IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Неизбежния колапс на държавната пенсионна система (НОИ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Браво, Себулбов, че си ме цитирал в пръвият си пост - това съм го писал аз - на няколко места из Нетът...

Няма какво да коментирам - с това което съм написал, мнението съм си изказал. Целта е да направят така, че цял живот да плащаме пенсионни осигуровки, а по-възможност да пукнем преди да се пенсионираме. Огромната част от вноските ни отиват реално за Данък Хъхряк, останалите се разпределят между служителите на нОИ (кражби, екстри и заплати) сегашните пенсионери и тия дето осигуровки не плащат, но се пенсионират рано-рано... и какво излиза?

(друго нещо, дето съм го писал ного пъти из мрежата)

Пенчо учи висше образование до 26-годишна възраст, но понеже е 3 категория труд (работи с мозъкът си), му искат 40 години стаж, за да се пенсионира. През периодът на животът си Пенчо стои общо 4-5 години безработен, през останалото време плаща осигуровки като поп и накраят (доживявайки средната продължителност на животът за мъжете в България) се смрясква ПРЕДИ да се пенсионира, пуква като куче на работното си място или като търсещ отчаяно подходяща за старичок работа, за да събере последните 1-2 годинки стаж.

Другарят му от детинство и съсед по панелка Генчо го мързи още от училище, минава някак с тройки, завършва средно някак и става ушев. Работи двадесетина години (т.е. дреме в патрулката, обикаля по кафетата и люпи семки по ъглите и по пейките), на 45 се пенсионира, взема 20 заплати накуп, получава си пенсията (от вноските на Пенчо), става някъде охрана, защото още косата му едва се е прошарила, получава и заплата към пенсията - и се подиграва на ученият Пенчо.

Гойко (незаконно живущ в катунът срещу Пенчо и Генчо) пък въобще не учи, на 25-годишна възраст не може да се подпише, а езиковото му ниво във владеенето на Български е като на китаец, дошъл в България преди половин година... за сметка на това е направил вече 5-6 малки на Айшето, работи безработен, с оправданието, че е неграмотен и никъде не го искат, получава пожизнена издръжка - ПАК от вноските на ученият будала Пенчо. Ако искате - кажете, че се е пенсионирал на 18 - няма да сбъркате. Освен това Гойко краде на поразия и понеже е от вечно пищящото от "дискриминация" малцинство, Генчо дори и да го види как гепи, се прави на ударен.

Какво се получава в един момент?

- Пенчо се трепе цял живот и виждайки накъде отиват нещата, съветва умните си деца да емигрират в по-нормална страна, а той, както казахме, пуква преди да види отплата за парите, които е наливал цял живот в т.нар. "осигурителна система".

- Генчо все пак посъбира парици във втората половина на животът си (заплата+пенсия все са нещо) и се оттегля на село, оставяйки панелката на своите деца, за да гледа прасета... където имотът му, а може би и животът му падат в жертва на същите тия, които като ушев е гледал отстрани как безчинстват, защото така са му наредили.

- Гойко живее като пич, цял живот не плаща нищо, работи само когато бере "жилезу", продава цИгари "котрабан" и фабрикува нови и нови чаавета, за да лапа повече от детски. Сметки, данъци - това са непознати думи за него, като изпие помощите - тръгва да краде. Пуква преди другите двама герои, но чааветата му вече са достатъчно порастнали, за да намерят Генчо на село, и да го утрупят с лопата, за да му вземат прасето... а наследниците на Генчо, за да си спестят грижите, ги минават в графата "неизвестен извършител".

ТА ЕТО ЗАРАДИ ТИЯ ПРИЧИНИ ДЪРЖАВАТА Е НА ТОЯ ХАЛ.
    Last edited by Императорът; 16.06.2011, 18:33.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от knowitall Разгледай мнение
      Ми защо да не вярвам? Ако не 82, то например 75.5? Мен ме интересува как се управлява този риск, къде са резервите за това? Или ще стане като с ППФ? Пенсионните компаниите лапат яката лапаница, НОИ чисти белята след тях?! И всичко това под мантрата на частаната икономическа инициатива. Ама, че нахалство. УПФ е много по-голям балон от ППФ.
      Чакай сега! Какво стана в ППФ и НОИ каква беля чисти? В ППФ има това, което е внасяно + някакъв доход. За това, че на хората са им внасяни смешни суми не са виновни ПФ! С събрани 2000-5000-10000 лв по партидата, каква доходност трябва да реализират ПФ, за да вземат хората нормална пенсия? Вместо държавата да погне работодателите, ПФ излезнаха виновни, защото така е по-лесно!
      Освен това как точно ще почисти НОИ? С парите на тези, които са осигурявани на реална заплата! Ай сиктир вече с този комунизъм

Коментар

• Първоначално изпратено от Pivoley Разгледай мнение
        Актюерските разчети за това са актюерски, за да дават точни прогнози, с минимални грешки.
        Ти как точно си я представяш тази работа. Средната продължителност от 72,73 години да стане изведнъж 82,83 ли? Ако верно вярваш в това, то трябва да ходиш да се прегледаш.
        Ми защо да не вярвам? Ако не 82, то например 75.5? Мен ме интересува как се управлява този риск, къде са резервите за това? Или ще стане като с ППФ? Пенсионните компаниите лапат яката лапаница, НОИ чисти белята след тях?! И всичко това под мантрата на частаната икономическа инициатива. Ама, че нахалство. УПФ е много по-голям балон от ППФ.

Коментар

Добре де, частните фондове не плащат ли пожизнени пенсии? Освен това партидите на пенсионерите, които живеят по-малко от разчета се надледяват от съпрузи, деца. Т.е. тези кои живеят по-дълго разчитат само на самата пенсионна компания да им покрива пенсията като им се занули партидата. Питам аз, какво става ако 75% от пенсионерите надживеят актюерските разчети? Кой носи риска на това? Не са и УПФ просто една ужасно скъпа (колосални такси и комисионни) частна форма на НОИ? Мерките, които спасяват НОИ от колапс (повишаване на пенсионната възраст) цинично спасяват и УПФ от колапс
          Актюерските разчети за това са актюерски, за да дават точни прогнози, с минимални грешки.
          Ти как точно си я представяш тази работа. Средната продължителност от 72,73 години да стане изведнъж 82,83 ли? Ако верно вярваш в това, то трябва да ходиш да се прегледаш.

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
            абе не е баш и така ...
            ти си внасяй ...
            "профитата" при които внасяш париците, ги "управляват" ...
            На финало, след неколко години внасяне от твоя страна от твойта пъртида, вслествие на "управлението", ако е останало нещо, ще е колкот да се напиеш некъде ...
            Момента с контрола на управлението на тия пъри, мисла че се умълуважаа жестоко ...
            ...
            инак съм съгласен в общи линиЙ ..
            Не си прав! Не казвам, че се управляват перфектно, но определено има реализирано доходност. На по старите ПФ дяловете им са по около 1.25 - 1.30, което значи 25-30% доходност от създаването им. Пак не коментирам малко или много и т.н. - просто твърденията, че по твойта "пъртида" няма да остане нищо са несериозни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Уорън Разгледай мнение
              Ти откри Америка !!!
              абе не е баш и така ...
              ти си внасяй ...
              "профитата" при които внасяш париците, ги "управляват" ...
              На финало, след неколко години внасяне от твоя страна от твойта пъртида, вслествие на "управлението", ако е останало нещо, ще е колкот да се напиеш некъде ...
              Момента с контрола на управлението на тия пъри, мисла че се умълуважаа жестоко ...
              ...
              инак съм съгласен в общи линиЙ ..
              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от SubZero Разгледай мнение
                А в този член не пише нищо за размера на пожизнената пенсия и по твоята логика излиза, че всеки би могъл да си поиска пенсия от 1 милион месечно.
                Мне, дава се по биометрични данни спуснати от КФН на база партидата ти. Например ако имасх 20000 лв и КФН каже, че ще живееш 10 години - ще взимаш около 170 лв. пенсия пожизнено дори и партидата ти да стане 0. Едновременно с това, ако не доживееш 10 години, тогава съпрузите и децата населядават остатъка от партидата. Ама ако 75% от хората надживеят този разчет, кой носи последствията? Как се управлява този риск? Изобщо УПФ много по-различно ли е от НОИ при това положение? Освен таксите и комисионните, които се прибират от партидите на осигурените?
                Last edited by knowitall; 16.06.2011, 14:03.

Коментар

Не е така, аз под термина пожизнена пенсия (член 139 от КСО) не разбирам получаваш това, което си внесъл, а получаваш пенсия дори и след като партидата ти е станала 0 ако живееш по-дълго от разчета....
                  А в този член не пише нищо за размера на пожизнената пенсия и по твоята логика излиза, че всеки би могъл да си поиска пенсия от 1 милион месечно.

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                    "Финансовите пирамиди представляват модели за правене на бизнес, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове, срещу обещания за бъдещи приходи. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги."

...........
                    2. Всички знаем как свършва всяка една финансова пирамида - в един момент "балъците" свършват и тя се срива, защото вече няма нови финансови постъпления, които да я издържат. Знаем също така и каква е демографската ситуация в страната - ниска раждаемост, емиграция на младите хора, голяма маса възрастни хора, експлозивна раждаемост сред едно известно нам, маргинално и безполезно малцинство. Съществува ли въобще сила, която да задържи от срив финансовата пирамида, наречена "обществено осигуряване"? Не е ли тя обречена на колапс и то в съвсем скоро време.
                    ..........
                    При намаляващи приходи в пирамидата, единствения начин да поддържат статуквото е чрез вдигане на пенсионната възраст. Докога? 65 ? 70 ? 75? 80 години ?
                    Относно възрастта, за всеки е ясно, че това е начина. Наличните пари ще се разпределят между наличните живи.
                    Нашите "гениални" политици от години работят по въпроса, как да направят социална държава при:
                    1. ограничена възможност за икономическо развитие, поради "изключително интелигентното" им управление,
                    2.неограничени кражби от тях
                    3.и пилеене на средства(включително за маргиналното малцинство).
                    Следя работата им с интерес. Ако успеят, това ще е най-великото откритие в човешката история.:

Коментар

• Абе тая тема не беше ли за НОИ ,не за частните ПФ ...

Коментар

Добре де, частните фондове не плащат ли пожизнени пенсии? Освен това партидите на пенсионерите, които живеят по-малко от разчета се надледяват от съпрузи, деца. Т.е. тези кои живеят по-дълго разчитат само на самата пенсионна компания да им покрива пенсията като им се занули партидата. Питам аз, какво става ако 75% от пенсионерите надживеят актюерските разчети? Кой носи риска на това? Не са и УПФ просто една ужасно скъпа (колосални такси и комисионни) частна форма на НОИ? Мерките, които спасяват НОИ от колапс (повишаване на пенсионната възраст) цинично спасяват и УПФ от колапс
                        Това че репите в парламента не са написали добре КСО е друг въпрос. Естествено, че или онаследяването или пожизнеността ще отпадне. Другото е абсурд. Но ето това е правилната посока на дискусията - това + някои не добри практики при управлението на инвестициите.
                        Такси има и винаги ще има, било то същите или по-ниски. Таксата ми в УПФ е 5% на входа. Това означава, че заради нея като се пенсионирам ще получавам с 5% по-ниска пенсия - ще взимам примерно 950лв вместо 1000лв. Определено ще съм по-щастлив, ако си взимам 1000-те лева, но не мисля, че това е голяма драма - поне за мен не е!

Коментар

• Първоначално изпратено от The Big One Разгледай мнение
                          Всъщност отговора е мн.прост.
                          В Частния ПФ дори и при демографски проблеми ,тези 2млн. души които са се осигорявали ,си получават това което са си внесли.Следващите 1млн./щот нали е отрицателен прираста/ и те си получават това което са си внесли,следващите 500 000 -и те си получават това което са внасяли през времето когато са се трудили.
                          Не е така, аз под термина пожизнена пенсия (член 139 от КСО) не разбирам получаваш това, което си внесъл, а получаваш пенсия дори и след като партидата ти е станала 0 ако живееш по-дълго от разчета....

Коментар

• Първоначално изпратено от The Big One Разгледай мнение
                            Всъщност отговора е мн.прост.
                            В Частния ПФ дори и при демографски проблеми ,тези 2млн. души които са се осигорявали ,си получават това което са си внесли.Следващите 1млн./щот нали е отрицателен прираста/ и те си получават това което са си внесли,следващите 500 000 -и те си получават това което са внасяли през времето когато са се трудили.
                            Ти откри Америка !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Уорън Разгледай мнение
                              Ами активите в ПФ вече са 4 млрд. на това, ако на това му викаш по-малка основа ....

Я кажи ти за дефицита в НОИ - с какъв темп нараства и как точно ще го покриваме?

Коментар

• Всъщност отговора е мн.прост.

Коментар

Working...
                                X