IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

15 Мита и Легенди (лъжи и измами) за БГ Икономиката

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от AfterDark
    Аз нещо не мога да зацепя ...

Нашите политици са се сраснали доста с бизнес средата и големите фирми в БГ ... и имат бая инвестиции и собственост в БГ ...

За какво им е да сринат борда и респективно държавата ... като голяма част от техния бизнес е зависим от вътрешното търсене?

Ако някои си мисли, че са чак такива тъпаци ... дълбоко се е объркал и е просто един СССривльо ...

8)

P.S. ДДС режимите са различни в различните държави ... така например храната се облага с 9% в Гърция и мисля в Кипър, а лекарствата в някои държави са с 0% ставка ДДС и по-голяма реимбурсация от тяхната национална каса ...

Така че сравненията ви са непълни и неточни ...
    е кво като имат тия глупаци бре. я кае като девалвират лева кво ше се получи?

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
      за теориите на Кейнс какво мислите
      ти Кейнсианец ли си?

щото аз не съм.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
        Първоначално изпратено от AfterDark

Нашите политици са се сраснали доста с бизнес средата и големите фирми в БГ ... и имат бая инвестиции и собственост в БГ ...

За какво им е да сринат борда и респективно държавата ... като голяма част от техния бизнес е зависим от вътрешното търсене?

Ако някои си мисли, че са чак такива тъпаци ... дълбоко се е объркал и е просто един СССривльо ...

8)
        Ами имаш добри умения, можеш да провериш колко е загубила БНБ от интервенциите си на пазара от кр. на 1996 до първите месеци на 1997г. После ще оставя на въображението ти сметката колко са загубили обикновените хора! И ще оставя само да ми отговориш на въпроса какъв бизнес трябва да имаш за да генерираш подобна печалба за около 6 мес.........
        Това каква връзка има?

Колко са загубили немците от хиперинфлация около войната и как са им били изядени пенсиите знаеш ли?

Какво значение има това към днешна дата?

Сега структурата на бизнеса и собствеността е съвсем различна и политиците нямат никакъв интерес от СССрив и то по-чисто рационални, лични и икономически причини ... това мога да ти го гарантирам ...

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark

8)
          Ами имаш добри умения, можеш да провериш колко е загубила БНБ от интервенциите си на пазара от кр. на 1996 до първите месеци на 1997г. После ще оставя на въображението ти сметката колко са загубили обикновените хора! И ще оставя само да ми отговориш на въпроса какъв бизнес трябва да имаш за да генерираш подобна печалба за около 6 мес.........

Коментар

• Първоначално изпратено от КомБат
            Не съм икономист, но скромното ми мнение е, че икономиката ни не върви по правилния път.
            a поне учил ли си/самообразовал ли си се по икономика, защото ако не си, как ги вадиш тези изводи?!

това като онзи дето го питали дали може да свири на цигулка. той казал: не знам, не съм опитвал

Коментар

• за теориите на Кейнс какво мислите

Коментар

• Не съм икономист, но скромното ми мнение е, че икономиката ни не върви по правилния път. Поне оная официалната. Производството е зле, харчат се някакви излишъци милиардни "по предназначение", имоти хвърчат до небесата, народът купува като замаен плазми, телефони с камерки и скъпи возила. Да живее сивата икономика, която винаги е хранила отрудения българин. Едни пари се въртят тук там и преливат от пусто в празно.................

Икономика, основана на три стълба

- пране на червени мафиотски пари
                - емигрантски постъпления
                - английски пенсионери и руски средни новобогаташи

Коментар

• Аз нещо не мога да зацепя ...

8)

P.S. ДДС режимите са различни в различните държави ... така например храната се облага с 9% в Гърция и мисля в Кипър, а лекарствата в някои държави са с 0% ставка ДДС и по-голяма реимбурсация от тяхната национална каса ...

Така че сравненията ви са непълни и неточни ...

Коментар

• Боби, Джей много добре е обяснил това, за което исках да намекна в своите примери. Нямаме изравняваща инфлация, а чиста проба спекулация от страна на търговците "за да се били изравнили цените с европейските".

[quote="Jay Gould"]
                    Първоначално изпратено от Ordinary Man
                    Какво се случва в Русе? Каквото и в цял свят. Цените на едни и същи стоки са различни в Словакия, Португалия, Испания и Великобритания например /а всичките са страни от ЕС/. Цените на дрехи в някои страни са по-евтини спрямо други страни, в които пък хранителните стоки са по-евтини от първите. Във Великобритания има дори магазинно предаване по един от каналите : колко струва еди какво си и колко струва това същото в САЩ и хората си летят всека седмица да пазаруват в щатите.
                    Още един пример: цените на дрехи в САЩ, произведени в Китай, Монголия и Филипините са по-евтини от същите, продавани в България. Та какво разправяхте, че значи това, че цените в Румъния /на някои стоки/ по-високи с 20% от българските .....?
                    Даже бегло познаване на историята ще ви покаже, че в рамките на една държава или общество е нормално да има разлика в цените и е доказано, че всеки опит за уравнивиловка е довеждал до икономически катастрофи.

Драстична разлики в цените и заплатите има дори в малка страна като нашата, дори в големите градове (София - Варна).

Друг е въпроса ако някой неща нарочно се надуват тук като цени с оправдание, че така е в ЕС! (В повечето случаи се взима най лошото от там за да се приложи тук и да може да се краде)

Впрочем, много неща тук са в пъти по-скъпи от страни като Германия или Канада например, а лекарства струващи 25 Евро цента в Испания тук струват 12-14 лева и то с рецепта от здравната каса.
                    Кило свинско (котлети) в Атина на пазара, на специализиран за това щанд, това лято бе 5 лв. (2.5 евро), а тук всеки може да провери колко е.[/quote

Хераклитус, стига с плитки политически трикове, вносът ще се понижи леко заради намалялото търсене, но търговският дефицит дори ще се задълбочи /казано по-просто на практика износът ни ще намалее с по-голям темп от вноса/. Това е поради факта, че производителността ни като цяло е ниска и както правилно беше споменал един друг форумец и 20 лева за евро да стане курсът, ако не повишим производителността, положителен ефект за износа няма да има.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                      Ordinary Man, ами да, цените са различни и ако има полза хората си пазаруват от други страни (англичани в САЩ).
                      Затова гърците пазарува в Сандански, а румънците в Русе, и затова цените в тези градове са по-високи от аналогични места в България.

Като член от ЕС не само български граждани пътуват без проблем навън и внасят стоки нез мина, но и чуждите могат да правят същото. И докато е по-евтино в България с отчитане на транспортните разходи, ще пазаруват тук, докато вдигнат цените на равновесно ниво. Това се отнася не само за отделни гражани, но и за фирмите.
                      Ще вдигат цените у нас, докато има полза от свободното придвижване, лисата на мита и регулации. Това разбира се с отчитане на транспортните разходи и критериите за качество. Най-лесно това става при хранителните продукти и дрехите, а най-трудно при яхтите

Така, че "митът" за изравнителната инфлация не е мит, а си е чиста истина. Единствено това, че сме най-забутани в ЕС ни държи още цените ни да са по-ниски от тези в Румъния.

А относно това, че " цените на дрехи в САЩ, произведени в Китай, Монголия и Филипините са по-евтини от същите, продавани в България". Много ясно, САЩ имат политика тези цени да са ниски, за да могат хората да си изплащат кредитите за къщи, коли, образование, сватби, погребения и т.н.

Освен това в България производството на тези неща е по-скъпо от китайското производство и то вдига цените и на китайските дрехи,. Явно този отрасък в България ще умре.

Първоначално изпратено от Bobi75
                      много се радвам, че видяхме трима мислещи човека един след друг.

очевидно е, че ако борда бъде прекратен (свободен курс) ще затънем не се знае къде и доверието ще се срине.

ако пък бъде преоценен борда, например, 4 лева за евро, какво се получава? (казвам 4 защотто това се говори)

Не ми се вярва изведнъж износът на България да се увеличи два пъти...Надали въобще ще се увеличи, защото това би означавало нови инвеситиции искащи време и пари или повишаване на производителността, което иска същото.

Ще се окаже, че изведнъж в България ще започва да влиза два пъти по-малко валута, което драстично ще увеличи дефицита И хей на обратния резултат. Освен това чуждите стоки, за потребление и инвестиционни, ще станат два пъти по-скъпи.

И хей ви на изваждане на очи вместо изписване на вежди.

Добре че не се дава на "експертите" да вземат политически решения!

Следващия ми въпрос от преди: Какво означава това, че в Румъния стоките са с 20% по-скъпи от България? Подсказка: какво се случва в Русе?
                      Какво се случва в Русе? Каквото и в цял свят. Цените на едни и същи стоки са различни в Словакия, Португалия, Испания и Великобритания например /а всичките са страни от ЕС/. Цените на дрехи в някои страни са по-евтини спрямо други страни, в които пък хранителните стоки са по-евтини от първите. Във Великобритания има дори магазинно предаване по един от каналите : колко струва еди какво си и колко струва това същото в САЩ и хората си летят всека седмица да пазаруват в щатите.
                      Още един пример: цените на дрехи в САЩ, произведени в Китай, Монголия и Филипините са по-евтини от същите, продавани в България. Та какво разправяхте, че значи това, че цените в Румъния /на някои стоки/ по-високи с 20% от българските .....?
                      Боби - не си криви душицата- като се отвърже борда и ЩЕ СЕКНЕ ОГРОМНИЯ ВНОС НА ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ.
                      Това е азбучна истина.

Коментар

• Jay Gould,

приблизително 99% споделям изказаните от теб мнения.Два дни бях извън времето и пространството затова и не съм се включвал в дебата.

а това в-к Капитал за 120 млн. от батко- Пътните далавери , само е доказателство за червените лапачи . Безконтролни.

Е затова трябва държ.бюджет да преразпределя не повече от 25% от GDP.

и затова и борда ще си иде.Щото народа не вярва вече на правителството- ми то е пародия , който и министър да хванете.

Защото ако трябваше "Биндер" да тегли банков кредит за 120 млн.лева нямаше кой да му го даде. Но от бюджетеца си е сладко. И налива вода в мелницата на НИ вБГ. За да пишат такива като Афтъра ,че търсене имало за НИ. и нямало имотен балон.

И накрая 1996 ни е в кърпа вързана.

Коментар

• Ordinary Man, ами да, цените са различни и ако има полза хората си пазаруват от други страни (англичани в САЩ).
                          Затова гърците пазарува в Сандански, а румънците в Русе, и затова цените в тези градове са по-високи от аналогични места в България.

Като член от ЕС не само български граждани пътуват без проблем навън и внасят стоки нез мина, но и чуждите могат да правят същото. И докато е по-евтино в България с отчитане на транспортните разходи, ще пазаруват тук, докато вдигнат цените на равновесно ниво. Това се отнася не само за отделни гражани, но и за фирмите.
                          Ще вдигат цените у нас, докато има полза от свободното придвижване, лисата на мита и регулации. Това разбира се с отчитане на транспортните разходи и критериите за качество. Най-лесно това става при хранителните продукти и дрехите, а най-трудно при яхтите

Така, че "митът" за изравнителната инфлация не е мит, а си е чиста истина. Единствено това, че сме най-забутани в ЕС ни държи още цените ни да са по-ниски от тези в Румъния.

А относно това, че " цените на дрехи в САЩ, произведени в Китай, Монголия и Филипините са по-евтини от същите, продавани в България". Много ясно, САЩ имат политика тези цени да са ниски, за да могат хората да си изплащат кредитите за къщи, коли, образование, сватби, погребения и т.н.

Освен това в България производството на тези неща е по-скъпо от китайското производство и то вдига цените и на китайските дрехи,. Явно този отрасък в България ще умре.

Първоначално изпратено от Bobi75
                          много се радвам, че видяхме трима мислещи човека един след друг.

очевидно е, че ако борда бъде прекратен (свободен курс) ще затънем не се знае къде и доверието ще се срине.

ако пък бъде преоценен борда, например, 4 лева за евро, какво се получава? (казвам 4 защотто това се говори)

Не ми се вярва изведнъж износът на България да се увеличи два пъти...Надали въобще ще се увеличи, защото това би означавало нови инвеситиции искащи време и пари или повишаване на производителността, което иска същото.

Ще се окаже, че изведнъж в България ще започва да влиза два пъти по-малко валута, което драстично ще увеличи дефицита И хей на обратния резултат. Освен това чуждите стоки, за потребление и инвестиционни, ще станат два пъти по-скъпи.

И хей ви на изваждане на очи вместо изписване на вежди.

Добре че не се дава на "експертите" да вземат политически решения!

Следващия ми въпрос от преди: Какво означава това, че в Румъния стоките са с 20% по-скъпи от България? Подсказка: какво се случва в Русе?

Коментар

• Много интересни размишления/спам е имало снощи ......

Коментар

• Джей,

Напуснат ли някои хора сме обречени, разбери!
                              Няма да има България! Ние с теб нищо не разбираме и не можем да заемем техните места!

Ще се оправим, споко!

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO
                                Първоначално изпратено от Jay Gould
                                Първоначално изпратено от SPEKO
                                Какъв ти е проблемът? От какво си недоволен?
                                Искаш да си на тяхно място?
                                Просто питам?
                                Не ми се става политик! Честно! Но не искам и да ми пречат в бизнеса!

А какъв ми е "проблема" писах, но щом държиш пак ще го пусна:

... пълнил съм гушите на две такива кметски свине, за да мога да работя аз и още 30 човека покрай мен, а двама от тях завидяха на бизнеса ми сякаш съм натрупал милиони (сякаш парите които съм им давал са били малко!), взеха ми го и го дадoха на свой роднини (които се окъкаха разбира се) като заради тях 30 семейства останаха без доходи, а за мен се наложи да се ориентирам към друг бизнес за да не пукна и аз от глад!

Та, мразя някой да ме преджобва! Това е!

Те са взели твоите парите, а после на тях им ги е взел някой друг!
                                Виж, аз не отричам че има много измет, и че ние всички сме платили висока цена! Някои повече, други по-малко, но какво е това, пред бягството на мозъците от България? Смешен проблем, нали?
                                Много трудно се управява държава, много трудно!
                                Гледай по-оптимистично на нещата!Имай вяра!
                                Има хора, който са платили с живота си за България, а ти?
                                Как мислиш?
                                Приятел, не ме вълнува трудно ли им е или не! Ако не им харесва нека се откажат. Но понеже имам и аз малко поглед, нищо трудно не виждам. Те не управляват, а си вършат техните си далaверки! Нищо повече.
                                Колкото до парите ми (те ме вълнуват), те са ги взели, значи от тях някой ден ще си ги искам, с лихвите разбира се. От кой да е политик или от децата му! Все някога, някой от тях ще ми падне на мушка и ще му смъкна 9 кожи.

Вяра имам разбира се! В себе си.
                                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Working...
                                X