна става личната, капиталова партида, която се онаследява и ще бъде в помощ на близките. Също така би се намалила социалната неправда.
От друга страна в капиталовия стълб конкуренцията ще се увеличава, възможностите също. Било профил на инвестираните средства, било намаляване на таксите и комисионните, било прехвърляне на партидата в друга ПОК от ЕС /вече се работи по въпроса/ и др.
Хоризонта на инвестициите на ПОК са 25/30 г. и по-големи. Не мисля, че би било проблем да се осигури една средна годишна доходност за такъв период от 3%. А тази е минималната за да може пенсията от УПФ да допълва реално тази от НОИ според заложените разчети.
Поздрави!
За немско става въпрос. Не само е възможно - а е реалност с лобистки закони, прокарани с цел да има бизнес именно за такива мениджъри на партиди. Има един доста псуван министър тук - хер Ристер, макар че е допуснал и малка грешчица и е създал покрай другите и един вариант на пенсионен план при който може да се спечели. Всички тези реформи имат една единствена цел - да свалят част от задължението на държавата да плаща за сметка на частни фондове, но в процеса са орязани твърде много от парите към държавната пенсия - точно както става в България. Обаче за разлика от България тук не можеш да откажеш - т.е. имаш/нямаш частна пенсия, орязани са си вече. Затова НЕ съветвам никой да се прецаква САМ, не си заслужава. Говоря при това от страната на много по-ниски такси, че и държавно регулирани - имат право да ги събират само в първите 5 години на партидата и т.н. Немците (за разлика от българите) внимават какво става с парите им, затова и до днес си ги псуват същите капути които прокараха реформата - за съжаление не са успели да ги спрат навреме...
Трябва ясно да се проумее, че фондовете работят за мениджмънта си - а не за бъдещите пенсионери. Ако не е факта че може да се спестят около 35% от данъци и социални плащания върху тия пари - никой нямаше и да си прави труда. И въпреки това доходността в дълъг период е смешна, има вариант/план с гарантиран минимум който в момента е държавно регулиран на 1.25%. Годишно.Last edited by redcretin; 10.04.2016, 18:57.
Коментар
-
Поздрави!
рентата носи 5% някъде сега
има акции, които също носят дивидент над тези 3%
за какво ми е ПФ?????
средно годишно и депозит носи толкова доходност
сбъркан е модела на тези ПФ, поне у нас е така
отделно е въпроса до колко ще може да просъществува - този, българския модел на ПФ
Коментар
Коментар