IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
    Тия коментари са много смешни. За бюджета на НОИ е много по-добре да върне тия 100 милиона. Обаче какви са последиците. Пенсиите последните месеци на хиляди хора трябва да се възстановят в НОИ.
    Тоест държавата не стига, че иска да спаси хиляди хора от ходене по кофите, но и пак е виновна.

Ами супер, тогава НОИ връща 100 милиона на частните фондове и те започват веднага да плащат пенсии
    И да видим ще искат ли. А дали пенсионерите ще искат вместо 300 лева от НОИ да взимат 30 от частния фонд?
    По- скоро твоят коментар е смешен -
    Първо в бюджета е планирано да влязат тези 100 млн. , и второ сега ако трябва да ги връщат от НОИ към ПФ от къде ще ги вземат, ако като не са планирани, което означава актуализация на бюджета. За това Дянков вместо да говори, че някой друг му е виновен, да се качва обратно на самолета на Америка и хич да не се връща, защото само каши забърква и където имаше пари -кеш ги похарчи за 2 г. Нямаме нужда от такъв фин. министър!

Коментар

• Първоначално изпратено от benedict Разгледай мнение
      Е ти на практика искаш да се закрие пенсионната система в България. Как мислиш, дали е възможно това.
      Има два проблема. Първият е, че ако кажеш на хората "Спестявайте сега, за да имате на старини", 95% от хората няма да го направят, а ще изхарчат всичко. Една част ще се опитат да спестят пари, но или инфлацията ще ги стопи, или инвестициите им ще се провалят. Много малко са хората, които имат познанията, опита и далновидността да инвестират успешно спестяванията си по такъв начин, че като станат на 60 да имат достатъчно пари, за да не се притесняват за нищо.
      Вторият проблем е на държавата. Държавата не иска в един момент да излязат няколко милиона човека и да кажат "Стари сме, болни сме, нямаме пари, спасете ни". Така че държавата трябва да реши задачата как когато някой остарее и не може повече да работи, да се намерят пари за неговото препитание.
      Единственото решение на тези два проблема е държавата да задължи всички да спестяват по един или друг начин пари за пенсия. Тук аргументът "Аз съм интелигентен, мога да инвестирам по-добре от НОИ/ПФ/Друг" не върви, не може всеки случай да се гледа индивидуално, а трябва общо решение. Както повечето разумни хора са се убедили, покривно-разходните схеми тип НОИ са си чиста пирамида и работят само докато внасящите са много повече от теглещите. В сегашния си вариант НОИ е на практика фалирала и се издържа главно от бюджета.
      Другото възможно решение е спестяване по индивидуална сметка. То е по-справедливо от гледна точка на индивида и по-прозрачно от към управление на средствата. И понеже е факт, че държавата управлява пари изключително неефективно е взето решение управлението на парите да е в частни ръце. Смята се, че частникът има интерес да управлява парите по най-ефективния възможен начин, понеже печалбата му зависи от това. И така се създадоха ПФ.
      Какви проблеми възникнаха обаче. Позволи се на фондовете да имат гарантирани печалби, необвързани с доходността, която осигуряват. Таксите за внасяне и управление на средствата са непазарни и по никакъв начин не стимулират фондовете да подобрят инвестициите си. Картелът между фондовете за фиксиране на цените няма как да бъде доказан, ако някой фонд сам не предостави доказателства за това. А държавата, която трябва да контролира и регулира инвестициите напълно е абдикирала от задълженията си и позволява на фондове да инвестират в свързани дружества.
      Къде е решението тогава? Лично аз виждам три варианта. Тези от нас, които смятат че могат добре да управляват парите си, минават на минимална заплата с доплащане на ръка, стига да могат да го договорят с работодателя си (рисковано при съкращения). Другият вариант е на пазара да дойдат един или повече чужди фонда, които да подбият таксите на сегашните фондове и така да привлекат клиенти. Този вариант е малко вероятен имайки предвид пречките, които държавата ще създаде на новите фондове, както и пасивността и неинформираността на огромната маса осигуряващи се. И третия вариант е този, избран от масата млади и мислещи българи - самолетен билет до държава, където тези проблеми отдавна са уредени.
      Няма никаква пенсионна система да се закрива. Закриват се само задължителните частни фондове, защото те не работят на пазарен принцип.
      Държавните пенсии си остават и никой няма да остане да рови по кофите.
      Допълнителните пенсии, както и името подсказва са за онези, които искат допълнителна пенсия. Който не иска допълнителна пенсия от частен фонд, инвестира сам както намери за добре.
      Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
        Ти ли си прост, или просто ти плащата да се правиш на такъв??
        НОИ от къде мислиш взема тези пари? Тия 100 мил. ще запълнят дупката за известно време и като свършат кво правят?
        Прост е и дори не го осъзнава

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
          И да видим ще искат ли. А дали пенсионерите ще искат вместо 300 лева от НОИ да взимат 30 от частния фонд?
          Ти ли си прост, или просто ти плащата да се правиш на такъв??
          НОИ от къде мислиш взема тези пари? Тия 100 мил. ще запълнят дупката за известно време и като свършат кво правят?

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
            това за мен не е проблем ...защото как ще накараме хората да спестяват за пенсия ако не е насила....

доброволно някой да заделя за нещо след 20-30-40 години ...просто забрави...
            Как може да се насилва някой да плаща данъци в частна полза? Няма какво да го коментираме, чиста измама е.
            Който иска да спестява, прави допълнителни вноски в частен фонд доброволно, или си прави банков депозит, или си купува злато, или инвестира в бизнес.
            Който не иска да спестява допълнително, разчита на държавната пенсия, не получава допълнителна от частен фонд.
            Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
              Какво означава "работят по въпросът"? Нали КС обяви за противоконституционно и незаконно гепенето на кинтите от ППФ? Или точно в оня ден, когато Дянков открадна парите, конституцията е била в неплатен отпуск?

Аз казвам - парите да се върнат, а Бабешки цъкли да бъде свален и съден !!!
              Тия коментари са много смешни. За бюджета на НОИ е много по-добре да върне тия 100 милиона. Обаче какви са последиците. Пенсиите последните месеци на хиляди хора трябва да се възстановят в НОИ.
              Тоест държавата не стига, че иска да спаси хиляди хора от ходене по кофите, но и пак е виновна.

Ами супер, тогава НОИ връща 100 милиона на частните фондове и те започват веднага да плащат пенсии

Коментар

• Аз бих задал един въпрос на който вече две години не мога да получа отговор от НАП, НОИ и всички по веригата.
                Работодател удържа вноски за ДЗПО, но не ги внася, НАП не ги търси / въпреки че писмено са заявили че "ще вземат мерки за събирането им" и съответно стават погасени по давност.
                И така в сметката за ДЗПО парите ги няма, но след Х години като тръгна да искам втора пенсия, няма да получа щото сметката е празна.
                Та въпроса ми е - За какво ми е това ДЗПО след като няма контрол и събираемост ?Това си е ограбване.
                Излишно е да питам, но все пак - Някой може ли да принуди НАП да си свърши работата и да събере тези пари принудително ?

Коментар

ами капитализирай и дивидента и пак направи сметките....
                  Аз ли не мога да пиша, ти ли не можеш да четеш?...
                  Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    Твойта болка ми е ясна
                    Аз нямам болка. Аз имах много големи надежди за българска борса. Последните се изпариха през 2001-2002 година. Точно тогава когато се каляваше стоманата и се възлагаха големи надежди на пенсионните фондове за закрепяне на борсата, отговорни държавни фактори се възмущаваха че няма да инвестирам пукнат леФ на избушена борса

Коментар

Не са забравени тези сметки. Не съм казал за дивидентите, защото не съм казал и за капитализацията на лихвите по депозитите...

Веднъж начислената лихва става капитал и върху нея започват да се начисляват допълнителни лихви... Само може да си представиш за 10 години каква е капитализацията на лихвата!!! А дивидентите я ги има я ги няма...
                      ами капитализирай и дивидента и пак направи сметките....

Коментар

говорим за Дау ...какво ме интересува Софикс...защо изместваш темата
                        Заговорихме за Дау, защото говорихме за доходността на софикс... Така че не я измествам, а я връщам на мястото и!
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                          E тук вече не съм съгласен.
                          Твойта болка ми е ясна, наивник... Никой обаче няма да ти даде да инвестираш парите на пенсионерите навън... Защото ще се получи както с много КИС в Европа... В Норвегия бяха и те много големи спецове и се набутаха в Колатерайзд дет облигейшънс... И загубиха 95% от спестяванията на хората... Само че те имат дебела нефтена възглавница и поеха удара, а ние нищо си нямаме! Ето защо, тука... Близо до народеца... Колкото толкова! Прожблемът е даже че не трябва и на бфб-то да инвестират, защото на бфб няма дори и една единствена истинска публична компания... Аха...

Коментар

А колко от компаниите в софикс го правят?
                            говорим за Дау ...какво ме интересува Софикс...защо изместваш темата

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                              А за последните 15 секунди не те ли интересува
                              Еми, не ме интересува! Аз ти говоря за периоди от 10 години... 20 години... А ти като Мирча Кришнан за краставицата... По-печеливши са та по-печеливши за тази година! И аз кво да правя... Да не взема да изтърва нишката викам си... Я да видим като как ще е за тази седмица!

Коментар

Дау 2000 година - 11497
                                Дау 2011 година - 12100
                                На плюс с 600 точки или доходност около 5% за 11 години... Че аз тази доходност от депозити я имам за по-малко от година!!! А на теб тези 5% ще ти ги вземат като комисионни и такси когато купуваш и продаваш акции!
                                E тук вече не съм съгласен. Компаниите от ДАУ плащат дивидент доста редовно. Освен това дългосрочните акции може да ти носят допълнителни доходи.За пример ти давам само Вчерашни котировки:

Диаманти 120.
                                Jan2012/120 calls - 6.78
                                Jan2013/120 calls - 9.65
                                Продаваш им дълги Calls, взимаш си и дивидентите.
                                Та ако януари Пак са 120- колко доходност са 6 кинта на 120 кинта за 7 месеца

Коментар

Working...
                                X