IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

асен1975 знахарства

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Вуйчовци, какво умувате без инфо....чакайте да вземе бате би Гойго властта, да видите - или поне аз така очаквам - че или ще се окаже или при всяко положение, ще се говори само за скелети в гардероба - димек всичко е минирано от старата власт - това са 8 г. - така е минирано - че Гойго ами Господ да дойде не мой оправи таз държава - то не е държава....няма ноу хау, няма човешки потенциал в БГ затова - тази държава е обречена да върви надолу и само надолу.....

Коментар

• "И въобще как виждате влизането в Евро зоната с обезценен лев"

прис криф макарон Жеи прис криф макарон

ама то това е целта де дасе преебе фсичко

наи напрет лева после и цялата икономика

много ше изнасяме изведнъж ше почнем да

правим фотоапарати и Поршета дааа

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
        Първоначално изпратено от Jay Gould
        Първоначално изпратено от acen1975
        .... ... пропуснал да каже,кво ще порави със скъпия лев-ще го "обезценява" постепенно,или ще има глупостта да го държи на тези нива,дорде се изяде резерва и после да рухне като по виденово време.......
        надявам се,че е прекалено интелигентен,за да знае,че лева на тези нива е убийствен за бгетовицата,но дано да знае и,че е опасно да го рухне изведнъж,а трябва да стане мнооооого постепенно.
        Асене, не знам как го виждаш ти това обезценяване на лева, че и постепенно?!
        Ако бях прочел това написано от някой като Проф. Стефан Стоилов, "експерт" (по инфлацията, псевдо-икономист) и съветник на не едно социалистическо правителство в България, не бих се учудил, но от друг звучи несериозно (не че няма да се подсмихна на "професора екперт" (Много се прочу по Жан Виденово).

След години на валутен борд (почти единственото полезно нещо направено през тези 20 години тук), плавна обезценка няма как да стане, още по-малко в малка страна с малко население и не особено блестяща икономика.
        Тоест, отпуснат ли лева с 2-3 %, то точно на следващия ден всички ще са си обърнали парите в Евро, а БНБ ще си изхарчи точно за 3 месеца резерва! Не знам от коя година си в САЩ, ама ако нямаш спомен за периода 95-97 то хората тук имат и си имат винаги едно на ум.

Още повече една обезценка нищо няма да ни донесе.

1. Защото нямаме кой знае колко голям износ и без това.
        2. Защото вноса ни щем не щем ще си остане почти същия (Няма начин да не внасяме петрол, газ още много суровини)
        3. В мига когато съотношението евро-лев се измени, банките ще качат още повече лихвите (познай как ще се отрази това на всички компании и граждани теглили кредити), в опит да задържат вложителите които панически ще си теглят парите за да ги обръщат във валута, а и в опит да си задържат печалбите (напълно им е ясно, че ако не качат лихвите кредитите ще се обезценят)
        Та, така.
        Поне аз и досега не съм чул свястно обяснение от някого - защо по дяволите ни е да обезценяваме лева?
        Доказано е.
        Там където има стабилна валута има стабилни инвестиции.
        Никой не обича да си влага парите в страна която вместо пара има хвърчащи хартийки и инфлация.
        Решения има, и то не много трудни за страна като нашата (някой път да си малък си има предимство), въпроса е дали някой ще се сети и дали ще иска да ги прилага.

Но да се иска още от раз, българите да се простят като начало само, с 20-50% от спестяванията си (защото обезценката-инфлация е това - обир на населението и фирмите) при доста съмнителните (ако работеше тая глупост, все щеше да се получи някъде по света - даже в Зимбабве не стана при желязна диктатура) изгледи за успех и при 99% шансове веднъж като се отвори вратата никой после да не може да я затвори и да загубят всичко и да се върнат с 10 години назад е най-наивния ход.
        Това е все едно да отвориш люка на подводница "да проветриш въздуха", ама на 150 метра дълбочина, вместо пуснеш двигателя и помпите и да изплаваш.
        И да казваш - "Аз само малко, един сантим ще отворя"
        Налягането ще е същото.

Банките - Лихвите и проблемите с банките могат да се решат много лесно!
        Не за ден, не за два, но за година-две, най-много.

Ако някой си даде труда да види как следвоенна Япония е решила не един проблем с финансирането на граждани и компании, моля потърсете, прочетете.
        Точно в най-голямата си криза и мизерия, жълтурковците са си намерили решение. Пък има и едни пресен пример с една българска банка, която първа започна да раздава кредити около 2002 година и другите банки щат не щат, тръгнаха подире и нищо, че се правиха на велики "финансисти".
        ДЖей,бъркаш сега с 1997 година.има разлика-тогава държавата е била фалирала,а сега все още не е.валутата трябва постепенно да се развърже,защото иначе точно ще се стигне до 1997.
        казваш,че ако лева почне постепенно да се обезценя,щял да рухне,защото всички ще се изпоплашат и обръщат всичко във валута.
        ами просто е,защо няма да стане-влизаш в сайта на бнб и поглеждаш емисионното-там ги има данните-левовете в обръщение са 7 милиярда и 700 милиона,докато валутния резерв сравнен в левове е 22 милиярда-дори и всички да изхвърлят левчетата и да обърнат в евро на 100%,БНБ спокойно може да покрие това и пак ще останат резерви към 15 милярда.
        така че,теорията ти,че ако почне да пада лева,народа ще продава левовете си и левчето ще рухне е невярна.
        и точно за да се предпази българия от виденовия вариянт-трябва колкото се може по рано да се почне постепенна обезценка на лева,докато обезценката балансира дефицита на бг и подпомогне индустрията.
        при фалшив валутен курс,дадената валута се обезценя също но рефлектира по друг начин-като търговски дефицит и убиване на индустрията-най рекордните дефицити в последните години са именно на държавите в борд-литва, латвия и НАЙ ГОЛЕМИЯ-БЪЛГАРИЯ.не си мисли,че с фалшиво държане на левчето ще надхитрите икономическите закони.....няма такъв филм!просто забавяте реалността,но самото забавяне се материялизира много по лошо след време.
        над 6 пртоцента дефицит се смята за убийствен.англия дошпусна дефицит от 10% и искаха оставката на премиера предвареително........за 10% дефицит....в бгетовицата имаш 2 години подред над 20% дефицит и гамените орешарски и димитров ви говорят,че бг е остров на "стабилността".......
        в цивилизована държава тия хора да са били уволнени отдавна...защото един икономист ,НЕучил в унсс знае кво значи 24% търговски дефицит и до какво ще доведе......
        ако не се вземат мерки за намаляне на левчето до нива,в които да балансира дефицита,резерва на бг ще бъде постепенно изяден и точно тогава ще се получи виденовия вариянт.
        още през 80-те години заподноевропейските държави приемат закон,в който се казва,че валутите не може да флуктуират повече от 10% помежду си.....на жаргон в сащ са го наричали снейк рейт кърв.........след 5 години сами са си гласували закона да отпадне,защото са видели абсурда му.
        валутата е перфектния начин да се балансират грешките на управяващите-при по голям дефицит,съответно лева почна да пада,от където се купуват по малко чужди стоки,а се произвеждат повече стоки за износ-лева пада,съответно и дефицита пада и се стимулира износ за сметка на внос.а колато лева падне прекалено много-тогава дефицита стига до нива по 6%,от където потичнат инвестиции,в дъражвата влиза валута по друг начин и отново лева почна да се качва........просто е.
        ако лева остане скъп нито някой ще инвестира в бг,нито ще можеш да си купиш бг домат,защото турските ще са в пъти по евтини,както и всичко друго,от където в бг нищо няма да се произвежда,а всичко ще се внася от чужбиона,от където резерва ще се изяжда за да се покрие дефицита,който не намаля стойността на лева и накрая-виденов ден 2 серия.
        Аз така и не разбрах кое му е фалшивото на валутния ни курс и аз или ти живеем в България (?) та знаем дали хората ще си обръщат парите във валута или не.
        Даже бабите ще хукнат още ден първи..
        И колко трябва да е тогава тоя валутен курс - Много ми е интересно като пазарен участник а не като теоретик как става това Някой сяда и почва да мисли и да смята ли , как?

Казах на колегата да ми даде пример с колко са се увеличили инвестициите в България за периода 1989 -1997 година и колко ни е нараствал износа за този период на обезценка на лева!
        Ако някой ми каже, че между 89 и 97 сме вързали и цъфнали и ме убили рибата и с износ, грях му на душата.
        Точно, че не сме фалирали сега и още - и с малко усилие и ум няма и да фалираме, но пипне ли се лева аз ви обещавам фалит най-късно до 6 месеца!!!
        И въобще, как виждате влизането в Еврозоната с обезценен лев? Само не ми казвайте, че да си останем на лева ще е по-добре
        И как ще плащат дори фирмите износителки валутните си кредити, много ми е интересно, ако им ебем мамата с инфлация
        От девалвация на лева има сметка само лица като Ковачки и някой и друг кредитен милионер. Нито държавата ще има полза, нито бизнеса.

Ха поне да не съм работил при такива условия, че да не знам

Единственото от което може да се спести и то с доста въпросителни са заплатите.
        Ама нали ви казах . Бил съм прозиводител и там не може да се съкращава много.
        Ще съкратиш 5 лева , ще загубиш 20 от покачване на цените на други неща.
        Всичко друго ще се качи - Като качат още месец 2 - ри тока (нали се прави от вносни суровини) , много ми е интересно какво ще направят износителите?!

Пипне ли се борда, до месец-два ще фалират яко банки, а до 6 месеца максимум държавата. Има много по-цивилизовани механизми за промяна на съотношението внос-износ от бантустанско променяне на курса и инфлация (което никъде в света не е донесло нещо полезно).
        Да вземем за пример даже САЩ като богата държава - Като си обезценихте в периода 2000 - 2008 година долара, нараства ли ви износа и станахте ли от страна вносител - страна износител ?
        Не нали?
        Ами Русия като си обезцени рублата края на миналата година?
        Стана страна износителка на лади , руски текстил, или на москвичи ли?
        Щото аз руска стока не съм видял в да се появи в магазините. Даже руски молив и шоколад не съм видял (шоколада им е хубав между другото)
        Само си прецакаха бизнеса вътре в страната а износа им пак спадна.
        Ами Япония, даже като почна да си обезценява Йената? За 20 години все на долу в икономиката, нищо, че са богати все още да купят половината САЩ.

Да се оправя икономика с инфлация все едно да гасиш пожар с бензин.

Дадох ви пример с най-различни държави и различни икономики. Ако при тях не работи как ще заработи при нас?
        Ще ви кажа. Никак и като бедни и слаби ще го отнесем като куцо пиле домат и като гларус кифла.
        Точно инфлацията докара цялата криза и у нас в Европа и в САЩ, а вие я препоръчвате като лечение нищо, че и в България тя никога не е проработила през над 100 годишната и нова история.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• сега строителите как ли си мечтаят брода да падне

ама тои на неще да пада пфуууу лош борд

Коментар

• СХП

един ден няма да има бизнесмени като теп

шото от вас нямаме нужда и в чужбина нямат

така че фалираи на воля и както щеш

като не можеш да смяташ няма място в бизнеса

аиде отиваи в Шикаго да носиш пици

Коментар

• BigBear,
              “Промяната на курса има две страни - да, производителите ще получите повишена временна конкурентно способност, но ще можете ли да я употребите?”
              Ами при всички положения ще бъде помощ, макар и временна.

„Та кой ще ви купува продукцията при условие че доходите му в реално валутно изражение са намалели с 50 % примерно”
              Ами същият който ще седи пред моята стока и вносната в магазина и ще се пита: Дали сега с този намалял с 50% доход да си купя завивка за зимата за 24 лв или за 30 лв.”

„И докога ще се разчита при правенето на печалба тя основно да дойде от заобикаляне на плащанията за труд”
              Аз не говоря за „заобикаляне”-говоря за справедлива цена на труда. Много хора си мислят, че труда им струва повече отколкото изкарват реално за работодателя си. Звучи малко препоръчително и учебникарски, но пазара определя цената на труда-ако днес се налага да държа служителите си на хляб и вода за да оцелея ще го направя. Видяхме съвсем скоро/2006-2008/ как заплатите скочиха рязко и то в реално изражение. Смятам, че пазара тогава сработи и възстанови баланса на отлаганото от 1989. Дали това стана заради ПЧИ, дали заради реално повишение на производителността не се наемам да отсъдя. Съчетанието на конкуренция за останалата работна ръка/особено квалифицирана/ и миграцията на образовани хора в чужбина и в чужди фирми в България принуди работодателите да реагират „пазарно” и всички ние повишихме заплатите до нива които сега ми се струват неразумни от гледна точка на стесненият пазар и намалелите обороти.

Поздрави

Коментар

• брех много лош тоя борд бре

много пречи да станем богати

несе купува на безценица у нас

лош е бизнес климата и не става

много ше сме зле ако Ацко не

си напазарува от нас ефтиниа

лошо ни се пише да знаим

Коментар

• Ацко ти тогава ли смяташ да инвестираш

като падне курса ли - да ни спасиш хехе

Коментар

• “Не само транспортните а и всички други разходи ще ти се качат”
                    Съгласен. Казах го в поста си-ще се качат, но във времето. Цената на тока да речем се променя 2 пъти годишно-това са до 6 месеца ценови „лаг”. Цената на труда най-вече, но и на наемите, осигуровките, материали от местен произход, амортизации и други ще се коригира, но постепено. От спомена ми от 97 мога да кажа че този процес продължи около 3 години. Вероятно няма да се вдигнат веднага и минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове тъй като това би натоварило бюджета. Споменавам ги тъй като имат пряка връзка с обезщетенията.
                    „Ще се качат веднага цените в магазините не само с процента на обезценената валута, а към цените ще се добави и процента риск от още обеценяване” Цените няма да се качат с % на обезценка, нали това е идеята на поста ми-българските производители ще получат допълнителен инструмент за влияние-по-ниската цена. Всеки по-едър производител или доставчик има механизми да контролира продажната цена на изделията си в магазините-било чрез фиксирана крайна цена, било чрез система за отстъпки и бонуси, така, че ако решиш да продаваш изделието за 24 лв/какъвто беше моят пример/ можеш да го направиш.

„Има ли нарастване на износа ни за този период????
                    б) Нарастна ли износа ни заради обезценката на лева от 1989 го 1987 година?” Не знам с какви данни работиш но ти поствам една таблица за 91-97 г. Износа е нарастнал с близо 50% като % от БВП. Нямам претенции да познавам въпроса за това моля да ме поправите ако греша. www.ced.bg/uploads/publication/SWOT_BG.doc

„Ами помислете бе хора - Износ се прави не с евтина местна валута, а с други неща”
                    С това категорично не съм съгласен. Практиката показва, че обезценката на валутата е един от начините за стимулиране на износа/не единствения/-направиха го САЩ, Британия, цяла Източна Европа и много други. ЕС не го направи и виж колко е спаднало там производството за последната година. Китай е обвиняван от години, че поддържа евтин юана с цел стимулиране на експорта.

„Снижение на някои разходи- Енергийна ефективност- Организация на труда- АВТОМАТИЗАЦИЯ” Не смятам, че обсъждането на тези възможности засяга темата. Не съм казал, че промяната на валутният курс е ЕДИНСТВЕНИЯ начин. Многократно повторих, че това е само една от възможностите с които разполагаме.

„За нас пътищата са два - „Или като Пакистан и Гватемала, да шием на вносни машини маратонки на ишлеме, за по 1-2 долара печалба, или пътя на Япония и Германия - след Втората световна война””
                    Аз например шия на вносни машини, но не на ишлеме. Произвеждам собствени продукти, имам 2 запазени марки и няколко промишлени дизайна. Япония и Германия не са били в борд така че да ги използваш за подкрепа на възгледа, че трябва да запазим борда не ми се струва подходящо. Успехът им е постигнат при тотално различни изходни дадености.
                    Сега се намираме в друга ситуация. За мен основата на проблема се крие в начина по които са използвани ресурсите в последните 10-ина години. Над България се изля „златен дъжд” който роди огромно за мащабите ни строителство и туризъм-това бяха неофициално обявените приоритетни отрасли за българската икономика, към тях бяха насочени силите и средствата на едно поколение. Този дисбаланс ражда и сегашното напрежение с борда. България е лишена от диверсифицирани и надеждни източници на валутни постъпления. Инвестициите не бяха „грешни” или по-точно твърде едностранно насочени. Строителството е за вътрешна употреба, туризма изисква ограмни и постоянни средства за реклама и е твърде зависим от субективни фактори/имидж, времето, външни кризи на основни за нас пазари/, „емигрантските пари” намаляват заради проблемите навън, ПЧИ в такъв мащаб са до време както се видя.
                    Ще си позволя да „вържа” мислите си с още един цитат от форума: „Не разбирам също и как проблемите могат да бъдат решени с намаляване на заплати - ще намалим заплатите на учителите и масата обикновени хора...?” Заплатата е функция на производителността на труда. Всички искаме големи заплати и голяма покупателна способност, но те са следствие от това колко/по-евтино/ и как/по-качествено/ произвеждаме. Няма как да получаваме дълго време високи заплати без да си ги изкарваме. До сега това беше възможно заради ПЧИ, евтин кредит и „емигрантски пари”. Сега/най-сетне/ се налага да се оправяме сами. В такъв случай трябва, според мен, да използваме ВСИЧКИ оръжия с които разполагаме. Да пропуснем или направо да се откажем от едно от тях е неразумно и ще бъде платено от децата ни. Подобен инструмент е борда и курса на лева. Независимо от политическите функции с които е натоварен в България, валутният курс си остава икономически фактор и трябва да бъде разглаждан като такъв. В момента в името на политиката и криворазбраната социална солидарност ние се противопоставяме на основни икономически закони-потребяваме повече/внос/ отколкото произвеждаме.

Поздрави и извинения за дългият пост, новак сам тук, а белият лист е толкова изкусителен...

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                      .... ... пропуснал да каже,кво ще порави със скъпия лев-ще го "обезценява" постепенно,или ще има глупостта да го държи на тези нива,дорде се изяде резерва и после да рухне като по виденово време.......
                      надявам се,че е прекалено интелигентен,за да знае,че лева на тези нива е убийствен за бгетовицата,но дано да знае и,че е опасно да го рухне изведнъж,а трябва да стане мнооооого постепенно.
                      Асене, не знам как го виждаш ти това обезценяване на лева, че и постепенно?!
                      Ако бях прочел това написано от някой като Проф. Стефан Стоилов, "експерт" (по инфлацията, псевдо-икономист) и съветник на не едно социалистическо правителство в България, не бих се учудил, но от друг звучи несериозно (не че няма да се подсмихна на "професора екперт" (Много се прочу по Жан Виденово).

След години на валутен борд (почти единственото полезно нещо направено през тези 20 години тук), плавна обезценка няма как да стане, още по-малко в малка страна с малко население и не особено блестяща икономика.
                      Тоест, отпуснат ли лева с 2-3 %, то точно на следващия ден всички ще са си обърнали парите в Евро, а БНБ ще си изхарчи точно за 3 месеца резерва! Не знам от коя година си в САЩ, ама ако нямаш спомен за периода 95-97 то хората тук имат и си имат винаги едно на ум.

1. Защото нямаме кой знае колко голям износ и без това.
                      2. Защото вноса ни щем не щем ще си остане почти същия (Няма начин да не внасяме петрол, газ още много суровини)
                      3. В мига когато съотношението евро-лев се измени, банките ще качат още повече лихвите (познай как ще се отрази това на всички компании и граждани теглили кредити), в опит да задържат вложителите които панически ще си теглят парите за да ги обръщат във валута, а и в опит да си задържат печалбите (напълно им е ясно, че ако не качат лихвите кредитите ще се обезценят)
                      Та, така.
                      Поне аз и досега не съм чул свястно обяснение от някого - защо по дяволите ни е да обезценяваме лева?
                      Доказано е.
                      Там където има стабилна валута има стабилни инвестиции.
                      Никой не обича да си влага парите в страна която вместо пара има хвърчащи хартийки и инфлация.
                      Решения има, и то не много трудни за страна като нашата (някой път да си малък си има предимство), въпроса е дали някой ще се сети и дали ще иска да ги прилага.

Но да се иска още от раз, българите да се простят като начало само, с 20-50% от спестяванията си (защото обезценката-инфлация е това - обир на населението и фирмите) при доста съмнителните (ако работеше тая глупост, все щеше да се получи някъде по света - даже в Зимбабве не стана при желязна диктатура) изгледи за успех и при 99% шансове веднъж като се отвори вратата никой после да не може да я затвори и да загубят всичко и да се върнат с 10 години назад е най-наивния ход.
                      Това е все едно да отвориш люка на подводница "да проветриш въздуха", ама на 150 метра дълбочина, вместо пуснеш двигателя и помпите и да изплаваш.
                      И да казваш - "Аз само малко, един сантим ще отворя"
                      Налягането ще е същото.

Банките - Лихвите и проблемите с банките могат да се решат много лесно!
                      Не за ден, не за два, но за година-две, най-много.

Ако някой си даде труда да види как следвоенна Япония е решила не един проблем с финансирането на граждани и компании, моля потърсете, прочетете.
                      Точно в най-голямата си криза и мизерия, жълтурковците са си намерили решение. Пък има и едни пресен пример с една българска банка, която първа започна да раздава кредити около 2002 година и другите банки щат не щат, тръгнаха подире и нищо, че се правиха на велики "финансисти".
                      ДЖей,бъркаш сега с 1997 година.има разлика-тогава държавата е била фалирала,а сега все още не е.валутата трябва постепенно да се развърже,защото иначе точно ще се стигне до 1997.
                      казваш,че ако лева почне постепенно да се обезценя,щял да рухне,защото всички ще се изпоплашат и обръщат всичко във валута.
                      ами просто е,защо няма да стане-влизаш в сайта на бнб и поглеждаш емисионното-там ги има данните-левовете в обръщение са 7 милиярда и 700 милиона,докато валутния резерв сравнен в левове е 22 милиярда-дори и всички да изхвърлят левчетата и да обърнат в евро на 100%,БНБ спокойно може да покрие това и пак ще останат резерви към 15 милярда.
                      така че,теорията ти,че ако почне да пада лева,народа ще продава левовете си и левчето ще рухне е невярна.
                      и точно за да се предпази българия от виденовия вариянт-трябва колкото се може по рано да се почне постепенна обезценка на лева,докато обезценката балансира дефицита на бг и подпомогне индустрията.
                      при фалшив валутен курс,дадената валута се обезценя също но рефлектира по друг начин-като търговски дефицит и убиване на индустрията-най рекордните дефицити в последните години са именно на държавите в борд-литва, латвия и НАЙ ГОЛЕМИЯ-БЪЛГАРИЯ.не си мисли,че с фалшиво държане на левчето ще надхитрите икономическите закони.....няма такъв филм!просто забавяте реалността,но самото забавяне се материялизира много по лошо след време.
                      над 6 пртоцента дефицит се смята за убийствен.англия дошпусна дефицит от 10% и искаха оставката на премиера предвареително........за 10% дефицит....в бгетовицата имаш 2 години подред над 20% дефицит и гамените орешарски и димитров ви говорят,че бг е остров на "стабилността".......
                      в цивилизована държава тия хора да са били уволнени отдавна...защото един икономист ,НЕучил в унсс знае кво значи 24% търговски дефицит и до какво ще доведе......
                      ако не се вземат мерки за намаляне на левчето до нива,в които да балансира дефицита,резерва на бг ще бъде постепенно изяден и точно тогава ще се получи виденовия вариянт.
                      още през 80-те години заподноевропейските държави приемат закон,в който се казва,че валутите не може да флуктуират повече от 10% помежду си.....на жаргон в сащ са го наричали снейк рейт кърв.........след 5 години сами са си гласували закона да отпадне,защото са видели абсурда му.
                      валутата е перфектния начин да се балансират грешките на управяващите-при по голям дефицит,съответно лева почна да пада,от където се купуват по малко чужди стоки,а се произвеждат повече стоки за износ-лева пада,съответно и дефицита пада и се стимулира износ за сметка на внос.а колато лева падне прекалено много-тогава дефицита стига до нива по 6%,от където потичнат инвестиции,в дъражвата влиза валута по друг начин и отново лева почна да се качва........просто е.
                      ако лева остане скъп нито някой ще инвестира в бг,нито ще можеш да си купиш бг домат,защото турските ще са в пъти по евтини,както и всичко друго,от където в бг нищо няма да се произвежда,а всичко ще се внася от чужбиона,от където резерва ще се изяжда за да се покрие дефицита,който не намаля стойността на лева и накрая-виденов ден 2 серия.

Коментар

• падне ли борда ваф Бегетовицата

няма да има бедняци повече

сештате ли се што или да обясня?

Коментар

• тоцно така Жеи Гуолд

Коментар

• добре накрая са сагласих и ас

нека да бутнем борда ас сам за

да послушаме мошениците и

поставените лица и после пак

ше бършеме сопол с ракаф

и ше потсмърчаме кам миналия път

Уууу ама то не било убаву

Коментар

• Първоначално изпратено от СХП
                              Jay Gould,
                              Ще ти дам за пример едно изделие с цена 10 евро/20 лв./ Ако ти го внасяш на тази цена и курса се промени да речем на 50%/абсолютно произволно избрана цифра/ твоят внос ще струва 30 лв. Моето производство ще се промени както следва 40% валутен компонент.8лвх50%=12+12 лв разходи=24 лв. Внезапно вноса ще стане неконкурентен и то с не малко. Нито наемите, нито заплатите, нито друга част от "вътрешните" разходи ще последват промяната на 100% веднага-да това ще се случи, но постепенно, за период от време-време, в което моята стока ще върви, а вноса ще се забави. Единствено транспортните разходи ще са като "залепени" за валутните.
                              Проблема на всички които преживяха 1997 г. е че очакваме същият сценарии-рязка обезценка от порядъка на 100-ици %. Струва ми се много по-разумно промяната да става по естествен път-бавно и предвидимо за икономическите субекти. Дали това ще бъде валутен коридор от 15%, предварително обявени дати за промяна ..
                              Ами чисто теоретично, би станало така и тези цифри които показваш горе за текстила биха работили, но живота показва друго.

1. Не само транспортните а и всички други разходи ще ти се качат - Ще ти качат тока (суровините за него са вносни), водата, боите с които боядисваш текстила (понеже примерно и те са вносни), всички с които си свързан по някакъв начин в бизнеса също ще ти качат цените, защото не само курса Евро-Лев ще се е променил, а и хората ще очакват още промяна (както винаги е ставало).
                              2. Ще се качат веднага цените в магазините не само с процента на обезценената валута, а към цените ще се добави и процента риск от още обеценяване.
                              (Та това вече сме го преживели 1000 пъти на местен и световен мащаб и все още се намират някой да не помнят)
                              Дори да няма повече промяна и дядо господ да е направил реформата, първите месеци ще настане такъв хаос (винаги го е имало), че за всеки случай всеки в тази страна ще сложи поне още с 20% върху вече с увеличената си откъм цена стока за да се защити от риска.
                              Реално тези проценти с които ти се ще сега да намалиш цената няма да ги вземеш
                              Стига бе хора Че ние от 1989 до сега сме се в инфлация:

а) Има ли нарастване на износа ни за този период????
                              б) Нарастна ли износа ни заради обезценката на лева от 1989 го 1997 година?
                              НЕ! Нали?
                              Ами как така очаквате, че ако тогава износа ни не е нараствал сега точно ще нарасне?

Бил съм производител точно в тези периоди - Мога да ви кажа, не само износа ни не нараства, а ни се качиха разходите заради обезенката на лева, още повече трябваше да имаме грижата да си храним работниците понеже има едно просто правило - Гладна мечка хоро не играе! Тоест ако не плащаш на някой достатъчно , той няма да ти осигури качество на работата.

Чисто теоретично това с обезценката може и да работи, но ако се сложат всички проблеми които ще излязат пред производители и население, ще се види, че ще докара само бели и нова още по-голяма криза.

Как я виждате тази постепенна промяна - Ако тя никъде и никога не се е получавала как така сега и точно в България ще се получи?
                              Дати за промяна - ами нали още преди тези дати хората ще си обърнат парите във Валута.

И въобще аз не мога да ви разбера - Капиталисти, а освен латиноамерикански модели друго не ви идва на ум.

Ами помислете бе хора - Износ се прави не с евтина местна валута, а с други неща.

1. Снижение на някой разходи - Енергийна ефективност примерно (от личен опит знам, че не е толкова трудно постижима при някой производства)
                              2. Организация на труда - (Само ще кажа че група работнички при мен - при работа за 6 часа правиха повече и по-качествена продукция от тази на конкуренцията ми за 9 часа - а самите те вземаха с 30 % по-голяма заплата)
                              3. АВТОМАТИЗАЦИЯ - Най-важното!

Ако държавата удари едно малко рамо на автоматизацията на компаниите вярвай ми ефекта ще е само след 1-2 години и то в пъти !!!
                              Няма нужда държавата да им дава даже нещо. Достатъчни са само някой малки промени в някой данъчни закони!

Вярвай ми България има капацитет и кадри (все още) да роботизира голяма част от производствата си !!! Свидетел съм на подобни чудеса (нямам друга дума).
                              И тази автоматизация ако е българска, дори не струва много пари (Една вносна машина примерно струва 250 000, а ако е наша струва 2500 като себестойност.

Аз му казва на това Побългаряване - ама в хубавия смисъл на думата!

Можем чудеса, имаме инженери и работници със златни ръце и ум, програмисти, специалисти, нужно е само ДА СИ ПОВЯРВАМЕ САМИ и да им осигурим малко условия и най-важното ДАНЪЧЕН СТИМУЛ ЗА РАЗВИТИЕ НА РАЗВОЙНА ДЕЙНОСТ!!!

Това е пътя на Германия (автоматизация даже в гледането на гъби), а не на Боливия.

ПС: Не зная какво произвеждаш, но ако не забравя и се сетя, тези дни ще се опитам да заснема една машина 50 Х 50 см, с няколко киловата разход, която произвежда продукция за 4000 лева дневно .. като от тях половината са чиста печалба )) Българска, правена от един човечец по поръчка в Шумен и със себестойност от 2000 Евро за труда и материалите по нея Подобна вносна - немска - струва към 250 000 Евро , като немската работи по-зле и с по-лошо качество и на трифазен ток, а нашата само я включваш в контакта като прахосмукачка

Това е пътя човече - Защото сега ако няма работа просто и дърпат щепсела, като има поръчки я пускат а той си пие кафето до нея докато тя пуска продукция , самичка Само я зареждаш и чакаш да пълни кашона ...

За мен това е пътя - Казано по индиански - Много машина-малко човек

Висока принадена стойност на продукцията или там както и се казва .. Влагаш малко, вадиш много и с голяма печалба (понеже робота бачка вместо теб - Парите за него се дават само веднъж- а качеството е гарантирано за разлика от човешкия труд и фактор)

С трици брашно не се прави.
                              За нас пътищата са два - Или като Пакистан и Гватемала, да шием на вносни машини маратонки на ишлеме, за по 1-2 долара печалба, или пътя на Япония и Германия - след Втората световна война.

...
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Промяната на курса има две страни - да, производителите ще получите повишена временна конкурентно способност, но ще можете ли да я употребите?
                                Какво имам в предвид - казахте че продавате само на вътрешния пазар и че заплатите ще се вдигат, но бавно. Та кой ще ви купува продукцията при условие че доходите му в реално валутно изражение са намалели с 50 % примерно? А голяма част от кредитите за потребителите са валутни и това също ще доведе до ръст в разходите за лихви и кредити и от там по ниско потребление. А просрочените плащания, а фалитите които ще последват?
                                Колко продавахте в реален количествен обем след рязкото обезценяване на лева в годината след като това се случи и колко продавахте една година по рано или пък 2008 година при наличие на много кредити и стабилност?

И докога ще се разчита при правенето на печалба тя основно да дойде от заобикаляне на плащанията за труд - заплатата е последният разход който вдигат фирмите по цял свят, но при нас отделно от това се търсят и начини как хората да работят дори и в събота и неделя, а да не им се плаща ... Не е ли по - правилно да се търсят печалби от промяна на мащаба на приходите / продажби в цяла Европа примерно/ или налагане на марка?

За мен кризата е световна и е породена от производство на твърде много над нужното финансови активи - когато ликвидацията на свръх наличностите от финансови активи приключи - след намаляване на нивото на кредита във структурата на финансовите инструменти и преоценка на цената им до поносими граници ще видим дъно ако вече не сме го видели...В България имаме за валута евро отпечатано върху левови банкноти, основните ни пазари са в Европа, а потреблението там е в още по голяма криза отколкото нашето и промяната на курса няма да донесе никакви позитиви, а напротив - във всички бизнес планове който съм гледал в последните 5 години имаше една константа и тя беше курса , а сега ще добавим още една несигурност...Страда ли Европа ще страда и България - само че ние сме свикнали на кризи и може да обърнем играта в наша полза, но същото не е сигурно за тези които им е за сефте - дали ще преодолеят шока. По терминологията на Талеб падането на валутния борд в България е фалшив черен лебед - голяма промяна, която вече се очаква от повечето икономически агенти - над половината депозити и кредити са във валута, договорите и депозитите имат клауза защитаваща от промяната...така че няма от къде да дойде импулса за да стане точно този финансов катаклизъм, но много други проблеми ще станат, ако не се взимат мерки.

По въпроса какви хора били останали в България - аз познавам много достойни и умни хора, само че те не се изявяват по форумите и в баровете, а на работните си места, сред семействата си и приятелите си. Камъкът който си тежи на мястото обраства с мъх и мътната вода не може да го отнесе...Който твърди противното, може би първо трябва да погледне себе си - какви хора избира за свои приятели, от кого се учи с кого прекарва по голяма част от времето си, успял ли е да задържи семейство и да отгледа деца, какво е направил за родителите и въобще какво е направил светът днес да е малко по добро място за живеене от вчера?

И в заключение - темата и за мен е полезна. В процеса на споровете тук няма победители, но пък може да се почетат интересни аргументи и информации които спорещите страни използват за да се доказват и за мен това е достатъчно за да чета мненията - ако можеше да не се използват лични нападки вместо аргументи щеше да е по-добре, но все пак сме били много повече пещерни хора, отколкото цивилизовани в много дългосрочен аспект.
                                Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

Working...
                                X