IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФЕД, ЕЦБ, Хартиени пари, Дефлация, Хиперинфлация, Злато...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Средната цена на най-често зареждания вид бензин на бензиностанциите в САЩ се понижи до ниво $1.66 за галон - или 61 стотинки и половина по днешен валутен курс.

Обяснението на агенция Bloomberg е, че рецесията в Америка е съкратила търсенето.

Пазарът на горива в САЩ реагира на измененията в търсенето и предлагането с промяна в цените.

За разлика от това българският пазар е затруднен да спази „закона на предлагането". Косвените данъци върху бензина, събирани по изискване на ЕС в полза на българската държава, са много високи.

Така у нас цената на масовия бензин тип А95 в момента е 1.68 лв. на бензиностанциите, тоест 2.75 пъти по-висока, отколкото средната цена на бензина в САЩ.

Коментар

• Първоначално изпратено от fenixsz
      Първоначално изпратено от Mr.Profit
      ....
      Това ми беше идеята. ЦБ могат (и сигурно се налага) да печатат пари в момента но това в никакъв случай не са някакви безвъзмездни помощи, а са просто заеми. Ако искат да запазят доверието просто ще действат антициклично като наливат ликвидност в системата сега и я теглят при бум за да контролират инфлацията в желания диапазон.
      Такааа, пак гледате краткосрочно. Ще надуем системата с ликвидност, ще въстановим малко икономиката и всичко по мед и малсло? Но натрупаният дълг кой ще го плаща? Как ще го плаща? Един път крайният потребител собствените си кредити, един път държавните кредити чрез данъците... И така балона ще се пълни, докато някоя кърфичка не мине покрай нея и вятъра не я издуха към него...
      Загледайте се пак във видеото (Money as Debt) - системата така е замислена, че да води до икономически растеж и да трансферира накрая пак всичко в шепа хора, а малкия човечец да остане без нищо...

Всички имате пристрастия текущата система да се запази, защото извличате девиденти от нея, но понякога се опитвайте да гледате повече отстрани...

Отпечатаха банкнота от 10 млрд. долара - да им е честита...Доколкото си спомням деноминираха 10 нули по едно време...

П.П. Иначе, Профит имаш моите уважения още от дюлевата ракия :P

П.П. Гледайте филма - The Day the Earth Stood Still (Денят, в който Земята спря) - в текущата ситуация ми хареса много!
      Що ми се струва, че и двамата малко се заблуждавате? В сегашния случай няма наливане на дългове от страна на Фед, просто допълнително наливане на пари при конкретни условия, нещо като грантове. Така, че нямаме увеличаване на задлъжнялостта , а тъкмо обратното. Фед просто емитира допълнително кеш за да компенсира донякъде дълговото бреме (те дългово вече са се раздули парите - това са те дълговите пари - виртуални, с това емитиране целта е реалните да ги догонят). Това, разбира се, ще се отрази в известна инфлация малко по-късно, но тя ще компенсира дефлацията, която е започнала вече. Обратното движение на изземване на пари от обръщение ще започне, когато се отново започне икономическото оживление и лихвите почнат да се вдигат. Така, че всичко е ок. Като страничен ефект главоломното покачване на долара, което би било пагубно за УС икономиката на този етап ще бъде удържано. Но няма и да падне. Защото тези нива средносрочно ги устройват американците. Като разчитат, че ЕЦБ ще продължат да държат по-високата лихва Затова и УС първи ще се възстановят от кризата. А за БГ колкото и да ви се струва парадоксално, но в настоящия момент се оказва благоприятно, че относителния дял на сивата икономика е по-висок и че не сме в еврозоната.
      Това, за което си прав и споделям, е че чрез раздутия дълг много години преди това , благата се преразпледелиха така, че отидоха в по-голямата си част в ограничен кръг от хора, които имаха преимуществен достъп до него и инструментите свързани с него. Сега Фед просто им плаща голяма част от сметката. Цинично е, но е факт. Това, обаче, няма да срине системата. Просто мнозинството от по-бедни, по-обикновени и по-неориентирани хора пак ще го духат. Винаги е било така.
      * think positive * think simple * think big *
      * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

• Благодаря инфо. Визирах политиката "quantitative easing", която аз специално възприемам като една японска измишльотина, която вероятно представлява специфична техника/продукт ?? Знам, че те са започнали да го практикуват в момента, когато лихвата е паднала практически до нула и е очевидно, че "цената на парите" вече не представлява фактор, който да стимулира икономическите агенти да заемат пари.
        Тоест, каква е отликата в сделката тип "quantitative easing" в сравнение с класическите (да речем) средства и инструменти за кредитиране от страна на ЦБ.

Коментар

• А др.което всъщност е и печатането)Правителството емитира ценни книжа и чрез тях взима пари назаем от пазара!!Само че в УСА ги взима от ЦБ!)

Коментар

• Ами по различен начин ЦБ може да наводнява пазара с пари..Последните най- брутални са примерно ЦБ изкупува от Търговските банки техни дългове-корпоративни,ипотечни,кредитни карти и т.н))Ако напр Търговскат банка е дала 200миларда$ ипотечни кредити ЦБ и дава тия 200милиарда и така хората дължат на ЦБ а в търговските се освобождава ресурс,един вид цесия....Поне така правят сега в УСА)

Коментар

• Колеги,
              Може ли някой да обясни малко повече за сделка от типа "парично облекчение".
              От едната страна престира ЦБ и предмет на сделката е някакъв паричен ресурс.
              Не знам, обаче, кой е дебитор и каква е точно същността на сделката?

Коментар

• Първоначално изпратено от малкият бик
                Първоначално изпратено от marketleverage
                Първоначално изпратено от малкият бик
                А Япония май искаше да продава долари май се бяха притеснили, че йената много поскъпнала ))
                Много елегантна кризичка сами си вкараха американците. БЯХА мощни колкото мощните им банки, но сега като ги няма тези банки, колко са мощни? )) Да не се окаже, че са мощни само на хартия. ))
                Хайде стига лиза задника на дървения философ Асен, че започваш да ставаш досаден като него. Виж анкетата за най-голям досадник и се радвай, че не си попаднал вече там. ))
                пост с много омраза към америка и фундаментално грешен Япония ако продава долари иената ще се качи още повече.

Които иска да я мрази които иска да я обича Америка важното е да спостват верни неща от които да можем всички да си направим изводи и да спечелим а не някакви постове провокирани от омраза към американският имериализъм
                еми никъде няма омраза освен в твоите представи. )) Не обичам дългите постове и не ми се обясняваше, че вероятно и Япония се замисля да превалутира, защото с тази обвързаност към долара, когато доларът скача и йената скачаше спрямо другите валути, та май започват да се замислят в какви съотношения да го държат долара спрямо другите валути. Но може и да греша. Нека ти да си правия. ( с изключение на омразата обаче.)
                Поне засега не можеш да ми промениш мнението, че в последно време американците са мощни повече на хартия. ))
                ети какво постна колегата понадолу негово мнение изхожда от друга база. А ето я и моята: всички вие които сте тук да рушите американският империализъм вместо да правитве пари преди разправяхте че щяха да превалутират защото долара много паднал сега ще превалутират защото много се качил... Нема значение че сащ им е основен пазар важното е че ще превалутират за да дозабият прион в кофчега му.

Първоначално изпратено от supertrader
                Не залагай на поскъпване на йената , миналата седмица обсъждахме с колеги колко са реални шансовете йената да стане долар и един жълтур каза че по скоро ще сиправи харакири или ще фиксират йената за долара. Те така мислят да сторят ако видят зора. Може и да ликвидират йената като валута и не искат азиатска валута да има. Жълтурите са много зли , въобще не са ви ясни
                Иначе седя и гледам някои съветват да не се възползваме от отворилият се прозорец за влизане на долари верно рисково е и не го препоръчвам. Аз обаче ще го отиграя за коледа ще си подаря още кеш в зелено
                mWPCloud.com

Коментар

• Първоначално изпратено от jikev
                  Eй, успяхте мама ви Клакьорска!
                  А цитирайте се още 10-на пъти, да откажете и най-заклетите противници на тая сган - Правителството ни, да намерят някакво свястно инфо в темата!

А цитирайте сега Станишката от Панорама, дето обеща че догодина Инфлацията щяла да бъде по ниска! Верно ли ще е по ниска? Май и отрицателна ще е ...
                  Та според него трябва да се радваме - това било голямо постижение на Правителството!

Амсалаци!
                  амсалаци, (или мамицата ви там амсалашка,) що се нервиш ?

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham
                    Колчо това твоето си е направо тема за дипломна работа
                    Анджък...
                    Като почнеш от премиера и президента та стигнеш до слепеца - дипломни работи като слънце ....
                    Като не сте съгласни с някого, поне се опитайте да сте му на нивото, че се издавихме в собствената си простотия в тая д-ва...

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
                      Първоначално изпратено от acen1975
                      и кви господари те гонят?
                      Тебе не те гонят... Ти си си клекнал самичък...
                      аз в бг не живея.........
                      ... Ме чий го крепиш туканка ???(или там в рая нямаш събеседници )
                      .. и да не си си помислил да се връщаш.. :P
                      не си спомням нанси пълоуси да е сезирала СЕК,както пирински,че да накажат медиите,че много се говорело лошо за политиците напоследък??????????
                      СЕК ??? Тва да не тоа СЕК, дето регулираше на Мадоф пирамидката.. ???
                      не си спомням нанси да е разпускала конгреса от страх,че тъплата от фермери и студенти пред щатския конгрес да ни ги линчува.............
                      Къде тва бе ???
                      аз да не живея в държава управлявана от премиер,който е писал дипломна работа на тема:"влияние на униформата върху бойния дух на войнка".....или система за издигане в йерархията на висши военни в русия през втората половина на 20 век????????????
                      Имаш късмет с държавата... Особено с президента... Тоа сегашния Верно е ГОЛЕМ МОЗЪК...
                      ти си робчето и не с един господар,ами с една камара такива са ти на гърба и трябва да изхранваш......мерцедеси,яхти,курви,кока.......тия неща струват пари
                      Ми щастлив бъди... Там където си ....
                      Сигурен съм, че там такива неща няма...
                      ..
                      Сладуран..
                      Колчо това твоето си е направо тема за дипломна работа
                      Life won't wait for you.

Коментар

• Eй, успяхте мама ви Клакьорска!
                        А цитирайте се още 10-на пъти, да откажете и най-заклетите противници на тая сган - Правителството ни, да намерят някакво свястно инфо в темата!

А цитирайте сега Станишката от Панорама, дето обеща че догодина Инфлацията щяла да бъде по ниска! Верно ли ще е по ниска? Май и отрицателна ще е ...
                        Та според него трябва да се радваме - това било голямо постижение на Правителството!

Амсалаци!

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
                          и кви господари те гонят?
                          Тебе не те гонят... Ти си си клекнал самичък...
                          аз в бг не живея.........
                          ... Ме чий го крепиш туканка ???(или там в рая нямаш събеседници )
                          .. и да не си си помислил да се връщаш.. :P
                          не си спомням нанси пълоуси да е сезирала СЕК,както пирински,че да накажат медиите,че много се говорело лошо за политиците напоследък??????????
                          СЕК ??? Тва да не тоа СЕК, дето регулираше на Мадоф пирамидката.. ???
                          не си спомням нанси да е разпускала конгреса от страх,че тъплата от фермери и студенти пред щатския конгрес да ни ги линчува.............
                          Къде тва бе ???
                          аз да не живея в държава управлявана от премиер,който е писал дипломна работа на тема:"влияние на униформата върху бойния дух на войнка".....или система за издигане в йерархията на висши военни в русия през втората половина на 20 век????????????
                          Имаш късмет с държавата... Особено с президента... Тоа сегашния Верно е ГОЛЕМ МОЗЪК...
                          ти си робчето и не с един господар,ами с една камара такива са ти на гърба и трябва да изхранваш......мерцедеси,яхти,курви,кока.......тия неща струват пари
                          Ми щастлив бъди... Там където си ....
                          Сигурен съм, че там такива неща няма...
                          ..
                          Сладуран..
                          Евала, Колчо

Коментар

• Първоначално изпратено от RAZBIVA4A
                            Колчо,без обиди!!Като не ти харесва темата отиди другаде!!И аз имам някой път различни мнения със събеседниците, но ги изслушвам когато се аргументират и показват ,че могат да мислят .А и човек си сверява часовника!
                            Не съм обиждал...
                            не ми е в стила..
                            панимаш ?
                            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от jikev
                              A, бе Кьорчо! Ти верно не видиш!?
                              Защо се обаждаш , като си Кьорав? Налягай си парцалите и си трай!
                              Като те чета оставам с впечатлени, че се гордееш с правителството (от лъжци).

Целта на тия платени драскачи е да размиват темата и да те отакажат!
                              Бой по канчето, Асене! Не ги жали!
                              Ъъъ ?
                              ..Оставаш с грешно вчапатленее...
                              Асен си има хледна точка, ... яз не я споделям...
                              Тебе точно, къв те е дерта в тая ситуация ???
                              ... :shock:
                              Па дале ш си драскам... Моя си работа..
                              налЕ ?
                              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Колчо,без обиди!!Като не ти харесва темата отиди другаде!!И аз имам някой път различни мнения със събеседниците, но ги изслушвам когато се аргументират и показват ,че могат да мислят .А и човек си сверява часовника!

Коментар

Working...
                                X