Първоначално изпратено от Kildirim_Bei
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Съжалявам още веднъж за допуснатата поради бързане грешка ...
Бързата кучка слепи ги ражда!
Ето ви сега точната (според скромното ми мнение) сметка:
Тъй като екселския файл така или иначе е готов, нека да направим една сметка за произволен мъж, роден примерно на 01.01.1960 г.
Приемаме, че той е завършил средното си образование на 18-годишна възраст, кандидатствал е в някой университет и са го приели, отслужил е 2 години в казармата, завършил е висшето си образование и е почнал веднага работа.
Започването на работа трябва да е станало някъде през, да кажем, 1985 г.
До края на 2001, този щастливец ще е имал около 18 г. трудов стаж (казармата също се брои в сметката), ако е бачкал като луд всеки Божи месец, и са му плащани всички данъци и осигуровки.
Заплатата му е била 1 000 лв. бруто през 2001, достигнала е 2 000 лв. бруто през 2016, и продължава леко да расте през всяка от следващите 20 години.
Нека да приемем, че в партидата му в НОЙ е имало примерно около 16 000 лв. през 2001 г. Ще приемем също, че доходността на фондовете на НОЙ, УПФ и ДПФ е еднаква.
Сметката почва при следните условия:
Стойността на партидите в НОЙ+УПФ до 01.01.2016 е на обща стойност 16 000 лв.
Сега той внася месечно около 115 лв. в НОЙ, 45 лв. в УПФ, и решава ВСЕКИ месец да внася в ДПФ допълнително и 150% от вноската, която отива в УПФ. И не само това, ами и от коледната премия ВСЯКА година внася в ДПФ още по 500 лв.
Приемаме, че ВСЯКА година сумата от вноските в НОЙ и УПФ се увеличава с 20 лв. на месец.
Той няма да има НИКАКВО прекъсване на трудовия стаж през следващите 20 години.
Тогава картинката става такава, каквато я виждате:
това са му всички пари, които ще вземе от НОЙ, УПФ и ДПФ.... сумата от трите пенсии, демек...
Не съм 100% сигурен, но моля, поправете ме, ако греша...
.Last edited by Kildirim_Bei; 25.05.2016, 09:32.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_BeiТъй като екселския файл така или иначе е готов, нека да направим една сметка за произволен мъж, роден примерно на 01.01.1960 г.
Той е завършил средното си образование на 18-годишна възраст, кандидатствал е в някой университет и са го приели, отслужил е 2 години в казармата, завършил е висшето си образование и е почнал веднага работа.
Започването на работа трябва да е станало някъде през, да кажем, 1985 г.
До края на 2001, този щастливец ще е имал около 18 г. трудов стаж (казармата също се брои в сметката), ако е бачкал като луд всеки Божи месец, и са му плащани всички данъци и осигуровки.
Нека да приемем, че в партидата му в НОЙ е имало примерно около 3 000 лв. Ще приемем също, че доходността на фондовете на НОЙ, УПФ и ДПФ е еднаква.
Тогава сметката става такава, каквато я виждате на картинките - това са му всички пари, които ще вземе от НОЙ, УПФ и ДПФ.... сумата от трите пенсии, демек...
Не съм 100% сигурен, но, моля, поправете ме, ако греша...
Коментар
-
Ето ги и подробните сметки за таблицата
.
Благодаря за коментарите Императоре и redcretin!
Инвестирах още малко време да ви дам и скрийн-шотовете от подробната сметка за инвестицията в УПФ & ДПФ..
още отначало мислех да го направя, ама... честно казано, ме домързя тогава...
Но...
вие сте в пълното си право да ги получите...
Та, така-а-а...
В тази сметка се говори САМО за УПФ и ДПФ.
Какво ще вземе дамата/господина от НОЙ пак може да се сметне, ама не ми се занимава...
пак ще се получи нещо подобно...
Данъчните облекчения за вноски в ДПФ също не играят голяма роля в дадения случай...
...защото дори да ги сметнем тези спестени от данъци по 100 лв. средногодишно, то бъдещата стойност на тези 100 кинта/год. при лихва от 1% за 20 год. би била точно
2 201.90 лв.
Намалявам стойността на инвестицията в банката (76 707.45 лв.) с тази сума и пак се получава краен резултат от
74 505.55 лв. при инвестиция в спестовен влог в банка,
или
с 5 549.42 лв. повече от инвестицията в УПФ+ДПФ.
Това са моите сметки...може и да греша, но ако някой има нещо напротив...
нека моля, да даде информация подобна тази, която си направих труда да дам аз.
P.S. Сметките са само за УПФ+ДПФ и са по месеци.
Сметките за спестовния влог съм ги правил идентични на вноските във фондовете.
P.P.S. Ако ми поискате и сметките за спестовния влог как се получават, тогава наистина май ще трябва да спра да пиша тук...
...ще стане едно преподаване на начална финансова грамотност , в което начинание не смятам да инвестирам безценното си времеLast edited by Kildirim_Bei; 25.05.2016, 07:49.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЧовек, дето се е осигурявал съвестно от Първа година без пропуски със заплата 1 Б, нарастнала до 2 Б, просто НЯМА НАЧИН да има само 6 Б в партидата, но по-скоро ще са двойно... но да допуснем, че са 6 Б.
Ако заплатата остане същата, след 20 години човекът по УПФ ще има над 37 Б и 192 лв пожизнена пенсия, а ако си внася по 100 лв месечно по ДПФ (тоест колкото и по УПФ, а не както ти си казал 150% + 500 кинта еднократно всяка година), това ще му натрупа още над 28 Б в края на 20-годишния период. Това са 181 лв пенсия за 15-годишен срок.
Тоест човекът от Ной ще взема 680 лв (АКО Ной съществува тогава все още и ако Картофоглавият или наследникът му накара Мангау да работи), а от ПФ ще взема още 373 лв. Пенсията само от УПФ ще бъде малко над 28% от ноевата - НО - наследяема. И то - взех неблагоприятни данни за УПФ - нереално ниска натрупана досега сума и ниска доходност - 2%. Ако човекът досега има 12 Б в партидата (което е ного по-близо до реалното при описаните от теб условия) пенсията му по УПФ ще бъде 239 лв, което вече е доста над 28% от ноевата - тя е 35% от.
Обаче - ако човекът реинвестира данъчните облекчения САМО от ДПФ, това добавя още 18 лв към третата му пенсия, тоест тя става вече без малко 200 лв... и то при вноски, по-малки от предложените от тебе.
Значи - приемаме че Ной не само ще оцелее, ами и ще цъфти - след 20 години човекът получава:
680 лв от Ной;
239 лв от УПФ;
199 лв от ДПФ.
Плюс това ще има 68 Б лично негови - и ако вземе та се озъби, наследниците му ще получат тия пари, докато от Ной ще вземат само един чеп.
Нито две пенсии са по-малко от една, камо ли три.
Коментар
-
Човек, дето се е осигурявал съвестно от Първа година без пропуски със заплата 1 Б, нарастнала до 2 Б, просто НЯМА НАЧИН да има само 6 Б в партидата, но по-скоро ще са двойно... но да допуснем, че са 6 Б.
Ако заплатата остане същата, след 20 години човекът по УПФ ще има над 37 Б и 192 лв пожизнена пенсия, а ако си внася по 100 лв месечно по ДПФ (тоест колкото и по УПФ, а не както ти си казал 150% + 500 кинта еднократно всяка година), това ще му натрупа още над 28 Б в края на 20-годишния период. Това са 181 лв пенсия за 15-годишен срок.
Тоест човекът от Ной ще взема 680 лв (АКО Ной съществува тогава все още и ако Картофоглавият или наследникът му накара Мангау да работи), а от ПФ ще взема още 373 лв. Пенсията само от УПФ ще бъде малко над 28% от ноевата - НО - наследяема. И то - взех неблагоприятни данни за УПФ - нереално ниска натрупана досега сума и ниска доходност - 2%. Ако човекът досега има 12 Б в партидата (което е ного по-близо до реалното при описаните от теб условия) пенсията му по УПФ ще бъде 239 лв, което вече е доста над 28% от ноевата - тя е 35% от.
Обаче - ако човекът реинвестира данъчните облекчения САМО от ДПФ, това добавя още 18 лв към третата му пенсия, тоест тя става вече без малко 200 лв... и то при вноски, по-малки от предложените от тебе.
Значи - приемаме че Ной не само ще оцелее, ами и ще цъфти - след 20 години човекът получава:
680 лв от Ной;
239 лв от УПФ;
199 лв от ДПФ.
Плюс това ще има 68 Б лично негови - и ако вземе та се озъби, наследниците му ще получат тия пари, докато от Ной ще вземат само един чеп.
Нито две пенсии са по-малко от една, камо ли три.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Не ти разбирам изчислението и тая странна таблица. Отрицателна доходност залагаш ли на ПФ за 20-годишен период? На какво основание? Къде ти е ефектът от 10% данъчни облекчения и по УПФ, и по ДПФ?
Има си калкулатори за целта - да ти дам ли един, за да ти е по-лесно?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Преди около 40 часа
пуснах коментар, придружен от една сметка, в другата, идентична на тази, дискусия, наречена "Българската пенсионна система"...
...и дискусията направо замръзна - ни вопъл, ни стон...
Я да видя тук какво ще стане...
Цитирам дословно коментара:
[...]
Императорът е много прав, че сметки за 3-годишен период не трябва да се правят и, общо взето, за нищо няма да послужат.
Точно поради тази причина, реших да си направя труда да опиша най-съвестния, демек идеалния осигуровко- и данъкоплатец в Република България, и какво ще се случи с него след 20 години.
Той/тя съвестно си е избрал/а УПФ през 2001 г. и не е пропускал/а и месец, без да си внесе дължимите осигуровки (и данъци, естествено) върху всички доходи, които е реализирал/а в страна и чужбина.
Всеки Божи месец, уважаеми дами и господа - тва не е шега работа!
През 2001 заплатата е била, да кажем 1 000 лв., което си беше хубава заплата и за София тогава. Той/тя съвестно си е изпълнявала служебните задължения и заплатата лека-полека е нараснала днес до 2 000 лв. да кажем. Ще расте и по-нататък, щото той/тя ще продължава да служи на работодателя си така, както там му е реда.
Към днешна дата той/тя е, да кажем на около 45-50 години, и така като гледам как се увеличава възрастта и стажа за пенсиониране, ще трябва още около 20 години съвестно да повтаря описаното по-горе упражнение...
...за да може накрая (ако е жив/а и здрав/а, разбира се) да отиде с чиста съвест пред някой офис на НАП/НОИ/УПФ/ДПФ и да каже: "Аз си плащАх квото трябваше, дайте сега да видим кво ще получа в замяна на това."
До днешна дата той/тя е натрупал/а по партидата си около 6 000 лв. (тва е малко множко, ама хайде - нали всичко винаги е било внасяно до стотинка и няма прекъсване на трудовия стаж). Той/тя решава да дава още кинти и в ДПФ, защото добре знае, че в далечното бъдеще си няма идея кво може да стане и отделя бели пари за черни дни.
Сметката почва при следните условия:
Партидата в УПФ до днес е на стойност 6 000 лв.
Сега той/тя внася месечно около 45 лв. в УПФ и решава ВСЕКИ месец да внася в ДПФ допълнително и 150% от вноската, която отива в УПФ. И не само това, ами и от коледната премия ВСЯКА година внася в ДПФ още по 500 лв.
Приемаме, че ВСЯКА година вноската в УПФ се увеличава с по 5 лв. на месец.
Той/тя няма да има НИКАКВО прекъсване на трудовия стаж през следващите 20 години.
Nice, а?
Какво ли ще се получи след 20 години при некви условия, които сега са валидни в някакви УПФ и ДПФ?
Получава се това:Last edited by Kildirim_Bei; 24.05.2016, 23:56.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеМоже и да не по добри от мен, но ДПФ ми дава необходимата диверсификация в нискорисков актив, защото сам не мога да инместирам в ДЦК и облизвации... а и чувството, че си причинил болка на черешарчето, е незаменимо с нищо друго.
Трябваше да смените посланието - по-слаби - в това измерение да се мерите !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеЕ хубо де, нали инвестираш сам???
Какво, тези от ДПФ-ту да не са по-добри от теб???
Всъщност, познаваш ли някой от трейдърите?
А имат ли трейдъри?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеЕ хубо де, нали инвестираш сам???
А имат ли трейдъри?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАми пиши си, щом това, така да се каже: те кефи - но не виждам защо. Все едно аз да почна по четири пъти на ден да се хваля, че съм намислил тази година да вкарам поне 3/4 Б в Депефенцето си.
А имат ли трейдъри?
Коментар
Коментар