IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коя е най-голямата несправедливост на данъци и осигуровки?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Марков - ами да създадат бизнес някакъв !!! Веднъж така ми хленчиха в Батак местните - нямало работа, не знам какво... добре бе - викам - земята ви е плодородна, градът ви - с историческо минало, климатът - прекрасен, огромен язовир, дето само сърф не може да се кара, планина като приказка... какво чакате - Дядо ви Бог да изсипе торби с пари от небето ли?

Инвесторов - точно за тия 1% само държавата трябва да се грижи - инвалиди, болни, които наистина не могат сами за себе си да се грижат... но цял живот да бъде хранен някой, здрав и прав, само щото бил циганин напримерно, е аре, няма нужда...
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
      Първоначално изпратено от markov
      Първоначално изпратено от Императорът
      И да - за мен справедливостта изисква равен ШАНС за старт, тоест всеки да има равни законови възможности да се нареди на стартовата линия... като в маратонът - оттам нататък всеки търчи различно според силите и упоритостта си. Но това не означава, че за всеки добър атлет трябва да връзваме по 2-3 тлъсти търтея, за да ги влачи той, щото те, видиш ли им било трудно да търчат.

Абсурд е напримерно да се увеличава срокът за получаване на помощи за безработица от една година на безкрайност - щом някой цяла година не може да си намери работа, ясно е, че не си търси.
      Много крайно гледаш на нещата....хубаво маратон с равен старт ама представи си че някои блъсне колегата и тои ис счупи крака ....трябва да го оставим да мре ли ?

Предполагам живееш в София където проблем с работата няма но знаеш ли че има малки населени места където безработицата е по 30-40-50 и повече % и там наистина безработните нямат никакви шансове за работа .....
      Приятелю - в тия малки населени места допреди 20 години хората са се препитавали със земеделие. Сигур 50% от обработваемата земя пустее, те нямали работа.... Разбираш ли, когато коремът ти почне да свири в си минор и крачетата почнат да треперят от слабост, препитание се намира... ;-)
      Все пак сме в 21 век. Нали не очакваш да се върнат хората във времето на натуралната размяна. ...те вероятно от земеделие изкарват нещо за прехранване но с картофки от градината не може да се купят учебници или обувки за децата .
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov
        100% съгласен , живота е низ от възходи и падения, това че днес си горе не значи че и утре ще си там ....
        Имаше един виц - един човек непрекъснато се оплаквал, че не бил богат и все се молел на Господ и на него да му провърви, да стане известен или да му провърви с някакъв бизнес, или ако не друго, то поне да удари шестича от тотото. Минали години така и накрая Господ отговорил на молитвите му с гневен глас: Абе тъпанар! Ти някакъв бизнес почна ли, че да те благословя с късмет? Нещо хвана ли се да научиш, че да ти дам способности? Фиш пусна ли си, че да ти се падне шестица?!

Статистиката показва каква е ролята на късмета. 99% от работливите хора биха живели много по-добре от 99% от търтеите, ако последните не получаваша наготово парички. Останалите 1% (несправедливо бедни и болни или несправедливо мързеливи, но богати) само потвърждават истинноста на правилото.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov
          Първоначално изпратено от Императорът
          И да - за мен справедливостта изисква равен ШАНС за старт, тоест всеки да има равни законови възможности да се нареди на стартовата линия... като в маратонът - оттам нататък всеки търчи различно според силите и упоритостта си. Но това не означава, че за всеки добър атлет трябва да връзваме по 2-3 тлъсти търтея, за да ги влачи той, щото те, видиш ли им било трудно да търчат.

Абсурд е напримерно да се увеличава срокът за получаване на помощи за безработица от една година на безкрайност - щом някой цяла година не може да си намери работа, ясно е, че не си търси.
          Много крайно гледаш на нещата....хубаво маратон с равен старт ама представи си че някои блъсне колегата и тои ис счупи крака ....трябва да го оставим да мре ли ?

Предполагам живееш в София където проблем с работата няма но знаеш ли че има малки населени места където безработицата е по 30-40-50 и повече % и там наистина безработните нямат никакви шансове за работа .....
          Приятелю - в тия малки населени места допреди 20 години хората са се препитавали със земеделие. Сигур 50% от обработваемата земя пустее, те нямали работа.... Разбираш ли, когато коремът ти почне да свири в си минор и крачетата почнат да треперят от слабост, препитание се намира... ;-)

За счупването на кракът - ами всеки си решава - дали да отделя парички за здравето си, ако се разболее или за старостта си, ако я доживее... Ти може да спестяваш под една или друга форма, цял живот по малко и на 60 години да се оттеглиш и да си живееш харабийската без да се лишаваш от нищо до краят на животът си, друг да кара до 58 само иху-аху и после като не може да работи, да иде да се обеси - и ти и той сте пълнолетни и дееспособни и отговаряте за себе си. Но това държавата зорлем да ме кара да и пълня някакви каси, без да ме пита дали искам, а при това ако се разболея, пак да ми искат пари, а ако одъртея, да се окаже, че с пенсията си мога или да си платя токът или да карам на хляб и на вода - е, мерси, ама не ща.

Коментар

Много крайно гледаш на нещата....хубаво маратон с равен старт ама представи си че някои блъсне колегата бегач в съседния коридор, тои си счупи крака ....трябва да го оставим да мре ли ?

Коментар

• И да - за мен справедливостта изисква равен ШАНС за старт, тоест всеки да има равни законови възможности да се нареди на стартовата линия... като в маратонът - оттам нататък всеки търчи различно според силите и упоритостта си. Но това не означава, че за всеки добър атлет трябва да връзваме по 2-3 тлъсти търтея, за да ги влачи той, щото те, видиш ли им било трудно да търчат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                Първоначално изпратено от ip_investor
                ... Хората, които живеят от парите на другите, трябва да са смирени и да са благодарни, че някой се е смилил над тях...
                Ти да не си срал по рождение в златни пелени бре ))) Бре, да му се невиди и аристокрацията дето се е навъдила Не знам на колко си години човеко, но ако днес си велик утре може да те няма. Понякога нещата опират и до малко късмет. Утре тоя дето искаш да ти се моли, може да е тоя от който ти да поискаш, за това един малко полиберален поглед няма да е зле. Извини ме, че се намесвам, но въпроса не опира до молби, а до ред. Ако утре ти сторша в бухалка и двата крака и ти обера парите до шушка 100 % друга песен ще запееш (Образно казано, но всичко става). Хубаво е да не се мислим за велики, щото той живота знае и двете страни на медала. Желая успешна нова година,здраве пари и късмет и дано не съм те засегнал.
                Изобщо не се мисля за велик. Мисля се за сравнително далновиден човек и гледам не се главозамайвам. Ако нещата се обърнат и се озова в кофти положение, определено ще ми е изключително неприятно да моля за помощ, просто ще се чувствам ужасно. Точно за това говоря - трябва да им гадно на зависимите от чужда помощ, да се чустват половин хора и непълноценни човеци, а не да се чувстват като нормални хора, които просто нямали късмет (защото в 90% от случаите работливите хора не стоят гладни, дори ако не са имали късмет).

Коментар

• Първоначално изпратено от ip_investor
                  Абе я тоя бизнес (явно и папането на чуждите пари вече му викат бизнес да вземе да си впрегне малко сивото вещстество и да спре да ръси глупости. Истината е една, моето момче (защото вероятно си млад, та още не ти е дошъл акъла в мозъка) - хората не са равни! Може да имат равни права, но това не ги прави равни. И не може да имаш право по рождение на получаваш X лева на месец, само защото те има на тоя свят. Хората, които живеят от парите на другите, трябва да са смирени и да са благодарни, че някой се е смилил над тях, а не да се правят на унижени и да искат още и още, та да живеели "достоен" живот! На тях живота им не може да е достоен, не защото някой ги спира, а защото парите не растат по дърветата, ами се вадят с труд и акъл (кой с каквото има).
                  Ашколсун - ей-това е приказка !!!! Хората наистина не са равни, а давайки постоянно но тия дето нямат, ние никога няма да ги принудим да се издържат с трудът си. Очеваден пример е гнусното малцинство, което твърдо вярва, че ние сме длъжни да ги издържаме, за да могат те само да се пръцат, че трябва и престъпленията им да търпим и сметките им да плащаме и безплатни домове да им строим и даги лекуваме безплатно, щото били "социално слаби"...ами как няма да си социално слаб бе, като не си работил и една минута в животът си, ама си нацвъкал 8 чавета? С какво ти си заслужил повече от един, да речем, помак, който от тъмно до тъмно превива гръб над нивата? Аре сиктир !!!!

Джей - то лесно става така - с бухалката - но нали въпросът е да ставаме нормална държава? Знам, че ти не комунист.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                    Първоначално изпратено от ip_investor
                    ... Хората, които живеят от парите на другите, трябва да са смирени и да са благодарни, че някой се е смилил над тях...
                    Ти да не си срал по рождение в златни пелени бре Бре, да му се не види и аристокрацията дето се е навъдила Не знам на колко си години човеко, но ако днес си велик утре може да те няма. Понякога нещата опират и до малко късмет. Утре тоя дето искаш да ти се моли, може да е тоя от който ти да поискаш, за това един малко по-либерален поглед няма да е зле. Извини ме, че се намесвам, но въпроса не опира до молби, а до ред. Ако утре ти строша в бухалка и двата крака и ти обера парите до шушка 100 % друга песен ще запееш (Образно казано, но всичко става). Хубаво е да не се мислим за велики, щото той живота знае и двете страни на медала. Поне аз не искам никой да ми благодари, или да ми се моли, ама ако закъсам, да има към кой да се обърна - щото и това съм видял - бивши мои работници да ми помагат - ей така, щото я бях овапцал яко с кинтите в един миг и нямах даже пари да ям, за кафе и за цигарки.
                    Желая успешна нова година,здраве пари и късмет и дано не съм те засегнал.
                    100% съгласен , живота е низ от възходи и падения, това че днес си горе не значи че и утре ще си там ....

Коментар

• ip_investor

Ама те разходите на здравна каса са тайна , те вървят с печат с гриф строгосекретно ! Това е престъпление.Грозна работа.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от ip_investor
                        Ти да не си срал по рождение в златни пелени бре Бре, да му се не види и аристокрацията дето се е навъдила Не знам на колко си години човеко, но ако днес си велик утре може да те няма. Понякога нещата опират и до малко късмет. Утре тоя дето искаш да ти се моли, може да е тоя от който ти да поискаш, за това един малко по-либерален поглед няма да е зле. Извини ме, че се намесвам, но въпроса не опира до молби, а до ред. Ако утре ти строша в бухалка и двата крака и ти обера парите до шушка 100 % друга песен ще запееш (Образно казано, но всичко става). Хубаво е да не се мислим за велики, щото той живота знае и двете страни на медала. Поне аз не искам никой да ми благодари, или да ми се моли, ама ако закъсам, да има към кой да се обърна - щото и това съм видял - бивши мои работници да ми помагат - ей така, щото я бях овапцал яко с кинтите в един миг и нямах даже пари да ям, за кафе и за цигарки.
                        Желая успешна нова година,здраве пари и късмет и дано не съм те засегнал.
                        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Иначе на здравеопазването положението му е напълно логично. Така става, когато държавата лъже хората, че може да им осигури някакви услуги срещу някакви пари, а в действителност не може. Също както по времето на комунизма уж имахме пари, а нищо не можем да си купим с тях, защото реално парите ни нищо не струваха и имаше дефицит на всичко, за да се прикрие този факт.

Когато вземаш от 3 милиона души и половината пари отиват за административни разходи (държавни търтеи), ти остават пари за 1.5 млн души. Обаче ти осигуряваш с тях 7 млн, така че не можеш да плащаш за техника, не можеш да плащаш за специалисти, не можеш да плащаш за лекарства - можеш да плащаш само на бутафорни болници с бутафорни лекари, които са толкова некадърни и мързеливи, че дори и нищожното заплащане не ги мотивира да си търсят друга работа.

Така задачата е изпълнена - уж има държавно здравеопазване, ама всъщност няма. Единствените що-годе платени хора в цялата система са GP-тата, чиято задача е да възпрепятстват достъпа на пациентите до спецалисти, скъпи изследвания или скъпи лечения.

Какво се получава в крайна сметка, ако се разболее работещ човек, който си внася редовно зравните осигуровки? Той няма време да чака по 2 дни пред кабинета на GP-то, който да му каже че са му свършили направленията и да му каже да дойде другия месец. Та нашия човек отива директно на специалист, плаща си изследванията, плаща си лечението, всичко на 100%. Срещу здравните си осигуровки не получава абсолютно нищо. Така че здравните осигуровки са изцяло гавра с работещите хора и още един социален данък, срещу който те не получаватабсолютно нищо. Ако системата беше поне малко честна, то щеше да кажат така: ние сме сметнали, че един преглед на пациент струва 5 лв, един MRI струва 50 лв и т.н. измислени далеч под пазарните цени. Е, поне тези пари да ти дават, като решиш да си отидеш на частно, защото така или иначе няма да можеш да се вредиш на държвното. Ама не, парите си ги даваш като поп, и същевременно си плащаш 100% на частни лекари (или още по-зле - плащаш под масата на държавни).

Коментар

• Re: Коя е най-голямата несправедливост на данъци и осигуровк

Първоначално изпратено от biznesat
                            http://biznesat.blog.bg/biznes/2010/01/06/koia-e-nai-goliamata-nespravedlivost-na-danychno-osiguriteln.467536

След широкото обсъждане на плоския данък, който в момента е 10% за физическите лица и юридическите лица, се настани мнение за равенство в данъчно-осигурителната тежест, нарушавано като чели единствено от факта, че данъкът за едноличните търговци остана 15%.
                            Това не е точно така , ако ООД , АД и т.н. разпредели печалбата си ефективно освен 10 % корпоративен данък внася и ощи 5% данък дивидент.

Голямото неравенството е върху изравняването на осигурителните вноски при ЕТ в края на годината. На практика това е стимул от държавата бизнес да се прави не като ЕТ а като капиталово дружество защото там печалбата е капиталова а не трудова и няма изравняване.

Коментар

Скандинавски държави имат твърде социална политика, затова затъват - швеците напримерно са яко закъсали. Чувам там близо 1/5 от населението е трайно безработно и то не броим имигрантите... защо? Ми защото им е писнало да хранят паразити, предпочитат да лежат и някой да ги храни тях.
                              Никой не затъва, това са стари приказки Импе и аз съм ги чел, но не са много верни. Това е от времето когато имаха там голям държавен сектор - То и във Франция и Англия имаше. Я се раходи до там сега. Мина то това време .. имаха в 90-те години срив с имотите, ама даже те сегашната криза ги боли щепсела.. А знаеш ли, че в Норегия която я управляват комунисти в момента (точно такива ) данъци първите 5 години от бизнеса си може и да не плащаш.
                              Ние да я докараме да ме затънали като датчани, финландци и шведи, пък нека после мислим. И недей че аз казах - Консерватор съм. Бе писал нещо ти преди за Хон Конг. Как мислиш там много по различно ли е от Швеция в момента. Я не си запиши там детето на училище или падни болен на улицата и да видим какво ще стане. В Едния случай ще те глобят, а в другия ще те лекуват.
                              Само ще ти кажа, че например администрацията в Швеция поне преди години бе по-малка от тази в много уж по-либерална Великобритания сметнато като % на брой население което обслужва. Бе по-малка и от тази в България по живково време, а сега е в пъти по-малка (нашата се утрои!!!). Но работи, а не като тук. Нещата опират до ред и ефективност.
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM
                                Ами точно социалистите/всъщност истинските чорбаджии в държавата/ ги приеха тези закони-колкото се може по-голямо данъчно облекчение за богатите и свръхбогатите,а бедните в кучи гъз.Именно комунистите премахнаха необлагаемия минимум,с който удариха директно всички с доходи до 500лв/месечно.Пак те направиха данъка за ЕТ 15%,защото те са" най-крупните фирми" в държавата.Сегашните пък увеличиха осигурителния минимум със 70%-и онова недоклатено очиларче ми го обяснява като антикризисна мярка.РАЗБЕРЕТЕ УПРАВЛЯВА НИ ОЛИГАРХИЯ,КОЯТО СЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ОТ СЕБЕ СИ-НИЕ СМЕ РОБИ.
                                Каква антикризисна мярка е намалението на осигуровките с 2%-кого лъжат.
                                Парите за здраве не стигали-от 6,вдигнаха на 8%.Тези 2% ги държаха в резерв и затова и миналата година парите пак не стигнаха-и сега ново двайсе-още с 2% увеличение.АБЕ ГЬОНСУРАТИ НЕЗЕМНИ-вземете събирайте осигуровки от този около милион неосигуряващи се-не разбрахте ли,че кравата пресъхна,няма вече мляко,ако толкова желаете ,може да пробвате бика да издоите.
                                Колега с грешка си, социалистите не са въвеждали максималния осигурителен доход......съществува от средата на деветдесетте години.
                                А вкяка година просто се приразглежда размера му.

Коментар

Working...
                                X