IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ФЕД, ЕЦБ, Хартиени пари, Дефлация, Хиперинфлация, Злато...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Deflation Hoax or Inflation Hoax?

Whether Or Not We Like It
    ....
    The history of irredeemable fiat currencies clearly illustrates that the compounding of accumulated debt always denigrates into bondage and ultimately to the conquest of complete debt-slavery.

In a recent interview between two notable market commentators, Dr. Robert McHugh, a former banker, explains to Jay Taylor exactly how this insidious process is enacted on a naпve and unsuspecting populace;

Taylor: I was greatly impressed by an insightful article I found back in 2005 on the Internet titled, "The Feds Are at It Again. What Do They Fear?" It was written by Dr. Robert McHugh, who was, just as I was, once a banker before he became a newsletter writer. Unlike your writer, who worked for well-established foreign multinational banks in New York, Robert actually founded a local community bank in Eastern Pennsylvania that ultimately became known as Main Street Bancorp. Talk about a "ground floor" opportunity; as one of the founders of the bank, Robert was one of 13 employees when it started. From zero deposits, the bank grew to $3 billion in deposits and had 500 employees when management chose to sell out in 2000 because they believed the economy looked like it was ready to head south.

McHugh, after acknowledging that government manipulates metals markets, goes on to explain,

McHUGH: Well, I'm a renegade banker. I have sat in at meetings where the Federal Reserve came in, sat down and "said stop lending, we think there is a recession coming." The very fact that we were told to stop lending caused a recession. That happened in 1990-1991. Word of that finally hit the mainstream media and one of the first acts Clinton did was that he grabbed the regulators by the throats and said, "why don't you let the bankers start lending again." The next time they came in, they told us to start lending.

They have that kind of power. They decide when recessions and depressions happen. They decide when hyperinflation happens.

They can do it through a lot of different tools. The hidden one is the regulatory agencies where they come in and intimidate bankers and tell them what to do. They have a lot of power. They can have the boards of directors of banks thrown in jail. They can have people fired. They use those powers behind the scenes, nobody knows about them. As a banker, I have seen the dark side of the Fed.
    SapFiConsultant.com

Коментар

• Първоначално изпратено от pana_bg
      Що ми се струва, че и двамата малко се заблуждавате? В сегашния случай няма наливане на дългове от страна на Фед, просто допълнително наливане на пари при конкретни условия, нещо като грантове. Така, че нямаме увеличаване на задлъжнялостта , а тъкмо обратното. Фед просто емитира допълнително кеш за да компенсира донякъде дълговото бреме (те дългово вече са се раздули парите - това са те дълговите пари - виртуални, с това емитиране целта е реалните да ги догонят).
      Да, ФЕД инвестира (изкупува кофти инструменти), но правителството на САЩ с увеличаващите си бюджетни дефицити мисля, че работи предимно в задлъжняване...

Първоначално изпратено от Mr.Profit
      Всичко до първите фалити-> Фалити->Дефлация->Наливане на ликвидност-> Закърпване на положението и спиране на верижната реакция по фалитите-> Укротяване на дефлацията->Инфлация от 0-2%->Изплащане на дългове с помощта на инфлацията.

В описаната хронология има много допълнителни фактори, които влияят но така я виждам основата.
      Аз си ги обяснявам нещата простичко...

1. Защо започна кризата - доколкото си спомням, защото хората не могат да обслужват нормално своите кредити...
      2. Кога стана така - когато икономическият бум е на върхът (инфлация, ниска безработица, високи доходи)
      3. Каква е текущата ситуация - дефлация, безработица, пониживане на доходите, рецесия=>депресия`

Инлация от 0-2% няма да помогне с нищо! Мисля, че трябва да е далеч по-висока, за да могат домакинствата/корпорациите да успеят да се преборят с дълговете и да започнат пак да косумират/инвестират...
      SapFiConsultant.com

Коментар

• Знаех си че ще опонираш за периодите, ама както и да е - безмислено е точно това да се спори. Не съм ги избрал целанасочено такива, това са ключови моменти.

Принципно съм съгласен с тебе, който върви със стадото ще бъде стриган редовно и по много.Нужно е всяко инвестиционно решение да се съобрази с момента и с хоризонта.

Например сега - ти мислиш ще Бен "Хеликоптера" Бернанке ще изкара щатите от блатото за 2 години. Аз мисля - Абсурд. Тези изпълнения с изсипването на пари не подпомагат възстановяването на реалната икономика, а пречат. И то колкото повече толкова повече. Кога debasement в историята на света е решил някой проблем. Аз мисля че QE е пълна измишлиотина, нека който иска да се смее, както мен мислят не един и двама икономисти.

В тая връзка кризата ще се задълбочава тепърва и депресията е неизбежна. Може да изплуват нещата временно за шест месеца или година, но след това няма спирка надолу да има.

Няма да се съглася и за перспективата за купуване на злато в момента. По време на най-големите stock бул маркети отношението DJ - Gold отива на над 30, като последният цикъл беше 40. По време на неминуемо последващата криза, отношението спада до около 2.

В момента отношението е 10. От тук занапред преди да стигне 2-3, златото стратегически е много по-добра идея. Алтернативата е да се вярва че Бен и Обама ще направи чудо с магическите си интервенции и ще изкарат светът от кризата леко. Само дето това няма да стане.

До следващият истински бул маркет има много много време.

Коментар

• Първоначално изпратено от peer2k
          Не си прав бат Асене.

Има много моменти спрямо които инвестицията в злато изпреварва инвестицията в акции в дълсрочен план. Ето тук сравнение злато vs DJIA, просто цифри:

1900 срещу днес (100+ години):
          DJIA (~50 / 8500) = 170 пъти, GOLD (20 / 850) = 42 пъти

Тук DJIA печели убедително, и разбира се има своите обяснения но хоризонта е 108 години, кой инвестира в такъв хоризонт?!

Я да видим какво става по време на балона 28-29г (80 години):

1928 срещу днес : DJIA (~350 / 8500) = 24 пъти, GOLD (20 / 850) = 42 пъти

Златото печели.

Ами я да видим срямо 1970г (38 години):

1970 срещу днес : DJIA (~1000 / 8500) = 8.5 пъти, GOLD (40 / 850) = 21 пъти

Златото смазва.

Хммм! И какво излиза, колкото по къс става хоризонта, толкова повече златото излиза напред. Без съмнение има периоди в които акциите са по-добрата инвестиция, така е винаги на пазара, но не и по принцип. По принцип е точно обратното.

Туй че акциите дават много (изобщо) повече от златото е широко разпространена заблуда, недейте попада в нея с двата крака.
          глей са,хващаш времеви граници в бум маркет-преди кризи-,и го смяташ спрямо днес,когато на всичкото отгоре има и финансова криза,освен рецесия.
          що не сметнеш изменението спрямо до преди кризата?я хвърли едно око колко беше златото преди 2 години?
          гарантирам ти,че след 5 години златото ще е 300 долара рейнд,а доу джоунс ще е 16000 рейндж.
          ако днес си продадеш акциите и си купиш злато,ще понесеш колосални загуби.
          точно по същия начин има изгорели хора по времето на предишната криза в сащ-края на 70-те и началото на 80-те.
          тогава златото е било 600$,а дау джоунс е бил 450-500.
          после,тези "златни" инвеститори ......парите им падат с 50%-златото слиза на 300$,а доу дйоунс отива над 10 000.

когато правиш сравнения ,прави ги в подобни икономически положения в исторически аспект.
          днес е криза,по голяма от края на 70-те години.
          вземи тогавашните нива,спрямо сегашните,а не ми взимай бул маркета,преди кризата на 70-те години и да я сравняваш с днес.

тва е най-голямата грешка на пишман инвеститора-той се води със стадото.
          когато е криза,тогава се купуват акции,а се продават в бул маркет,същото и със златото-купува се по време на бул маркет и се продава по време на криза.

златото е губещо и залязващо-тва ще му е последната сила.до 2 години,когато света излезне от рецесията,златото пда на 300$,акциите ще се покачват със 100-ци проценти.
          никой в бум маркет няма да държи зслато-ще излезне от него и ще инвестира в акции.

Коментар

• Обаче тези които са влезли 79 на злато едва днес са изплували на 0 така че наистина таиминга е важен. И ако това не е краят на монерната система такава кавато я познаваме незнам дали е добра идея...

mWPCloud.com

Коментар

• Никому не е нужна демагогия от типа "Дръжте парите в банка,там накрая ще е най-печелившо".Когато лазарът хвърчеше презглава нагоре ,истерията бе за акцийте.Двете крайности са еднакво глупави решения.Най-добрите управляват печелившо парите си ,глупаците ги дават друг да ги управлява,стига да са повярвали на рекламата на ПОСТИГНАТА В МИНАЛОТО доходност.То в това бил номера на такива като оня Мадоф - да покажат бляскаво лице достатъчно дълго време,за да не личи,че и те са голи задници.Историята е видяла какво ли не,сега наред е краят на империята на лесните пари.
              А с тия доходности от 1928 година насам и от др.дати,нека отчетем и инфлацията през това време,после може да отчетем и по едни формулки за стойността на парите във времето да изчислим така нар.нетните настоящи стойноти на тези пари и тогава да си говорим.Щото резултатът може да се окаже много по различен и да има възклицания от типа"-А стига бе!"
              Ако достатъчно добър,печалбите са по-големи от загубите ,оцеляваш и продължаваш.Мисля,че август 2011 година ще е много по-ясно кой кой е бил сега.Според мен тогава ще е истинският тест и оцелелите дотогава ще диктуват нещата в следващия възход.

Коментар

• Не си прав бат Асене.

Има много моменти спрямо които инвестицията в злато изпреварва инвестицията в акции в дълсрочен план. Ето тук сравнение злато vs DJIA, просто цифри:

1900 срещу днес (100+ години):
                DJIA (~50 / 8500) = 170 пъти, GOLD (20 / 850) = 42 пъти

Тук DJIA печели убедително, и разбира се има своите обяснения но хоризонта е 108 години, кой инвестира в такъв хоризонт?!

Я да видим какво става по време на балона 28-29г (80 години):

1928 срещу днес : DJIA (~350 / 8500) = 24 пъти, GOLD (20 / 850) = 42 пъти

Златото печели.

Ами я да видим срямо 1970г (38 години):

1970 срещу днес : DJIA (~1000 / 8500) = 8.5 пъти, GOLD (40 / 850) = 21 пъти

Златото смазва.

Хммм! И какво излиза, колкото по къс става хоризонта, толкова повече златото излиза напред. Без съмнение има периоди в които акциите са по-добрата инвестиция, така е винаги на пазара, но не и по принцип. По принцип е точно обратното.

Туй че акциите дават много (изобщо) повече от златото е широко разпространена заблуда, недейте попада в нея с двата крака.

Коментар

“If you have to choose between trusting the natural stability of gold, and the honesty and intelligence of members of the government, with due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, to vote for Gold,” - George Bernard Shaw, 1928.
                  ами джордж шоу се е попрекарал "малко",ако не е вярвал на капиталистическата система и си е държал парите в злато.
                  ако ги е вкарал в акции,дори и 1928год,когато борсата в сащ е била балонирана,до ден днешен само от капитализацията да е направил двойно повече.
                  а като сложим и дивидентите за тези години с реинвестиране в акции .......говориме за около 5-10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ.....
                  ако си е държал парите в банка на капитализирана лихва-20-30 пъти повече да е направило момчето.

с други думи-ако е имал долари за едно кило злато 1928 год,и НЕ си е купил злато,ако ги е затворил в банка,днес ще има пари за 25 кила злато,а ако е инвестирал в акции-тогава 7 кила злато..........

ако си беше купил 1 кило злато 1928 год....в момента щеше да има......1 кило злато.
                  няма смисъл да цитирате хора от преди 80 години,които на всичкото отгоре не са познали.........

вместо да слушате тоя или ония кво е казал-имате интернет,имате достъп до инфо,може да смятате-правете го.
                  използвайте главите си по предназначение,те не са само за красота и ...да ви тежат на раменете

Коментар

“If you have to choose between trusting the natural stability of gold, and the honesty and intelligence of members of the government, with due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, to vote for Gold,” - George Bernard Shaw, 1928.
                    Гледай сега Не ме разбирай погрешно. Всяко нещо си има цена. Моята цел като спекулант е да купувам евтино и продавам скъпо. Златото на този етап за мен е скъпо. Не съм безгрешен и мога да бъркам но това е личното ми мнение и стоя зад него.

Поздрави
                    Keep going ...

Коментар

• “If you have to choose between trusting the natural stability of gold, and the honesty and intelligence of members of the government, with due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, to vote for Gold,” - George Bernard Shaw, 1928.

Коментар

• Гледах днес една статия как банките не можели да кажат какво правели с тези пари и къде отивали

Представяте ли си каква наглост?

http://www.upnorthlive.com/news/story.aspx?id=238480
                        Keep going ...

Коментар

• Не са елементарни нещата в никакъв случай. За рационални пък още по-малко. Те нали затова искат да пренапишат икономическите закони, че там допускали рационалност от икономическите субекти, а се оказва, че не е точно така

Доколкото можем да се ориентираме и да си живеем живота, че ей така ще премине в правене на сметки без кръчмаря
                          Keep going ...

Коментар

• В цялата история на парите и правителствата проблемът винаги е един и същ:

Правителството налива пари без покритие за да финансира собсвената си програма (война, банки каквото и да е) и това в крайна сметка води до катастрофа, защото правителството е най-лошият управник. Това си е така и при комунизма и при капитализма, универсалните правила съществуват и са в сила.

Как може да оправдавате тези bailout-и които вървят в момента с това че облекчават поскъпването на долара. Погледнете за какво отиват парите - раздават се на приятелски банкови кръгове и институции или пък за "спасяване" на автомобилни производства които са неспасяеми, не са виждали печалба от миналия век и т.н. Това не са ефективни инвестиции, евтините пари не подтикват към ефективност - как тогава ще се възроди и пречисти производството от неефективните си елементи.

Всички много се оплетоха в политика, но това което държи нещата е производството. То е което е извело САЩ до Н1 след втората световна, и това е било тенденция която е отнела над 50 години за да се реализира. То е което ще изведе Китай до Н1.

Проблемът е че целият западен свят е пълен с работници гласоподаватели които не са склонни да приемат че е нужно да работят повече и потребяват по-малко и нито една икономическа или военна стратегия не е в състояние да задържи това положение за постоянно - ефектът на лавината рано или късно ги застига.

Сега като пуснат трилионите нова ликвидност в обръщение, после като дойдела инфлацията ще я изтеглят обратно... сериозно?

И кога е после, когато автопроизводителите дойдат да просят не за 15 или 25 ами за 100 или 200 милиарда, тогава ли? Единственият начин правителството да финансира изтегляне на ликвидност е чрез увеличаване на данъците - представете си това правителство което сервира на избиратели си новината че имат да изплащат 5 трилиона или 8 или 10. Това просто не може да стане.

Коментар

• Първоначално изпратено от fenixsz
                              Такааа, пак гледате краткосрочно. Ще надуем системата с ликвидност, ще въстановим малко икономиката и всичко по мед и малсло? Но натрупаният дълг кой ще го плаща? Как ще го плаща? Един път крайният потребител собствените си кредити, един път държавните кредити чрез данъците... И така балона ще се пълни, докато някоя кърфичка не мине покрай нея и вятъра не я издуха към него...
                              Загледайте се пак във видеото (Money as Debt) - системата така е замислена, че да води до икономически растеж и да трансферира накрая пак всичко в шепа хора, а малкия човечец да остане без нищо...

Всички имате пристрастия текущата система да се запази, защото извличате девиденти от нея, но понякога се опитвайте да гледате повече отстрани...

Отпечатаха банкнота от 10 млрд. долара - да им е честита...Доколкото си спомням деноминираха 10 нули по едно време...

П.П. Иначе, Профит имаш моите уважения още от дюлевата ракия :P

П.П. Гледайте филма - The Day the Earth Stood Still (Денят, в който Земята спря) - в текущата ситуация ми хареса много!
                              Привет,

Защо да е краткосрочно? Ето ти пак хронологията както я виждам аз, като всяко звено може да е с различна продължителност:

Всичко до първите фалити-> Фалити->Дефлация->Наливане на ликвидност-> Закърпване на положението и спиране на верижната реакция по фалитите-> Укротяване на дефлацията->Инфлация от 0-2%->Изплащане на дългове с помощта на инфлацията.

В описаната хронология има много допълнителни фактори, които влияят но така я виждам основата.

Дългът сам по себе си не е проблем според мен. Както примерно и сега някой, който получава по 4000 лева заплата не му е проблем да изплаща 700 лв ипотечна вноска. Проблемът е при тези, които със заплата 1000 лв изплащат дълг от 700 лв месечно. Последните ще го отнесат защото не са си направили добре сметката.

Наистина извличам ползи от сегашната система но и аз мисля, че по-добро на този етап няма. Златния стандарт за мен лично е отживелица но за да не стане някой гаф се налага банките да държат значителен резерв докато хората го проумеят. Така ги виждам аз нещата. Просто златото нито се яде, нито ми влиза в някаква практична употреба. Там за индустрията може ама тогава си е просто една стока, която заради стари лаври има допълнителна стойност.

Поздрави
                              Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Остап Бендер
                                Средната цена на най-често зареждания вид бензин на бензиностанциите в САЩ се понижи до ниво $1.66 за галон - или 61 стотинки и половина по днешен валутен курс.

Обяснението на агенция Bloomberg е, че рецесията в Америка е съкратила търсенето.

Пазарът на горива в САЩ реагира на измененията в търсенето и предлагането с промяна в цените.

За разлика от това българският пазар е затруднен да спази „закона на предлагането". Косвените данъци върху бензина, събирани по изискване на ЕС в полза на българската държава, са много високи.

Така у нас цената на масовия бензин тип А95 в момента е 1.68 лв. на бензиностанциите, тоест 2.75 пъти по-висока, отколкото средната цена на бензина в САЩ.
                                Коментарът е излишен. В тая връзка виж по-долу какво съм казал за БГ.
                                * think positive * think simple * think big *
                                * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

Working...
                                X