IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неизбежния колапс на държавната пенсионна система (НОИ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
    Чл. 170. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) При смърт на осигуреното лице на наследниците, преживелия съпруг, низходящите или възходящите, се изплащат еднократно или разсрочено натрупаните средства по индивидуалната му партида, като се спазват редът на наследяване и размерът на наследствените дялове, съгласно Закона за наследството.
    (2) При смърт на пенсионер на универсален или професионален фонд на наследниците по ал. 1 се изплаща остатъкът от средствата по индивидуалната му партида.
    (3) Когато осигуреното лице или пенсионерът няма наследници по ал. 1, натрупаните средства по индивидуалната партида в универсален фонд се прехвърлят в пенсионния резерв, а натрупаните средства по индивидуалната партида в професионален фонд се прехвърлят - в държавния бюджет.

Права при осигуряване в универсален пенсионен фонд
    Чл. 139. (1) Осигуряването в универсален пенсионен фонд дава право на:
    1. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) допълнителна пожизнена пенсия за старост след придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа;
    2. (изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) еднократно изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида, при пожизнено трайно намалена работоспособност над 70,99 на сто;
    3. еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице и на пенсионер при условията и по реда на този дял.

какво по-точно те притеснява в тези членове?Че някой ще получава пенсия?Или че ако някой умре децата му ще могат да получат това,което той е спестил под формата на пенсионни вноски?Може би е престъпление да работиш за свое и на децата си благо?
    А така, супер, че си ги сложил тук.

Значи осигурените в УПФ получават пожизнена пенсия (да ти напомня НОИ?). Тя се определя на базата на актюерски отчет изработен върху биометрични таблици, които КФН спуска. Ако живееш по-малко децата ти наследяват партидата и тя изчезва. Ако живееш по-дълго и партидата ти стане 0 лв?

Тука е разковничето - ПЕНСИОННАТА КОМПАНИЯ управляваща УПФ плаща пожизнена пенсия от собствените си резерви. Къде са тия резерви - те са 0 лв. Няма да се формират преди 2020 година. Какво става ако има хора надживели разчета? Ако са 10% от осигурените, ако са 25% от осигурените, ако са 75% от осигурените? Почни малко да смяташ - ми това са милярди левове, коя от тия 9 компании има милярди?

Те сега прибират огромни такси и комисионни, но не формират гореспоменатите резерви срещу приходите си. Защо? Защото повечето сега формират огромни печалби и се опитват да възвърнат многократно собствената инвестиция и ще го направят. До 2020 година всички компании ще са го направили. А после, кой ще формира резерви? Ще има ли достатъчно време да се формират тея резерви? Другия вариант е да се изопачат актюерските разчети и никой да не надживее, тогава обаче ще взимаме мизерни пенсии и от УПФ (прилика с НОИ?).

УПФ представляват огромен системен риск за цялата пенсионна система с трите и стълба. Това ще стане ясно поне след 10 години (дежа вю с ППФ?), дотогава ще има едни много богати хора и голяма бъркотия, след която ще трябва да се чисти.

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
      Аман с тази национализация. Конституционният съд се издъни - нищо не каза за член 17 от конституцията. Тук вече го нищихме тоя проблем в една от много теми. Ако не вярваш прочети и статиите в Капитал по темата.... единственото, което се защити е правото на пенсионните комапнии да цоцат такси и комисионни - член 19 от конституцията..
      Ти какво си мислиш,че твоето мнение ми е по-важно от това,което казва Конституционния съд ли? Издънил се е ,защото не ти изнася истината,нали?
      Защити се правото на хората да получават според реално внесеното от тях!
      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение

Хиляда пъти написах, че и УПФ е балон в тая си форма (справка целия КСО - особено чл 139 и член 170, ал2) и никой не може да ме обори - освен да ме нарича "тъп държавен чиновник", "комуноид" и "дебил".
        Чл. 170. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) При смърт на осигуреното лице на наследниците, преживелия съпруг, низходящите или възходящите, се изплащат еднократно или разсрочено натрупаните средства по индивидуалната му партида, като се спазват редът на наследяване и размерът на наследствените дялове, съгласно Закона за наследството.
        (2) При смърт на пенсионер на универсален или професионален фонд на наследниците по ал. 1 се изплаща остатъкът от средствата по индивидуалната му партида.
        (3) Когато осигуреното лице или пенсионерът няма наследници по ал. 1, натрупаните средства по индивидуалната партида в универсален фонд се прехвърлят в пенсионния резерв, а натрупаните средства по индивидуалната партида в професионален фонд се прехвърлят - в държавния бюджет.

Права при осигуряване в универсален пенсионен фонд
        Чл. 139. (1) Осигуряването в универсален пенсионен фонд дава право на:
        1. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) допълнителна пожизнена пенсия за старост след придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа;
        2. (изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) еднократно изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида, при пожизнено трайно намалена работоспособност над 70,99 на сто;
        3. еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице и на пенсионер при условията и по реда на този дял.

какво по-точно те притеснява в тези членове?Че някой ще получава пенсия?Или че ако някой умре децата му ще могат да получат това,което той е спестил под формата на пенсионни вноски?Може би е престъпление да работиш за свое и на децата си благо?

Коментар

• Еми добре ноуител, значи сме на едно мнение - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ частни фондове, както и комунистическата утопия НОИ трябва да се премахнат със закон. Супер, радвам се,че успях да убедя поне теб.
          От тук нататък решението е всеки да се осигурява както иска, ако въобще иска да се осигурява, а държавата да осигурява само пенсия по старост (примерно след 67 или 70 години) изразяваща се във ваучери за храна на стойност един хляб и едно мляко на ден (или там минималните необходими калории).
          Здравно и пенсионно осигуряване на този принцип, както и застраховане против безработица, трудови злополуки, инвалидност и т.н. Който се прави на тарикат и няма необходимата застраховка, като му се случи нещо да мре в кофите, а не да виси на гърба на "държавата" дето трябвало да дава бате.

Коментар

Говоря за тази,за която конституционния съд постанови,че е противоконституционна.
            Системата е сбъркана изцяло и проблема не е в конкретното правителство - те всички работят на този принцип.
            Аман с тази национализация. Конституционният съд се издъни - нищо не каза за член 17 от конституцията. Тук вече го нищихме тоя проблем в една от много теми. Ако не вярваш прочети и статиите в Капитал по темата.... единственото, което се защити е правото на пенсионните комапнии да цоцат такси и комисионни - член 19 от конституцията..

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
              говориш пълни измислици....за каква национализация говориш и защо си мислиш ,че правителството "гледа да си изкара мандата и след нас и потоп"...
              това са свободни съчинения пич , продиктувани вероятно от някаква неприязън към управлението.... типично по другарски..Тези не ги обичам значи са много лоши....И аз не те обичам , но това не те прави лош....например
              Говоря за тази,за която конституционния съд постанови,че е противоконституционна.
              Системата е сбъркана изцяло и проблема не е в конкретното правителство - те всички работят на този принцип.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                Ма теб кво те интересува как щели да реагират хората бе? Ми както щат да реагират - толкова са внасяли, толкова ще получат ебаси.
                Еми да в тая криза и всеобщ спад на фондовите пазари, не само нашите фондове са направили такива отрицателни доходности (не, че ги защитавам, но обективно е така).
                Ама щом хората са недоволни за тоя период от 4-5 години, ми да ходят да се съдят с тези частни фондове, а не висят на врата на другите. Единствено трябва да се отмени задължителността за вноски в каквито и да е фондове.
                За комуната НОИ пък да не говорим - направо разпад и кой от къде е.
                Честно казано, мен единствено ме интересува - наглите акционери и мениджъри на пенсионни компании да им бъде взет сладкия бизнес на нищоправене и огромни печалби на нашия гръб.

Хиляда пъти написах, че и УПФ е балон в тая си форма (справка целия КСО - особено чл 139 и член 170, ал2) и никой не може да ме обори - освен да ме нарича "тъп държавен чиновник", "комуноид" и "дебил".
                Помни ми думата - държавата ще чисти и след УПФ, не само след ППФ. А докато това стане ясно едни хора ще са много богати. Системата в България е изродена погрешно и е направена за изгодата на малцина (мениджъри и акционери) и във вреда на всички останали.
                Не съм против частно осигуряване теоретично (ако има реални алтернативи - истински бизнеси управлявани чисто и от морални и неалчни хора) и не споря, че НОИ има огромни проблеми.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                  Съни, бих ти казал да престанеш с глупостите, но знам че няма да го направиш, затова ще ти задам конкретен въпрос и искам конкретен отговор:
                  СПОРЕД ТЕБ КОГАТО НИЕ ОСТАРЕЕМ ТИЯ ЛИ ЩЕ РАБОТЯТ, ЗА ДА НИ ПЛАЩАТ ПЕНСИИТЕ:
                  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=935331

"Мразя старци, които ядат", "Кметът Димитър Бонев с нищо не ни помага, не ни храни", "Сега гледаме градините - да си наберем череши, краставици, някой морков, няма да обеднеят от това хората", "Аз не съм убил дядото, само го дръпнах. Той се развика, като ни видя, че ядем. Тогава го ударих с железна тръба по главата няколко пъти и той падна", "Сега влизахме и при друг старец, взехме 50 лв. и си ги разделихме. От баба Васка прибрахме пръскачка и китеници", "Държавата трябва да дава пари на такива като нас” - казва майка ми", "Трябва циганите да са свободни и богати, да има пари за всички", "Казват в съда, че сме направили 100 кражби в Септемврийци"
                  ... и т.н. и т.н. Изповедта на един хъхрещ гнусотняк, който на 16 години вече е не само крадец с над 100 кражби, но и убиец. Той не чувства разкаяние за това, че е убил 87-годишен старец с метална тръба, нарича кражбата "работа". Вярва, че хората са длъжни да хранят него и себеподобните му и да търпят, когато той влиза в домовете им, за да ги ограби.
                  Та те питам - вярваш ли, че когато тоя изрод е пълнолетен, а ние - възрастни, той ще работи здраво, за да заработва пенсиите ни? Още повече че сега голяма част от нашите осигуровки отиват за издръжката на тая черна, гъгнива зараза. Лъжат ни, че ни удържат пари за бъдеща пенсия, а хранят с тях изверги, крадци и убийци и им плащат да се размножават със скоростта на хлебарки.
                  А кожгато станат повече от нас и вече не можем да ги храним, може да почнат и живи да ни ядат - защото това са мангали, зверове, а не хора.
                  Ще се абстрахираме от всичко друго и ще дам следния пример. Все едно нямаме държава:
                  - двама възрастни има на по 20 години, вероятно са паднали от друга планета
                  - докато са млади, ще могат да работят и да се издържат
                  - когато остареят, би трябвало да имат поколение, което да им помага, в противен случай отиват на кучетата(споменах, че няма държава, значи няма такова нещо като пари, които да се спестяват или инвестират, няма държава и всеки сам трябва да се оправя)
                  Ако двамата са отгледали и възпитали свясно поколение, ще има кой да се грижи за тях като остареят. Ако не отгледат поколението както трябва или не го възпитат както трябва - отиват на кучетата.
                  Няма ли държава, държавно осигуряване, държавност - днешната младеж, която е безотговорна и не се погрижи за бъдещото поколение - отива на кучетата и никакви задължителни частни пенсионни фондове няма да спасят никой от тази съдба.

Младите днес от сега трябва да се подготвят за бъдещето. Не подготвят ли свясно поколение след себе си, сами ще са си направили каквото са си направили.
                  Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Ми точно миньорите трябва да си търсят правата бе байно, нали имат профсъюзи? Аааа викаш те профсъюзите им са всъщност най-големите мафиоти - ееее ми тогава ....или си търсиш правата до край по всякакви начини или аерогара софия.

Коментар

• Ма теб кво те интересува как щели да реагират хората бе? Ми както щат да реагират - толкова са внасяли, толкова ще получат ебаси.
                      Еми да в тая криза и всеобщ спад на фондовите пазари, не само нашите фондове са направили такива отрицателни доходности (не, че ги защитавам, но обективно е така).
                      Ама щом хората са недоволни за тоя период от 4-5 години, ми да ходят да се съдят с тези частни фондове, а не висят на врата на другите. Единствено трябва да се отмени задължителността за вноски в каквито и да е фондове.
                      За комуната НОИ пък да не говорим - направо разпад и кой от къде е.

Коментар

Еми щом си се съгласил да те осигуряват на МРЗ, кво пищиш после???
                        Работодателите били такива?!!? Ми такива ще са, като не сте им теглили една майна. Ма нямало друга работа - ми ако си кадърен ще си намериш ама не дай сега тука да си траем пък после хем кура докрая, хем и гъза в рая!
                        ЕЕееее ми не става тая.
                        Ама не ми си отговоррил на въпросите...
                        Аз ще им тегля една дебела щото съм материално осигурен, както тегля една дебела и на нахалните и арогантни фондове тука
                        Ама миньора на кой да тегли майна?

Коментар

• Еми щом си се съгласил да те осигуряват на МРЗ, кво пищиш после???
                          Работодателите били такива?!!? Ми такива ще са, като не сте им теглили една майна. Ма нямало друга работа - ми ако си кадърен ще си намериш ама не дай сега тука да си траем пък после хем кура докрая, хем и гъза в рая!
                          ЕЕееее ми не става тая.

Коментар

ППФ не са казали "не моем да плащаме", а казаха "моем да плащаме на всеки, колкото му се е събрало по партидата (напълно справедливо)".
                            Сега друг въпрос е, че някои са се осигурявали 5 години и искат висока пенсия илли пък са се осигурявали на МРЗ, а искат таванът на пенсиите или пък работодателя им не е превеждал вноските им във фондовете (ми да си го съдят, аз кво съм им виновен?).
                            А това "НОИ (демек всички останали балъци) да плаща" го казаха не фондовете, а бате Бойко акъла.
                            Казаха, че "моат да плащат" по няколко десетки лева пенсия. Как щяха да реагират хората?
                            И това не му се е събрало на горкия пенсионер съвсем справедливо, а от парите, които е внасял, някой е загубил 20 до 30% само за една година. Някой си е взимал 5% от всеки лев, след това по 1% такса на година и т.н., да не говорим за инфлацията, която е от юли 2004-та е 52%
                            Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Ми тва е проблема, че всеки в БГ се прави на тарикат и се скатава и или не плаща вноски или се осигурява на МРЗ, а после иска.
                              При такъв народ, научен да оцелява "всеки за себе си", може да работи ЕДИНСТВЕНО аналогичната система ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ (+семейството си евентуално, но не повече).
                              Ма тоя проблем го има и преди 2000 година, обясними защо като са толкова морални, защитници на правоатат и истината, ангели с чисти сърца - тези светли пенсионни компании цоцаха 10 години и си траяха за ППФ? Нали трябваше да откажат да се захващат с тоя бизнес. Човек ще каже, че проблема с неплащането на данъци изведнъж се е пръкнал през 2010 година. Много е сладко да цоцаш 10 години и после друг да ти чисти боклуците след теб.....

Да не мислиш, че хората доброволно се осигуряват на МРЗ и не плащат осигуровки? При иззбор да работиш при тея условия или да не работиш изобщо, какво предпочиташ? Айде разгледай малко работодателите дето правят така и попитай дали сред тях няма и собственици на пенсионни компании?

Коментар

Напротив,натрупаните средства в частните фондове са средства,спасени от преразпределение сред всякакви лентяи!
                                А спасени ли са от тези, които постигат доходност между минус 20 до минус 30% за една година? Тези, които прибират 5% от всеки лев още в момента, в който постъпи? От тези, които прибират 1% за управление всяка година, от това, което е останало? Кой ще спаси парите от тях?

Коментар

Working...
                                X