IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИКОНОМИЧЕСКО СЪБУЖДАНЕ: ПРЕЗ КАКВО ЩЕ МИНЕ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
    Ами има си тъпи,има и умни хора. В тоя форум тъпи няма. Имал ли си си работа с хора с нисък интелект, за да видиш за какво става въпрос?А пък за циганите там нещата са много зле откъм Ай Кю.
    ...КОЕТО, Е ИЗМАМНО. Имам предвид, абсолютизирането на ай-кю-то. Някой ден, възможно, ще го осъзнаеш
    ( Има една много интересна дама - учен, биолог, лингвист и т.н., Татьяна Черниговская. Тя го обяснява най-добре.) Та, имал съм работа с всякакви.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Хубав принцип, измислен от богатите страни, за да ги направи този принцип още по-богати. Ярък пример е САЩ, който с огромни заплати привлече всички гении от целия свят да работят там в Америка, и така станаха лидираща икономика в целия свят.
      Високите заплати отразяват справедливостта в едно общество. Иначе ще се върнем в капитализма от времето на Чарлс Дикенс. То бяхме близо до този модел през 90-е години и началото на тоя век.

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
        Който си мисли, че е лесно да си имигрант е много далече от действителността.
        Ами да се връща обратно в България и да си сяда на гъза.

Иначе аз съм убеден, че болшинството от емигрантите след първоначалната еуфория после изпадат в дълбока психологическа криза поради разочарованието, че действителността е много по-различна от очакванията им и от мечтите им. Но вече е късно да се върнат в България, защото са изхарчили доларите, с които са емигрирали, и в джоба си вече нямат пукната стотинка дори и за обратен самолетен билет.

Кръстника ми продаде тристаен апартамент в България за 20 000 долара. Продаде коли и каквото друго имаше и емигрира за Канада. Всичките тези пари ги изядоха през преходния период, през който трябваше да научат езика и да си намерят работа. И след това започна да тегли кредити - за кола и за жилище. И така се сдоби с кредит от 380 000 канадски долара с лихвите за 90 квадрата жилище, който кредит трябваше да го връща 30 години.

Резултата - ами въпреки по-голямата заплата от България, огромен процент от нея отиваше за покриването на кредита, и като цяло живееха по-бедно, отколкото в България. Нещо повече - жена му в България си стоеше в къщи и гледаше децата, а там Канада се наложи да работи познайте какво - продавачка в зеленчуков магазин с висше образование.

Кръстника почина от рак на бъбреците преди да изплати кредита и от банката ги изгониха от апартамента. Жена му не издържа на стреса и полудя, и това е равносметката от тяхната емиграция.

А тука в България си имаха всичко - жилище, кола, обзавеждане. А работата на кръстника беше високоплатена като Директор в една от моите фирми. Та такава е иронията на съдбата.

Коментар

• Който си мисли, че е лесно да си имигрант е много далече от действителността.

Коментар

Точно де Членството в ЕС даде възможност на българите да работят в целият ЕС и държави като Норвегия и Швейцария. И затова милиони се възползваха.Пазарна икономика-отиват там,където плащат повече.
            Хубав принцип, измислен от богатите страни, за да ги направи този принцип още по-богати. Ярък пример е САЩ, който с огромни заплати привлече всички гении от целия свят да работят там в Америка, и така станаха лидираща икономика в целия свят.

Коментар

Вина имат крадливите политици.
              Имат вина, съгласен съм. Но тази вина е, че нечестно се сдобиват с пари, но това не предизвиква хиперинфлация, защото техните пари остават в икономиката.

Коментар

А тези, които останаха в България да живеят в същите тези тежки условия, те в какво са виновни? Защото те бяха наказани. На тях хиперинфлацията им изяде всичките спестявания, а не на емигрантите, които си отмъкнаха доларите на запад.

Например бащата на жена ми имаше вноска за лада 1500 лв. Ами с тази вноска не успя дори и един хляб да си купи. Той какво е виновен ми каже, че емигрантите му изиграха такъв курвенски номер?
                Вина имат крадливите политици.

Коментар

Експлоатация е думичка, въведена от Марксизма-Ленинизма. И те обещаха да я премахнат и така взеха властта в половината свят. И после не само че не спряха експлоатацията, ами я разшириха чак до понятие РОБСТВО, КРЕПОСТНИЧЕСТВО и обиране на всички ПОДАНИЦИ чак до ниво църковни мишки.

Така че самото ти мислене е сбъркано, комунистическо, и колкото и да се опитваш да го прикриеш, то все изплува на повърхността. Твърдиш, че не си копейка, а влизаш в спор по идеологически въпроси. Хайде попитай ИИ къде има експлоатация по света и ще останеш учуден от отговора. Има я там при твоите приятели в Русия.

Тука при нас е пазарна икономика. В нея всичко е на доброволен принцип. Никой никого не задължава за нищо. Като не ти харесва заплатата, ами напусни и си намери работа с по-висока заплата. Никой няма да те спре. Дори е обратното - ти експлоатираш работодателя, защото го оставяш без работник и той търпи щети докато си намери друг такъв.
                  Точно де Членството в ЕС даде възможност на българите да работят в целият ЕС и държави като Норвегия и Швейцария. И затова милиони се възползваха.Пазарна икономика-отиват там,където плащат повече.

Коментар

Ами те хората не са виновни. В ония години беше страшна мизерия. Помня,че кандидатствах за юрисконсулт в Министерството на земеделието и ми даваха заплата 280 лв 2003г.Като си платях квартира ,ток ,вода, транспорт и щяха да ми останат пари да се храня мизерно.Ако не бях почнал в полицията и аз щях да напусна България.Не че 400 лв бяха много пари, ама поне си бях вкъщи.И то добре, че обявиха тогава конкурс за разследващи полицаи иначе нямаше как да почна работа без връзки.В съдебната система същата работа, ако не си човек на някого няма как да почнеш.
                    Така че емигрантите не са виновни, че не са искали да мизерстват.
                    А тези, които останаха в България да живеят в същите тези тежки условия, те в какво са виновни? Защото те бяха наказани. На тях хиперинфлацията им изяде всичките спестявания, а не на емигрантите, които си отмъкнаха доларите на запад.

Например бащата на жена ми имаше вноска за лада 1500 лв. Ами с тази вноска не успя дори и един хляб да си купи. Той какво е виновен ми кажи, че емигрантите му изиграха такъв курвенски номер?

Ами пенсионната система?
                    До ден днешен тя е в състояние на катастрофа. До дне днешен всяка година тя се дотира с по 10-12 милиарда лева мои и твои данъци. В същото време емигрантите връщат обратно пари в страната, но забележи - не ги връщат в пенсионната системя, чиято катастрофа те я предизвикаха, оставяйки си родителите в България, а ги връщат на същите тези родители. Един вид глупаците, от които откраднахме пари, ще ти дават някаква пенсия, а ето и от нас още малко, за да живеете нормално. А те глупаците и техните родители нека да мрат с мизерните пари, които не успяхме да доокрадем от тях.
                    Last edited by Mateev; 06.03.2025, 17:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Абе недей така. "Интелигентни" и "лесно обучаеми" , НЕ Е едно и също. Да не говорим че, редица ученици са погрешно класифицирани като "тъпи" само, защото някой не по-малко тъп даскал не се е справил да събудинубтях желание и интерес към собствения си предмет. Лека му пръст на моя даскал по литература (другарят Панайот Панайотов) добър човек беше но, толкова ...ммм...ТЪПО преподаваше и такива идиотски "анализи" ни караше да зубрим наизуст че, точно от задължителните книги в програмата, ми бяха канскинусилия е да ги "чета с разбиране", ами да се докосвам до тях. И четях маса други книги, само да не си кривя ума със въпроси от вида на "какво чувства героят", кога "получава удовлетворение" (и кога - душевно разстройство) и защо да го кълва наизуст, сякаш ме бОли фаФлата за скуката в час. Виж, който се научи ТОГАВА за повтаря заклинанията му,.днес може страхотно да се вписва във всяка глупава картина. И да изглежда "Достоен" на нея, да пази Господ.
                      Та, нещата са по-слОжни инпо-спОрни от картината, дето ни представяш. Някога, имаше ПОДБОР, по 5÷6÷10 души за 1 позиция, а днес, има "делегирани бюджети". И нищо че, след тях, половината ученици са.бесни на "Системата". Или може би, ТОВА е закономерен резултат?
                      Ами има си тъпи,има и умни хора. В тоя форум тъпи няма. Имал ли си си работа с хора с нисък интелект, за да видиш за какво става въпрос?А пък за циганите там нещата са много зле откъм Ай Кю.

Коментар

Не приемам вината, която се опитваш да свалиш върху всички емигранти..
                        Тука също излъга. Аз не определям каква е вината на емигрантите. Аз констатирам факти, доказани с официални статистики - икономически и демографски факти. И именно тези факти доказват, че емигрантите имат вина. И не са виновни самите те всеки един поотделно, а факта, че станаха огромен брой хора. Толкова много, щото предизвикаха национална катастрофа - икономическа и демографска.

Е как да го кажа с по-нежни думички, за да не ги засегна?

Та те самите най-нагло ни се подиграват, че сме били бедна държава с бедни хора в нея. Ами какви да сме, след като те ни ограбиха миналото, настоящето и бъдещето.

Коментар

Това е още по-лошо и пак се пише на гърба на емигрантите. Едно е да избягаш от България, лишавайки я от 1 работник, друго е да избягаш с децата, лишавайки я от раждаемост, и трето е ако си високообразован и висококвалифициран специалист. Тогава лишаваш страната и от интелигенция, обираш каймака на обществото, и го предоставяш в полза на чужда западна държава. И се получава това, което го казваш - елита на нацията бяга зад граница, и оставя страната с посредствени хора и кадри.
                          Ами те хората не са виновни. В ония години беше страшна мизерия. Помня,че кандидатствах за юрисконсулт в Министерството на земеделието и ми даваха заплата 280 лв 2003г.Като си платях квартира ,ток ,вода, транспорт и щяха да ми останат пари да се храня мизерно.Ако не бях почнал в полицията и аз щях да напусна България.Не че 400 лв бяха много пари, ама поне си бях вкъщи.И то добре, че обявиха тогава конкурс за разследващи полицаи иначе нямаше как да почна работа без връзки.В съдебната система същата работа, ако не си човек на някого няма как да почнеш.
                          Така че емигрантите не са виновни, че не са искали да мизерстват.
                          Last edited by Vergil1975; 06.03.2025, 17:13.

Коментар

Че има беднини богати, кадърни и некадърни - ТОВА е факт. Не приемам вината, която се опитваш да свалиш върху всички емигранти. Също така, потвърждавам, че е налице свръхексплоатация иначе, откъде да се вземе свеъхнеравенството? ДА, без някаква степен изобщо на експлоатация, нещата ще спрат, системата ще рухне, няма са има за натрупване. И ТОВА е факт. Ама за " унас, в Русия" също е лъжа. Дебела Габровска лъжа.
                            Експлоатация е думичка, въведена от Марксизма-Ленинизма. И те обещаха да я премахнат и така взеха властта в половината свят. И после не само че не спряха експлоатацията, ами я разшириха чак до понятие РОБСТВО, КРЕПОСТНИЧЕСТВО и обиране на всички ПОДАНИЦИ чак до ниво църковни мишки.

Така че самото ти мислене е сбъркано, комунистическо, и колкото и да се опитваш да го прикриеш, то все изплува на повърхността. Твърдиш, че не си копейка, а влизаш в спор по идеологически въпроси. Хайде попитай ИИ къде има експлоатация по света и ще останеш учуден от отговора. Има я там при твоите приятели в Русия.

Тука при нас е пазарна икономика. В нея всичко е на доброволен принцип. Никой никого не задължава за нищо. Като не ти харесва заплатата, ами напусни и си намери работа с по-висока заплата. Никой няма да те спре. Дори е обратното - ти експлоатираш работодателя, защото го оставяш без работник и той търпи щети докато си намери друг такъв.

Коментар

Нещо и на тебе ти се развинти въображението. Къде ги видя тези възгледи? Че казвам че има бедни и богати, или некадърни и кадърни хора? Ами че това си е голата истина.

Лъжата е на друго място - че ти се опитваш да ме обвиниш в експлоатация на хора. Как можа вобще да го измислиш? Та тука да не е робовладелско общество, както е при вас в Русия?
                              Че има беднини богати, кадърни и некадърни - ТОВА е факт. Не приемам вината, която се опитваш да свалиш върху всички емигранти. Също така, потвърждавам, че е налице свръхексплоатация иначе, откъде да се вземе свеъхнеравенството? ДА, без някаква степен изобщо на експлоатация, нещата ще спрат, системата ще рухне, няма са има за натрупване. И ТОВА е факт. Ама за " унас, в Русия" също е лъжа. Дебела Габровска лъжа.
                              Last edited by Pyramid; 06.03.2025, 16:55.

Коментар

Темата е прилична, оспорвам човеконенавистните ти възгледи.
                                Нещо и на тебе ти се развинти въображението. Къде ги видя тези възгледи? Че казвам че има бедни и богати, или некадърни и кадърни хора? Ами че това си е голата истина.

Лъжата е на друго място - че ти се опитваш да ме обвиниш в експлоатация на хора. Как можа вобще да го измислиш? Та тука да не е робовладелско общество, както е при вас в Русия?

Коментар

Working...
                                X