Първоначално изпратено от LANDLORD 31
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиция в трайни насаждения
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Ади Разгледай мнениеЗдравейте,
Преди време нашия премиер каза да спрем да трупаме в банки, а да инвестираме...... и аз реших да го послушам.Насочила съм се към трайните насаждения.Става въпрос за странично занимание, нещо като хоби 10-20 дка, да не изисква много време, понеже се занимавам с друго и с приемливо добра печалба.Вече имам някакви идеи, но ще се радвам и на Ваши съвети, най-вече за билките, че там почти нищо не знам.Благодаря!
Имам малко време, та реших да поразсъждавам в темата, защото същата повдига доста въпроси в мен, предвид насочеността на проекто-инвестицията...
Някой си... бил казал "да спрем да трупаме в банки, а да инвестираме"... Очевидно "трупането в банки" не е вариант на инвестиция..., то си е едно най-обикновено трупане.../ако изобщо има какво да се трупа/...
Предвид "тезисите", които дава авторитетен ръководител - вслушваща си в съветите на ръководителите - млада инвеститорка решава да се отдаде изцяло на идеята..., като неотклонно следва начертаният път...
Разумният й анализ показва, че тя трябва да "трупа", не в банки, а в трайни насаждения...
Лошо няма, както казват! Имаш какво да трупаш - трупаш...
Сегаааа.... Не е лошо да се поразсъждава в конкретният случай /лични и неангажиращи мисли/...
Каква би била възвращаемостта от една тава инвестиция? Не съм специалист, но зная, че - за да дават плод някои многогодишни /трайни/ насаждения, трябва да минат поне 5-7 години..., а някои - дават първите си плодове - след 100-тина години /маслини/..., така че - в някакъв обозрим период от 15-120 години - всеки нетрупащ в банки инвеститор, би могъл да ни се похвали с това, че вече излиза на печалба от своята инвестиция..., ако....
...ако - неблагоприятни климатични и метеорологични условия не му стъжнят живота, мааааааалко преди да почне прибирането на богатият урожай... и ако...
...ако - малко преди времето за обиране на поредната реколта - мургави негови съмишленици, решили да инвестират в прибирането на реколта от готови насаждения, в които са инвестирали ония, които не трупат в банки, а...
Но нашият инвеститор е хитър и решава да наеме команда мачовци /ега ти хобито от 10-20 декара!..., как се опазва това малко хоби по друг начин - не зная/, които мачовци дръпват част от печалбата и могат да бъдат заменени с двама пазачи - от двете страни на инвестицията..., те пък гледат с часове, че никой не се мярка тъдява... и - когато се съберат да цакнат едно белотче под някоя сянка, като опитат и вкуса на домашната сливова, дето единият си носел..., след "кратката почивка" - /така обяснили после/ - гледат - 1/3 от реколтата липсва.... Опонентите ще кажат, че то си има за тая работа договори и неустойки..., та се хуква по начертаният път, както и - да се мотивират нови пазачи..., търси се усилено 2-3 дни, но не всеки откликва - в тия горещини, пък и трудна работа, пък хонорарите са малки..., аха- намериха се най-после хоратаааа...., и си ги водим на "инвестицията"..., а там дори листата вече са обрулени по земята...
Не казвам, че е лошо да се инвестира в нетрадиционни многогодишни растения, но като зная какви нашествия изнасят в пресата, а какви орди се вдигат, за да "припечелват" на чужд гръб, не съм сигурен тия пазачи - дали биха удържали битката..., па ако ще и Опълченците на Шипка да бихме ги кръстилЕ...
Другото - тия растения обикновено си искат защитата - освен от лошите метео-условия, също и от вредители, пък и от задушаващите ги други "гюрлюци", които растат на воля и не им трябват некакви грижи...
Лично аз билки, които растат на едно място - на големи плантации - не съм виждал, но ако съм срещал големи площи, засадени с нещо - то те са изисквали и големи грижи..., така характеристиката 10-20 дка. - хоби - отпада.
Мисля - евентуално - за разни черупкови плодове: орехи, бадеми, лешници...и веднага ги свързвам с моите предпочитания, още докато същите са във "млечна зрелост" - обикновено в края на август, но това е в зависимост от района в страната, където се отглеждат те... Гледам, че по пазарите по това време има доста продаващи от тоя вид плодове - изчистени, готови за консумация...
Т.е. - инвестицията е съмнителна за тия, които не желаят "да трупат"....
...така, лично аз се съмнявам в характеристиката на такава инвестиция: "...да не изисква много време, понеже се занимавам с друго и с приемливо добра печалба...""Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Като идея е много добре! От тук на сетне, трябва да си направиш нещо като бизнед план!
1. След колко време искаш да ти се върне инвестицията, каква доходност искаш да очакваш от нея, къде ще извършваш дейността (място за реализация на проекта/идеята), можеш ли да се включиш по някой от фондовете за финансиране от ЕС, .....и куп други неща.
2. За билките е добра идея, но трябва много добро проучване (Маркетинг). Можеш да пробваш с лавандула, с шипки , и пр.
Успех.
Коментар
-
Инвестиция в трайни насаждения
Здравейте,
Преди време нашия премиер каза да спрем да трупаме в банки, а да инвестираме...... и аз реших да го послушам.Насочила съм се към трайните насаждения.Става въпрос за странично занимание, нещо като хоби 10-20 дка, да не изисква много време, понеже се занимавам с друго и с приемливо добра печалба.Вече имам някакви идеи, но ще се радвам и на Ваши съвети, най-вече за билките, че там почти нищо не знам.Благодаря!Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар