IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Чиновниците да си плащат здравните вноски

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от cfa2009
    ПП И последно, че не се сдържах - netware5, вашите по-добре платени колеги в частния сектор в момента как се справят? А вие? Щото чух, че при тези истерии и кризи международните компании и организации на рояци са се запътили към България да бъдат консултирани... Не ме разбирайте погрешно, не злобея и ако се справяте добре се радвам за вас! От начина ви на изказ си личи, че сте сравнително интелигентен и ерудиран човек, но няма и капка съмнение, че мнението ви е пристрастно и с аргументите си защитавате единствено личния си интерес и по този начин и този на една огромна маса неефективно работещи държавни служители (за сметка на огромен брой данъкоплатци, от които се очаква да понесат още по-голям товар, за да можете вие да запазите вашите привилегии, свързани със сигурната и безгрижна държавна службица)
    В секторът, в който работя, добре се справят Мнението ми е пристрастно доколкото не мога да търпя да се правят заключения на едро и гръмки изказвания без да се влага и капка мисъл. Каквото съм имал да казвам съм го казал в тази тема. Добре е да прочетете всичките ми мнения и да ги осмислите безпристрастно. Не съм някакъв дебелогъз търтей който само пази кокала. Отново ще кажа основните си тези:

1. Във всяка държава има държавна администрация. Който си мисли, че може без нея е или тъп или политик-популист
    2. Мърша в държавната администрация има навсякъде. В България е повече отколкото в нормалните държави.
    3. Навсякъде работещите в държавната администрация се ползват с разни привилегии. Изброил съм ги в началото на темата. Има вариации в различните държави, но общо взето са еднакви.
    4. Навсякъде по света, когато има проблеми с бюджета първо съкращават, после ако трябва намаляват заплати, но никога не посягат на специфичните привилегии, защото те са това което отличава професионалния държавен служител от политическата паплач. И те са които осигуряват стабилитетът и професионализма. Аз лично съм служил непрекъснато на седем правителства от 1993 г. насам и сега служа на осмото. И вярвайте ми, най-доброто нещо което се е случвало е приемането на Закона за държавния служител. Защото бавно и мъчително администрацията започна да се чисти от шуробаджанашките и политическите назначения. Процесът още не е завършил, но вярвам в успешния му край. Администрацията трябва да е професионална и да служи на това правителство, което е избрано от народа.
    5. Конкретно за здравните вноски сме свидетели на една грандиозна манипулация и най-тъпото е че Дянков също участва в нея, което говори или че е некомпетентен или че нарочно манипулира. "Държавните служители" на които им плащат осигуровките от бюджета са около 37-40 000 и здравните им вноски са около 35 млн лева. Това е! Всичко останало не са държавни служители съгласно закона и си плащат вноските от джоба! Всякакви приказки за 300 млн за здравни осигуровки са пълна глупост. По-назад в темата съм го обяснил. Който иска да чете!
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• 17:30 - Темата затихна
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от ert
        Държавните служители не плащат и не трябва да плащат никакви осигуровки. Това е най-малкото което може да се направи като жест на признателност от народа към хората работящи директно за държавата и управлението.
        Още повече, че броят на държавните служители у нас е малък и реално средствата за осигуровки са малка сума.
        Аз не съм им благодарна и не изпитвам абсолютно никаква признателност.
        Ти, ако искаш, спонсорирай ги и лично, аз нямам за какво.

Никакво значение няма колко са на брой, след като нищо полезно не вършат.
        Грухсфера

Коментар

• Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява категорично несъгласие с предложението вноската за здравеопазване да се увеличи с 2%. Това се казва в позиция на бизнес организацията по повод вчерашното решение на правителството да увеличи здравната вноска от 8 на 10 процента.

Според КРИБ нарастването "ще има ясен процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата в България за следващите няколко години". "Нарушен ще бъде и социалният баланс между основните осигурители в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Ако бъде взето окончателно решение за повишаването на вноската, българският частен сектор (работодатели и служители) ще поемат почти цялата тежест за формирането на бюджета на касата. Този нарушен баланс, особено в период на изостряща се криза твърде вероятно ще доведе и до социално недоволство с непредвидими последствия", се казва в позицията.

В същото време КРИБ подкрепя алтернативната идея недостигът в бюджета на здравноосигурителната каса да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, които до този момент имат минимален принос в здравното осигуряване, а същевременно са пълноправни ползватели на услугите, които то предлага. Приемането на тази идея ще възстанови равноправието между основните осигурители в НЗОК и моделът на осигуряване ще добие устойчив и предвидим характер. Паралелно с това ще бъде преодоляно и временното затруднение, породено от недостига на средства в касата. Същевременно от социално-политическа гледна точка доверието към правителството ще бъде укрепено и ще бъдат оправдани обществените нагласи, че политическа партия ГЕРБ изпълнява предизборната си програма, с която спечели мнозинство в българския парламент, се допълва в позицията на бизнес организацията.

Коментар

• Държавните служители не плащат и не трябва да плащат никакви осигуровки. Това е най-малкото което може да се направи като жест на признателност от народа към хората работящи директно за държавата и управлението.
            Още повече, че броят на държавните служители у нас е малък и реално средствата за осигуровки са малка сума.

Коментар

• Нещата са ясни, щом имат време да пишат време по форумите през работно време, значи или не си вършат работата или работата им е малко! Решенията са две - или им се намалява възнаграждението (вместо на нас да ни се увеличава осигурителната тежест, от която те изцяло са освободени) или им се намалява бройката. Пуста алчност и дебелокожие - те искат хем да са много, хем с привилегии да се ползват, хем да са добре платени и да получават сигурната държавна заплатка...

ПП И последно, че не се сдържах - netware5, вашите по-добре платени колеги в частния сектор в момента как се справят? А вие? Щото чух, че при тези истерии и кризи международните компании и организации на рояци са се запътили към България да бъдат консултирани... Не ме разбирайте погрешно, не злобея и ако се справяте добре се радвам за вас! От начина ви на изказ си личи, че сте сравнително интелигентен и ерудиран човек, но няма и капка съмнение, че мнението ви е пристрастно и с аргументите си защитавате единствено личния си интерес и по този начин и този на една огромна маса неефективно работещи държавни служители (за сметка на огромен брой данъкоплатци, от които се очаква да понесат още по-голям товар, за да можете вие да запазите вашите привилегии, свързани със сигурната и безгрижна държавна службица)

Първоначално изпратено от North
              Първоначално изпратено от netware5
              Първоначално изпратено от cfa2009
              Уважаеми netware5,

Бегло прегледах темата и ако съм разбрал правилно, сте държавен служител, но не от множеството "обикновени" такива на трудов договор, а от по-специалните случаи... Та искам да ви питам, като държавен служител откъде толкова време да пишете по форумите и да убеждавате народа, че не трябва да плащате здравни вноски? Та не писахте и не изявявахте по време на борсовия срив как редовно хапвате тлъсти кебапи "мечешка кръв" - някаква подобна глупост беше... Доста добре платена и привлекателна ми се струва вашата служба. Пък и очевидно дава неограничена възможност да чукваш моабет по форумите. Ако не е тайна, бихте ли споделили точно каква е тя? Ще кандидатствам за нея, пък и доброволно здравни осигуровки ще плащам - ей така, за да съм по-голям патриот и алтруист и от вас...
              .....................
              С помощта на ... работата ми като консултант за международни организации успявам да си изхраня семейството.
              Хм, преди няколко часа не обяснявахте ли нещо за рестрикциите, на които сте подложени, за конфликта на интереси, прозрачността и т. н. А сега какво изскача - хоп, консултантска работа... И кога точно я вършите - може би събота и неделя и извън работно време? Просто питам

Коментар

• Първоначално изпратено от North
                И кога точно я вършите - може би събота и неделя и извън работно време? Просто питам
                Взимам си отпуск. Със знанието на началниците си. Сериозно. Не се майтапя. Тук много хора ме познават лично и знаят, че съм сериозен човек и не лъжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5
                  Първоначално изпратено от cfa2009
                  Уважаеми netware5,

Бегло прегледах темата и ако съм разбрал правилно, сте държавен служител, но не от множеството "обикновени" такива на трудов договор, а от по-специалните случаи... Та искам да ви питам, като държавен служител откъде толкова време да пишете по форумите и да убеждавате народа, че не трябва да плащате здравни вноски? Та не писахте и не изявявахте по време на борсовия срив как редовно хапвате тлъсти кебапи "мечешка кръв" - някаква подобна глупост беше... Доста добре платена и привлекателна ми се струва вашата служба. Пък и очевидно дава неограничена възможност да чукваш моабет по форумите. Ако не е тайна, бихте ли споделили точно каква е тя? Ще кандидатствам за нея, пък и доброволно здравни осигуровки ще плащам - ей така, за да съм по-голям патриот и алтруист и от вас...
                  .....................
                  С помощта на ... работата ми като консултант за международни организации успявам да си изхраня семейството.
                  Хм, преди няколко часа не обяснявахте ли нещо за рестрикциите, на които сте подложени, за конфликта на интереси, прозрачността и т. н. А сега какво изскача - хоп, консултантска работа... И кога точно я вършите - може би събота и неделя и извън работно време? Просто питам

Коментар

• Първоначално изпратено от cfa2009
                    Уважаеми netware5,

.....................
                    Ами при вас в частния сектор защо също така дремете по цял ден във форумите? Нали много работите? Това беше в рамките на шегата разбира се. Считам подобни забележки за дребнави. Върша си работата достатъчно добре и професионално и имам признанието на началниците си.

Що се отнася до "привлекателността" на работата ми .... За мен е привлекателна и си я обичам. Не е добре платена, но е прилично платена. С помощта на борсата и работата ми като консултант за международни организации успявам да си изхраня семейството. Нямам нищо против да кандидатствате за работа при нас. Но нещо напоследък трудно намираме хора, които едновременно да отговарят на условията и да желаят да дойдат при нас. Защото при същото образование и опит в частния сектор им предлагат около ДВА ПЪТИ повече!

Ако имате интерес - моля на ЛС!

Коментар

• Rapor По прицип хората са свободни да изберът този които ще им СЛУЖИ най-добре

ти обаче също си свободен да гласуваш този които ти обещава да те упрвлява .... въпросът е какво е решило мнозинството

иначе запознай се малко с основите на Демокрацията за да няма глупости по форумите

Като форма на държавно устройство, при нея обикновените граждани могат да участват пряко във вземането на решения (за разлика от монархията или диктатурата). В днешно време почти всички държави претендират да бъдат демократични.

Демокрацията като форма на управление на държавно ниво се практикува в две разновидности:

* Пряка — извършва се чрез референдум или плебисцит(пряко гласуване). Примери за такава демокрация са Швейцария, много законодателни инициативи на Калифорния и някои градове-държави.
                      * Представителна — гласоподавателят избира свои представители, които се събират в законодателни и/или изпълнителни органи. Там те могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони; но по собствено усмотрение в съгласие със собствената им съвест.
                      mWPCloud.com

Коментар

• Не разбирам защо държавата поема здравните осигуровки на държавните служители - някой може ли да ми посочи логиката на тази привилегия
                        И приложима ли е тая логика и към данъка върху дохода, въпреки че не се плаща и той от държавата?
                        Ако държавните служители се почувстват неудовлетворени от намаляване на заплатите им с 3% да се запитат какво се случва с онези, на които заплатите са намалени с по 30% или 100%.
                        В крайна сметка пазара на труда е достъпен за всички!

Коментар

• Уважаеми netware5,

Бих искал да помоля всички на държавна хранилка, които през работно време четат и пишат тук (Освен Радослава, на която очевидно и се плаща за да пропагандира тук + 2-3 още изгубени души в темата за политика) да спрат да лапат мухи и да следят форумите и да се захващат за работа! Не си плащаме данъците и съответно да ви плащаме заплатите, за да ни убеждавате, че парите са ви малко... Ако не ви харесва, изборът е лесен - при нас в частния сектор където е толкова по-лесно да се плащат осигуровки... Сега се сещам, че може да има и втори вариант - в Гърция..

Хайде залавяйте се за работа и свършете нещо полезно!

Коментар

• marketleverage, малко се чудя как си го представяш това. Колкото пъти има избори, въпросът е кого ще изберем да ни управлява през следващия мандат, а не кой да ни служи. Това се говори и по новини, и по вестници, просто ние си имаме държавно управление и няма как да нямаме, все някой трябва да ни управлява. Без управление няма да има държава, а анархия.
                            Не си ли съгласен?
                            Първоначално изпратено от marketleverage
                            Кого упрвляват ве съвсем се излагате......

В ДЕМОКАРТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ хората гласуват и си избират тези които искат да им СЛУЖАТ.... замисли се какво става като следващия път хората си изберът някои които обещае да намали чиновницте до 14 000 колкото са в финладния.... големи управленци се извадихте всички ве... да видим как ще спрете нещо такова....

а като писарушките станат прекалено нагли нормалния човек си събира багажа и се мести някъде където МУ служат по добре щото вече българите сме граждани на ЕС и сме по СВОБОДНИ от преди....

опциите са или ще НИ служите или ще ви останат само малцинствата и пенсионери да си ги упрвлявате...

Първоначално изпратено от Rapor
                            Първоначално изпратено от Ngombe
                            Първоначално изпратено от das
                            Първоначално изпратено от marketleverage
                            Е ЗАТОВА НИ Е АДМИНСТАЦИЯТА НА ТОВА НИВО ЩОТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ТАМ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И РЪКОВОДЯТ
                            Не искам да вземам страна, но според теб, ако администрацията не ръководи и управлява народа, то кой следва да осъществява дейността по държавното управление, т.е. да управлява държавата/народа?
                            Задачата на държавните служители е да СЛУЖАТ на държавата и народа. На всички управници - също. Вземането на решения и поемането на отговорност (иначе казано - управление) е неразделна част от това служене.
                            Заслуженето държавните служители си служат когато трябва.
                            Но кой наистина ще ни управлява ако не са точно държавните служители? Може би партийни служители, както през социализма?
                            Иначе и аз съм съгласен че точно държавните служители трябва да ни управляват, то това им е и работата, за да имаме стабилна и нормална държава.
                            Без управление за къде сме?

Коментар

• Не знаех,че държавните служители гушкат цялата обявена заплата, че и отгоре ги и осигуряваме. Все ми е тая с какви пируети стигат до чистата заплата, но ако ме питате дали трябва да споделят кризата с всички останали, то отговорът е ТВЪРДО ДА!!! Не може в частния сектор всичко да се свива и да се чудим как да оцелеем, а държавните да си живеят в отделен свят !
                              Всъщност съпругата ми е преподавател в държавен университет, а аз неукият да не знам, че семейството ми ползва такава привилегия

Коментар

• Първоначално изпратено от marketleverage
                                ..................
                                Личното ми мнение: След като ви видях писанията е че държвните служители са там за да управляват мисля че всички държавни служители трябва да бъдат подложени на психо тестове и да бъдат уволнени всички които им личи че са с друга цел там освен да СЛУЖАТ на хората...
                                Моля, моля, не обръщай внимание на Радослава, тя или е на заплата като форумен трол или е просто луда. По-скоро второто като и гледам семплите мисли. Или може би е някое детенце, което се забавлява в този форум. Във всички случаи не е държавен служител.

Всъщност бих помолил Радослава да не пише в тая тема, защото нищо не разбира от аргументите за и против и със защитата на моята теза само ми вреди.

Всъщност току що ми хрумна много страшна форумна клетва:

ДАНО РАДОСЛАВА ДА ТИ ДОЙДЕ В ТЕМАТА И ДА ЗАЩИТАВА ТВОИТЕ ПОЗИЦИИ!

Коментар

Working...
                                X