IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tweeg Разгледай мнение
    ......
    Друг пример - стават събитията от 1997 - спестяванията горят, паника на борсата, дяловете кой знае къде като цена, обаче в НОИ няма нито спестявания, нито дялове и съответно на следващия месец НОИ изплаща пенсии с това дето е събрал като вноски.
    4$ ?

Помним онези добри виденови времена.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Туиги, не пиши глупости. Погледни портфейлът на твоето УПФ - тоест де се инвестират парите ти
      И като видя де се инвестират парите ми какво мога да направя, какво ме топли това?
      Дадох прост пример със себе си.
      Извадих всички вноски влезли/излезли от УПФ-то по дати и направих сравнение какво би се случило ако тези вноски ми ги бяха дали на мен в същия ден дето са ги превели на УПФ-то, съответно аз си бях платил ДОД-а на тях и моментално ги бях сложил в банка и там стоейки да се олихвяват според статистиката на БНБ за лихвите по депозитите.

Е сметката е.
      В УПФ-то са влезли 13500, в момента имам 14500 (1000 отгоре), ако бяха в банка щях да има 17000 (3500 отгоре). Какво излиза банката би заработила 3.5 пъти повече (3500 лева) от УПФ-то (1000 лева). Айде сега ми кажи как да ида да кажа на меринджеите в УПФ-то, че са некадърници. Или пък те са си много кадърни, раздават си бонуси, пък докато дойде време за изплащане - я камилата, я камиларя.

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Ной, защо НИЕ нямаме избор да си вземем парите от Ной и да ги турим в ПФ? Това справедливо е ли?
      А справедливо ли ще е след 20-30 години да се изтъпаниш на жълтите павета и да се молиш на Държавата за пенсия, щото видите ли международното положение било такова и парите от УПФ не стигат?

Коментар

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
        Не ми отговори на въпроса като мразиш НОИ както твърдиш и като не вярваш в контролните функции на държавата, как си готов да даваш пари на НОИ? Пари, които моментално изчезват, с нулева доходност и неясни обещания за светлото бъдеше, които няма ка да се изпълнят.
        Мразя администрацията на НОИ, а не идеята за НОИ. А пари на НОИ давам за да плаща пенсиите на родители ми. При НОИ няма доходност в смисъла, в който то я разбираш, там нещата си идват от покачването на осигурителния доход като абсолютна величина.

Айде да разгледаме няколко реално случили се събития.
        Представи си осигуряваш се 40 и кусур години в УПФ и изведнъж се случва кризата от 2008 година. Какво става с парите ти (цената за дял) в УПФ? Статистически за 40 години колко такива кризи ще се случат?

Друг пример - стават събитията от 1997 - спестяванията горят, паника на борсата, дяловете кой знае къде като цена, обаче в НОИ няма нито спестявания, нито дялове и съответно на следващия месец НОИ изплаща пенсии с това дето е събрал като вноски.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
          Ми кат направят пенсионната съзраст 78години да не би УПФ да ме пенсионира на 50?
          Няма да те. Но не по вина на УПФ, но по вина на Ной.
          Плюс това: дори да работиш докато се озъбиш и не вземеш нищо като пенсия от УПФ и ДПФ, тия пари няма да се загубят, но ще ги вземат близките ти като се озъбиш.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Държавата не е ООД и трябва да се грижи за поданниците си. Няма как да каже - ами международното положение беше такова - умирайте от глад, пари няма.
            Ако може всичко да се прехвърля в УПФ и това УПФ се гътне, какво става с тези осигурени в УПФ-то? Излизат на улицата и искат Държавата да им плаща. И тя каква да прави, няма да ги остави да умрат от глад я.
            Е затова ще има минимална, социална и т.н. пенсии. Затова и част от парите трябва да са в НОИ.
            Туиги, не пиши глупости. Погледни портфейлът на твоето УПФ - тоест де се инвестират парите ти - и пак помисли кое е по-вероятно да се гътне - или държавата, в частност Ной.
            Държавата се грижела за поданиците си - пръво ние сме граждани, не поданици... и как точно се грижи? Старите хора, които ровят по кофите или просят - ето как се е погрижила държавата за.

Ако не си циганин, ти в тая държава права НЯМАШ !!! Утре ако нямаш пари да плащаш на монополистът Топлофикация, изхвърлят те от домът ти на улицата като парцал и никой няма да се "погрижи" за тебе. Махни розавите очилца, после решавай какво да правиш.
            За елементарната математика: наскоро наша обучителка разправяше как човек от по-куц инвестиционен фонд можело да спечели повече, отколкото от силен такъв... само дето графиките, дето рисуваше са невъзможни в природата.

За данъците, които би предпочел да дадеш вместо да внасяш в УПФ - те нямаше да отидат - в голямата си част за "общественополезни неща", но щяха да отидат за развъждане на цигани, което е основен управленски приоритет от 20 години насам. Щял си да туриш остатъкът на депозит - хубаво ама тоя остатък щеше да го получиш СЛЕД данъчно облагане - тоест първо щеше да платиш 10% (а преди това и доста повече) на дянков, горанов или който е там, а после, с остатъкът да си правиш депозитченца, докато вноските по УПФ ти се удържат ПРЕДИ данъчното облагане... тоест преди Шеста година ти си спестявал по 24% данък върху вноските си по УПФ, ок, махни таксите - значи от всяка вноска си бил 19% напред още при внасянето !!! Тоя ефект отчиташ ли го?

Благодаря ти ного, че ме подсети, че преди измислянето на плоският данък, хората са били още по на сгода от пенсионните си фондове

Но най-право ти каза Гиров - след като ТИ имаш избор да си подариш парите на Ной, защо НИЕ нямаме избор да си вземем парите от Ной и да ги турим в ПФ? Това справедливо е ли?
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от toto Разгледай мнение
              Я да видим гуруто в пенсиите какво ще отговори на въпроса ми защо леля ми е над 70 г. и няма право на пенсия? Работила е надомна работа защото е гледала болното си дете цял живот. Мъжа и взема пенсия около 400 лв. и не може да докаже доход... да не говорим че и за него се грижи щото е по-възрастен. Социалните добавки са нищожни ... това според вас достоен живот ли е за хора които са работили все пак?
              Гуру в пенсиите няма. Питам един простичък въпрос, но никой не ми отговаря, а напротив темата старателно се разводнява. Примерът който си дал не е в полза на НОИ, а по-скоро обратното. Отговорът на въпроса ти е на страницата на НОИ, в първото изречение:

http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/424-pntd
              Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

На въпроса ми отговори с въпрос, на който сам си отговори. Ако УПФ се гътне, има социална пенсия за старост над 70. Тя се дава на всички, които нямат минимален доход. Независимо внасяли или не. И да, държавата е длъжна да я плаща, щом не е изпълнила контролните си функции и е оставила УПФ да фалира. УПФ, което инвестира и се контролира по правилата, няма как да фалира, просто няма. Не ми отговори на въпроса като мразиш НОИ както твърдиш и като не вярваш в контролните функции на държавата, как си готов да даваш пари на НОИ? Пари, които моментално изчезват, с нулева доходност и неясни обещания за светлото бъдеше, които няма ка да се изпълнят. Още чакам отговор за избора. Защо го нямам? Аргументиран обаче, не глупости от рода ако УПФ фалира. Ами ако НОИ каже пари няма, дългът на държавата е голям? Това, което твърдиш за УПФ е много по-вероятно да се случи с НОИ. Разбира се последното няма да фалира, ама може да ти дава такава мизерна пенсийка, че ти да фалираш. Попитай сегашните пенсионери, цял живот осигурявали се там! Общо взето аргументи могат да се дадат и в двете посоки за НОИ и за УПФ, но изборът е само в едната. Пак те питам защо? Въпросът е риторичен между другото
                Я да видим гуруто в пенсиите какво ще отговори на въпроса ми защо леля ми е над 70 г. и няма право на пенсия? Работила е надомна работа защото е гледала болното си дете цял живот. Мъжа и взема пенсия около 400 лв. и не може да докаже доход... да не говорим че и за него се грижи щото е по-възрастен. Социалните добавки са нищожни ... това според вас достоен живот ли е за хора които са работили все пак?

Коментар

Защитатам собствените си интереси и като гледам май единственото спасение е ЛПФ - личен пенсионен фонд или както му казва народа - бели пари за черни дни. Насъбрал съм им и на НАП дето три години им пиша писма да си оправят бакиите (последно оправиха нещата), че едни вноски си ги кътаха при тях вместо да ги преведат на УПФ и на УПФ (в случая Алианц) за "доброто управление" на парите ми.
                  НАП смятам пак да ги почвам с въпроса защо всяка вноска към УПФ я търкалят по няколко пъти в двете посоки.

P.S. На въпроса ти отговорих 12 минути след като го зададе, ама ти явно упорито отказаш да четеш
                  На въпроса ми отговори с въпрос, на който сам си отговори. Ако УПФ се гътне, има социална пенсия за старост над 70. Тя се дава на всички, които нямат минимален доход. Независимо внасяли или не. И да, държавата е длъжна да я плаща, щом не е изпълнила контролните си функции и е оставила УПФ да фалира. УПФ, което инвестира и се контролира по правилата, няма как да фалира, просто няма. Примерът ти с КТБ е отчайващ, би трябвало да знаеш, че банка и инвестиционнен фонд не се сравняват, особено в частта фалит Не ми отговори на въпроса като мразиш НОИ както твърдиш и като не вярваш в контролните функции на държавата, как си готов да даваш пари на НОИ? Пари, които моментално изчезват, с нулева доходност и неясни обещания за светлото бъдеше, които няма ка да се изпълнят. Още чакам отговор за избора. Защо го нямам? Аргументиран обаче, не глупости от рода ако УПФ фалира. Ами ако НОИ каже пари няма, дългът на държавата е голям? Това, което твърдиш за УПФ е много по-вероятно да се случи с НОИ. Разбира се последното няма да фалира, ама може да ти дава такава мизерна пенсийка, че ти да фалираш. Попитай сегашните пенсионери, цял живот осигурявали се там! Общо взето аргументи могат да се дадат и в двете посоки за НОИ и за УПФ, но изборът е само в едната. Пак те питам защо? Въпросът е риторичен между другото
                  Last edited by GiRo; 31.05.2016, 11:01.

Коментар

Ти кои интереси защитаваш точно?
                    ...............................................
                    Упорито не ми отговаряш на въпроса защо имам избор само в едната посока?
                    Защитатам собствените си интереси и като гледам май единственото спасение е ЛПФ - личен пенсионен фонд или както му казва народа - бели пари за черни дни. Насъбрал съм им и на НАП дето три години им пиша писма да си оправят бакиите (последно оправиха нещата), че едни вноски си ги кътаха при тях вместо да ги преведат на УПФ и на УПФ (в случая Алианц) за "доброто управление" на парите ми.
                    НАП смятам пак да ги почвам с въпроса защо всяка вноска към УПФ я търкалят по няколко пъти в двете посоки.

P.S. На въпроса ти отговорих 12 минути след като го зададе, ама ти явно упорито отказаш да четеш

Коментар

• Първоначално изпратено от cycle Разгледай мнение
                      Тазгодишните промени на Горанов изглеждат като двуразова стъпка за национализация. Просто сега е само първата стъпка - общия кюп и махане на унаследяването.
                      Tя, пи*ка Зорничка си го каза:
                      По отношение на промените в пенсионното законодателство социалният министър заяви, че подкрепя прехвърлянето на партидите в НОИ, но "ще има план Б", ако Конституционният съд отмени текстовете.

Източник

Иначе видях една подводница - новата зам-министърка Деница Сачева .

Коментар

С КТБ не видяхме ли колко чини контролната дейност на Държавата???
                        Ти кои интереси защитаваш точно? Твоите или на хората които са те пуснали в този форум, че ми се струваш поставено лице По твоята логика, НОИ кой го контролира, папата ли? Упорито не ми отговаряш на въпроса защо имам избор само в едната посока? Кой как ще се гътне, да реша аз, стига да имам избор Още един въпрос. Как да дам парите си на държавата? Не може да управлява, не може да контролира, а ти искаш да и давам едни пари всеки месец, типично по комунистически, в полза на светлото бъдеще, а същевременно казваш, че и нямаш доверие
                        Last edited by GiRo; 30.05.2016, 23:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                          Нито едно от двете няма да се случи.

Добре управляван и без шашми УПФ няма как да фалира, ако изплащането на пенсии е регламентирано правилно.

Ной няма да го закрият, ще бъде политически гибелно... но лесно може да направи пенсионната възраст 78 години, а пенсиите - на 20% от доходът, нужен за физическо оцеляване.
                          Ми кат направят пенсионната съзраст 78години да не би УПФ да ме пенсионира на 50?

Коментар

• Първоначално изпратено от derk Разгледай мнение
                            Съгласен съм, че изходните данни не бяха пълни, за да е добра аргументацията ми. Аз обаче бих дал друг съвет на този човек, ако все пак са ми достъпни всички необходими данни и той е следния:
                            1. Ако иска да се пенсионира сега да си подаде заявлението за пенсия. Да изчака изчисляването и и едва тогава да вземе решение за прехвърляне на партидата от УПФ.
                            2. Ако не иска да се пенсионира сега, може да изчака до края на 2018г., но трябва да си пресметне по-големия размер на пенсията дали ще му компенсира пропуснатите пенсии, ако би се пенсионирал сега.
                            Много разумен съвет!
                            Изчакването до 2018 или дори по-късно би му донесло и по-висока пенсия при други равни условия, докато скалата "Калфин-Горанов" за повишаване тежестта на година осигурителен стаж от 1.1 % до 1.5 % действа.

Допускам, че като мен, не се съмняваш, че тази скала ще бъде отменена преди да е достигнала 1.5 %.

Благодаря.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                              Derk,

Благодаря ти за сметките и аргументацията.
                              Човекът вече взе най-изгодното за себе си решение, а именно - попълни си декларацията за прехвърляне на партидата си от УПФ в "среб фонд" и така ще си увеличи пенсията.

Но да не отидат зян сметките ти можем да ги разгледаме в по-общ случай.

Първо, в поставения казус не съм дал всички необходими параметри и ти затова прибягваш до допускания. Но не можеш да си сигурен (а и не си питал за да се увериш), дали:
                              - двете години казарма са включени или не в 27-те
                              - дали в случая трябва да се броят 3 г. за 5 или 4 за пет и
                              - най-важно - дали индивид. коефициентът е редуциран или не (а той не е)

Напълно вярно е твърдението ти, че (технически) за годините, в които има осигуряване в УПФ се редуцира ИК. Ще се съгласиш, вярвам, че тъй като пенсията (П) e произведение от 4 множителя, то резултатът е все същия независимо от това дали намаляваш единия от множителите или произведението.

Та в по-общия случай, примерът, който смята Derk може да изглежда така

1. Всички допускания, направени от Derk са в сила и редуцираната пенсия от ДОО е 914 лв. или НАД тавана от 910 лв. В този случай за човека е изгодно да получава и втора пенсия от УПФ, защото тя и 1 лв. на месец да е, все ще е допълнителна към пенсията от ДОО.

2. Както казах, ако коефициентът е смятан без редукция за годините, в които има осигуряване в УПФ, то пенсията ще се намали с 13.7% (8 години без намаляване, 3 преди 1997 и 1997-2001) или със 125 лв. месечно.
                              В този случай възниква въпросът пенсията от УПФ ще бъде ли равна, повече или по-малко от 125 лв. месечно, при 9304 лв. капитал? Как мислиш, Derk?

3. Сметките се променят, ако лицето се пенсионира след 1.1.2019 г.
                              - Тавана върху пенсии от НОИ пада и т.1 по-горе става неприложима - няма как пенсия от УПФ да е безусловно допълнителна
                              - редукцията на ИК за годините на осигуряване в УПФ се увеличава, като се стреми към 25 % защото намалява броя на годините без редукция като става най-много 5.

За да може пенсия от УПФ точно да компенсира намаляването на пенсия от ДОО е необходимо и достатъчно доходността в УПФ да изпреварва темпа на нарастване на средния осигурителен доход за страната. На практика е точно обратното. От 2002-2015
                              реалната доходност на осигурените в УПФ е +0.53 %, а реалния темп на нарастване на СОДС e 3.8 %.

Това съм доказал тук http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262
                              От там идва и "мантрата" ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.
                              Всички сметки са публични и подробни.
                              Нарекъл съм го "дискусионен" - защото е отворен да дискусия.
                              Ако си дадеш труда да го прочетеш (20 страници) и намериш грешки и неточности:
                              а) ще ти изкажа "благодарност пред строя" и
                              б) публично ще си посипя главата с пепел.

Имаш пълно основание да не вярваш на никого докато не се убедиш сам.

Желая ти приятна неделя.

Съгласен съм, че изходните данни не бяха пълни, за да е добра аргументацията ми. Аз обаче бих дал друг съвет на този човек, ако все пак са ми достъпни всички необходими данни и той е следния:
                              1. Ако иска да се пенсионира сега да си подаде заявлението за пенсия. Да изчака изчисляването и и едва тогава да вземе решение за прехвърляне на партидата от УПФ.
                              2. Ако не иска да се пенсионира сега, може да изчака до края на 2018г., но трябва да си пресметне по-големия размер на пенсията дали ще му компенсира пропуснатите пенсии, ако би се пенсионирал сега.

Коментар

• Тазгодишните промени на Горанов изглеждат като двуразова стъпка за национализация. Просто сега е само първата стъпка - общия кюп и махане на унаследяването.

След като миналогодишният едноразов опит не успя, Горанов просто се пробва пак. И така докато или правителството не падне или не успее някак да прилапа парите от фондовете, за да плаща пенсии ДНЕС...

Иначе...

https://money.bg/finance/kakvo-shte-...i-pensiya.html

Най-доброто, което може да се случи е да се закрие НОИ...

Коментар

Working...
                                X