IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tweeg Разгледай мнение
    Няма значение дали си почнал "от началото" или не.
    Ставаше въпрос за сравнението УПФ/ДПФ на Л.Х. от началото на въвеждането на дяловете (и по спомен някаква мацка, която има договор от 2001-ва година и цели 2100лв). т.е. за частен случай.

В общия е ясна работата.

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
      Как точно се гътва УПФ? Ти наясно ли си какви ги плещиш? Ако УПФ се гътне, значи държавата тотално е абдикирала от контролната си дейност по въпроса и тогава проблемът е в нея, че го е оставила да си вее коня.
      С КТБ не видяхме ли колко чини контролната дейност на Държавата???

Коментар

Стойността да дяла няма връзка с доходността, т.е. има ама само за първоначалните средства. Изменението на стойността на дяла (първата производна) има връзка с доходността.

Това, че в някой фонд имаш дял дето струва 2 лева, а в друг 3 лева не значи, че вторият ще ти донесе по-висока доходност.
        Просто примерче. Имаш 60 лева и в първия фонд си купуваш 30 дяла по 2 лева, във втория 20 дяла по 3 лева. След една година дяла в първия фонд е 2.1 лева, а във втория 3.1 лева.
        Като обърнещ в левове - 30 * 2.1 > 20 * 3.1

P.S. Тя може и да е елементарна математика ама не е за елементарни хора
        +111
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

Държавата не е ООД и трябва да се грижи за поданниците си. Няма как да каже - ами международното положение беше такова - умирайте от глад, пари няма.
          Ако може всичко да се прехвърля в УПФ и това УПФ се гътне, какво става с тези осигурени в УПФ-то? Излизат на улицата и искат Държавата да им плаща. И тя каква да прави, няма да ги остави да умрат от глад я.
          Е затова ще има минимална, социална и т.н. пенсии. Затова и част от парите трябва да са в НОИ.
          Как точно се гътва УПФ? Ти наясно ли си какви ги плещиш? Ако УПФ се гътне, значи държавата тотално е абдикирала от контролната си дейност по въпроса и тогава проблемът е в нея, че го е оставила да си вее коня. Всъщност най-добре е тя(държавата) да изпълнява само контролни функции. Ами ако НОИ сгъне чадъра с тази раждаемост, ами ако аз се гътна на 65 и 1 месец осигурен в НОИ, амитата са много, но изборът е един. Или 2/3 в НОИ или НОИ? Това за мен не е избор!
          Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
            Почти, ама не съвсем...нали говорим за човек, почнал "от началото" - т.е. всичките дялове са започнали от 1.00000
            Няма значение дали си почнал "от началото" или не. Има значение на колко си ги купил и колко е цената в момента.
            Вземи един човек почнал "от началото" 2002 и един през 2007.
            Реално погледнато за дяловете придобити след 2007 година, двамата са на едно дередже. Разликата е само за дяловете от 2002 до 2006 на първия, но това не му носи някакъв "бонус" за дяловете след 2007.

Коментар

Стойността да дяла няма връзка с доходността, т.е. има ама само за първоначалните средства. Изменението на стойността на дяла (първата производна) има връзка с доходността.
              Почти, ама не съвсем...нали говорим за човек, почнал "от началото" - т.е. всичките дялове са започнали от 1.00000
              Аз пък изчислих, че НАП са ми откраднали през 2015-та 65лв. През 2014-та бяха 81-82. Това е защото имам 150 вноски и сторна през годината, и то на някакви къдрави суми.

Коментар

Управляващите обаче този въпрос изобщо не го повдигат, а прехвърлянето се въведе тънко, тънко само в едната посока. Защо?
                Държавата не е ООД и трябва да се грижи за поданниците си. Няма как да каже - ами международното положение беше такова - умирайте от глад, пари няма.
                Ако може всичко да се прехвърля в УПФ и това УПФ се гътне, какво става с тези осигурени в УПФ-то? Излизат на улицата и искат Държавата да им плаща. И тя каква да прави, няма да ги остави да умрат от глад я.
                Е затова ще има минимална, социална и т.н. пенсии. Затова и част от парите трябва да са в НОИ.

Коментар

Това, че в някой фонд имаш дял дето струва 2 лева, а в друг 3 лева не значи, че вторият ще ти донесе по-висока доходност.
                  Просто примерче. Имаш 60 лева и в първия фонд си купуваш 30 дяла по 2 лева, във втория 20 дяла по 3 лева. След една година дяла в първия фонд е 2.1 лева, а във втория 3.1 лева.

Между другото ти специално ли се регистрира в Инвестора отскоро и то само с две мнения точно по пенсионните въпроси, а иначе казваш на максимума се осигуряваш? На троловете вече и осигуровки ли им дават, че и на макс?

Коментар

Абе аз се осигурявам на максимум и по-скоро мисля от УПФ в НОИ да прехвърля парите, отколко обратното.

Като си гледам партидата в Алиац и - мъка, мъка, мъка.
                    Дал съм им над 13500, а имам 14500. Хвала на Алианц - 1000 лева за 14 години.
                    На тези пари ако им бях платил данъците (по 24% до 2006, после 10% - да идат парите за образование и други обществено полезни неща) и остатъка бях сложил в банка при среден лихвен % по депозити обявяван от БНБ - щях да имам 17000 към днешна дата.

Кажи ми една причина да храня меринджеите във фондовете.
                    Ти мислиш така, аз иначе. А наследяемостта? А колко доходност ти носи НОИ? В началото си нямал 13K в УПФ, че да ми смяташ така доходност. Както и да е. Тук можем да си чешем езиците по темата вечно. Главният проблем за мен е, че ти имаш право на избор и като си недоволен отиваш в НОИ, а аз не! Ако правото беше двупосочно, темата щеше да е излишна. Управляващите обаче този въпрос изобщо не го повдигат, а прехвърлянето се въведе тънко, тънко само в едната посока. Защо?
                    Last edited by GiRo; 30.05.2016, 16:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Доходността по ДПФ просто НЕ МОЖЕ да е по-ниска от тази по УПФ, след като стойността на дялът по ДПФ във всички водещи компании е по-висока. Елементарна математика.

Коментар

• Из "Пенсионната система в България – проблеми и решения", К. Кръстев, 2005

[цитат]

В равновесно състояние (equilibrium) в разходно-покривната система сумата на направените вноски на работещите трябва да бъде равен на размера на изплатените пенсии. Сумата на направените вноски зависи от броя на работещите, средната работна заплата и размера на вноските. Сумата на изплатените пенсии се определя от размера на средната пенсия и броя на пенсионерите.

Нагледно това се дава по следния начин:

Размер на вноските * Брой работещи * Средна заплата = Средна пенсия * Брой пенсионери

След елементарно преобразуване можем да запишем, че:

Размер на вноските = Отношението брой пенсионери/брой заети * Отношението средна пенсия/средна заплата

За да бъде системата в равновесно положение, е необходимо във всеки период размерът на направените вноски да бъде равен на размера на изплатените пенсии. Възвръщаемостта на разходно-покривната система в равновесното положение е равна на естествения демографски прираст (Samuelson, 1958).

Съществуването на разходно-покривната система е изправено пред изпитание в съвременния свят. Докато в началото на миналия XX век хората са имали по-ниска продължителност на живота и е имало съществен положителен демографски прираст, то днес хората живеят повече и имат все по-малко деца (поне това е случаят в повечето страни в света).

Това означава, че отношението на броя пенсионери към броя на работещите ще нараства (тенденцията за различните страни в света може да се види в публикации на Световната банка) и системата като цяло ще има отрицателна възвръщаемост, което пък означава, че съществуването на разходно-покривната система в дългосрочен план е под въпрос, тя няма да може да изпълнява основната си цел да гарантира примлив живот на нетрудоспособните.

За да се запази системата, може да се направят три неща:
                        * да се намали размера на средната пенсия,
                        * да се намали броя на пенсионерите (това може да стане чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране или въведат по-строги критерии за получаване на пенсия при нетрудоспособност)
                        * да се увеличат вноските в системата.

Всяка една реформа от тези е със сигурност непопулярна сред днешните и бъдещите пенсионери. Поради посочените причини много страни в света в началото на 90-те години започват реформи на пенсионните си системи...

[край на цитата, курсивът мой]
                        Last edited by Kildirim_Bei; 30.05.2016, 16:43.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

защото всички с високи вноски ще отидат в УПФ
                          Абе аз се осигурявам на максимум и по-скоро мисля от УПФ в НОИ да прехвърля парите, отколко обратното.

Като си гледам партидата в Алиац и - мъка, мъка, мъка.
                          Дал съм им над 13500, а имам 14500. Хвала на Алианц - 1000 лева за 14 години.
                          На тези пари ако им бях платил данъците (по 24% до 2006, после 10% - да идат парите за образование и други обществено полезни неща) и остатъка бях сложил в банка при среден лихвен % по депозити обявяван от БНБ - щях да имам 17000 към днешна дата.

Кажи ми една причина да храня меринджеите във фондовете.

Коментар

• Разбрах те, бе.

Не съм такова.
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              А, и това е вариант - да те накарат да им работиш до 70, а после да те удавят във вадата. Хъхрешките наказателни бригади дали трепят пенсионери случайно?
                              Не ме разбра, но ти прощавам, все пак си двуезичен.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                Ами това е до време, после и такива, като мен не ги питат с вазелин или без - направо им нахлузват въжето или ги водят на мач на стадиона.
                                А, и това е вариант - да те накарат да им работиш до 70, а после да те удавят във вадата. Хъхрешките наказателни бригади дали трепят пенсионери случайно?
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X