Първоначално изпратено от GiRo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз лично съм за максимум конкуренция във всички сфери - включително и в пенсионната сфера. ...
Горе долу както е сега НОИ се издържа от данъци поне толкова колкото от осигуровки.
За г-н Христов - защо не сметнете колко ще бъде пенсията от НОИ ако в нея отиват само парите от осигуровките предназначени за тях. Мога да ви помогна - ще е наполовина. И е доста тъпо да се сравнява пенсия от НОИ спрямо пенсия от ПФ при положение че пенсията от НОИ реално се субсидира от всички данъкоплатци. ...
И до кога ще му издържат силиците на МФ да налива тези пари - няма да е дълго време - все пак работещите намаляват пенсионерите се увеличават - .
То е все същото да кажеш, че магистралите са в голям .... дефицит, щото разходите за магистрали надхвърлят приходите от винетки.
Това, което има значение за възможността НОИ да плаща пенсии е колко е разхода за пенсии като % от БВП. Сега е 10 %, Eurostat предвижда да е мине 11.1 % към ... 2050 г. Но и 14 % да стане, пак ще е по-ниско от това, което харчат за пенсии западноевропейците.
И какво точно си мислиш, че са "осигуровките" ако не данъци върху трудови доходи (от работна заплата или други подобни).
А те принуждават да сравняваш пенсия от НОИ с пенсия от УПФ, защото ако имаш втората - ще ти намалят първата и можеш (а по мои сметки ЩЕ СЕ) се окажеш с две пенсии, които са по-малко от една.
Коментар
-
Първоначално изпратено от cycle Разгледай мнениеТи си бил голям шегаджия
Като вдигнат данъците, данъците започват и да се крият. Ефект нулев, още по-голяма дупка в НОИ и няма пари за "големите пенсии".Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеМного здравословно намерение имаш. Като първа крачка - бягай далеч от УПФ-та, ППФ-та и ДПФ-та. Защото те правят пари от твоите пари. А защо не ти?
Така функционира бизнесът в една нормална държава. Другото е комунизъм и видяхме какъв е икономическия резултат от него.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеИ ще вдигат. За да платят твоята пенсия
Като вдигнат данъците, данъците започват и да се крият. Ефект нулев, още по-голяма дупка в НОИ и няма пари за "големите пенсии".
Коментар
-
А решението да се намаляват пенсиите на тези избрали ПФ с пълния процент е тотално несправедливо. По този начин реално действащите разумно ще субсидират действащите неразумно чрез данъците си.
Реално на мен ще ми вземат 7,5% за НОИ още толкова като саму ще ми вземат от данъците. И след това няма да ми дадат да ползвам половината от данъчните вноски които ми събират. И не стига това ами това леке Горанов се опитва да ме кара и аз да действам тъпо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеАбе GiRO - ти в коя "държава" живееш? В Османската Империя ли?
Ми нали ти и форумците тук си избирате дУпетати? Що не им дадете да разберат какво искате (или не ги смените, ако не ви харесват)
С пенявене по форумите не става, не мислиш ли?
Депутат отива в кварталния "Плод и зеленчук" и продавачката му казва:
- Заповядайте, господине, изберете си диня!
- Е, какво да избирам, като е само една!
- Е, то и вие сте все един и същи, ама ние ви избираме, нали?!Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеАбе GiRO - ти в коя "държава" живееш? В Османската Империя ли?
Ми нали ти и форумците тук си избирате дУпетати? Що не им дадете да разберат какво искате (или не ги смените, ако не ви харесват)
С пенявене по форумите не става, не мислиш ли?Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеНе ти излиза сметката, приятелю.
а) цялата ти вноска днес е 17.8% и ще стане 19.8 % (5-те % са вътре)
б) хубаво умножаваш вноските по месеците, но не отчиташ че 30 % от сумата на вноските ти ще отиде да такси.
в) Хубаво си разпределяш парите за 20 години, но пак не броиш таксите, които ще плащаш за да си получаваш собствените си пари
г) дори да взема твоя надут резултат от 1200 лв., да те питам, като си свикнал да харчиш 2600 на 64 г., щастлив ли си ДНЕС да знаеш, че след 65-тия си рожден ден ще имаш по 1200 джобни?
а) Раздават избор (или те лишават от него) твоите дУпетати - обърни се към тях
б) А ако е ясно, че НЕ МОЖЕ да стане, по-добре ли ти е да си заровиш главата в пясъка
Това, с което се занимавам, да ти сметна какво са ти предписали дУпетатите ти, та белким можеш да си опичаш акъла овреме. Ама ме съмнява, че си губя времето май?
2. Това за 30% процента такси не звучи убедително. Дай да ги направим 50%, а? Така ще откажеш още повече народ от ПФ-тата 30% такси казваш
3. Резултатът не е надут, дори не съм добавил доходност+спестени данъци. Казах ти там са сложни сметките, а ти си по простите. 30% и така
4. Ако съм свикнал да харча 2600, 1200 няма да ми е добре, ама със 910 съвсем. Колко пенсионни системи заместват напълно дохода. Колко от тях са НОИ Няма да ми е добре и да се гътна един месец след пенсия и НОИ да не ми прати дори и букет цветя с голямото МЕРСИ
5. Аз искам избор, сметки не искам, сам мога да си ги направя. А като ти гледам сметките - боже опази! Ти обаче какво искаш далече не е ясно? Толкова пламенно защитаваш НОИ, да не сте братя по съдба с tweeg. И на него му натиснаха бутона покрай настоящите промени, ти като те гледам си активиран от предишните. Добре се справяш. Ударник. Колко е стотинки е надницата на мнение?Last edited by GiRo; 03.06.2016, 12:28.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Аз лично съм за максимум конкуренция във всички сфери - включително и в пенсионната сфера. Обаче, има един голям проблем точно при пенсиите.
50% от хората са малоумни. И като малуоумни ще очакват че някой друг ще се грижи за тях и не искат да поемат и най-малкото усилие да направят нещо за себе си. И какво ще се получи ако пенсията е доброволна - малоумниците просто няма да се осигуряват. И като им дойде време за пенсиониране ще избират популисти - защото все пак живеем и се надявам да продължаваме да живеем в демокрация. И тези популисти пак ще взимат от другите - но с данъци че да плащат на малоумниците.
Горе долу както е сега НОИ се издържа от данъци поне толкова колкото от осигуровки.
За г-н Христов - защо не сметнете колко ще бъде пенсията от НОИ ако в нея отиват само парите от осигуровките предназначени за тях. Мога да ви помогна - ще е наполовина. И е доста тъпо да се сравнява пенсия от НОИ спрямо пенсия от ПФ при положение че пенсията от НОИ реално се субсидира от всички данъкоплатци. Ако същата субсия - като абсолютна ходи и към ПФ то пенсията която ще се получава от тях - когато му дойде времето ще е в пъти по-висока от възможната пенсия от НОИ.
И как да го кажем - тази субсидия за малоумници сериозно изкривява пазара. Особено когато многоуважаваното министерство на финансите се опитва да прави конкуренция между НОИ и ПФ при положение че налива по 5 милиарда екстра пари - над събраните от осигуровки в НОИ.
И до кога ще му издържат силиците на МФ да налива тези пари - няма да е дълго време - все пак работещите намаляват пенсионерите се увеличават - и малоумниците които изберат държавното като по-сигурно ще получат точно това което са получавали всичките избирали държавното последните 25 години - среден пръст придрожен с репликата - ми няма пари - оправяйте се.
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеПФ са ограничени от законови рамки. Колко пъти се повдигна въпроса за мулти фондовете, а? Колко пъти държавата промени закона това да се случи и изобщо обърна ли внимание на тези неща? ....
С пенявене по форумите не става, не мислиш ли?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Miroslav Marinov Разгледай мнениеПродължение: ....
Относно правната рамка - да може много да се направи за да се усъвършенства - да се надяваме заедно да станем свидетели на това.
За техническата лихва в сайта - толкова е и се прилага систематично. Разбирам много добре намека, но и при Euribor от 4%, тя пак беше толкова. Ако очаквате следващите 20 години Euribor 0% вероятно разбирате чудесно, че всички анюитетни продукти по света ще коригират.
2) За техническата лихва - благодаря за пояснението " и се прилага систематично" - Това е важно, а моето притеснение, че числото е останало от миналото, е било без основание. Но да, накъде 0 % отива работата.
Приятни събота и неделя
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеМного съм за избора и аз (ако не си разбрал), на всичкото отгоре го и практикувам (извън ПФ-та). Хайде отговори като толкова искаш двупосочен избор (чудесно, подкрепям те), защо НЕ СИ ПОИСКАЛ досега избор как УПФ-то да инвестира средствата ти - Защото ги инвестира в момента като за склерозирали старци. Аз лично, ще имам портфейл със структура подобна на твойта когато (ако) стана на 75 години.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеТака, чудесно изкриви моите думи. Гледам имаш богат опит вече. Да поясня обаче:
1. Написах две ключови думички: избор, само УПФ. Така вноската не е 5%, а 17+5, с тенденция да стане 19+5=24%. Което по много груби сметки прави по 600 лева на месец. 12 x 600 = 7200x40=288000, ...
...
а) цялата ти вноска днес е 17.8% и ще стане 19.8 % (5-те % са вътре)
б) хубаво умножаваш вноските по месеците, но не отчиташ че 30 % от сумата на вноските ти ще отиде за такси.
в) Хубаво си разпределяш парите за 20 години, но пак не броиш таксите, които ще плащаш за да си получаваш собствените си пари
г) дори да взема твоя надут резултат от 1200 лв., да те питам, като си свикнал да харчиш 2600 на 64 г., щастлив ли си ДНЕС да знаеш, че след 65-тия си рожден ден ще имаш по 1200 джобни?
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеДа поясня обаче:
...
3. Човек, който наистина иска избор, го дава, а не плещи как няма да стане, не мислиш ли
б) А ако е ясно, че НЕ МОЖЕ да стане, по-добре ли ти е да си заровиш главата в пясъка
Това, с което се занимавам, да ти сметна какво са ти предписали дУпетатите ти, та белким можеш да си опичаш акъла овреме. Ама ме съмнява, че си губя времето май?Last edited by LChristoff; 03.06.2016, 12:10.
Коментар
Коментар