IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Жалка и смешна поръчкова статия, пълна с лъжи - неслучайно авторът не е посмял да си напише името.... http://newsline.bg/18593/masovo-preh...ndove-kam-noi/
    Дели задължителни от доброволни фондове.... В едните слагаш ако искаш, в другите те карат насила! И хубаво приказваш, но трябва и покритие.........

Ще ми се да знам, след 15 години ''дейност'' фондовете (задължителните ''частни'' на които държавата ни кара да подаряваме пари) какви пенсии плащат? Втория ми въпрос е, защо някои фондове купуват акции скъпо, за да ги продават евтино или без печалба, докато си дърпат парите за разходи?! За тях печелим ли ние или губим няма значение - заплатите им си вървят, а пенсии нанай.. И третия, който ме касаеше лично (бях предупредил за него - че ще понесе лоша слава не само на тоя фонд, а и на други) и ме насочи да поогледам малко бизнеса с фондове е (и към КТБ ме бе насочила чиста случайност), защо например ПОК ''Съгласие'' АД продаде акциите си от Енерго-про без печалба, след като можеше да им вземе спокойно по 75-80 лв.? Финансови институции които ''пропускат'' от некадърност или нарочно да печелят пари, никога няма да раздават дивиденти - те ги нямат или няма да го имат ако са некадърни или крадат! Виж импе, нищо лично, може да имаш познати във фондовете, но за мен е от единия крачол в другия за тях, дори да потънат като Титаник след като играят в наша вреда и само точат парите, без нищо насреща. Относно отрицателната доходност (загубата им), склонен съм да вярвам повече на КФН отколкото на хора които събират пари от 15 г. и не са дали още и лев насреща освен, че си раздават заплати и въртят акцийки от БФБ къде над, къде под масата. 15 години! 15 години! А от кога трябваше да са започнали да плащат?! Я си спомни!

В Чили след 15 години дейност на частни фондове хората забравиха за тях защото вземаха вече пенсии, а тук?
    Един гол.... ''Акционери'' в Първа Частна Банка, Ийст-Уест интернешънъл и КТБ

Поне в този им вид фондовете и нямат бъдеще! Помнете ми думата, че след 3-4-5 до 6 г. най-много, тия фондове, поне повечето от тях, няма да ги има и за това ще са виновни самите те! Всеки некоректен бизнес, рано или късно се проваля и примера е от КТБ назад към всички финансови алъш-вериши и ''тариктлъци'' пред последните 26 години в България. То само с връзки, некадърност и крадене не става - трябва и акъл!

ПС: Долу някой правилно е казал, че по време на голямата инфлация пенсиите бяха по 5 долара. Обаче поне хората това вземаха, а някой да е взел досега и лев от задължителните ''частни'' пенсионни фондове?! Все едно някой с фотоволтаиците да дойде и да ми плати поне веднъж тока, че съм го хранил от 6-7 години насам като ''частен'' бизнесмен. От умрял - писмо! Единственото доказателство, че те работят умно и коректно, е да започнат да плащат! Обаче те не могат след цели 15 години дейност.... Което означава...?

Един поздрав и от мен, а кой е прав и кой не, времето ще покаже... https://www.youtube.com/watch?v=75QXqaTGodE
    Last edited by Jay Gould; 17.12.2015, 05:02.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Жалка и смешна поръчкова статия, пълна с лъжи - неслучайно авторът не е посмял да си напише името !!!

Първо - прехвърляне на 14 000 от над 3 милиона (мисля) осигурени - "масово" ли е?
      Второ - КОЙ лъже, че пенсионните фондове "не са платили и лев за пенсии"? Това просто не е истина - има хиляди хора, които получават пенсии от Доброволните пенсионни фондове !!! Що се отнася до най-масовите - Универсалните - по закон си е определено кога те ще започнат да изплащат пенсии... и това определено не е след десетилетия, както ЛЪЖЕ авторът, който по обясними причини не си пише името.
      Що се отнася до т.нар. "отрицателна доходност" - вече ного пъти коментирахме как точно е "изчислена тя" - ако не се лъжа (моля за извинение, ако се лъжа) от един господин, който дори се регистрира в нашият форум, но чудно защо от доста време вече не смее да се покаже.

Апропо - обещанията на Ной за повишаване на пенсията, ако човек им подари парите си, скрепени ли са с някакъв договор, какъвто човекът има с пенсионният си фонд? Щото утре някой ноев чиновник може да обещае на лековерните хорица и 500 лв увеличение на пенсията !!! Това си е чиста проба измамничество, практикувано от служители на ДЪРЖАВНА институция !!! Неслучайно вече има и хора, които съдят Ной.
      Митак успокой се бе човек.Специален поздрав за теб

https://www.youtube.com/watch?v=g3MV1PHOBrQ

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
        Масово прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към НОИ http://newsline.bg/18593/masovo-preh...ndove-kam-noi/
        Жалка и смешна поръчкова статия, пълна с лъжи - неслучайно авторът не е посмял да си напише името !!!

Първо - прехвърляне на 14 000 от над 3 милиона (мисля) осигурени - "масово" ли е?
        Второ - КОЙ лъже, че пенсионните фондове "не са платили и лев за пенсии"? Това просто не е истина - има хиляди хора, които получават пенсии от Доброволните пенсионни фондове !!! Що се отнася до най-масовите - Универсалните - по закон си е определено кога те ще започнат да изплащат пенсии... и това определено не е след десетилетия, както ЛЪЖЕ авторът, който по обясними причини не си пише името.
        Що се отнася до т.нар. "отрицателна доходност" - вече ного пъти коментирахме как точно е "изчислена тя" - ако не се лъжа (моля за извинение, ако се лъжа) от един господин, който дори се регистрира в нашият форум, но чудно защо от доста време вече не смее да се покаже.

Апропо - обещанията на Ной за повишаване на пенсията, ако човек им подари парите си, скрепени ли са с някакъв договор, какъвто човекът има с пенсионният си фонд? Щото утре някой ноев чиновник може да обещае на лековерните хорица и 500 лв увеличение на пенсията !!! Това си е чиста проба измамничество, практикувано от служители на ДЪРЖАВНА институция !!! Неслучайно вече има и хора, които съдят Ной.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Масово прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към НОИ http://newsline.bg/18593/masovo-preh...ndove-kam-noi/
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Ного точно е написано това, Бангов - но нещата всъщност са още по-зле.

Бисер Петков сигурно прави прогнози за след 20 години на базата на очакван брой лица в трудоспособна възраст... но забравя (или по-вероятно: не смее да каже), че огромната част от тези "лица в трудоспособна възраст" ще бъдат от един етнос, който отказва да учи, отказва да работи - и не само, че няма принос в данъчната и осигурителната система, но напротив - той е като воденичен камък на шията на. И при това винаги е с предимство и привилегии - затова една "социално слаба и самотна" хъхреща майка на 3-4 бъдещи паразити и престъпници, получава помощи по-големи от пенсията на петима средностатистически пенсионери - хора безпомощни след цял живот труд !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
              НОИ ще има пари, много по-сигурна алтернатива е от ПФ. Има постоянни приходи от осигуровки, отделно държавата стои отзад и подпира. А държавата и да няма пари винаги може да вземе външен заем както прави редовно последните няколко години и няма проблеми.
              А за прехвърлянето, прав си че е добре да се изчака, но има възможност да хлопнат врата и да запрат стадото.
              1989-година, когато се оказа, че пенсионните фондове са източени, а държавата фалирала, по какъв начин тя подпря системата или пък изтегли заеми? Същото стана и през 1996-97г. Затова пенсиите станаха по 5 долара. Ще подпре, ама ако има с какво и ще изтегли, ако има кой да даде заем. Дефицитът на НОИ вече е над 50%, а с тези гръмки обещания за по-високи пенсии на лицата прехвърлящи се от фондовете, ще затъне още повече. Това го предрече и самия шеф на НОИ Бисер Петков, но политиците от ГЕРБ мислят от ден, до пладне:

„За следващата 2016 година планираните разходи за пенсии са 8 700 000 000 лева. Това са 87-8% от общия бюджет, като в тази сума увеличението е с около 350 милиона спрямо тази година. То се дължи преди всичко на предвиденото индексиране на пенсиите от 1 юли следващата година по Швейцарското правило с 2,5 %”, отбеляза управителя на НОИ. Той обясни, че към момента 100 работещи лица издържат 80 пенсионери. „Това е съотношение, което не е достатъчно, за да може да се самофинансира системата.Тя може да се самофинансира, ако двама работника издържат един пенсионер”, заяви Петков. По думите му, след 5-10 години нещата все още ще бъдат в тези рамки и няма да има конкретни разлики, но след 15-20 години съотношението ще става все по-неблагоприятно и ще трябват допълнителни резерви, като участие на Сребърния фонд например, който е предвиден именно за това."

и още нещо пак от него за ефекта от прехвърлянето към НОИ за 2016г:

- Има ли вълна от хора, които се прехвърлят от частни фондове към НОИ? Сценариите за приходи в НОИ от 2 млрд. лв. ще се сбъднат ли?

- Този процес крие много неизвестни. На практика хората имат право на избор и те ще си решат дали да се възползват. Според нашите разчети не повече от 5% от осигурените в УПФ ще направят такъв избор през 2016 г. Като техният избор не се отразява съществено върху бюджета на ДОО, защото натрупаните средства по партидите им ще се съхраняват в Сребърния фонд, а в НОИ ще постъпват само новите осигурителни вноски. По-реалистично е да очакваме прехвърляне на
              партиди от военни и полицаи, както и от по-млади категорийни работници и инвалидизирани лица, които вече са се пенсионирали. Промените им дадоха възможност да го направят в срок до 31 декември 2016 г. В момента те получават пенсии в намален размер, а за доход от УПФ трябва да навършат общата пенсионна възраст. Това по данни на НОИ са над 80 хил. пенсионери и се очаква част от тях да предпочетат да си увеличат пенсията в момента, вместо да получат допълнителна след 10-15 г. Очакваните ефекти за бюджета на ДОО за 2016 г. са в диапазона 150-200 млн. лв.
              - Докато течеше дебатът за фондовете, експерти обясниха, че на сметка да се прехвърлят към НОИ са хората с ниски доходи. Няма ли в НОИ всъщност да дойдат най-зле осигурените и това няма ли да натовари НОИ?

- Ако приемем, че хората ще правят рационален избор, въпреки че има много теории, че те постъпват нерационално, това може да се случи. Интересът на хората е да получават по-голям пенсионен доход. Да, реално лицата с по-малко натрупвания в капиталовите схеми по различни причини биха предпочели да прехвърлят средствата си в НОИ, защото правата в държавното обществено осигуряване не са свързани пряко с постъпването на вноските и стаж се зачита не само на база внесени вноски.

и нещо от Калфин:

"Министърът каза още, че прехвърлянето на средства от УПФ се случва след преизчисляване на пенсията. "Има случаи, когато пенсията не се увеличава, когато човекът не знае, че има средства в УПФ или ако взима 910 лева, колкото е тавана на пенсията или ако пенсията му е под минималната и тя е преизчисляване, за да взима минималната" , обясни министърът на труда и социалната политика."

Така, най-добре е, освен ако не е военен или полицай на които пак ние ще плащаме удоволствието, човек да не прибързва с действията си, а че държавната система ще се пренатовари и след най-много 5-10г. ще е в невъзможност да покрива разходите си без реформи и ново натоварване на осигурените е ясно като бял ден.

Коментар

НОИ ще има пари, много по-сигурна алтернатива е от ПФ. Има постоянни приходи от осигуровки, отделно държавата стои отзад и подпира. А държавата и да няма пари винаги може да вземе външен заем както прави редовно последните няколко години и няма проблеми.
                А за прехвърлянето, прав си че е добре да се изчака, но има възможност да хлопнат врата и да запрат стадото.
                Разсъжденията ти са наивни. Ной ще има пари, ако има откъде да ги вземе. Дори в момента Ной няма пари за да изплаща пенсии и получава непрестанни подаяния от бюджетът, защото приходите от осигуровките са крайно недостатъчни поради демографската структура.
                Да - най-лесно е държавата да вземе заем... но докога ще продължава това? - Положението може да стане толкова тежко, че трудно да се намират кредитори.
                Проблемът е основно демографски - работещите Българи намаляват заради ниска раждаемост и емиграция, в същото време държавата се хъхризира със страховите темпове. Вярваш ли, че след 15 години милион и половина хъхреци ще работят здравата, за да ти плащат пенсия? Не - ТИ ще бъдеш принуден да работиш докато пукнеш, за да ги храниш ТЯХ - младите и здравите - както ги храниш и сега !!!

В същото време, ако си в стабилен ПФ - просто няма начин парите ти да изчезнат - прегледай инвестиционният портфейл на - да - известни загуби са възможни за някое време, но за да ти се занули партидата, това означава, че целият свят е фалирал.

Коментар

• Нямам нужда от това, някой да ми прибира парите, да жули такси и уж да ги управява. И в края на годината нахално да ми каже - това е, чакай доходност по-нататък !!!!
                  За НОИ - не съм им фен, но явно няма как да се плащат настоящите пенсии по друг начин.

Коментар

Съмненията ти са абсурдни и нямат никакво основание. Ти по-скоро си задай въпросът откъде след 15 години Ной ще вземе пари, за да плаща пенсии... защото дори сега източва бюджетът за целта.

НЕ се прехвърляй до последния момент - тогава си направи сметката дали да сториш това.

Коментар

• как го тълкувате това

Вчера излезе статия в инвестора
                      "БНБ не констатирана значителна промяна по отношение остротата и динамиката на кредитния риск, който също диктува поведението на банките в България, макар и вниманието от него през второто тримесечие да беше изместен от управлението на ликвидния риск.

Но е факт, че размерът на рисковите експозиции за кредитен риск е най-голям спрямо обема на рисковите експозиции за останалите видове риск.

Например, в края на юни 2015 г. размерът на рисковите експозиции за кредитен риск в цялата банкова система възлиза на 44,05 млрд. лв. при общи рискови експозиции в размер на 49,592 млрд. лв. С други думи около 89% от рисковите експозиции в сектора се дължат на кредитната дейност.

Втори по големина са експозициите към операционен риск, като в края на полугодието те възлизат на 4,85 млрд. лв. Делът им в общите рискови експозиции се равнява на около 9,8%.

Размерът на рисковите експозиции към позиционен, валутен и стоков риск дори е по-малък – за 679,5 млн. лв."

Коментар

• [QUOTE=fordi;1059919643]
                        Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Хубаво е, че искаш да знаеш какво се случва с парите ти - но задаваш ли си въпросът какво се случва с доста повечето пари, които ти удържа Ной?

мои колеги,които се пенсионираха тази година/ 1-ва кат/,по закон бяха принудени да си прехвърлят партидите/ППФ.УПФ/ към НОИ.
                        Въз основа на техните осигуровки през годините,НОИ им изчислява пенсия за получаване 1300-1400лв,но получават само тавана 910лв
                        Това е мошшшшеничество - заработил си си пенсия 1.3 Б, ама ти дават 800 лв. В УПФ това няма как да стане. А такива хора да бъдат принудени си дадат партидите, това е грабеж - защото пенсията им от Ной няма да се повиши дори и с 1 стотинка.

Коментар

Напротив, от почти година следя въпроса с прехвърлянето, защото аз самият искам да се прехвърля. И преди съм го казвал, наближавам пенсия, е не чак толкова скоро но се вижда на хоризонта, и просто искам какво се случва с парите ми. А 15г. хич не е малко време за един УПФ да започне да изплаща пенсии поне на категорийните работници. Аз честно казано се съмнявам вече че УПФ-тата у нас изобщо ще платят и една пенсия дори и след още 15г.
                          Мислех да не влизам в спор,но ще отделя малко време.Дано ти помогна в размислите.

Основен принцип в НОИ е, че пенсиите се изчисляват на база на начислените осигуровки. Ако работодателят не плати държавата не лишава от право работника, но се предполага, че ще гони работодателя за дължимото.(знаем, че това не става обикновено - и накрая всички плащаме чрез данъците си)

Основен принцип в ПОД е каквото е платено и има налично в партидата, на тази база се изчислява пенсията.

Всички сме наясно че ПОД не са пъдари и нямат права по закон да гонят работодатели. Затова вноските минават през НАП и от там се разпределят. НАП следва да осъществява контрол. Да ама не, нали.
                          Е откъде ПОД да ти вадят доходност и пенсия, след като държавата е вдигнала ръце и не гони Ковачки, собственика на мини Ораново и тем подобни лауреати.

А ти се мести и благославяй държавата, че ще плаща твоята пенсия като взема от такива като мен вкл. и твоите деца вместо да си свърши работата и да събере дължимото от който трябва.
                          Не-заслужил инвеститор

Коментар

Реално прехвърлянето е възможно много от скоро, преди това само се говореше, но нямаше процедура и реално не беше възможно. Според мен хич не е малка бройката на прехвърлените и тепърва ще расте като се види как функционира цялото нещо. А причината за прехвърлянията е тривиална, от една страна ниска или липсваща доходност на УПФ-тата, а от друга УПФ-тата още и една пенсия не са отпуснали, а вече ги има къде 15г. на тоя свят. Уж щяха да дават пенсии на категорийните преди няколко години, ама ги отложиха отново, и така хич не се и вижда скоро да дадат и една пенсия. Затова и хората бягат. Ако УПФ-тата искаха да бъдат реален фактор нямаше да се измъкват постоянно, а щяха да искат самите те да даддат пенсии поне на категорийните на които трябваше да го направят преди гидини за да ги видим че са ОК и да привличат нови хора. Е да ама, те не действат така, то затова и хората масово им нямат доверие.
                            Да - причината е тривиална в повечето случаи - Ноевите чиновници просто ЗАБЛУЖДАВАТ финансово неграмотните хора. Има случаи служители под пагон да подписват прехвърляне, без да знаят въобще какво подписват - просто им пробутват документа между няколко други. Както казах някои потърпевши вече съдят Ной. Измамничеството е програмирано от управляващите - които измислиха това прехвърляне да става по абсурдно лесен начин - могат да те прехвърлят дори без да знаеш. В същото време за да се прехвърлиш от един ПОК в друг е нужно попълване на специално заявление и нотариална заверка - при положение, че това не е необратим ход и още след година можеш да се прехвърлиш в трета компания или да се върнеш в предната. При прехвърлянето от един УПФ в друг има и месец за обжалване - тоест предният УПФ може да се свърже с теб или да върне заявлението, ако то е неправилно или фалшифицирано. При подаряването на парите от УПФ на Ной не съм чул да има такова нещо. Щом Ной са "добрите" защо са в привилегировано положение и си служат с измами?

Доходността на УПФ е "ниска" или "липсваща" само в лъжите на правителствените клакьори - назад в темата обсъждахме това. Да - случват се и лоши години като тази. В същото време в Ной дори не се говори за доходност - ти просто им ПОДАРЯВАШ едни пари и като остарееш, разчиташ само на милостта на политиците - да ти повишат и без това мизерната пенсия с лев и осемдесет.... политиците, които в същото време харчат колосални суми за всевъзможните помощи на никога неработилите роми.

И още нещо - с твоят УПФ ти имаш договор. УПФ са предвидими. С Ной някой пенсионер да има договор, който определя задълженията на Ной? Дори като ти обещават чиновниците "Дай ни УПФ-то си, пък ние ще ти плащаме повече пенсия" - това скрепено ли е с някакво писмено споразумение? - Не, то се знае - ами той чиновникът може да ти обещае и 1000 лв пенсия, ако им подариш парите си !!!
                            Last edited by aleks262; 15.12.2015, 11:15.

Коментар

Напротив, от почти година следя въпроса с прехвърлянето, защото аз самият искам да се прехвърля. И преди съм го казвал, наближавам пенсия, е не чак толкова скоро но се вижда на хоризонта, и просто искам какво се случва с парите ми. А 15г. хич не е малко време за един УПФ да започне да изплаща пенсии поне на категорийните работници. Аз честно казано се съмнявам вече че УПФ-тата у нас изобщо ще платят и една пенсия дори и след още 15г.
                              За категорийните работници има ППФ. УПФ още не им е дошло време да изплащат пенсии.
                              Хубаво е, че искаш да знаеш какво се случва с парите ти - но задаваш ли си въпросът какво се случва с доста повечето пари, които ти удържа Ной?

Съмненията ти са абсурдни и нямат никакво основание. Ти по-скоро си задай въпросът откъде след 15 години Ной ще вземе пари, за да плаща пенсии... защото дори сега източва бюджетът за целта.

НЕ се прехвърляй до последния момент - тогава си направи сметката дали да сториш това.

Коментар

• [QUOTE=fordi;1059919631]
                                Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Пари за осигуровки ти удържат от заплатата ПРЕДИ облагането с данъци или казано по друг начин - от общият доход ти се удържат първо здравни и пенсионни (вкл. УПФ), остатъкът СЛЕД тази удръжка формира т.нар. "данъчна основа", върху която вече се начислява 10% данък - следователно върху осигуровките ти не плащаш данъци.

точно така е.ако се погледне фиш,няма да има спор.
                                Естествено, но ето че някои отказват да признаят това.

Коментар

Working...
                                X