Първоначално изпратено от dex
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Несъстоятелните, дори и на теория – Задължителни частни пенсионни фондове
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от rossen Разгледай мнениеТи може и да не искаш, но обществото иска така. По същата логика може да не искаш да плащаш задължителна "Гражданска отговорност" на частни застрахователни компании, но законът те задължава. Може да не искаш да влагаш парите си в частни банки, но държавни няма.... и така нататък.
Обществото е избрало да развива пазарна икономика и дори да си малцинство, законите те задължават да ги спазваш. Имаш хипотетично опция да го избегнеш, като емигрираш в Северна Корея, или Куба - там няма частни пенсионни фондове май.
Прочети ми постовете по-надолу и по други теми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Didkata Разгледай мнениеНОИ работи на принципа на pay-as-you-go, така че при НОИ пенсиите са силно зависими от демографската ситуация.
Първоначално изпратено от Didkata Разгледай мнениеМениджърите / ПОД не могат да се облагодетелстват от "грешки" в биометричните таблици, или поне не директно. Активите на ПФ са отделени от активите на ПОД, и единственият начин парите на ПФ да стигнат до ПОД (изключваме теглене през свързани лица) е чрез таксите. Това означава, че ако не дай си боже, ПФ излезе на печалба поради консервативни таблици, то ПОД ще вземе част от тези пари под формата на такса управление. Отново, според мен риска от пасиви в ПФ поради грешни демографски изчисления е много малък.
Категорично не съм съгласен. Могат и го правят. Таксите са им огромни - с тях би трябвало да формират резерви за застрахователно-осигурителния риск, който носят. А в момента единствено се плащат огромни бонуси на мениджмънта и огромни дивиденти на акционерите. Риска хич не е малък и потенциално струва милярди левове -защото наследниците на по-кракто живелите си прибират партидите им, а по-дълго живелите ще чакат от самите комапнии, като им свърши партидата в ПФ. А капиталите и резервите на тези компании общо е около 100 млн лева.
А за таблиците - не говоря ПФ да излиза на печалба. А огромна част от хората да не доживяват един примерно изкривен актюерски разчет, за да не стават партидите им 0 лв и компаниите да им плащат пожизнени пенсии. Ако 100% от хората не доживяват разчета, то по партидите на всички ще остават пари, които са наследяеми. Но това означава, че всички ще са взимали много ниски пенсии и компаниите са избегнали да правят огромни провизии срещу печалбите си
Първоначално изпратено от Didkata Разгледай мнениеПроблемът са таксите, които са неестествено високи за инвестиционни схеми, които реализират доходност от порядъка 7% до 10%, и то в добри времена.
1000% съгласен!
Коментар
-
Резултатът, колеги, от този 30 годишен експеримент ще бъде символични допълнителни пенсии от УПФ и ППФ, вследствие на което пак ще мъдрим пенсионна реформа. Повечето от вас вероятно не си спомнят, че основният аргумент за УПФ беше, че в един момент ще заместят НОИ. Да де, ама мениджърите знаят, че по добре лев сега, отколкото след 20 години. И съдират от такси ПФ. Т.е. пак ще е НОИ и пак ще са ниски пенсиите/
Решението е в административно намаление на таксите на ПОД, увеличение на доброволния елемент и въвеждане на индивидуални сметки. Който иска да се осигурява, да се осигурява; който не иска - да разчита на НОИ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеНе искам парите ми да се крадат и не искам да ми се намаля и държавната пенсия тъй като държавата стимулира парите ми да се крадат. Нямам нищо против частните фондове, стига да се доброволни, само тогава ще отговарят на определението за частни. Щом са задължителни са престъпление с държавна протекция.
Ще повторя:
Когато държавата задължително принуждава да се плащат данъци(5% "ДЗПО"), които отиват в частни корпорации, това е измама.
Няма истинска инвестиция, която да е направена насилствено. Вноска в задължителен частен пенсионен фонд е насилствена инвестиция, която на всеки икономист би трябвало да е ясно, че ще води до сигурни загуби.
Истинската инвестиция е доброволна - отиваш, рискуваш, но го правиш на свой акъл, за собствена сметка, а не държавата да те принуждава насила
Да закрием задължителните частни пенсионни фондове
Обществото е избрало да развива пазарна икономика и дори да си малцинство, законите те задължават да ги спазваш. Имаш хипотетично опция да го избегнеш, като емигрираш в Северна Корея, или Куба - там няма частни пенсионни фондове май.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеИ аз не искам колега - от НОИ да си плащат невзета отпуска за 9 години с моите пари, да плащат на циганите да ме крадат пак с моите пари, да плащам на държавните хрантутници да се пенсионират рано, за да ме пита после пътопо ченге като ме спре - ся ко ша прайм...
Христина Митрева получила над 31 хил. лева за неползван отпуск
п. п. Кражбите и злоупотребите в НОИ са много по-големи от колкото в ПФ. Отделно че там дори проформа никой не ги контролира..
Коментар
-
Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнениеОК, пак съм съгласен. Въпреки, че най-чистата форма на defined contribution е наистина да получиш това, което си внесъл и ти да си носиш риска от надживяване. А пожизнената пенсия размива това понятие. Попринцип не би имало проблем с актюерските разчети ако партидите на живелите по-кратко оставаха във фонда, но те са наследяеми. Т.е. риска на надживяване остава в компанията А компаниите нямат ресурс да носят този риск и нищо не правят по въпроса, а това се подценява. Не само се подценява, а се експлоатира от акционерите и мениджърите на тези компании.
А възможен изход би било тези биометрични таблици да са толкова изкривени, че примерно 95% от хората да не доживяват, но резулатата е много ниска пенсия - т.е. НОИ
Също така е важно да се отбележи, че при НОИ също има елемент на defined contribution - в крайна сметка пенсиите не са еднакви на всички, а свързани с вноските. Това ще е особено валидно, за хората, които ще взимат и УПФ пенсия в бъдеще.
С една дума много са размити разликите, с изключение на това, че едни хора стават много богати на наш гръб, и това ни е по задължение, а не доброволно.
Мениджърите / ПОД не могат да се облагодетелстват от "грешки" в биометричните таблици, или поне не директно. Активите на ПФ са отделени от активите на ПОД, и единственият начин парите на ПФ да стигнат до ПОД (изключваме теглене през свързани лица) е чрез таксите. Това означава, че ако не дай си боже, ПФ излезе на печалба поради консервативни таблици, то ПОД ще вземе част от тези пари под формата на такса управление. Отново, според мен риска от пасиви в ПФ поради грешни демографски изчисления е много малък.
Проблемът са таксите, които са неестествено високи за инвестиционни схеми, които реализират доходност от порядъка 7% до 10%, и то в добри времена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеНе искам парите ми да се крадат ..
Христина Митрева получила над 31 хил. лева за неползван отпуск
п. п. Кражбите и злоупотребите в НОИ са много по-големи от колкото в ПФ. Отделно че там дори проформа никой не ги контролира..Last edited by dex; 21.06.2011, 12:28.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Didkata Разгледай мнениеDefined benefit се определя, като пенсия, която пенсионният фонд се задължава да ти плаща след пенсионирането, при сключване на осигурителния договор. При Defined contribution осигуреният внася определена сума, която е достъпна за него при пенсиониране. Според КСО, ПФ трябва да ти плаща пожизнена пенсия. Тази пенсия обаче не е дефинирана, тя ще се определи на база натрупаните средства по ПАРТИДАТА, а не в целия ПФ. Следователно, демографските тенденции не са съществени, като изключим очакваната продължителност на живота. Да твърдим обаче, че актюерите правят грешки в тази посока, е малко несериозно.
Моята теза - натрупаните средства няма да са достатъчно, за да доведат до съществено увеличение на пенсията. Причините за това са две - 1) високите такси и 2) ниската доходност
А възможен изход би било тези биометрични таблици да са толкова изкривени, че примерно 95% от хората да не доживяват, но резулатата е много ниска пенсия - т.е. НОИ
Също така е важно да се отбележи, че при НОИ също има елемент на defined contribution - в крайна сметка пенсиите не са еднакви на всички, а свързани с вноските. Това ще е особено валидно, за хората, които ще взимат и УПФ пенсия в бъдеще.
С една дума много са размити разликите, с изключение на това, че едни хора стават много богати на наш гръб, и това ни е по задължение, а не доброволно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеТеб кой ти плаща да спамиш форумите? НОИ, някоя партия?
Ще повторя:
Когато държавата задължително принуждава да се плащат данъци(5% "ДЗПО"), които отиват в частни корпорации, това е измама.
Няма истинска инвестиция, която да е направена насилствено. Вноска в задължителен частен пенсионен фонд е насилствена инвестиция, която на всеки икономист би трябвало да е ясно, че ще води до сигурни загуби.
Истинската инвестиция е доброволна - отиваш, рискуваш, но го правиш на свой акъл, за собствена сметка, а не държавата да те принуждава насила
Да закрием задължителните частни пенсионни фондовеПирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеТеб кой ти плаща да спамиш форумите? НОИ, някоя партия?Custodite sortem vestram
Коментар
-
Теб кой ти плаща да спамиш форумите? НОИ, някоя партия?
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеХора, не разбирате ли, че когато държавата задължително принуждава да се плащат данъци, които отиват в частни корпорации, това е измама?
Истинската инвестиция е доброволна - отиваш, рискуваш, но го правиш на свой акъл, за собствена сметка, а не държавата да те принуждава насила.
[/URL]
Коментар
-
Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнениеПрочети членове 139 и 170, ал 2 от КСО Можем да дискутираме после тук
Моята теза - натрупаните средства няма да са достатъчно, за да доведат до съществено увеличение на пенсията. Причините за това са две - 1) високите такси и 2) ниската доходност
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение+1 С това съм напълно съгласен
Тука не си напълно обективен. Казваш скъп - НОИ е по-скъп! Просто трябва да се ограничат от 5 на 1% тавана на входните такси и на 1% тавана на годишните такси за управление... И да се притиснат да трупат резерви като % от активите...
Отделно да се криминализира финансирането на свързани лица..
Истинската инвестиция е доброволна - отиваш, рискуваш, но го правиш на свой акъл, за собствена сметка, а не държавата да те принуждава насила.
Да закрием задължителните частни пенсионни фондовеПирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение+1 С това съм напълно съгласен
Тука не си напълно обективен. Казваш скъп - НОИ е по-скъп! Просто трябва да се ограничат от 5 на 1% тавана на входните такси и на 1% тавана на годишните такси за управление... И да се притиснат да трупат резерви като % от активите...
Отделно да се криминализира финансирането на свързани лица..
Коментар
Коментар