Първоначално изпратено от Jay Gould
Разгледай мнение
Въпреки, че НЕ СЪМ от хората, които се занимават със застраховане /нито тук, нито другаде/ - ще опитам да отговоря на въпроса, въпреки че изобщо не ми е ясно какво изобщо питаш...
Значи, ще гравитирам около възможни казуси, чрез които ще импровизирам на тема - какво е искал да попита стоящият отсреща...
Ако бях застраховател, бих бил доволен да науча неща, които могат да ме попитат бъдещи клиенти, но хората, които се занимават със застраховане тук - не бързат да вземат позиция. За мен това е свързано с липса на опит - да си го кажем директно, но пък в тая страна - всички СМЕ супер-професионалисти и няма какво повече да научим...., в краен случай - влизаме в Гугъл и нещата ни се изясняват... Да, ама...
1. Сред застрахователите се употребява изразът: "Продавам полица /застрахователен продукт/". В тоя смисъл - ако има продавач, то той продава /пробутва/ полицата на купувач. В тоя смисъл застрахователните полици се продават и купуват.
Подозирам, че въпросът ти е по различен, а именно - дали ако аз си купя /сключа/ застрахователен договор, бих могъл да прехвърля правата и отговорностите си - към друг човек, който да е застрахован при същите условия, както аз... Значиии, ако човек е следил дискусията и е разбрал правилната страна в споровете /това съм, разбира се - аз /, то той вече си е отговорил на част от казусите:
2. В животозастраховането НЯМА КАК това да се случи, защото застрахователите изискват попълването на въпросник-ДЕКЛАРАЦИЯ с 40-80 и повече въпроса относно здравословното състояние на КАНДИДАТА! Подпис с предупреждение, че за неверни данни кандидатът носи отговорност съгласно българското законодателство...
3. Здравната застраховка е също поименна.
4. Как стои въпросът с автомобилната застраховка каско - с нея се покриват рискове по отношение автомобила - точно тоя, с такъв рег.№, № на рамата, марка, модел.... При прехвърляне собствеността ПОВЕЧЕ от застрахователите /дори съм склонен да вярвам - ВСИЧКИ/ - задължават в общите си условия новият собственик, след пререгистрацията в определен срок - да завери полицата си в компанията. Това "заверяване" не БИ ТРЯБВАЛО да е формалност, а да отчете всички данни /стаж, възраст.../ на новия шофьор, т.е. - да отчете новите условия за застраховане на тоя автомобил, при което МОЖЕ да се завиши- ИЛИ ДА СЕ НАМАЛИ степента на риска за застрахователя, което да рефлектира върху цената на застраховката при същите включени рискове...
5. Имуществена застраховка - за движимо или недвижимо имущество, ДМА и т.н... Имуществото се застрахова - срещу определени рискове, като се посочва адреса /местонахождение/, вида на имуществото, марка, модел, година на производство /най-често при риск "кражба"/. Така че - всичко е еднопосочно дефинирано... Нооооо .... Кредитополучателите ОБИКНОВЕНО СА ЗАДЪЛЖЕНИ да застраховат имуществото си срещу определени рискове. Кредитодателите изискват да се представи оригиналът на застрахователната полица в централата им, като документът се джиросва в полза на банката-кредитодател. По силата на джирото - в случай на застрахователно събитие - кредитодателят встъпва в правата на кредитополучателя, независимо от волята на последния. Така застрахователят изплаща обезщетението на банката-кредитодател.
Това е минимумът от информация, който ВСЕКИ уважаващ себе си финансов консултант /агент/ би трябвало да даде на такива въпроси.
Приятна вечер, дами и господа - време е за почивка!
Коментар