Първоначално изпратено от vstoykov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Много ще се изненадам, ако дългосрочно (20-30 години) пенсионните фондове не реализират сериозни загуби.
Най-добрата инвестиция е инвестирането в себе си - здраве и знания.
Има прости правила, които ако се спазват увеличават шанса човек да старее по-бавно (да бъде по-млад когато остарее*) и да се радва по-дълго на живот без [много] хронични болести. В бъдеще новите технологии ще позволят още по-голямо увеличаване на продължителността на качествения живот. Но и още сега има начин да подобрите живота си.
* Когато се опитам да кажа това на естествен език (български, английски и т.н.) изглежда нелогично, защото в естествените езици няма понятие, което да означава човек, който има голяма възраст, но въпреки това е млад (вж. парадоксът на младите старци).Last edited by vstoykov; 25.05.2016, 16:05.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеГосподин Христов извинявайте че се намесвам в разговора ви ама не разбирам защо пенсията от НОИ се намалява с 20% при положение че УПФ има от 2001г.Защо при стаж примерно 10 години преди 2000 година и тридесет години след 2000г се намаляава с 20%.Преди 2000г всичко е отивало в НОИ.Освен това искам да попитам ако човек има примерно осем години стаж първа категория преди 2000г как това ще се отрази на бъдещата му пенсия.И защо ще и махат 20%.Справедливо е да се махнат тия 20% за годините когато човек се е осигурявал в УПФ.Last edited by derk; 25.05.2016, 16:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеDerek, не зная от къде го взе това число 0.517?
Аз смятам пенсията му от НОИ - ако нямаше УПФ - 2.4*737*27*0.011= 525.33 лв
Но понеже се е осигурявал в УПФ- горното число се намалява с 20% и пенсията от НОИ става 420 лв
Въпросът е от 9300 лв в УПФ ще получи поне 125 лв пожизнена пенсия или не?
Как мислиш?
Коментар
-
Беев, драги - защо не погледнеш промяната в стойностите на дяловете, вместо някакви нереалистически данни, които са ти дали?
В изчислението си ти вземаш дългосрочна отрицателна НОМИНАЛНА доходност на ПФ, а тя е положителна - и то бая положителна. Някои изчисления (чиято правилност е най-малкото съмнителна) изкарват доходност около нулата, защото турят инфлация.... въпреки, че в последните години (когато хората са имали НАЙ-НОГО ПАРИ В ПАРТИДИТЕ СИ), инфлацията често е била отрицателна, а доходността понякога е била 5% и нагоре за година.
Накратко казано, ти отчиташ факторът инфлация САМО за парите в ПФ, но не и за парите по депозит - т.е. всичките ти изчисления са абсолютно нереалистически.
Разбираш ли, дори средната номинална доходност на фондовете да е 2%, ПАК няма начин депозитът да е по-изгоден? А всъщност средноаритметическата доходност е близо 3%, ВЪПРЕКИ тежкият спад от Осма година. Реалната доходност е още по-висока, защото - който си е внасял редовно по УПФ, има доста вноски от последните години, незасегнати от тоя спад.Last edited by Императорът; 25.05.2016, 13:58.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеDerek, не зная от къде го взе това число 0.517?
Но понеже се е осигурявал в УПФ- горното число се намалява с 20% и пенсията от НОИ става 420 лв
Как мислиш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от derk Разгледай мнениеЩом отговаряш на Димитър, значи си прочел и моя въпрос. ще получа ли отговор?
Коментар
-
Първоначално изпратено от derk Разгледай мнениеПри коефициент 2,4 и 27 години осигурителен стаж и придобито право на пенсиониране по чл. 69 от КСО, от прехвърлянето на партидата от УПФ в НОИ само ще загубиш. Защо? Защото, ако не си прехвърлиш партидата ще вземеш пенсия 910лв. (2,4*737*0,517=914лв) и натрупаните 9304 лв. ще ти останат и след около 10 години ще можеш да си ги вземеш. Ако си прехвърлиш партидата губиш, защото ще вземеш пак същата пенсия - 910 лв, но няма да имаш партида в УПФ.
Как мислиш?
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеПрав сте - коефициент 2.4 не се получава само в периода 2004 до сега Участва и доходът от преди 2004, който не съм показал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dimitar. Разгледай мнениеГорните числа ме леко ме смущават.
Сумата 9304 лв отговаря на среден осигурентелен доход от януари 2004 досега, 1348 лв.
При този доход няма да се получи коефициент 2.4
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТова значи, че се осигуряваш на около 500 кинта и имаш досега натрупани 3.5-4 Б. При това положение от Ной ще ти дават към 170 кинта.
Беев - откъде ги вадиш тия цифри? Защо залагаш отрицателна доходност на фондовете?
вече споменах по-долу, че ми дадоха некви реални данни за ДПФ.
Но тъй като ви давам сметките без пари(демек, халал да са ви;
тва, дето съм ви го дал, трябва всеки горе-долу кадърен студент 3-ти или 4-ти курс Финанси в УНСС или СА Д.Ценов да може да го разбере и да го прави),
съм направил някои предположения, които изрично съм споменал.
При това, ако се вгледаш в първия ми коментар от днес, съм ви дал скрийн-шотове от целия екселски шийт със сметките: вгледай се в цифрите и ще разбереш кви формули стоят зад тях.
Тези данни са дадени на некъв пич от представител на ДПФ, който е искал да го зарибява - и това вече го обясних.
Мисля, че ако ще водим ползотворна дискусия, трябва участниците да си направят труда поне по веднъж да прочетат мненията ми...
аз се стремя да не пиша глупости и да не се заяждам... затова говоря само с цифри и с формули - там място за заяждане няма, но има място за смислени предложения и коментари...
...аз лично мисля, че тъкмо затова са дискусиите в Инвестора - няколко, човека, дето поназнайват това-онова, да обединят знания и малко усилия ЗАЕДНО да стигнат до некъв извод, приемлив за всички...
тва си мисля аз с моята проста глава... може и да грешаLast edited by Kildirim_Bei; 25.05.2016, 13:30.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениедаде ми 75лв пожизнена
за къде ще ми стигнат тези стотинки?
Беев - откъде ги вадиш тия цифри? Защо залагаш отрицателна доходност на фондовете?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Ave Caesar! Morituri te salutat!
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеДобре бе, човек - защо се мъчиш като грешен дявол цяла нощ - нали ти казах: има си калкулатори за целта, ето ти един - имай предвид, че в него са си заложени такси и други такива работи, тия сметки, дето си ги правил цяла нощ, ще ти отнемат няколко минути:
https://sites.google.com/site/bobskiroff/
Кликни на Рентограф, ама не горе, а долу на страницата.
Все пак, аз готови манджи не си купувам - предпочитам да си готвя сам
...понеже знам кво слагам вътре
...т.е., колкото и хубаво да изглеждат готовите калкулатори,
аз си имам и калкулатор и Excel - при тва на Ексела съм нещо като полубог
...демек, тва дето го виждате, е абсолютно елементарна конструкция за възможностите ми, и не ми е отнело кой знае кво време да го извъртя
...мога и по-сложно и по-точно да го направя, ама...
уважаеми колеги и колежки, за без пари ви се полага само толкова
P.S. За да видите нещо полуистинско, ви предлагам сметката за добър специалист, който може да взема заплатите, които съм споменал без проблем, но не си прави никво ДПО и има пропуски в стажа (пак е роден 1960 г.).
Вижте кво се получава... направо да го ожалишLast edited by Kildirim_Bei; 25.05.2016, 12:25.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Добре бе, човек - защо се мъчиш като грешен дявол цяла нощ - нали ти казах: има си калкулатори за целта, ето ти един - имай предвид, че в него са си заложени такси и други такива работи, тия сметки, дето си ги правил цяла нощ, ще ти отнемат няколко минути:
https://sites.google.com/site/bobskiroff/
Кликни на Рентограф, ама не горе, а долу на страницата.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар