IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Помисли си - прекрасна гледка - от светлата страна са. Представи си будиш се сутринта и гледаш земята. Поглеждаш нагоре и се замайваш, толкова много звезди не си виждал. Пък е и добре за ставите да се живее там, не се натоварват и какви само подскоци можеш да правиш не е истина. Ще почувстваш какво е истинска свобода.

като за теб 1000 евро метъра, направо ме ограбваш с тази цена, ама гледам че си добро момче та направо си режа печалбата. Взимаш ли половин декар.

Коментар

• Първоначално изпратено от suniverse Разгледай мнение
      Ще повторя отново - ако ги няма младите, когато изляза в пенсия, ще е глад, но и вината ще е моя, че младите не са тук. Насилственото внасяне в частен пенсионен фонд и лична сметка е последното, което ще ме спаси, защото като няма кой да налива в частните фондове, ако предположим, че бяха наистина частни, а те не са, няма да има кой да налива капитали, защото аз съм пенсионер и сметката ми се изчерпва. Фонда без нови данъкоплатци всеки месец ще разполага с по-малко пари за инвестиции, до момента, в който не може да издържа себе си, а моята частна пенсия всеки месец ще е все по-малка. Частната сметка не може да спаси никой в лоши времена. Няма ли ги младите, старите са обречени, което би било по тяхна вина.

Затова, да се облекчи осигурителното бреме, да се махнат веднага задължителните 5%, които отиват в частен фонд. Това автоматично повишава доходите на населението и намалява разходите на бизнеса. Колкото може по-малко да са задължителните осигуровки, а такива задължителни в частен фонд не може да има.
      Знаеш ли, продавам едни парцели на луната с право на стоеж, интересуваш ли се. Ако не успея на теб да ги пробутам не се сещам на кой друг.

Коментар

Лихва 5% годишно и инфлация 6% годишно, голямо натрупване ще пада.
        Сметката всъщност е много проста. Ако се осигуряваш 40 години и плащаш 10% вноска за пенсия, би трябвало да може да разчиташ 10 години на 40% от дохода. Обаче ако я няма солидарността, след 10-та година край.

...
        Край на кое? Все пак има средна продължителност на живота, и пенсионна възраст.
        Средната продължителност на живота е 70 години за мъжете, и се пенсионират на 65. Значи средно внася 40 години, а получава пенсия 5.
        Е - колко трябва да е пенсията ако има индивидуален акаунт? И друго - така или иначе парите отиват в общ кюп - това е солидарност - ако не дай си боже стане някаква злополука с отделен човек.
        А НОИ е на принципа на общото магаре - то винаги е най-дръгливо от останалите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Ами да те успокоя в НОИ си внесъл няколко пъти повече пари и имаш 0 лв. - реално но и

едно обещание че след 30-35 години тогавашните работещи ще са достатъчно много на брой - което е лъжа,

ще плащат достатъчно за да живееш ти добре - което е лъжа,

при средна продължителност на живота от 67 г. за мъжете, ще имаш реалната възможност да се възползващ от бъдещата ти мизерна пенсия около 4 години средно - което е истина.

При положение че си внесъл достатъчно вноски в НОИ за този 30 годишен период за да получаваш пенсия 3 пъти по-висока от заплатата ти преди пенсиониране - което най-вероятно ще е истина.

та ти коя от двете алтернативи намираш за по-привлекателна.
          Ще повторя отново - ако ги няма младите, когато изляза в пенсия, ще е глад, но и вината ще е моя, че младите не са тук. Насилственото внасяне в частен пенсионен фонд и лична сметка е последното, което ще ме спаси, защото като няма кой да налива в частните фондове, ако предположим, че бяха наистина частни, а те не са, няма да има кой да налива капитали, защото аз съм пенсионер и сметката ми се изчерпва. Фонда без нови данъкоплатци всеки месец ще разполага с по-малко пари за инвестиции, до момента, в който не може да издържа себе си, а моята частна пенсия всеки месец ще е все по-малка. Частната сметка не може да спаси никой в лоши времена. Няма ли ги младите, старите са обречени, което би било по тяхна вина.

Затова, да се облекчи осигурителното бреме, да се махнат веднага задължителните 5%, които отиват в частен фонд. Това автоматично повишава доходите на населението и намалява разходите на бизнеса. Колкото може по-малко да са задължителните осигуровки, а такива задължителни в частен фонд не може да има.
          Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

Имам по-малко, от колкото съм внесъл. Фонда дори не е покрил все още таксите, които е прибирал, при това в номинално изражение. Май преди няколко часа направихме сметка за 2-те хиляди лева? Там вярно имаше 0 цяло и нещо положителна номинална доходност за 7 години, но едва ли е много за хвалба.
            Ами да те успокоя в НОИ си внесъл няколко пъти повече пари и имаш 0 лв. - реално но и

едно обещание че след 30-35 години тогавашните работещи ще са достатъчно много на брой - което е лъжа,

ще плащат достатъчно за да живееш ти добре - което е лъжа,

при средна продължителност на живота от 67 г. за мъжете, ще имаш реалната възможност да се възползващ от бъдещата ти мизерна пенсия около 4 години средно - което е истина.

При положение че си внесъл достатъчно вноски в НОИ за този 30 годишен период за да получаваш пенсия 3 пъти по-висока от заплатата ти преди пенсиониране - което най-вероятно ще е истина.

та ти коя от двете алтернативи намираш за по-привлекателна.

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
              Нашите фондове се справиха добре в кризата. Трудно е да се защитава кауза за дългосрочна доходност, при спад до 90% на индексите, но това е много временно в рамките на една кариера, а и те имаха само една година на спад, а криза е от 3+
              Добре де, нека който иска да си внася в частен фонд след като толкова добре са се справили. Защо останалите трябва да се насилват и да се лишават от 5% от доходите си?

Който иска внася и получава допълнителна пенсия от добре справил се частен фонд, който не иска не внася и не получава допълнителна пенсия. Какво по-демократично от това?
              Пирамидите на Пинера от Чили - http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

Коментар

• Първоначално изпратено от Курдо Коленко Разгледай мнение
                Така е. Само че това не е удобно за които и да са управляващи - ще трябва да върнат на хората парите.
                Според НСИ средната продължителност на живота е 70 години за мъжете и 77 за жените. Съмнително е малко, но и така да е, то означава че човек получава пенсия 5 години за мъжете, и 12 или 15 за жените.
                Ако работиш 40 години, и внасяш по 100 лева по партида, то си внесъл 48000лв. С лихва около 5% годишно - над 152 хил лв (ако лихвата се натрупва месечно, както и би трябвало да бъде).
                И какво - внесъл си маса пари, а получаваш мизерна пенсия. Ако пък си на индивидуална сметка, то нещата изглеждат съвсем различно!
                Разбира се, това няма как да стане - никое правителство няма да върне на хората парите. А нашите бащи и майки са си внасяли осигуровките.
                Та - къде са парите на нашите родители???
                Лихва 5% годишно и инфлация 6% годишно, голямо натрупване ще пада.
                Сметката всъщност е много проста. Ако се осигуряваш 40 години и плащаш 10% вноска за пенсия, би трябвало да може да разчиташ 10 години на 40% от дохода. Обаче ако я няма солидарността, след 10-та година край.

А нашите родители - пенсионери в момента, са работили средно 33 години и не живеят 10 години след пенсия, а повече. Освен това вместо съотношението работещи/пенсионери да е 4/1, то е 1,28 към 1. Колкото и кошмарно да звучи, пенсиите, които в момента се плащат, са много по-големи, от заработените.

Къде са парите на нашите родители? Те са плащали пенсиите на своите родители. А ние днес плащаме пенсиите на нашите родители. Тъй като днес нашите родители получават ниски пенсии, вината общо взето е наша, защото се скатаваме. Ако утре работещите не отидат да си платят данъците, от къде ще дойдат пари за пенсиите?

Коментар

Предлагат ми колкото е останало. Още от първата минута парите са 5% по-малко. Всички пенсионни фондове без изключения от съществуването си досега реализират отрицателна реална доходност. Тоест, аз давам едни пари, връщат ми много по-малко. В същото време и държавата ми намалява държавната пенсия драстично. Хайде без тази "допълнително-задължителна" пенсия
                  Нашите фондове се справиха добре в кризата. Трудно е да се защитава кауза за дългосрочна доходност, при спад до 90% на индексите, но това е много временно в рамките на една кариера, а и те имаха само една година на спад, а криза е от 3+

Тоест, ако обобщим ти е останало повече от колкото си внесъл, ако не се осигуряваш от няколко години де), а тези пари ако бяха дадени на НОИ ти остава успокоението че след 30 години ще сме богата държава.

Ако не е тайна, колко имаш лично по партидата ти към края на 2010 ?
                  Last edited by prodigal; 07.06.2011, 22:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                    Те са си плащали, съответно заслужили са си пенсиите. тези дето сега плащаме ще получим по една студена вода, защото системата ще фалира докато трябва да ни плаща на нас. така че рационалния подход е да не плащаме то не че може да се избегне защото очевидно над половината от парите в НОИ идват от данъци, но колкото толкова.
                    ОК де, да не плащаме тогава. А защо да плащаме задължително на частен пенсионен фонд? Без мозък ли сме останали? И от къде накъде държавата трябва да се грижи така наречените частни пенсионни фондове да си прибират кльопачката?
                    Малка справка: лихвата за неплатени данъци е 10%. Лихвата за неплатена вноска за частен пенсионен фонд е 20%. Какви са тези работи? Държавата е по-заинтересована частния фонд да си прибере парите?

Коментар

• Първоначално изпратено от dragoki
                      Добре бе господин всезнайко, писна ми да повтаряш едно и също необосновано нещо! Колко пари си внесъл до момента и колко имаш сега? Имаш ли по-малко, Гаранция не, тогава спри да говориш глупости, ето аз ти дадох личен пример, че парите ми са си там и не са намаляли.
                      Имам по-малко, от колкото съм внесъл. Фонда дори не е покрил все още таксите, които е прибирал, при това в номинално изражение. Май преди няколко часа направихме сметка за 2-те хиляди лева? Там вярно имаше 0 цяло и нещо положителна номинална доходност за 7 години, но едва ли е много за хвалба.

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                        IRA
                        Така е. Само че това не е удобно за които и да са управляващи - ще трябва да върнат на хората парите.
                        Според НСИ средната продължителност на живота е 70 години за мъжете и 77 за жените. Съмнително е малко, но и така да е, то означава че човек получава пенсия 5 години за мъжете, и 12 или 15 за жените.
                        Ако работиш 40 години, и внасяш по 100 лева по партида, то си внесъл 48000лв. С лихва около 5% годишно - над 152 хил лв (ако лихвата се натрупва месечно, както и би трябвало да бъде).
                        И какво - внесъл си маса пари, а получаваш мизерна пенсия. Ако пък си на индивидуална сметка, то нещата изглеждат съвсем различно!
                        Разбира се, това няма как да стане - никое правителство няма да върне на хората парите. А нашите бащи и майки са си внасяли осигуровките.
                        Та - къде са парите на нашите родители???

Коментар

Значи като за малоумни ще повторя още веднъж. Който откаже да ползва услугите на НОИ, да доведе баба си, майка си, баща си, дядо си и т.н., които подписват, че се отказват доброволно да получават пенсии и НОИ ще удовлетвори молбата му веднага. В същата тази декларация да пише отказването да се ползват каквито и да е социални помощи лични и на жена, деца, и, че в случай, че частния пенсионен фонд предлага по-малка пенсия от необходимата за изхранването на бездомно куче, избралия частно пенсионно осигуряване няма да ходи да се моли на държавата за милостиня. Става ли така? Това е избора
                          Те са си плащали, съответно заслужили са си пенсиите. тези дето сега плащаме ще получим по една студена вода, защото системата ще фалира докато трябва да ни плаща на нас. така че рационалния подход е да не плащаме то не че може да се избегне защото очевидно над половината от парите в НОИ идват от данъци, но колкото толкова.

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                            Само човек, на който липсват ЕЛЕМЕНТАРНИ икономически познания и непознаващ начина на функциониране на подобен тип фонд може да говори глупости за фалити. А предполагам за застраховка на инвестиции не си и чувал. Айде дай пример за фалирал пенсионен фонд в Чили. НЕ МОЖЕШ, приятелче!

А, и след старта на реформата е бил предложен избор на осигурените - държавен или частен фонд. Познай къде са останали ПО-МАЛКО ОТ 5% от осигурените? А?
                            Ако тука бъде предложен подобен избор, в държавното "Понци", наречено НОИ, няма да съберат пари даже за моливи на чиновниците си...
                            Значи като за малоумни ще повторя още веднъж. Който откаже да ползва услугите на НОИ, да доведе баба си, майка си, баща си, дядо си и т.н., които подписват, че се отказват доброволно да получават пенсии и НОИ ще удовлетвори молбата му веднага. В същата тази декларация да пише отказването да се ползват каквито и да е социални помощи лични и на жена, деца, и, че в случай, че частния пенсионен фонд предлага по-малка пенсия от необходимата за изхранването на бездомно куче, избралия частно пенсионно осигуряване няма да ходи да се моли на държавата за милостиня. Става ли така? Това е избора

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                              Предлагат ти точно толкова колкото си дал!
                              Предлагат ми колкото е останало. Още от първата минута парите са 5% по-малко. Всички пенсионни фондове без изключения от съществуването си досега реализират отрицателна реална доходност. Тоест, аз давам едни пари, връщат ми много по-малко. В същото време и държавата ми намалява държавната пенсия драстично. Хайде без тази "допълнително-задължителна" пенсия

Коментар

Но те няма къде да избягат, тъй като при фалит на частен пенсионен фонд, държавата плаща някаква социална пенсия(тоест отново данъкоплатците).
                                Само човек, на който липсват ЕЛЕМЕНТАРНИ икономически познания и непознаващ начина на функциониране на подобен тип фонд може да говори глупости за фалити. А предполагам за застраховка на инвестиции не си и чувал. Айде дай пример за фалирал пенсионен фонд в Чили. НЕ МОЖЕШ, приятелче!

А, и след старта на реформата е бил предложен избор на осигурените - държавен или частен фонд. Познай къде са останали ПО-МАЛКО ОТ 5% от осигурените? А?
                                Ако тука бъде предложен подобен избор, в държавното "Понци", наречено НОИ, няма да съберат пари даже за моливи на чиновниците си...

Коментар

Working...
                                X