IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИКОНОМИЧЕСКО СЪБУЖДАНЕ: ПРЕЗ КАКВО ЩЕ МИНЕ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Може и да си прав, но аз си имам една моя си поговорка - нямам втори живот, за да проверя какво би станало, ако в миналото избера друга алтернатива. Затова много много не се вживявам в миналото - ами то си е такова, каквото е било. По-добре човек да концентрира усилията си да предвиди бъдещето (доколкото може), и при правилна прогноза да извлече дивиденти от това.
    "A society grows great when old men plant trees in whose shade they shall never sit."

Та ако искаме да имаме велика и богата страна трябва да мислим напред в бъдещето и за следващите поколения до колкото това е възможно.
    Животът ден за ден е присъщ за примитивните общества.

Коментар

• Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

По тая логика се разсипаха много производства! Защо нарязаха примерно напоителните системи и фабриките за скрап вместо да ги модернизират, да се запазят специалистите и работните места, да се наемат нови млади и сега да имаме продукция? Защо разпродадоха и нарязаха Кремиковци като можеше да се модернизира, да стане чисто, да мине от въглища на газ и ток, и сега да изнася продукция за милиарди? Да не е спряло търсенето на стомана? Не внасяме от Китай....

Нали си от Габрово? Сигурно знаеш как ликвидираха Капитан Дядо Никола което беше най голямото производство за пластмасови тръби на балканите. Ето сега цялата страна се нуждае от ремонти на водопреносните и канализациионните мрежи и внасяме тръбите от чужбина.

Те са стотици такива примери за съсипани производства. Щото е по лесно да режеш и да продаваш днес за 100 милиона лв вместо да мислиш 20 години напред и да спечелиш 100 милиарда.
      Може и да си прав, но аз си имам една моя си поговорка - нямам втори живот, за да проверя какво би станало, ако в миналото избера друга алтернатива. Затова много много не се вживявам в миналото - ами то си е такова, каквото е било. По-добре човек да концентрира усилията си да предвиди бъдещето (доколкото може), и при правилна прогноза да извлече дивиденти от това.

По линията на времето могат да възникват много парадокси, при които лошото да доведе до добро и обратното - доброто да доведе до лошо. Например Александър Македонски лош ли е бил или добър? Избил е толкова много хора, но в същото време е въвел гръцката култура на юг и на изток. Хитлер лош ли е бил или добър? Ами я си представи в една алтернативна реалност, в която Хитлер умира от болест по време на Първата Световна Война и с това се предотвратява Втората Световна. На пръв поглед е добро, но един злодей, който е бил убит през втората световна в нашата реалност, оцелява в алтернативната реалност, и сам предизвиква война няколко години по-късно, но този път това вече е ядрена война, затриваща 90% от човечеството. А сега де?

Така че нека да не гадаем какво е можело и е било по-добре да се направи в миналото, защото да не се окаже, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи. Миналото си е такова, каквото е, и точка по въпроса. Няма криви, няма прави, няма виновни за каквото и да било - просто така са се развивали историческите процеси и точка по въпроса.
      Last edited by Mateev; Вчера, 21:41.

Коментар

Дилемата с Челопеч и с редкоземните на Зеленски винаги я има, имало я е в миналото, ще я има и в бъдещето не само по тези 2 обекта, но и по хиляди други. Дилемата е следната:

Кое е по-добре - един лев сега веднага или обещание за 1000 лева, които може и да не си жив да ги видиш?

За бавноразвиващите се давам един пример:
        Кой от вас ще дойде да работи при мене за 100 лева заплата с обещанието, че след 50 години ако е жив ще му дам 1 милион лева?
        По тая логика се разсипаха много производства! Защо нарязаха примерно напоителните системи и фабриките за скрап вместо да ги модернизират, да се запазят специалистите и работните места, да се наемат нови млади и сега да имаме продукция? Защо разпродадоха и нарязаха Кремиковци като можеше да се модернизира, да стане чисто, да мине от въглища на газ и ток, и сега да изнася продукция за милиарди? Да не е спряло търсенето на стомана? Не внасяме от Китай....

Нали си от Габрово? Сигурно знаеш как ликвидираха Капитан Дядо Никола което беше най голямото производство за пластмасови тръби на балканите. Ето сега цялата страна се нуждае от ремонти на водопреносните и канализациионните мрежи и внасяме тръбите от чужбина.

Те са стотици такива примери за съсипани производства. Щото е по лесно да режеш и да продаваш днес за 100 милиона лв вместо да мислиш 20 години напред и да спечелиш 100 милиарда.

Коментар

Никой не те спира. Нарамвай лопатата и отивай в Челопеч да гребеш злато ....
          Спира ме кило и осемстотин сиво вещество.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

ТАКА се обират прости хора. Тъжно но, факт.
            Никой не те спира. Нарамвай лопатата и отивай в Челопеч да гребеш злато ....

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

да дам малко разяснения за незапознатите.
              Можем да разделим на 3 процеса.
              1. Добив на руда до концентрат - в България
              2. Обагатяване на концентрата и разделяне на различните метали - в кения
              3. леене на метали на листове обикновено - мед в България, другото от Кения отива в незнайна посока. Внасяме и 70-80% обогатена мед и от намибия и от южна америка най вече. Имаме огромен капацитет и нашето находище може да покрие само 20-25%

Искаха да правят инвестиция за 2-рия процес - за 300млн€ и още толкова от България под формата на опрощаване на печалба/данъци. Тиквата не се съгласи че няма за него.

Това разхождане с кораби до Кения е разковничето, Там се прибират всичките печалби. Същата история е и с нефтохима, тука обаче ние сме по средата - 2-рата операция.
              Държавата мери концентрата - ама само за благородни метали за които и плаща концесия. Другото си е БЕЗ ПАРИ
              ТАКА се обират прости хора. Тъжно но, факт.

Коментар

Не е шега - просто исках хората да разберат, че едно е да пипнеш парата сега веднага, дори и да е малко, и съвсем друго е някой да ти обещава да ти сваля звезди от небето някога си може би .....
                Абе то вярно, ама нА, повечето кълват...
                ...И после, що страната бедна била. Аз не виждам как ще стане богата, ако я крадат ВСЕКИ БОЖИ ДЕН И ТО, ПО МНОГО. Особено политиците. Ти поне си градил нещо (Илия-килия), а те?

Коментар

• Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

Щом изнасят концентрата от България значи има кражба и тя най вероятно е в огромни размери! Това че го изнасяли заради екологията са пълни глупости! Отдавна има технологии за ефективно извличане на металите от рудата и безопасно отделяне на арсена и другите отрови.

Това което обявяват в отчетите най вероятно е само част от садържанието на концентрата. Иначе няма как да им излязат сметките да носят този концентрат с кораб чак до Африка (Намибия) Така се прикрива кражбата. Щото ако го преработят в България ще трябва да изнасят от тук обогатени метали и там вече има повече контрол по границите. А при концетрата е куче влачи, диря няма. Сигурно го декларират и като токсичен отпадък.

В случая държавата е редно да взема контролни проби от всяка една пратка концентрат която излиза от страната и да се установи какво е садържанието на метали. Може и да се окаже че златото и среброто не са най ценното в концентрата! Носят се слухове.
                  да дам малко разяснения за незапознатите.
                  Можем да разделим на 3 процеса.
                  1. Добив на руда до концентрат - в България
                  2. Обагатяване на концентрата и разделяне на различните метали - в кения
                  3. леене на метали на листове обикновено - мед в България, другото от Кения отива в незнайна посока. Внасяме и 70-80% обогатена мед и от намибия и от южна америка най вече. Имаме огромен капацитет и нашето находище може да покрие само 20-25%

Искаха да правят инвестиция за 2-рия процес - за 300млн€ и още толкова от България под формата на опрощаване на печалба/данъци. Тиквата не се съгласи че няма за него.

Това разхождане с кораби до Кения е разковничето, Там се прибират всичките печалби. Същата история е и с нефтохима, тука обаче ние сме по средата - 2-рата операция.
                  Държавата мери концентрата - ама само за благородни метали за които и плаща концесия. Другото си е БЕЗ ПАРИ
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Много ми харесват шегите на Матеев.
                    Не е шега - просто исках хората да разберат, че едно е да пипнеш парата сега веднага, дори и да е малко, и съвсем друго е някой да ти обещава да ти сваля звезди от небето някога си може би .....

Коментар

• Много ми харесват шегите на Матеев.

Коментар

Дилемата с Челопеч и с редкоземните на Зеленски винаги я има, имало я е в миналото, ще я има и в бъдещето не само по тези 2 обекта, но и по хиляди други. Дилемата е следната:

Кое е по-добре - един лев сега веднага или обещание за 1000 лева, които може и да не си жив да ги видиш?

Кой от вас ще дойде да работи при мене за 100 лева заплата с обещанието, че след 50 години ако е жив ще му дам 1 милион лева?
                        Аз съм пенсионер, изкарвам по [BGN] 9600 /мес и в момента, генерирам IP за около € 1÷2*10^8 годишно само от лицензи, за до 20 год.напред, що ти не дойдеш при мен?
                        Last edited by Pyramid; Вчера, 22:09.

Коментар

• Дилемата с Челопеч и с редкоземните на Зеленски винаги я има, имало я е в миналото, ще я има и в бъдещето не само по тези 2 обекта, но и по хиляди други. Дилемата е следната:

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Не съм аз по бирата
                            То и аз не съм. Споменах я единствено заради принципа.

Коментар

Не съм аз по бирата

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Има логика-изнасят концентрат ,в който има уж само едни метали, а на практика и други. Някои институции не си вършат работата да изследват концентрата .
                                Т.е., когато съм прав, прав съм.

Коментар

Working...
                                X