Първоначално изпратено от suniverse
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Мен ме интересува на мен да не ми се налага да плащам заради неспособно правителство, некоректни работодатели и незаинтересовани работници. А ако парите отидат в НОИ това става, всеки коректен плаща. Сега става ли ти ясно.
като си толкова загрижен ипотекирай си апартамента направи една фондация и си раздай парите за пенсии. Прояви солидарност със собствените си пари, не барай моите.Last edited by SEBULBA; 07.06.2011, 21:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеНе е ли държавата(данъкоплатците)? Значи данъкоплатците да платят за някой все едно какво, когато има нужда, а после "държавата(данъкоплатците) нищо не е направила за мен, няма да плащам данъци".
Ами не става така. Обществото и отделната личност, без солидарност не може да съществуват
Равновесие е прав, като не са им плащани нормални осигуровки, явно вината е във фирмите, никой не бачка миньор за 200 лева, нали. Вероятно и на актюерите не са излезли сметките що касае ППФ, но да не бъркаме частния случай с общия.
Готов съм да плащам своя дан за общото, имаме задължения към сегашните пенсионери ако и парите им да са в рая, но да не се прекалява. Трябва да се свалят таксите на ПФ и да се компенсира с по голям процент в лични партиди за да има смисъл хората да се интересуват на колко ги осигуряват.
Коментар
-
Ако спра да карам кола, намалявам пенсията на дядо си
НА ВСИЧКИ административни рокади трябва да се гледа с подозрение. Първата цел обикновено е повече концентрация на власт. Втората цел може да е просто пиар трик за отклоняване на вниманието от тежки проблеми. Накрая, и то рядко, целта потенциално може да бъде спестени пари на данъкоплатците или по-добри услуги за граждани и бизнес.
Идеите за рокади на властта между НОИ и НАП, разбира се, не са изключение. Но в тях има нотка, която напомня за истинския проблем на общественото осигуряване.
Фактите са доста прости. Бюджет 2011 предвижда да даде пенсии в размер на малко над 7 млрд. лв. Това е по план, одобрен от народните представители, който обаче не взема предвид и идеите за увеличение на тези разходи в средата на годината. За да се финансират те , правителството очаква частният сектор да внесе осигурителни вноски в размер на около 3 млрд. лв. Това също е по план, който, естествено, е извън контрола на властта - в крайна сметка е възможно ново свиване на заетостта и оттам на приходите от осигуровки. Нещо повече, идеите за вдигане на минималната работна заплата може да повлияят на редица работодатели да свият осигуровките, които внасят. Но това е друга тема.
Балансът на държавното обществено осигуряване е около минус 4 млрд. лв., или близо 60% от обещаните плащания за пенсии.
Той би набъбнал още, ако прибавим и обещаните разходи за болнични, майчински и пр.
Все пак да се фокусираме върху основния проблем: как могат и как се финансират разходите за пенсии? Очевидно от приходи от други данъци. Най-големият приход в бюджета остава ДДС. Може да кажем, че с поведението си като потребители ние до голяма степен финансираме пенсиите. Ако днес се движа с велосипед и пестя от бензин, не съм вкарал в хазната очакваните от мен ДДС и акциз, а оттам съм затруднил и изплащането на пенсията на дядо си.
Вече на всички, включително на синдикатите и на министъра на труда Младенов, трябва да им е ясно, че в България не съществува ниво на осигурителна тежест, което да финансира на 100% обещанията за текущите пенсии. Дори нещо повече трябва да им е ясно, няма ниво на данъчна тежест - като цяло, не само осигуровки, което да финансира “достойни старини”, докато държавата разточително харчи пари за култура, спорт и железници.
Всяко следващо увеличениe на данъчно-осигурителната тежест вероятно ще означава свиване на приходите от осигуровки. В момента, след като вече бяха увеличени осигурителните ставки, общата тежест за пазара на труда е същата - в размер на 33,5% за заплати до 2000 лв.
Нека припомня, че данъчно-осигурителната тежест дефинираме като дял на данъците и задължителните осигуровки в общите разходи за труд на работодателите. Наемането на работник е сред най-тежко облаганите сделки у нас.
По-голяма тежест ще изтласка работни места в сивия сектор, а някои работодатели дори биха съкратили дейността си. Това ще означава по-малка база за облагане с осигуровки и още по-голям дефицит за НОИ.
Тежестта при наемането на труд се увеличава и по друг канал независимо от решенията за осигурителните ставки. Всяка година минималните прагове се увеличават, което увеличава данъците в определени индустрии. Трудно е да разграничим негативния ефект на тези решения върху пазара на труда, а оттам и върху приходите в НОИ. По време на кризата икономиката загуби 300 хиляди работни позиции, които е трудно да кажем дали щяха да бъдат по-малко при по-ниски данъци. Но изглежда сигурно, че такава политика ще попречи на възстановяването на тези работни места.
Каквато и да е икономическата ситуация - рецесия или подем, - дори всички пари на НОИ да се изразходват за пенсии, пак ще имаме дефицит, който да финансираме с други данъци. Каквито и рокади да правим в осигурителните вноски, каквито и временни трикове да прилагаме за по-висока събираемост и дори национализиране на частните партиди от допълнително осигуряване, пенсиите ще трябва да бъдат финансирани в голямата си част от други данъци, различни от осигуровките.
Ситуацията е тежка, но няма как да избягаме от нея: държавата има дълг към сегашните и бъдещите поколения пенсионери. Има различни начини да се финансира този дълг, но първо правителството трябва да го превърне от скрит в открит дълг.
Ясно е, че ще трябва да се икономисва от други държавни разходи (което не е задължително да е лошо). Но по-важното е да се върви в посока на намаление на този дълг през годините. Това става само чрез политика, с която следващи поколения пенсионери ще разчита не толкова на държавната пенсия, а на своите спестявания/ вноски в частни фондове.
За някои смели реформи трябват кризи. Но нужно ли е да се стигне до фискален колапс като гръцкия, преди да помислим за тази най-важна реформа от бюджетната сфера в България - финансирането на пенсиите.
ГЕОРГИ СТОЕВ- ИНДЪСТРИ УОЧ
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=919387
Коментар
-
Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнениеТочно така! А също така отде-накъде държавата сега ще им доплаща разликата ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ? Ъ ?
Защото конституционния съд и 52-та борци за социалност го сезираха, че са ограбени личните им сметки. То излиза, че не просто не са ограбени, но държавата ще им плаща много повече. Какво казва по този повод конституцията? Национализацията е допустима, когато преди това е имало справедливо възмездяване. Значи в случая държавата повече от справедливо е възмездила пенсионерите.
Брей, брей, какъв удобен конституционен съд си имамеПирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеКонституционния съд каза, че работниците са били ограбени от държавата, а има и коментари, че пенсионерите имали право да съдят държавата, че вместо 30 лева, получават 300.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеЗакриваме НОИ и нещата стават ок. ПФ съвсем спокойно могат да си съществуват като добавка към лични сметки.
Който не иска да внася в НОИ, да доведе баба си, дядо си, майка си, баща си и т.н., които доброволно ще подпишат, че се отказват от пенсия и от всякакви други социални придобивки. Фиска направо ще подскочи от радост.Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеКонституционния съд каза, че работниците са били ограбени от държавата, а има и коментари, че пенсионерите имали право да съдят държавата, че вместо 30 лева, получават 300.
Мен ме интересува на мен да не ми се налага да плащам заради неспособно правителство, некоректни работодатели и незаинтересовани работници. А ако парите отидат в НОИ това става, всеки коректен плаща. Сега става ли ти ясно.
като си толкова загрижен ипотекирай си апартамента направи една фондация и си раздай парите за пенсии. Прояви солидарност със собствените си пари, не барай моите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПоне мен, за да ме навият, че това е добре за мене искам същите пари които се дават като подарък на тези работници да ми ги преведат по моята партида. Така мисля че ще сме квит с държавата. На тях по 400 лева пенсия отгоре за десет години - значи 48 000 по партидата ми в ПФ и съм ок с това решение.Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеСтисваме ръцете. Закриваме задължителните частни пенсионни фондове и сме голяма крачка по-близо до целта
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеОК, думата "солидарност" много е мразена. Обаче ако някой се задълбочи в общественото осигуряване, сам ще прецени, че да разчита на солидарността за дълго време... такова нещо няма. Солидарността е докато прохождаш или когато паднеш, държавата да ти помогне да се изправиш. И това не се прави, че някой много е загрижен, а по чисто пазарни причини. Четете Адам Смит. Но стига с тази солидарност.
В конкретния случай, ох, все едно чета на разни не "комунисти", не и "социалисти" приказките...
В конкретния случай правителствата от 1997-2009 са обещавали на работниците първа и втора категория да работят малко и да се пенсионират рано, когато всички са знаели, че това няма как да стане. Не стига, че предварително е било ясно, но е била създадена и схемата със задължителните частни фондове, които ще си смучат години наред, а като дойде време да плащат, ще предложат стотинки на пенсионерите.
Между другото, при малко логически размишления човек може да си даде сметка, че да разбиваш далаверата на задължителните частни пенсионни фондове е далеч по-трудно, от това да вземеш 100 милиона от буфера и да не се главоболиш.
Коментар
-
Поне мен, за да ме навият, че това е добре за мене искам същите пари които се дават като подарък на тези работници да ми ги преведат по моята партида. Така мисля че ще сме квит с държавата. На тях по 400 лева пенсия отгоре за десет години - значи 48 000 по партидата ми в ПФ и съм ок с това решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИма солидарност и солидарност. Аз пари на безотговорни търтей не искам да давам.Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИма солидарност и солидарност. Аз пари на безотговорни търтей не искам да давам. Лесно се борави така с някакви широки абстрактни понятия. Солидарност, всички, държавата, данъкоплатци. Е да но тези широки понятия в края на краищата опират до конкретни случай и до конкретни пари.
И в конкретния случай да видим какви са фактите
Някакъв или някакви работодатели не са превеждали или са превеждали минимум осигуровки, на някакви работници, които не са се интересували. В един момент тези работници трябва да се пенсионират. И тъй като не са се интересували очакват голяма пенсия. да ама не.
Някакво некадърно правителство, оглавявано то някакъв мрънкалник с патологичен страх от взимане на трудни решения и особено пък от протести, решава че ще замете проблема под килима, не като осъди тези работодатели които не са плащали, или като просто даде на работниците това което те са заслужили като са се съгласили да им плащат на минимума. А като вземе от всички останали и просто направи подарък.
Е мерси аз за този подарък не съм навит да давам пари. да си свърши работа правителството и да си отнесе негативите. Също както и тези работници, също както и тези работодатели.
В конкретния случай, ох, все едно чета на разни не "комунисти", не и "социалисти" приказките...
В конкретния случай правителствата от 1997-2009 са обещавали на работниците първа и втора категория да работят малко и да се пенсионират рано, когато всички са знаели, че това няма как да стане. Не стига, че предварително е било ясно, но е била създадена и схемата със задължителните частни фондове, които ще си смучат години наред, а като дойде време да плащат, ще предложат стотинки на пенсионерите.
Между другото, при малко логически размишления човек може да си даде сметка, че да разбиваш далаверата на задължителните частни пенсионни фондове е далеч по-трудно, от това да вземеш 100 милиона от буфера и да не се главоболиш.Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/
Коментар
-
Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнениеНе е ли държавата(данъкоплатците)? Значи данъкоплатците да платят за някой все едно какво, когато има нужда, а после "държавата(данъкоплатците) нищо не е направила за мен, няма да плащам данъци".
Ами не става така. Обществото и отделната личност, без солидарност не може да съществуват
И в конкретния случай да видим какви са фактите
Някакъв или някакви работодатели не са превеждали или са превеждали минимум осигуровки, на някакви работници, които не са се интересували. В един момент тези работници трябва да се пенсионират. И тъй като не са се интересували очакват голяма пенсия. да ама не.
Някакво некадърно правителство, оглавявано то някакъв мрънкалник с патологичен страх от взимане на трудни решения и особено пък от протести, решава че ще замете проблема под килима, не като осъди тези работодатели които не са плащали, или като просто даде на работниците това което те са заслужили като са се съгласили да им плащат на минимума. А като вземе от всички останали и просто направи подарък.
Е мерси аз за този подарък не съм навит да давам пари. да си свърши работа правителството и да си отнесе негативите. Също както и тези работници, също както и тези работодатели.
Коментар
Коментар