IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    А-а-а-а, това е според тебе. Според политиците това означава: от твоят джоб вземат, на хъхреците дават - и хич не те питат дали си съгласен или не си.
    Ами това е до време, после и такива, като мен не ги питат с вазелин или без - направо им нахлузват въжето или ги водят на мач на стадиона.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
      Самата дума солидарност, предполага нещо безкористно и ДОБРОВОЛНО!!!!

Задължителна солидарност е като доброволно изнасилване! Смърт на социаглистите!

Такава солидарност може и съществува, САМО В СЕМЕЙСТВОТО и то всеки разбира под семейство различни групи от хора. Ако за някой семейството е само брат, сестра, баща и майка, за други може да е цялото ФакултетУ или пък целия свят, барабар с африканци, китайци и индийци. Да ги храни ако иска, НО ДОБРОВОЛНО, а не с чуждите, насила присвоени пари!
      А-а-а-а, това е според тебе. Според политиците това означава: от твоят джоб вземат, на хъхреците дават - и хич не те питат дали си съгласен или не си.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Самата дума солидарност, предполага нещо безкористно и ДОБРОВОЛНО!!!!

Задължителна солидарност е като доброволно изнасилване! Смърт на социаглистите!

Такава солидарност може и съществува, САМО В СЕМЕЙСТВОТО и то всеки разбира под семейство различни групи от хора. Ако за някой семейството е само брат, сестра, баща и майка, за други може да е цялото ФакултетУ или пък целия свят, барабар с африканци, китайци и индийци. Да ги храни ако иска, НО ДОБРОВОЛНО, а не с чуждите, насила присвоени пари!
        Last edited by 4ervenasgan; 30.05.2016, 16:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
          Аз пък питам като мога всичко от УПФ в НОИ, защо не мога всичко от НОИ в УПФ. Защо може само в едната посока. Аз искам и в двете. Отговорът е много прост. На НОИ изобщо не му отърва, защото всички с високи вноски ще отидат в УПФ и познай какво се случва с пирамидата НОИ. Правото на избор е право и в двете посоки. В момента не е така ...
          И аз туй питам - нека има равнопоставеност. И сам си отговорих - защото ако таковата, Ной са мъртви до една година.

Сганов - чуеш ли терминът "солидарство", да знаеш, че най-вероятно някой вече те чеше... или в най-добрият случай, готви се да те очеше.

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
            Аз пък питам като мога всичко от УПФ в НОИ, защо не мога всичко от НОИ в УПФ. Защо може само в едната посока. Аз искам и в двете. Отговорът е много прост. На НОИ изобщо не му отърва, защото всички с високи вноски ще отидат в УПФ и познай какво се случва с пирамидата НОИ. Правото на избор е право и в двете посоки. В момента не е така ...
            "Солидарност", кво да го правиш.

Солидарност между агнета и вълци! Прости цоциаглисти! да пукнат дано!

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
              Защото след 20-30 години, може и да няма нои (всъщност по-вероятно е да го няма и по-рано), но ако имаш някакви дори и мизерни остатъци по ИНДИВИДУАЛНА партида, може и да ти изплатят нещо при ликвидацията на фалиралите УПФ
              Малка надежда, но все пак надежда, докато при нои ще е просто ЗАБРАВИ.
              Нито едно от двете няма да се случи.

Добре управляван и без шашми УПФ няма как да фалира, ако изплащането на пенсии е регламентирано правилно.

Ной няма да го закрият, ще бъде политически гибелно... но лесно може да направи пенсионната възраст 78 години, а пенсиите - на 20% от доходът, нужен за физическо оцеляване.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                Можеш да се разхождаш напред назад между държавния фонд и УПФ по всяко време, стига да ти остават повече от 5 години до пенсия, ама защо?
                Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Развивам своята хипотеза - за да има справедливост - дава се реципрочното право - хората да се осигуряват само в ПФ - да не разчитат на държавата и държавата (т.е. Ной) да бъде освободена то всякакви ангажименти към късните им години.

НО - за да има реципрочност - както при отказ от УПФ, партидата се прехвърля в Ной, така и при отказ от Ной, Ной прехвърля към УПФ-то на човекът всички вноски, които той някога е правил - окей, БЕЗ доходност.

Е, ако само 250 000 души решат да имат всичко в своя частна и наследяема партида, а не някъде в нищото срещу обещанията на калфинов - и си поискат парите от Ной - и ако приемем, че тяхната средна възраст е 40 години, че са се осигурявали средно 15 години на средно малко над 800 кинта, но Ной ще трябва да извади и да налее в ПФ, "само" 4.5 МБ.

Тогава вече ще си зададем резонният въпрос: "ОТКЪДЕ ПАРИ?", след като Ной оцелява на изкуствено дишане и с бюджетни субсидии. Защото ако хората искат да се прехвърлят от ПФ в Ной, ПФ има отде да вземат пари, но в обратният случай Ной ще писне на умряло и ще хвърли кърпата на рингът и ще гушне букетът и ще ритне камбаната и ще се озъби и ще пукне и ще отърве светът от себе си.

Коментар

Можеш да се разхождаш напред назад между държавния фонд и УПФ по всяко време, стига да ти остават повече от 5 години до пенсия, ама защо?
                    Защото след 20-30 години, може и да няма нои (всъщност по-вероятно е да го няма и по-рано), но ако имаш някакви дори и мизерни остатъци по ИНДИВИДУАЛНА партида, може и да ти изплатят нещо при ликвидацията на фалиралите УПФ
                    Малка надежда, но все пак надежда, докато при нои ще е просто ЗАБРАВИ.

Коментар

Така е.

Всъщност цялата гюрултия дали 2<1 или 1>2 си има просто и елегантно решение.
                      Само дето трябва политици с топки, ама...

А решението е малко почтеност към осигурените и скъсване на пъпната връв между НОИ и УПФ.

1. Цялата задължителна вноска - само в НОИ за възможна (от гл.т. на обществото - разбирай бюджета) пенсия. Тя по дефениция няма да е достатъчна, както и сега не е.

2. Който иска допълнителна пенсия от УПФ - може, срещу допълнителни вноски.
                      Тогава и 0 % да е доходността УПФ пак ще дава като допълнителна пенсия направените вноски, а пенсията от НОИ няма да се намалява.

А сега какво? една и съща вноска за всички, но понеже родените след 1959 г. я разделят на две, си мислят че двете им пенсии ще са повече от една. Ми няма да стане, освен ако доходността на едното парче (това в УПФ) не догонва доходността на другото парче (вноската в НОИ)

Импе, ти не знаеше, че вноските в НОИ имат "имплицитна вътрешна норма на възвръщаемост", нали? Нищо, ето сега научи, А ако слушаш, мога да ти кажа и колко е.
                      Няма да ти събирам такса за което.
                      Каква "норма на възвращаемост", това е смешно !!!! Ако човекът се пенсионира на 65, а на 66 се озъби, какво ще му върнат, при положение, че е налял в кацата без дъно 30-40 Б, ако не и повече?

Говориш за почтеност - ама в интерес на Ной... пак питам, защо да не може - който иска - да се осигурява само в ПФ? Почтено ли е "избор" между Ной и между... Ной?

И пак тръгваш от погрешната презумпция, че УПФ ощетявали човекът с пари, които можело да отиват в Ной... ами ако стане така, че Ной де факто да не може да плаща каквито и да е смислени пенсии след 30 години? - Тогава ще излезе, че Ной е крал от хората пари, които е могло да се инвестират в реални активи в УПФ и да носят пенсия на човекът !!!

Коментар

Приятелю Импе или не си влязъл в час или лъжеш като брадат ром

1. Доходността, която осигурените са получили в УПФ от 2002 до края на 2015 е номинално 2.26 % годишно, а реално +0.53% или по 53 стотинки на 100 лв. вноска на година. В ДПФ ситуацията е по-зле: номинално 2.7 % годишно, но реално (след инфлация) МИНУС 0.8 % или губят по 80 ст. на година покупателна способност на всеки 100 лв. вноска. (Цитираните числа може да получи всеки при поискване, барабар с изходните данни на КФН и сметките) ... Мноооого далечееее от 5 %. Трябва да те отстранят от дейност за подвеждаща информация и неетични практики с цел заблуда и измама на потенциални клиенти (пардон, пациенти).

2. Прибирането в технически резерв е ... идея на фондовете и не е от вчера
                        "Частните фондове са притеснени за пенсиите на родените след 1959 г.
                        Експертите настояват в определен момент парите от лични партиди да влизат в обща сметка като при държавното осигуряване...
                        И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка) и в нея да влязат парите на хората, които вече получават пенсии, и сумите, които остават от партидите на починалите. От този фонд да се изплащат парите на дълголетниците.
                        Това е от 2012 г.
                        http://www.segabg.com/article.php?id=629761

3. "Такси за изплащане на пенсии няма и никой дори не говори за" - Не, никой не говори, освен проекта за изменение и допълнение на КСО

§ 45. Създава се чл. 144а:
                        „Общи условия на пенсионноосигурителното дружество за изплащане на пенсии
                        (2) Общите условия задължително съдържат:
                        1. наименованието...
                        ...
                        4. разходите по извършване на плащанията;...

Та така
                        Доходността по ДПФ просто НЕ МОЖЕ да е по-ниска от тази по УПФ, след като стойността на дялът по ДПФ във всички водещи компании е по-висока. Елементарна математика.

Вчера фондовете може да са говорили за технически резерв, но ето - в становището днес наблягат на НАСЛЕДЯЕМОСТТА. Според мен трябва да има и двата варианта - човекът да си реши - пожизнена пенсия без наследяване или срочна - с наследяване. Какво пречи на човекът да си поиска де факто пожизнена, наследяема пенсия, като подпише договор за 30 години изплащане на срочна пенсия? - Нищо. Актюерските разчети за продължителността на живота (за пожизнените пенсии) също може да се коригират, те не са някакъв природен закон.

За КСО - има разлика между "задължително съдържат разходи по" и между "задължителна такса при изплащане на пенсия". В нашите договори в Чл. 31. е написано, че такси не се удържат от пожизнената пенсия за старост, еднократно изплащане при инвалидизация, еднократно/разсрочено изплащане при придобиване на право на пенсия от фондът, сумата, изплащана на наследници.

...защото аз с УПФ имам договор - и всички клиенти: тоже - а от Ной имаме едни голи обещания.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pronto Разгледай мнение
                          Опцията е безплатна за индивида, но не и за обществото.
                          Така е.

Всъщност цялата гюрултия дали 2<1 или 1>2 си има просто и елегантно решение.
                          Само дето трябва политици с топки, ама...

А решението е малко почтеност към осигурените и скъсване на пъпната връв между НОИ и УПФ.

1. Цялата задължителна вноска - само в НОИ за възможна (от гл.т. на обществото - разбирай бюджета) пенсия. Тя по дефениция няма да е достатъчна, както и сега не е.

2. Който иска допълнителна пенсия от УПФ - може, срещу допълнителни вноски.
                          Тогава и 0 % да е доходността УПФ пак ще дава като допълнителна пенсия направените вноски, а пенсията от НОИ няма да се намалява.

А сега какво? една и съща вноска за всички, но понеже родените след 1959 г. я разделят на две, си мислят че двете им пенсии ще са повече от една. Ми няма да стане, освен ако доходността на едното парче (това в УПФ) не догонва доходността на другото парче (вноската в НОИ)

Импе, ти не знаеше, че вноските в НОИ имат "имплицитна вътрешна норма на възвръщаемост", нали? Нищо, ето сега научи, А ако слушаш, мога да ти кажа и колко е.
                          Няма да ти събирам такса за което.

Коментар

.......
                            Така се получава, защото геният Горанов измисли единствения в света безплатен финансов инструмент - безплатна опция.

......
                            а) плащал си такси в продължение на 35 години (за жена - 32) - бадева. Установил си 5 г. преди да се пенсионираш, че двете ти пенсии са по-малко от една - само от НОИ - и си прехнърляш партидата.
                            б) какво значи 2 < 1? Значи, че парите, които прехвърлиш от УПФ в НОИ са по-малко от настоящата стойност на ангажимента на държавата да ти изплаща пожизнена пенсия.
                            в) когато хората направят това прехвърляне масово, откъде ще дойдат парите? .....

Тази стратегия устройва напълно фондовете. Виж как скочи импето веднага, докато аз се изпиках само. Тях ги усройва това - 30-35 г. събират таксички, а после - по живо по здраво, те ангажимент за теб нямат.
                            Какво: безплатна опция? Единственото, което е измислил горанов е метод, подобен на тоя на телефонните мошшшеници.

Плащал си такси бадева? Ами КОЙ те кара да си подаряваш парите, върху които се плащал такси, на Ной? Не и ПФ...устройвало ги било... не съм чул някой ПФ да съветва клиентите си, дори и тия пред пенсия, да бягат в Ной.

Откъде ще дойдат парите? Това е СМЕШНО - защото ЕДИНСТВЕНИТЕ налични средства в пенсионната система са тия в ПФ. В Ной няма НИЩО, а не в ПФ.
                            Аз задавам обратния въпрос - ЗАЩО не се приеме и вариант: който иска да се осигурява само в ПФ, за да има равнопоставеност? Защо тогава Ной не налива в избраният от човекът ПФ всички пари, дето са му удържани през годините? ТОГАВА наистина ще зададем въпросът - ОТКЪДЕ Ной ще вземе пари за това?

А "ангажиментът" на държавата го знаем. Не съм чул някой да има подписан договор с Ной, където да са написани каквито и да било задължения на финансовата пирамида към осигуряващите се в нея. Утре Ной може да вдигне пенсионната възраст и на 78 години - и къде отива "ангажиментът" тогава?

Коментар

• Първоначално изпратено от andy2000 Разгледай мнение
                              Здравейте,

Би било чудесно нагледно да обясните как да се прави въпросното изчисление.
                              Жена, която на 16 юни 2016 ще направи 56 години има ли смисъл да се прехвърля изцяло в НОИ и как точно правите сметките, за да прецените?

Благодаря предварително.
                              Анди,

Въпросът е прост и естествен, но отговорът изисква сметки с конкретни числа за целия период на осигуряването на жената, родена на 16 юни преди 56 години. За всеки е различно.
                              Ако искаш, дай адрес - за да ти отговоря каква информация е необходима и как да си направиш сметките. Можеш да пишеш на idfkbg@gmail.com - аз го чета.

Успех - и да почерпиш по кафе за рождения ден!

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
                                Прочети първото изречение от статията
                                И друго радва - приходи 1.2млрд, разходи - 2.5млрд...евала Азис.

И защо реши, че няма безплатна опция? Колко ще ти посискам, според теб, за правото да ми подариш 100 акции на инвестора? (примерно)
                                Опцията е безплатна за индивида, но не и за обществото.
                                И тъкмо тука е уловката в "една пенсия е повече от две" - тя важи само за тези, които първи ще си прехвърлят партидите и първи ще почнат да получават пенсия. Както в повечето пирамиди.
                                Защото субсидията на НОЕвската пенсия е над 50%, идващи от парите на всички данъкоплатци. И за да е вярна мантрата "две е повече от едно", държавата ще трябва да извади нови милиарди от някъде /първоначално те ще дойдат от прехвърлените вноски, но това ще е временно/. И най-вероятно просто индексирането на пенсиите ще става още по-бавно и от без това изключително бавния вече темп (+2.5-3%).
                                И ще се случи както вече става в Унгария - просто голяма разлика между "две" и "една" пенсия" няма да има, защото държавата няма да намери пари за още субсидии, които ще спаднат от над 50% към сегашния бюджет на НОИ до 20-30% от раздутия със задължения за "по-големи от две пенсии" бъдещ бюджет на НОИ
                                Last edited by Pronto; 30.05.2016, 14:56.

Коментар

Working...
                                X