IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
    Спрете се малко, единствения проблем, който трябва да се разисква е как да се принуди държавата да закрие задължителните частни пенсионни фондове и да намали осигурителното бреме, което потъва в частна полза.
    Е ти на практика искаш да се закрие пенсионната система в България. Как мислиш, дали е възможно това.
    Има два проблема. Първият е, че ако кажеш на хората "Спестявайте сега, за да имате на старини", 95% от хората няма да го направят, а ще изхарчат всичко. Една част ще се опитат да спестят пари, но или инфлацията ще ги стопи, или инвестициите им ще се провалят. Много малко са хората, които имат познанията, опита и далновидността да инвестират успешно спестяванията си по такъв начин, че като станат на 60 да имат достатъчно пари, за да не се притесняват за нищо.
    Вторият проблем е на държавата. Държавата не иска в един момент да излязат няколко милиона човека и да кажат "Стари сме, болни сме, нямаме пари, спасете ни". Така че държавата трябва да реши задачата как когато някой остарее и не може повече да работи, да се намерят пари за неговото препитание.
    Единственото решение на тези два проблема е държавата да задължи всички да спестяват по един или друг начин пари за пенсия. Тук аргументът "Аз съм интелигентен, мога да инвестирам по-добре от НОИ/ПФ/Друг" не върви, не може всеки случай да се гледа индивидуално, а трябва общо решение. Както повечето разумни хора са се убедили, покривно-разходните схеми тип НОИ са си чиста пирамида и работят само докато внасящите са много повече от теглещите. В сегашния си вариант НОИ е на практика фалирала и се издържа главно от бюджета.
    Другото възможно решение е спестяване по индивидуална сметка. То е по-справедливо от гледна точка на индивида и по-прозрачно от към управление на средствата. И понеже е факт, че държавата управлява пари изключително неефективно е взето решение управлението на парите да е в частни ръце. Смята се, че частникът има интерес да управлява парите по най-ефективния възможен начин, понеже печалбата му зависи от това. И така се създадоха ПФ.
    Какви проблеми възникнаха обаче. Позволи се на фондовете да имат гарантирани печалби, необвързани с доходността, която осигуряват. Таксите за внасяне и управление на средствата са непазарни и по никакъв начин не стимулират фондовете да подобрят инвестициите си. Картелът между фондовете за фиксиране на цените няма как да бъде доказан, ако някой фонд сам не предостави доказателства за това. А държавата, която трябва да контролира и регулира инвестициите напълно е абдикирала от задълженията си и позволява на фондове да инвестират в свързани дружества.
    Къде е решението тогава? Лично аз виждам три варианта. Тези от нас, които смятат че могат добре да управляват парите си, минават на минимална заплата с доплащане на ръка, стига да могат да го договорят с работодателя си (рисковано при съкращения). Другият вариант е на пазара да дойдат един или повече чужди фонда, които да подбият таксите на сегашните фондове и така да привлекат клиенти. Този вариант е малко вероятен имайки предвид пречките, които държавата ще създаде на новите фондове, както и пасивността и неинформираността на огромната маса осигуряващи се. И третия вариант е този, избран от масата млади и мислещи българи - самолетен билет до държава, където тези проблеми отдавна са уредени.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
      За последната седмица, с колко са напред?
      А за последните 15 секунди не те ли интересува

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
        Спрете се малко, единствения проблем, който трябва да се разисква е как да се принуди държавата да закрие задължителните частни пенсионни фондове и да намали осигурителното бреме, което потъва в частна полза.

От там нататък доброволни пенсионни фондове ще си има. Който иска допълнителна пенсия, ще си внася, ще се интересува в какво инвестира фонда му и т.н.
        За всички останали, проблемите на частните пенсионни фондове са си техни проблеми. Задължителен частен пенсионен фонд не е частен, а разчита на протекцията на държавата всеки месец да получава кльопачка. Ето това трябва да се спре незабавно. Елементарно е - от 2012 да се преустанови внасянето на 5-те процента в "допълнително-задължителни частни пенсионни фондове", а работниците първа и втора категория очевидно няма как да работят само 10 години и да се пенсионират 10 години по-рано от останалите.
        И задължителните професионални частни фондове трябва да се закрият веднага, защото са недомислица от добросъвестна гледна точка и пълна измама ако икономист започне да ги анализира
        това за мен не е проблем ...защото как ще накараме хората да спестяват за пенсия ако не е насила....

доброволно някой да заделя за нещо след 20-30-40 години ...просто забрави...

Коментар

Не са забравени тези сметки. Не съм казал за дивидентите, защото не съм казал и за капитализацията на лихвите по депозитите...

Веднъж начислената лихва става капитал и върху нея започват да се начисляват допълнителни лихви... Само може да си представиш за 10 години каква е капитализацията на лихвата!!! А дивидентите я ги има я ги няма...
          Каква е на 5% средна лихва за десет години правиш 62%, а трябва да чакаш 14 години за да ти се удвоят парите. Че то софикс направи 100% от дъното в даден момент и то след като още сме в криза
          Last edited by ravnovesie; 07.06.2011, 13:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
            Дянков: Чудим се дали да спазим конституцията

В момента юристи работят по въпроса дали да се върнат 100-те млн. лв в професионалните фондове или да се запазят в НОИ.

"Следващ въпрос" - обичайният си отговор Дянков даде на въпроси съгласен ли е с решението на Конституционния съд, дали фондовете ще издържат ако се наложи от 2014-та година да плащат пенсиите.

Какво означава "работят по въпросът"? Нали КС обяви за противоконституционно и незаконно гепенето на кинтите от ППФ? Или точно в оня ден, когато Дянков открадна парите, конституцията е била в неплатен отпуск?

Аз казвам - парите да се върнат, а Бабешки цъкли да бъде свален и съден !!!
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Всъщност за последната една година всички дружества от СОФИКС без енемона и монбат са били по-печеливша инвестиция
              За последната седмица, с колко са напред?
              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                та за коректна сметка трябва да направиш тези сметки и тогава да направиш сравнението...
                Не са забравени тези сметки. Не съм казал за дивидентите, защото не съм казал и за капитализацията на лихвите по депозитите...

Веднъж начислената лихва става капитал и върху нея започват да се начисляват допълнителни лихви... Само може да си представиш за 10 години каква е капитализацията на лихвата!!! А дивидентите я ги има я ги няма...
                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Естествено. Въпросът е, че В МОМЕНТА най-висока доходност се постига от раздадените кредити за ипотеки и лизинги! Не от акции, не от облигации... от кредити за населението! Ето това е инвестицията с максимална възвръщаемост в момента!

Аз обаче не искам директно да го правя, па и закона не ми дава право да действам като банка и да раздавам такива кредити! Ето защо използвам банката като щит за да си взема моето парче от тортата наречена ипотечни и лизингови кредити!!!
                  Всъщност за последната една година всички дружества от СОФИКС без енемона и монбат са били по-печеливша инвестиция

P.S и IHLBL тези са ми леко черни та не ги виждам

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                    всички компании в Дау изплащат дивиденти...
                    А колко от компаниите в софикс го правят?

Коментар

• Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                      Кредит .... облигации и т.н., все инвестиции - дават пари и срещу тях очакват доходност.
                      Естествено. Въпросът е, че В МОМЕНТА най-висока доходност се постига от раздадените кредити за ипотеки и лизинги! Не от акции, не от облигации... от кредити за населението! Ето това е инвестицията с максимална възвръщаемост в момента!

Аз обаче не искам директно да го правя, па и закона не ми дава право да действам като банка и да раздавам такива кредити! Ето защо използвам банката като щит за да си взема моето парче от тортата наречена ипотечни и лизингови кредити!!!

Коментар

Дау 2000 година - 11497
                        Дау 2011 година - 12100
                        На плюс с 600 точки или доходност около 5% за 11 години... Че аз тази доходност от депозити я имам за по-малко от година!!! А на теб тези 5% ще ти ги вземат като комисионни и такси когато купуваш и продаваш акции!
                        елементарно и повърхностно разсъждение...
                        първо 2000 г. купуваш акции ( или Дау) , което означава ,че имаш еднократна такса...
                        и второ забравяш ( по точно пропускаш) факта ,че всички компании в Дау изплащат дивиденти...

та за коректна сметка трябва да направиш тези сметки и тогава да направиш сравнението...

Коментар

Да де... И аз това казвам... "Лудите" стават все по-малко и затова капитализмът е на изчезване!
                          Ами естествен подбор. В България още сме в каменната ера, ама и тук ще стане купон, когато банките си направят по един паричен фонд и спрат да приемат депозити под 100 х. а се финансират изцяло от паричния си фонд, като прехвърлят лихвения риск на клиентите си

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Абсолютно си прав, за това аз да не съм луд да си давам спестяванията, че някой друг да печели от тях
                            Да де... И аз това казвам... "Лудите" стават все по-малко и затова капитализмът е на изчезване!

Коментар

Грешка!!! Банките изкарват пари като дават кредити не като купуват акции. В момента в който банките започнат да изкарват пари като инвестират парите на депозантите в акции те вече не са банки, а спекуланти!
                              Кредит .... облигации и т.н., все инвестиции - дават пари и срещу тях очакват доходност. Ако не считаш кредита за инвестиция, няма логика да считаш и депозита за инвестиция, което ти правиш. Депозитът е кредит от теб към банката ти. Неслучайно в балансите на банките в графа активи са кредитите, а в графа пасиви са депозитите.
                              Custodite sortem vestram

Коментар

Ама разбира се... Радвам се че започваш да осъзнаваш това което неведнъж съм повтарял... Без спестявания няма капитал. Без капитал няма капитализъм.
                                Абсолютно си прав, за това аз да не съм луд да си давам спестяванията, че някой друг да печели от тях

Коментар

Working...
                                X