If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Нека само да споделя скромно мнение защо в момента чиновниците не бива да си плащат здравните осигуровки.
Разбирам, че това граничи с безумно твърдение от моя страна, но все пак да кажа няколко аргумента в тази посока.
Идеята на правителството не предвижда те да започнат да си плащат здравните осигуровки върху сегашните им заплати. А заплатите им да бъдат увеличени, така че след удържането на здравната вноска, те да получават същите заплати, както и сега.
Това до тук прави разхода за бюджета без промяна.
Но след увеличението на заплатите им ще се вдигнат всички възможни средни величини, върху които се изчисляват социалните плащания. Това ще натовари бюджета допълнително.
Затова колкото и да ми се иска държавните служители да си плащат осигуровките като нас, считам че в момента не излиза сметката на бюджетно ниво...
Е те тук е ключето
Защо да се увеличават заплатите: по-добра производителност ли имат, инфлация ли има или някаква друга причина?
Нека само да споделя скромно мнение защо в момента чиновниците не бива да си плащат здравните осигуровки.
Разбирам, че това граничи с безумно твърдение от моя страна, но все пак да кажа няколко аргумента в тази посока.
Идеята на правителството не предвижда те да започнат да си плащат здравните осигуровки върху сегашните им заплати. А заплатите им да бъдат увеличени, така че след удържането на здравната вноска, те да получават същите заплати, както и сега.
Това до тук прави разхода за бюджета без промяна.
Но след увеличението на заплатите им ще се вдигнат всички възможни средни величини, върху които се изчисляват социалните плащания. Това ще натовари бюджета допълнително.
Затова колкото и да ми се иска държавните служители да си плащат осигуровките като нас, считам че в момента не излиза сметката на бюджетно ниво...
И аз благодаря, наистина ми беше приятно... Държавният бюджет и той като този на здравната каса. Болестта е една с различни проявления и симптоми, логично е и най-ефикасното лекарство да е същото, колкото и да е горчиво...
Хубава вечер желая! Не смятам, че съм компетентен по върпоса, пък и е безсмислено да си губим времето да си чешем езиците по тази тема точно тук, затова не мисля, че ще имам възможност да ви прочета мнението или да ви отговоря. Позволих да пиша, защото не намирам почти никаква логика в неотстъпчивата и крайна позицията, която първоначално остоявахте (това е само мое скромно мнение разбира се). Всичко хубаво ви желая!
Netware5, благодаря за отговора. Очевидно само със "замразяване" не става, защото парите не стигат към настоящия момент (за всичките разходи и ангажименти на държавата, вкл. и за вашето възнаграждение) и те сега ги търсят тези пари (за държавни разходи, вкл. и за вашето възнаграждение) от нас!!! В частния сектор отдавна се замразиха заплатите да не говорим, че и в доста случай се орязаха или просто пари за такива не останаха... Безработицата в частния сектор се увеличава и прогнозите е това да продължи да се случва, а вие искате искате и да облагате и останалите заети с едни допълнителни здравни осигуровки на всичкото отгоре? Да не вземем да накрая да осакатим дойната крава, щото накрая няма да има мляко за никой?!?!
Това което искам да кажа е, че на всеки (освен на тези в държавната администрация разбира се) е известно, че е наложително да се приложат и трите мерки, които споменахте по-долу... При нас всичките те (+най-крейните и непопулярни) започнаха да се прилагат отдавна и това все още продължава да се случва, а при вас? Да не говорим, че държавната администрация си плачеше за реформа и преди кризата - сега ще е по-трудно, но пък и е по-наложително...
Благодаря за мнението. Утре или по-късно вечерта може да продължим дискусията. А сега отивам да си пия ракията А и да не забравяме, че обсъждаме здравните вноски. Всъщност не държавния бюджет е издънен, а бюджета на Здравната каса. И сега Дянков иска да го напълни. Ама не знае как. И се лута насам натам и плещи глупости с цел да види кой номер ще мине. Ама това можем да го оставим за утре.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Това което искам да кажа е, че на всеки (освен на тези в държавната администрация разбира се) е известно, че е наложително да се приложат и трите мерки, които споменахте по-долу... При нас всичките те (+най-крейните и непопулярни) започнаха да се прилагат отдавна и това все още продължава да се случва, а при вас? Да не говорим, че държавната администрация си плачеше за реформа и преди кризата - сега ще е по-трудно, но пък и е по-наложително..
+1
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...
Netware5, благодаря за отговора. Очевидно само със "замразяване" не става, защото парите не стигат към настоящия момент (за всичките разходи и ангажименти на държавата, вкл. и за вашето възнаграждение) и те сега ги търсят тези пари (за държавни разходи, вкл. и за вашето възнаграждение) от нас!!! В частния сектор отдавна се замразиха заплатите да не говорим, че и в доста случай се орязаха или просто пари за такива не останаха... Безработицата в частния сектор се увеличава и прогнозите е това да продължи да се случва, а вие искате искате и да облагате и останалите заети с едни допълнителни здравни осигуровки на всичкото отгоре? Да не вземем да накрая да осакатим дойната крава, щото накрая няма да има мляко за никой?!?!
Това което искам да кажа е, че на всеки (освен на тези в държавната администрация разбира се) е известно, че е наложително да се приложат и трите мерки, които споменахте по-долу... При нас всичките те (+най-крейните и непопулярни) започнаха да се прилагат отдавна и това все още продължава да се случва, а при вас? Да не говорим, че държавната администрация си плачеше за реформа и преди кризата - сега ще е по-трудно, но пък и е по-наложително...
Днес стана ясно, че възможна алтернатива на увеличението на здравните вноски с 2 % е държавните служители да започнат да си плащат за здраве, както всички останали работещи. Идеята обаче била "непопулярна" , затова едва ли ще се прибегне до нея.
Възниква въпросът - коя алтернатива е по-"непопулярна": изгърбването на работещи, предприемачи и самоосигуряващи се с още 2 % или чиновниците да си плащат като всички останали?
Какво излиза - че сумите управници(Министърпредседателя Бойко Борисов, Министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на промишлеността и икономиката Трайчо Трайков) нарушават законите а искат ние да ги спазваме!
До кога ще ги търпим?!!!
ПОЛИТИКАТА НА РАВНОПОСТАВЕНОСТ - с тази политика са свързани една камара Закони и Конституцията на република България!
Нима Държавният служител не е Гражданин на Република България и за него не важат законите на тази Държава!
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...
Мисля че няма да се мине без амаляване на заплатите , тези заплати са от едни приходи от ДДС от внос на китайски стоки..т.е. сега като го няма тоа ДДС с какво ще се изплащат ?
Netware5, благодаря за времето, което отделихте, за да споделите това разумно (според мен) и аргументирано мнение. Смятам всичките ви аргументи за доста разумни... И все пак с чиста съвест искате да ме убедите, че при настоящата криза и тежка ситуация в държавата вие не сте готов да отстъпите и минимално от привилегиите, които ползвате и че всяка допълнителна тежест е оправдана върху всеки друг, но не и върху вас? Или твърдите, че вие си заслужавата и последната стотинка която ви се дава, а нас средствата ни се подаряват и дори са ни в излишък?
По мое скромно мнение 35млн.лв. (ако сметките ви са точни) е едно добро начало. Отделно като се намали обем на раздутата държавна администрация с едни минимум 10-20% и се увеличи ефективността на работата на останалата част и ще се реши проблема с тези 300млн.лв., пък и ще остане резерв. (разбира се, управляващите имат един проблем, че това ще увеличи безработицата в един доста труден момент, но тя така или иначе ще се увеличи и в частния сектор ако продължаваме да товарим бизнеса и хората извън администрацията...) Netware5, не мисля, че ако сте обективен може да се обявите против това администрацията да не участва във "затягането на коланите" или пък тя на се се оптимизира като се намали нейния обем и се увеличи ефективността на работата й? Ще оценя вашия честен и обективен отговор, ако ви е грижа да го споделите...
Мисля че го споменах в предишния си постинг относно съкращенията и намаляването на заплатите.
1. Моето мнение е, че първо се започва със замразяване на заплатите. Дянков вече го анонсира. Съгласен съм и приемам да участвам по този начин в затягането на коланите. Не забравяйте, че първоначално се предвиждаше от юли месец да ни увеличат заплатите с около 8-10%. Това са много пари. Много повече от прословутите здравни вноски. Аз лично ще го приема, щом се налага. И повечето ще го приемат, защото е по-добре да не ти увеличат заплатата, отколкото да те съкратят или да ти я намалят. Ще помрънкат, ама до тук.
2. Ако горното не помогне, трябва да се пристъпи към съкращения и оптимизация на администрацията. Преживял съм няколко такива почти при всяко правителство. Там където работя съкратиха в повечето случаи незаети бройки или пък хора навършили години за пенсия. Едни по-мащабни съкращения ще се отразят добре и на качеството на личния състав ако се направят професионално. Аз лично ще се отърва от един, който нищо не работи и не мога да го махна вече 8 години .... за такива говоря, когато казвам "мърша"
3. Бих приел и намаляване на заплатата, но само като много крайна мярка. Всъщност България не е толкова зле и не вярвам да възникне такава нужда. Виж Ирландия вече го направи - намаляване с 15 %, но те бяха в много тежко положение. Гърция също май ще трябва да го направи, но не знам дали ще му стиска на правителството, щото гърците са много по-разглезени от нас и се бунтуват за най-малкото нещо.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Netware5, благодаря за времето, което отделихте, за да споделите това разумно (според мен) и аргументирано мнение. Смятам всичките ви аргументи за доста разумни... И все пак с чиста съвест искате да ме убедите, че при настоящата криза и тежка ситуация в държавата вие не сте готов да отстъпите и минимално от привилегиите, които ползвате и че всяка допълнителна тежест е оправдана върху всеки друг, но не и върху вас? Или твърдите, че вие си заслужавата и последната стотинка която ви се дава, а нас средствата ни се подаряват и дори са ни в излишък?
По мое скромно мнение 35млн.лв. (ако сметките ви са точни) е едно добро начало. Отделно като се намали обем на раздутата държавна администрация с едни минимум 10-20% и се увеличи ефективността на работата на останалата част и ще се реши проблема с тези 300млн.лв., пък и ще остане резерв. (разбира се, управляващите имат един проблем, че това ще увеличи безработицата в един доста труден момент, но тя така или иначе ще се увеличи и в частния сектор ако продължаваме да товарим бизнеса и хората извън администрацията...) Netware5, не мисля, че ако сте обективен може да се обявите против това администрацията да не участва във "затягането на коланите" или пък тя на се се оптимизира като се намали нейния обем и се увеличи ефективността на работата й? Ще оценя вашия честен и обективен отговор, ако ви е грижа да го споделите...
Първоначално изпратено от netware5
В секторът, в който работя, добре се справят Мнението ми е пристрастно доколкото не мога да търпя да се правят заключения на едро и гръмки изказвания без да се влага и капка мисъл. Каквото съм имал да казвам съм го казал в тази тема. Добре е да прочетете всичките ми мнения и да ги осмислите безпристрастно. Не съм някакъв дебелогъз търтей който само пази кокала. Отново ще кажа основните си тези:
1. Във всяка държава има държавна администрация. Който си мисли, че може без нея е или тъп или политик-популист
2. Мърша в държавната администрация има навсякъде. В България е повече отколкото в нормалните държави.
3. Навсякъде работещите в държавната администрация се ползват с разни привилегии. Изброил съм ги в началото на темата. Има вариации в различните държави, но общо взето са еднакви.
4. Навсякъде по света, когато има проблеми с бюджета първо съкращават, после ако трябва намаляват заплати, но никога не посягат на специфичните привилегии, защото те са това което отличава професионалния държавен служител от политическата паплач. И те са които осигуряват стабилитетът и професионализма. Аз лично съм служил непрекъснато на седем правителства от 1993 г. насам и сега служа на осмото. И вярвайте ми, най-доброто нещо което се е случвало е приемането на Закона за държавния служител. Защото бавно и мъчително администрацията започна да се чисти от шуробаджанашките и политическите назначения. Процесът още не е завършил, но вярвам в успешния му край. Администрацията трябва да е професионална и да служи на това правителство, което е избрано от народа.
5. Конкретно за здравните вноски сме свидетели на една грандиозна манипулация и най-тъпото е че Дянков също участва в нея, което говори или че е некомпетентен или че нарочно манипулира. "Държавните служители" на които им плащат осигуровките от бюджета са около 37-40 000 и здравните им вноски са около 35 млн лева. Това е! Всичко останало не са държавни служители съгласно закона и си плащат вноските от джоба! Всякакви приказки за 300 млн за здравни осигуровки са пълна глупост. По-назад в темата съм го обяснил. Който иска да чете!
Не съм съгласен с теб , по добрия вариант е да си ги плащат осигуровките. Варианта държавата да им ги плаща към държавната здравна каса е меко казано недобър , той е лош.По принцип касата монополист трябва да престане да съществува , защото тя е една лоша практика и основен виновник за качеството на медицинските услуги което е безобразно зле.Не си прав !!!! А пародията държаватга да ги плаща пък тя не ги плаща която се разиграва..какво ще кажеш за нея. Не става , добрият вариант е държавните служители да си плащат а след като държавата иска да ги привилегирова нека им начисли тези пари в плюс към заплащането и да си ги получат пък после да си платят.
Управлението е сложно нещо.Още по - сложно е управлението на цяла държава.Администрацията е такава, каквито са политиците ни.Слабо управление - ниско ефективна администрация.С безумни закони каква да бъде администрацията?
Коментар