Първоначално изпратено от GiRo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсионни Фондове
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеPivoley,
Струва ми се, че Ви показах как съм стигнал до извода на друго място, но ето още веднъж и тук:
Две пенсии или една? (When Two Pensions are Less than One)
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262
Ще намерите и методиката и допусканията и сметките. Ако си дадете труда да се запознаете и намерите грешки, ще съм благодарен да ми ги съобщите, за да ги поправя.
НО - става дума за УПФ-тата, които не са в състояние да осигурят "допълнителна пенсия" свръх и над тази, на която имате право от НОИ. Колкото и малка или намалена в бъдеще и да е тя.
И то е просто защо. И Вашата и моята осигурителни вноски са абсолютно еднакви (като % на 100 лв. доход). Моята отива в НОИ, а Вие делите Вашата на 2 части - една в НОИ, а другата в УПФ. Какво Ви дава основание да мислите, че от Вашата вноска можете да или очаквате да получите "допълнителна" пенсия? "Допълнителна" спрямо кое?
За ДПФ въпросът е друг - Там си правите допълнителна вноска и ще си получите допълнителна пенсия, независимо от това дали доходността е повече, по-малко или равна на 0.
Само дето в ДПФ 8 от 10 души получават неподходящ портфейл - не съответстващ на времевия им хоризонт или на поносимостта им към риск или и на двете.
Та тия 8 от 10 имат варианти извън ДПФ, които ЕДНОВРЕМЕННО
а) имат по-висока очаквана доходност при
б) същото или по-ниско ниво на риск и
в) в пъти по-ниски такси.
Това е всичко.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеС бакалските сметки дали се усети как от заплата 3 бона се друсна на пенция 3 пъти по-малка?Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеДа, наистина, зациклих на собствените си инвестиции:
1. Такса на входа - 0.1 %
2. Такса управление - ежегодна - 0.25 %
Може би любимите ти фондове ще ме догонят през... 2199 година?
Относно доходността :
Един дял - 1.45 лв. (2016)
Индекс на потребителските цени - 1.5213 спрямо 1.7.2004
Честито на печелившите (пенсионни дружества)Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеСамо дето БВП някой трябва да го заработва - в бъдеще няма да има кой. То дори и сега има ужасяващ недостиг на най-елементарни специалисти в ного отрасли - дори читав заварчик да намери човекът-работодател, често е проблем.
Как ще се заработва поне приличен БВП след 20 години, освен ако не се озакони продажбата на чаавета за резервни части?
Пада БВП, падат и възможностите на държавата да спонсорира Ной... отделно ще паднат и плащащите осигуровки. В същото време ЦоЦиалната система има и други клиенти - и то ПОЖИЗНЕНИ такива, дето на всеки 20 години удвояват броят си и винаги са с предимство.
Разходопокривна пенсионна система работи само при ръст на икономиката и работната ръка...не при ръст на паразитите.
А осигуровките може да ни ги натрапват като "данъци", но според Основният закон, те са право... НЕ задължение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеМога да ти разясня от личен опит. Няма да ти хареса - защото си спал в часовете по математика НОИ е изцяло на ПЛЮС от такива хора, особено ако сте спали и не сте набрали достатъчно стаж.Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеНа теб ли трябва да ти обяснявам, че има нискорискови и високорискови инвестиции. Законите ни не позволяват последните за ПФ. Нисък риск - ниска доходност, висок такъв - висока. Най-добрият вариант - мултифонд. Когато си млад високорисков, когато поостарееш ниско. Ама на политиците не им отърва, защото дупето на НОИ ще лъсне
...
Относно доходността извадка от друг: 2004 цена на дял 1 лев, 2016 - 1.45 лева.
Ама ти наистина си зациклил май
1. Такса на входа - 0.1 %
2. Такса управление - ежегодна - 0.25 %
Може би любимите ти фондове ще ме догонят през... 2199 година?
Относно доходността :
Един дял - 1.45 лв. (2016)
Индекс на потребителските цени - 1.5213 спрямо 1.7.2004
Честито на печелившите (пенсионни дружества)
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеМного ми е чудно като на повечето хора с високи доходи им писне и хванат пътя към Т2, какво ще се случи с НОИ? За голямо мое съжаление вече има доста такива, а предполагам, че ще има и още ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеС бакалските сметки дали се усети как от заплата 3 бона се друсна на пенция 3 пъти по-малка? г-на Христов ти подсказа колко ще изкараш от началото на месеца, ама ти май спа. Не бой се, тия 1200 са наистина "сегашни пари", след 40 години инфлация че са еквивалента на 500 сегашни пари. Та има няма 6 пъти по-малко от заплатата, върху която плащаш осигуровките - ще ти стигнат за 3-4 дни по сегашния ти стандарт. Хайде честито - и беж по фондовете където НЯМАШ индексация
Три пъти повторих, че доходността я няма вътре, ама се цитира избирателно
Индексацията на НОИ аз я разбирам така. Индексираме известно време, после бам пенсията 5$, после пак започваме да индексираме. След което вадим една велика статистика, която казва, че пенсиите на НОИ са нарастнали 300% и са победили инфлацията, а като се загледа човек средната пенсия станала от 100 на 300 лева И така до следващата криза и пенсия от 4-5$Не е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнениеТака, чудесно изкриви моите думи. Гледам имаш богат опит вече. Да поясня обаче:
1. Написах две ключови думички: избор, само УПФ. Така вноската не е 5%, а 17+5, с тенденция да стане 19+5=24%. Което по много груби сметки прави по 600 лева на месец. 12 x 600 = 7200x40=288000, това без доходност, която вече дадох пример е между 40 и 45% за 12 години. Сметката с нея става сложна, така че няма да ти я обяснявам. Кое няма да ми стигне според теб? Ако живея 20 години след 65, което е много според средната продължителност на живота на мъжете в родната ни татковина се падат 1200 пенсия на месец, сегашни пари. Без доходност! С нея повече. НОИ колко му е максималната пенсия, да питам аз ?
2. Казваш, че си за избор, ама ударно блъскаш в полза на НОИ? Защо? Не познавам човек с добри доходи, който не иска това право. Няма и такива, които искат НОИ. Странен си ми малко
3. Човек, който наистина иска избор, го дава, а не плещи как няма да стане, не мислиш ли
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнениеТова не е точно така. Интересно как точно сте стигнали до такъв извод? Интересно какви точно данни сте ползвали?
Защото, например ако човек се осигурява в ДПФ в продължение на 40 години, като внася по 50 лв. на месец, ....
Струва ми се, че Ви показах как съм стигнал до извода на друго място, но ето още веднъж и тук:
Две пенсии или една? (When Two Pensions are Less than One)
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262
Ще намерите и методиката и допусканията и сметките. Ако си дадете труда да се запознаете и намерите грешки, ще съм благодарен да ми ги съобщите, за да ги поправя.
НО - става дума за УПФ-тата, които не са в състояние да осигурят "допълнителна пенсия" свръх и над тази, на която имате право от НОИ. Колкото и малка или намалена в бъдеще и да е тя.
И то е просто защо. И Вашата и моята осигурителни вноски са абсолютно еднакви (като % на 100 лв. доход). Моята отива в НОИ, а Вие делите Вашата на 2 части - една в НОИ, а другата в УПФ. Какво Ви дава основание да мислите, че от Вашата вноска можете да или очаквате да получите "допълнителна" пенсия? "Допълнителна" спрямо кое?
За ДПФ въпросът е друг - Там си правите допълнителна вноска и ще си получите допълнителна пенсия, независимо от това дали доходността е повече, по-малко или равна на 0.
Само дето в ДПФ 8 от 10 души получават неподходящ портфейл - не съответстващ на времевия им хоризонт или на поносимостта им към риск или и на двете.
Та тия 8 от 10 имат варианти извън ДПФ, които ЕДНОВРЕМЕННО
а) имат по-висока очаквана доходност при
б) същото или по-ниско ниво на риск и
в) в пъти по-ниски такси.
Това е всичко.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнениеТвое право е да си затриваш парите НОИ няма как да загази докато държавата официално не фалира, а дори и тогава изплащане на пенсии пак ще вървиНе е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеТака е - безплатен обяд не се предлага. Затова в твой интерес е (поне така си мисля аз) да минимизираш разходите си.
Ето ти проста сметка:
На 100 лв. заплата внасяш 5 лв. в УПФ
- спестил си 0.50 лв. данък
От спестеното - УПФ то веднага ти прибира 5 % - 0.25 лв.
Останалите 0.25 лв. ти ги прибира през следващите 5-6 години и
Какво получаваш насреща?
- Неподходящ портфейл с мизерна доходност
Имаш мнооооого по-добри и по-евтини варианти, но извън УПФ
- без инвестиции в свързани лица и други шмекерии
Ако седиш в УПФ повече от 5-6 години цялото ти "данъчно облекчение" е преминало под формата на такси в дружеството. Твоето данъчно облекчение е станало тяхна държавна субсидия.
Ако ти харесва.
Свързани лица ми говори за Бг фондовете, за другите замълчи.Всеки има право на избор на фонд!
Относно таксите, извадка от произволен фонд:
за 2016 г.:
4.5 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 96 и под 96 месеца;
4.25 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 97 до 120 месеца, включително;
4.0 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 121 до 180 месеца, включително;
3.5 на сто - при постъпили осигурителни вноски за над 180 месеца.
за 2017 г.:
4.25 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 96 и под 96 месеца;
4.0 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 97 до 120 месеца, включително;
3.75 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 121 до 180 месеца, включително;
за 2018 г.:
4.0 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 96 и под 96 месеца;
3.8 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 97 до 120 месеца, включително;
3.7 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 121 до 180 месеца, включително;
от 2019 г.:
3.75 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 96 и под 96 месеца;
3.5 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 97 до 120 месеца, включително;
3.25 на сто - при постъпили осигурителни вноски за 121 до 180 месеца, включително;
3.0 на сто - при постъпили осигурителни вноски за над 180 месеца.
2. инвестиционна такса, изчислена върху стойността на нетните активи на ПФ
за 2016 г. - 0.9 на сто годишно;
за 2017 г. - 0.85 на сто годишно;
за 2018 г. - 0.8 на сто годишно;
от 2019 г. - 0.75 на сто годишно.
Относно доходността извадка от друг: 2004 цена на дял 1 лев, 2016 - 1.45 лева.
Ама ти наистина си зациклил майНе е препоръка за каквото и да било.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнениеТака е - безплатен обяд не се предлага. Затова в твой интерес е (поне така си мисля аз) да минимизираш разходите си.
Ето ти проста сметка:
Какво получаваш насреща?
Ако седиш в УПФ повече от 5-6 години цялото ти "данъчно облекчение" е преминало под формата на такси в дружеството. Твоето данъчно облекчение е станало тяхна държавна субсидия.
Ако ти харесва.
Независимо от, редно е таксите да бъдат намалени и ЩЕ бъдат намалени. Напримерно докъм 2% входяща и 0.3% за управление.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Ето ти проста сметка:
Какво получаваш насреща?
Ако ти харесва.
Коментар
Коментар