IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

асен1975 знахарства

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от quincunx
    И при нас както и Латвия курса е измислен и се държи единствено от манипулирането и затъмняването на общественото мнение относно колко ни е резерва и колко пари точно имаме.

Емисионно имаме евра да покрием всеки напечатан лев. НАПЕЧАТАН! Не всеки лев който е на депозит в банката, не в облигации, не в активи, не в недвижими имоти! Само кеш? Колко от вас държат всичко в кеш? Май повечето са на депозити, които незнайно защо са с толкова високи лихви? Нека ви го кажа - евра няма достатъчно за да покрият депозитната база! Айде честито.

Падането на борда не е политическо или социално решение - нека да гласуваме и да видим колко ще са За и колко Против. Или пък още по наивното - Кой ще спечели от падането, защо да го свалят? Не знам защо си мислите че има алтернатива, или право на избор?

Това си е чисто икономическа механика и не зависи от политически театри и решения. В България няма достатъчно конвертируема валута за да покрие сегашните измислени цени на труд, активи, и бъдеща производителност. Секнаха и инвестициите защото евтини жени и евтин алкохол са интересни само до един момент, а и привличат само бедна утайка.
    +1
    рядко в този форум може да се прочете нещо смислено в наши дни...

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_guru
      Първоначално изпратено от Jay Gould
      Първоначално изпратено от acen1975
      ДЖей,даваш сравнение на бг преди със сега.....мога да ти каза,че бг в момента е много по зле отколкото 1997....
      Асене.. Кажи ми в коя година си напуснал страната и от кога не си си идвал???? Пък и като си идвал, в кои градове си ходил?
      Ела във Варна и виж дали берем душа .. Има криза да, ама сме си свикнали (и в 89-91 имаше, и в 96-2000 имаше ... и тази ще я преживеем
      Колега не се мъчи да го убеждаваш, той си знае неговото.Никога няма да се примири с факта, че във Варна има повече милионери на глава от населението, отколкото в Чикаго.
      Във Варна и бедняците на глава от населението са в пъти повече отколкото в Чикаго, а средната и класа е на нивото на гетото там. А за инфраструктура и градоустройство въобще да не говорим, че един път до златните няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
        Първоначално изпратено от acen1975
        ДЖей,даваш сравнение на бг преди със сега.....мога да ти каза,че бг в момента е много по зле отколкото 1997....
        Асене.. Кажи ми в коя година си напуснал страната и от кога не си си идвал???? Пък и като си идвал, в кои градове си ходил?
        Ела във Варна и виж дали берем душа .. Има криза да, ама сме си свикнали (и в 89-91 имаше, и в 96-2000 имаше ... и тази ще я преживеем
        Колега не се мъчи да го убеждаваш, той си знае неговото.Никога няма да се примири с факта, че във Варна има повече милионери на глава от населението, отколкото в Чикаго.

Коментар

• Първоначално изпратено от СХП
          Първоначално изпратено от boogie
          Добре де, защо не намалиш заплатите при теб и не очакваш на други места да го направят?

Първоначално изпратено от СХП
          BigBear,
          “Промяната на курса има две страни - да, производителите ще получите повишена временна конкурентно способност, но ще можете ли да я употребите?”
          Ами при всички положения ще бъде помощ, макар и временна.

„Та кой ще ви купува продукцията при условие че доходите му в реално валутно изражение са намалели с 50 % примерно”
          Ами същият който ще седи пред моята стока и вносната в магазина и ще се пита: Дали сега с този намалял с 50% доход да си купя завивка за зимата за 24 лв или за 30 лв.”

„И докога ще се разчита при правенето на печалба тя основно да дойде от заобикаляне на плащанията за труд”
          Аз не говоря за „заобикаляне”-говоря за справедлива цена на труда. Много хора си мислят, че труда им струва повече отколкото изкарват реално за работодателя си. Звучи малко препоръчително и учебникарски, но пазара определя цената на труда-ако днес се налага да държа служителите си на хляб и вода за да оцелея ще го направя. Видяхме съвсем скоро/2006-2008/ как заплатите скочиха рязко и то в реално изражение. Смятам, че пазара тогава сработи и възстанови баланса на отлаганото от 1989. Дали това стана заради ПЧИ, дали заради реално повишение на производителността не се наемам да отсъдя. Съчетанието на конкуренция за останалата работна ръка/особено квалифицирана/ и миграцията на образовани хора в чужбина и в чужди фирми в България принуди работодателите да реагират „пазарно” и всички ние повишихме заплатите до нива които сега ми се струват неразумни от гледна точка на стесненият пазар и намалелите обороти.

Поздрави
          Ами как да ти кажа-не намалявам а направо уволнявам. Открих, че можеш да съкратиш някого и да натовариш друг с неговите задължения срещу увеличение на заплатата. Така плащам добре, хората са мотивирани и в същото време пестя от заплати, осигуровки, ПКБ , платени отпуски, карти за транспорт и др. Бачкането е много, но парите са добри и всеки сам си решава. От 21 човека миналият май 2008 г., сега сме единадесет. Това е почти 50% намаление на персонала. Оборотите ми са паднали с 30% за същото време, което значи че производителността на труда ни се е увеличила.
          Ами ето, намерил си решение за себе си. Това е пътя напред според мен, с повече производителност да се става по-конкурентноспособен. Това показа и Джей, като спомена за устройството.

Коментар

• Всички които пишат против борда или са потресаващи лумпени, или платени клакюри, целящи дестабилизация на държавата.Може би има и частица злоба от правалили се в живота си в България и избягали нейде далеч.
            Незнам обаче защо толкова се пънете, казаха ви го всички икономисти , вклчително и Дянков, включително и бъдещия министър-председател.Борда ще остане до влизането в еврозоната!
            До края на годината подаваме документи за ЕРМ 2, така че не си мъчете да доказвате абсурдни тези , с изкривени аргументи.Мечтата ви няма да се осъществи.
            А и имотчетата едва ли ще появтиняват още имайки предвид кой влиза в правителството.Изкушавам се да питам Ацко-деривата кога ще купуваме на 300 евро топ локейшан.Обаче знам какво ще отговори, чакай ще видиш и ще чакам докато един ден изчезне от нет-пространстовото и няма да отговори.

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
              Ела във Варна и виж дали берем душа .. Има криза да, ама сме си свикнали (и в 89-91 имаше, и в 96-2000 имаше ... и тази ще я преживеем Ами ще ходят в Турция поне докато бащата на Илия Павлов или Славчо Христов не им предложат по-добри цени, ама за това не инфлация е нужна, а малко мозък. В момента ходя на Кабакум (до Варна) и си ми харесва нищо, че е малко по-скъпо от Варна например, където чадър струва между 3- и 5 лева (Вип зона) , шезлонга и той е толкова, а ям за 5-10 тина - макс. 20 лева, ако реша да седна някъде.. Мен си ме устройва ... Не знам колко по-евтино искате
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• И при нас както и Латвия курса е измислен и се държи единствено от манипулирането и затъмняването на общественото мнение относно колко ни е резерва и колко пари точно имаме.

Емисионно имаме евра да покрием всеки напечатан лев. НАПЕЧАТАН! Не всеки лев който е на депозит в банката, не в облигации, не в активи, не в недвижими имоти! Само кеш? Колко от вас държат всичко в кеш? Май повечето са на депозити, които незнайно защо са с толкова високи лихви? Нека ви го кажа - евра няма достатъчно за да покрият депозитната база! Айде честито.

Падането на борда не е политическо или социално решение - нека да гласуваме и да видим колко ще са За и колко Против. Или пък още по наивното - Кой ще спечели от падането, защо да го свалят? Не знам защо си мислите че има алтернатива, или право на избор?

Това си е чисто икономическа механика и не зависи от политически театри и решения. В България няма достатъчно конвертируема валута за да покрие сегашните измислени цени на труд, активи, и бъдеща производителност. Секнаха и инвестициите защото евтини жени и евтин алкохол са интересни само до един момент, а и привличат само бедна утайка.

Коментар

• Първоначално изпратено от СХП
                  Ами как да ти кажа-не намалявам а направо уволнявам. Открих, че можеш да съкратиш някого и да натовариш друг с неговите задължения срещу увеличение на заплатата. Така плащам добре, хората са мотивирани и в същото време пестя от заплати, осигуровки, ПКБ , платени отпуски, карти за транспорт и др. Бачкането е много, но парите са добри и всеки сам си решава. От 21 човека миналият май 2008 г., сега сме единадесет. Това е почти 50% намаление на персонала. Оборотите ми са паднали с 30% за същото време, което значи че производителността на труда ни се е увеличила.
                  Едни мои познати пък които правят електроника и малки технически джаджи направиха следното - Свикаха си бачкерите и казаха - Или ще съкратим част от вас и ще издаяним докато мине кризата или ще намалим работата, от което ще паднат и заплатите с 25 %. Решиха да намалят работата , но да си запазят персонала. Направиха си сметката и сега работят без проблеми. Отделно измениха малко насоките в асортимента - Понеже долърите на автомобили нямат работа, пренасочиха се към друг пазар и сега с продажби на по-дребно на други продукти, работят. Дори спада им е не 25-30 % както мислиха, а само с около 10 % . Почнаха и износ и то точно по време на кризата сега.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Ще си позволя да „вържа” мислите си с още един цитат от форума: „Не разбирам също и как проблемите могат да бъдат решени с намаляване на заплати - ще намалим заплатите на учителите и масата обикновени хора...?” Заплатата е функция на производителността на труда.
                    СХП,
                    А производителността на труда е функция на организацията му, ако ми позволиш да перифразирам Смит.
                    У нас заплатата е всичко друго но не и функция на производителността на труда. И може би това е една от причините да сме на тоя хал - ниската вътрешна покупателна способност. В 2-3% от хората са съсредоточени огромни, за мащабите на страната, финансови ресурси и те имат привилегията да ги пилеят за вносни и екзотични продукти, а масата е принудена да избира между кило турски домати и кило български. И избира турските единствено заради цената. Дори да са от един и същи сорт, отгледани по един и същ начин и с една и съща грижа, турския ще е по-некачествен, защото само за да стигне до българския пазар е откъснат един ден по-рано! Но цената е единствения фактор при крайно бедно население.
                    Същевременно, никой не може да ме убеди, че българския стругар, бетонджия или тираджия е по-малко производителен от западния си събрат.

Асене,
                    как ще ме убедиш, че като се отвърже курса ще се управлява по различно отколкото по времето на Виденов? Израстнахме нравствено или станахме по-добри специалисти. И за първото и второто имам съмнения, особено като знам колко народ се изнесе след 97.

Не казвам, че борда няма да се гътне. Казвам само, че единствено възможните решения за справяне с кризата са в неговите рамки. Иначе резултата ще е анархия и Виденов втора серия със сигурност.

Да не заемам по-крайна позиция като това Бг да се откаже изцяло от собстена парична единица и политика. Но поне 20годишното ни самоуправление такива мисли ми навява. Без борд стигнахме до %%% инфлация, с борд - до %%% дефицит. Да си бяхме приели 2000та еврото или долара, отказвайки се от емисионни и всякакви права, най-малкото щяхме да си спестим печатането на левчета и сегашните дискусии, че и цялата шапка наречена БНБ ...

Коментар

• ДЖей,даваш сравнение на бг преди със сега.....мога да ти каза,че бг в момента е много по зле отколкото 1997,само че още не го знаете.бг в момента е най зле от всякога и няма да трябва много време да го разберете.....
                      през 1997 циментови заводи не са затваряли кепенците,точно защото лева е бил слаб и са изнасяли продукция,а сега дори внасяте цимент от турция и бг циментовите заводи се чудят кво да измислят,че да спрат това.
                      през 1997 е нямало фалирали фермери,сега ще има колко си искаш,че незнамдори дали ще оживее някой....защото в момента със скъпия лев,бг фермера е неконкурентно способен пред турския си колега.
                      индустрията в бг е паднала до абсурдно ниски ниваа-дори и железниците се опакват,че толкова липса на транспорт е нямало дори и предеи 140 години,когато са създадени.
                      бг туризма е съсипан,освен от всичко друго,допълнително и от скъпия лев-никой няма да иде в бгетовицата освен на секс туризъм-всички ще предпочетат турция-не само заради доброто обслужване,но и заради евтината лива,срещу скъпия лев.
                      в бг се е стигнало до такъв абсурд,че дори и самите българи вече предпочитат да почиват в турция,а не в бгетовицата......знаеш ли тва в бъдеще как ще се материялизира на бгетовицата?
                      съсипан туризъм,съсипано селско стопанскво,съсипана индустрия и всичко това ,една от главните проичини е скъпия лев......ами трупания търговски дефицит,който все още е рекорден за целия свят??????
                      казвам ти,точно тази аборигенщина в момента се материялизира и тепърва започва-бг ще е в най голямата криза-много по голяма от виденово време.тва,че не е станало още,не означава,че няма да стане......напротив...отлагането само ще доведе до по голяма криза,отколко ако не се отлага.
                      случайно да си забелязал кои държави са най ударени в момента от кризата?ами това са точно държавати,които са били в борд,или са се опитва;ли да държат валутата си "балансирана".......и тепърва се почва........
                      не се залъгвай,че по времето на виденов е било по зле,отколкото е сега-не е вярно.....просто трябва малко време да се материялизират данните-това е началото.....
                      нека ти припомня нещо:
                      от миналата година говорех,че 2009 бгетовицата ще има не рецесия а депресия и БВП ще се свие над 10%......тогава ми се смеехте и казвахте,че дори и "лошите",като МВФ и световната банка(където е работел сегашния ви финансов министър,даваха прогноза за ръст от 2% на бг за 2009........
                      КАКВО СТАНА??????нали ужким сегашния ви министър е "бил" един от 100 най добри икономисти в СВЕТА???????
                      е как така аз познавам,а той не?МВФ промениха прогнозата си от 2%,на 1%...после на 0%......после на -2%.....после на -3.5%.....а от МИНАЛАТА СЕДМИЦА НА -7%........
                      да забелязваш случайно как се приближават до мойта прогноза за над -10% срив във БВП????????
                      според теб,защо аз познах,а МВФ и гениялния ви министър от световната банка не познаха и постоянно си променявт прогнозите????????
                      ако ми невЕрваш,историческото развитие на прогнозите на МВФ,световната банка и мойте коментари върху тях са "документирани" точно в този форум......
                      ще видиш как съм се подигравал на прогнозите точно на такива като симеон дянков,че бгетовицата щяла да има 2% ръст,0% ръст,-2% ръст,-3% ръст......
                      и даже съм ви казвал-дайте им малко време на МВФ и световната банка.....малко са бавнички ама ще се приближат и до мойта прогноза..........
                      става ли ,или не става?????
                      един пицар от чикаго може да направи в пъти по добра прогноза от един от 100 "най добри" икономисти в света???????
                      тва може би е "случайно"......без да искам съм познал,а такива като дянков без да искат НЕ са познали........
                      или може дфа не е случайно,защото по добре от тях знам как ще се материялизират тези данни в бъдеще?????????
                      за да разбереш защо това е така,трябва да знаеш баснята за орела и мишката.....

Коментар

• Първоначално изпратено от boogie
                        Добре де, защо не намалиш заплатите при теб и не очакваш на други места да го направят?

BigBear,
                        “Промяната на курса има две страни - да, производителите ще получите повишена временна конкурентно способност, но ще можете ли да я употребите?”

„Та кой ще ви купува продукцията при условие че доходите му в реално валутно изражение са намалели с 50 % примерно”
                        Ами същият който ще седи пред моята стока и вносната в магазина и ще се пита: Дали сега с този намалял с 50% доход да си купя завивка за зимата за 24 лв или за 30 лв.”

„И докога ще се разчита при правенето на печалба тя основно да дойде от заобикаляне на плащанията за труд”
                        Аз не говоря за „заобикаляне”-говоря за справедлива цена на труда. Много хора си мислят, че труда им струва повече отколкото изкарват реално за работодателя си. Звучи малко препоръчително и учебникарски, но пазара определя цената на труда-ако днес се налага да държа служителите си на хляб и вода за да оцелея ще го направя. Видяхме съвсем скоро/2006-2008/ как заплатите скочиха рязко и то в реално изражение. Смятам, че пазара тогава сработи и възстанови баланса на отлаганото от 1989. Дали това стана заради ПЧИ, дали заради реално повишение на производителността не се наемам да отсъдя. Съчетанието на конкуренция за останалата работна ръка/особено квалифицирана/ и миграцията на образовани хора в чужбина и в чужди фирми в България принуди работодателите да реагират „пазарно” и всички ние повишихме заплатите до нива които сега ми се струват неразумни от гледна точка на стесненият пазар и намалелите обороти.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от zloblivi_podhvurlqniq
                          всичко,включително паденто на борда и девелвацията на лева ще стане изведнъж/без възможност за реакция/
                          резерва на бнб както и данните обявени там изобщо не играят никаква роля щото са въображаеми,данске не случайно заложиха срещу борда
                          Точно !!! Ама и сами да го правим и да казваме ела вълчо изяж ме - ще ни обявят не само за най-бедните и корумирани ами и за глупаците на 21 век.

Коментар

• всичко,включително паденто на борда и девелвацията на лева ще стане изведнъж/без възможност за реакция/
                            резерва на бнб както и данните обявени там изобщо не играят никаква роля щото
                            са въображаеми,данске не случайно заложиха срещу борда

Коментар

• Първоначално изпратено от билкаря
                              сега строителите как ли си мечтаят брода да падне
                              Ами ако падне борда обещавам им на тях първо да им се разкаже играта Те ще са едни от първите дето ще го отнесат и то с дебелата гьостерица.

Коментар

• Добре де, защо не намалиш заплатите при теб и не очакваш на други места да го направят?

BigBear,

Поздрави

Коментар

Working...
                                X