IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
    Абсолютно знам. Информиран съм и въпреки това искам ПФ, а не октопода НОИ. Искам право на избор как да спестявам за собствената си пенсия. Много ли искам? Ти избираш НОИ, a аз ПФ. Тогава обаче НОИ загазва здраво и го знае, затова и гениалните ни управляващи драпат в обрaтната посока.
    Твое право е да си затриваш парите НОИ няма как да загази докато държавата официално не фалира, а дори и тогава изплащане на пенсии пак ще върви

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
      Това не е точно така. Интересно как точно сте стигнали до такъв извод? Интересно какви точно данни сте ползвали?
      Защото, например ако човек се осигурява в ДПФ в продължение на 40 години, като внася по 50 лв. на месец, то след 40 години натрупаната сума ще е 46 303 лв., при това при едва 3% номинална годишна доходност. Така, в случай че лицето реши да получава пенсия в продължение на 20 години, то нейният размер ще възлиза на 193 лв., при това ако средствата по партидата се консервират и не се инвестират никъде след като се пенсионира. Ако се инвестират, то пенсията ще е и по-голяма. В сравнение с пенсията от ДПФ, то пенсията от НОИ в най-добрият случай ще е 500 лв. Само че тук идва тънкия момент с непрекъснато растящия дефицит в НОИ и с влошаващата се демографска структура, която още повече ще увеличи ръста на дефицита в НОИ. Т.е., въпросните 500 лв. не е ясно дали няма да бъдат орязани до 300 лв. или 400 лв., щото просто няма да има пари за повече.

Стига до тоя извод, защото тръгва от презумпцията, че Ной не само че винаги ще го има, но ще плаща щедри и все по-високи пенсии, индексирани непрекъснато. Когато обаче го питам ОТКЪДЕ ще дойдат пари за това, просто бяга кат` такова.

Разбира се - има уловка - Ной може да плаща добри пенсии, но да направят така системата, че 80% от хората или да не доживяват до пенсия, или поради огромна липса на стаж (нещо нормално за работилите по време на преходът) да получават позорно ниски пенсии, освен ако не си платят допълнително ного бимберици на Ной.

Докато от ПФ получаваш това, дето имаш, без значение дали ти се губят години стаж или не ти се. От ДПФ дори можеш да почнеш да си теглиш когато искаш, ако напримерно останеш без работа 5 години преди пенсия.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от cycle Разгледай мнение
        По-страшното е, че този чугун май е и преподавал
        Ако е този за когото се представя, това казва всичко за него:

https://lchristoff.wordpress.com/author/lchristoff/

Прехвърлих набързо и останах безмълвен
        Направо предлагам вместо да повтаря едно и също като развалена грамофонна плоча да си поства линка през 10 мнения
        Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

Ти сериозно ли Те и банките правят пари от моите пари. Къде да ги сложа, под дюшека ли Викаш аз да инвестирам. ОК, съгласен, ама там държавата прави пари от моите пари (данъци), както и посредникът ми. Абе в трол академията не ви ли учат поне малко на икономика, разсмя ме рано тази сутрин
          Така е - безплатен обяд не се предлага. Затова в твой интерес е (поне така си мисля аз) да минимизираш разходите си.

Ето ти проста сметка:
          На 100 лв. заплата внасяш 5 лв. в УПФ
          - спестил си 0.50 лв. данък
          От спестеното - УПФ то веднага ти прибира 5 % - 0.25 лв.
          Останалите 0.25 лв. ти ги прибира през следващите 5-6 години и
          Какво получаваш насреща?
          - Неподходящ портфейл с мизерна доходност

Имаш мнооооого по-добри и по-евтини варианти, но извън УПФ
          - без инвестиции в свързани лица и други шмекерии

Ако седиш в УПФ повече от 5-6 години цялото ти "данъчно облекчение" е преминало под формата на такси в дружеството. Твоето данъчно облекчение е станало тяхна държавна субсидия.

Ако ти харесва.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
            =ravnovesie - подвеждаш се по етикети. Кой ти каза и по каква причина пенсиите могат (или трябва) да се плащат само от осигуровки?

То е все същото да кажеш, че магистралите са в голям .... дефицит, щото разходите за магистрали надхвърлят приходите от винетки.

Това, което има значение за възможността НОИ да плаща пенсии е колко е разхода за пенсии като % от БВП. Сега е 10 %, Eurostat предвижда да е мине 11.1 % към ... 2050 г. Но и 14 % да стане, пак ще е по-ниско от това, което харчат за пенсии западноевропейците.

И какво точно си мислиш, че са "осигуровките" ако не данъци върху трудови доходи (от работна заплата или други подобни).

А те принуждават да сравняваш пенсия от НОИ с пенсия от УПФ, защото ако имаш втората - ще ти намалят първата и можеш (а по мои сметки ЩЕ СЕ) се окажеш с две пенсии, които са по-малко от една.
            Казва ми го Горанов - като ми намалява бъдещата пенсия все едно че НОИ не се издържа и от данъците ми.

Коментар

=ravnovesie - подвеждаш се по етикети. Кой ти каза и по каква причина пенсиите могат (или трябва) да се плащат само от осигуровки?

То е все същото да кажеш, че магистралите са в голям .... дефицит, щото разходите за магистрали надхвърлят приходите от винетки.

Това, което има значение за възможността НОИ да плаща пенсии е колко е разхода за пенсии като % от БВП. Сега е 10 %, Eurostat предвижда да е мине 11.1 % към ... 2050 г. Но и 14 % да стане, пак ще е по-ниско от това, което харчат за пенсии западноевропейците.

И какво точно си мислиш, че са "осигуровките" ако не данъци върху трудови доходи (от работна заплата или други подобни).

А те принуждават да сравняваш пенсия от НОИ с пенсия от УПФ, защото ако имаш втората - ще ти намалят първата и можеш (а по мои сметки ЩЕ СЕ) се окажеш с две пенсии, които са по-малко от една.
              Само дето БВП някой трябва да го заработва - в бъдеще няма да има кой. То дори и сега има ужасяващ недостиг на най-елементарни специалисти в ного отрасли - дори читав заварчик да намери човекът-работодател, често е проблем.

Как ще се заработва поне приличен БВП след 20 години, освен ако не се озакони продажбата на чаавета за резервни части?

Пада БВП, падат и възможностите на държавата да спонсорира Ной... отделно ще паднат и плащащите осигуровки. В същото време ЦоЦиалната система има и други клиенти - и то ПОЖИЗНЕНИ такива, дето на всеки 20 години удвояват броят си и винаги са с предимство.

Разходопокривна пенсионна система работи само при ръст на икономиката и работната ръка...не при ръст на паразитите.

А осигуровките може да ни ги натрапват като "данъци", но според Основният закон, те са право... НЕ задължение.

Коментар

Нямам шанс. Човекът е от други времена, там на друго са ги учили
                По-страшното е, че този чугун май е и преподавал

Коментар

Христов, може би е по-коректно да се каже какъв е процента на пенсиите не от БВП, а от бюджета на страната. 14% от БВП вероятно се равняват на 50% от бюджета, което означава тежка бюджетна криза и липса на пари за здравеопазване, образование, отпрана, а за магистрали да не говорим. Държавата ще прави дефицити и ще тегли заеми само и само да може да си плаща пенсиите. Не виждам перспективи дори за реалното им увеличение.

Коментар

Минимизирам ги. НОИ вземат 100% такса за управление, което е значително повече от всеки фонд. Но трябва да избягаш от плановата икономика, която ти е в главата, за да го разбереш
                    Нямам шанс. Човекът е от други времена, там на друго са ги учили
                    Не е препоръка за каквото и да било.

Коментар

Аз си мислех, че в твой интерес е да минизираш разходите си за един и същ ефект (продукт). Но ако си решил да правиш волни пожертвования на частни дружества, то си е твоя работа.
                      Минимизирам ги. НОИ вземат 100% такса за управление, което е значително повече от всеки фонд. Но трябва да избягаш от плановата икономика, която ти е в главата, за да го разбереш

Коментар

Аз се питам, Вие - ако желаете да се пенсионирате в сектора на "допълнителното пенсионно осигуряване" - задавал ли сте си въпроса как ще погледнете клиентите си- връстниците след 20-тина години? Какво ще им отговорите когато се окажат с 2 пенсии, сумата на които е по-малка от пенсията, която биха получавали ако въобще не се бяха осигурявали в УПФ?
                        Може би "Такава беше нормативната рамка"? Това ще е верен отговор, но няма да им помогне. Защото по-добре от мен знаете, а вярвам и от по отдавна, че "допълнителното пенсионно осигуряване" не може да осигури допълнителни пенсии.
                        Това не е точно така. Интересно как точно сте стигнали до такъв извод? Интересно какви точно данни сте ползвали?
                        Защото, например ако човек се осигурява в ДПФ в продължение на 40 години, като внася по 50 лв. на месец, то след 40 години натрупаната сума ще е 46 303 лв., при това при едва 3% номинална годишна доходност. Така, в случай че лицето реши да получава пенсия в продължение на 20 години, то нейният размер ще възлиза на 193 лв., при това ако средствата по партидата се консервират и не се инвестират никъде след като се пенсионира. Ако се инвестират, то пенсията ще е и по-голяма. В сравнение с пенсията от ДПФ, то пенсията от НОИ в най-добрият случай ще е 500 лв. Само че тук идва тънкия момент с непрекъснато растящия дефицит в НОИ и с влошаващата се демографска структура, която още повече ще увеличи ръста на дефицита в НОИ. Т.е., въпросните 500 лв. не е ясно дали няма да бъдат орязани до 300 лв. или 400 лв., щото просто няма да има пари за повече.

Коментар

Нормално е да правят пари от моите пари. Частни дружества са, а не благотворителни фондации.

Така функционира бизнесът в една нормална държава. Другото е комунизъм и видяхме какъв е икономическия резултат от него.
                          Що бе,

Ной и въобще социалната система се занимават с благотворителство: раздават милиарди на хъхреци или на неосигурявали се, на ранно пенсионирали се бивши униформени.

Вярно е, че правят благотворителство с твоите пари, ама все е нещо.

Коментар

Всъщност абсолютно прав сте.
                            Но защо тогава не се отменят изобщо осигуровките и пенсиите да се изплащат директно от бюджета? Ще се спести и администрация и време и други разходи.
                            Е данъците ще ги увеличим леко, колкото да докараме още 9 милиарда в бюджета.

Коментар

Аз се питам, Вие - ако желаете да се пенсионирате в сектора на "допълнителното пенсионно осигуряване" - задавал ли сте си въпроса как ще погледнете клиентите си- връстниците след 20-тина години? Какво ще им отговорите когато се окажат с 2 пенсии, сумата на които е по-малка от пенсията, която биха получавали ако въобще не се бяха осигурявали в УПФ?

Желая Ви приятен ден
                              А аз да попитам: ВИЕ как ще гледате хората в очите след 20 години (пожелавам ви да доживеете това) когато престъпната държавна социална система ще има на разположение само около милион-милион и половина работещи Българи, които да очесва - и - тъй като няма как, под заплахата от революция, да им ограбва 80% от доходът, ще трябва да избира - на кого да раздава очесаното - на неграмотните и неработещи ромове (дотогава около 2 000 000) или на пенсионерите - избор, който отсега мога дави кажа какъв ще е?

Та как ще се обяснявате на хората, които днес са си подарили парите на Ной, а Ной след 20 години (ако въобще просъществува) ще им плаща "пенсии", колкото да имат избор дали да си купят хляб и кисело мляко, или да си купят лекарства за десетките хронически болести, натрупани за 45 години труд в полза на Ной, или да си платят токът и водата, за да не останат да живеят в пещерни условия?

Коментар

Нормално е да правят пари от моите пари. Частни дружества са, а не благотворителни фондации.

Така функционира бизнесът в една нормална държава. Другото е комунизъм и видяхме какъв е икономическия резултат от него.
                                Аз си мислех, че в твой интерес е да минизираш разходите си за един и същ ефект (продукт). Но ако си решил да правиш волни пожертвования на частни дружества, то си е твоя работа.

Коментар

Working...
                                X