IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Критериите са един и същи набор, факт. Различни са стойностите им в квадратчета от масива и избираш ти, докато те само могат да ти предложат своите. Т.е., като кредитоискател, ТИ преценяваш от рейтинга им па, ако ще, да не е явно обявен а само от ухо на ухо.
    Ама ти верно продължаваш в невежеството си като Вергилччо да защитаваш загубена кауза и нищо да не ти влиза в главата от доводите на другите хора. Нека да ти обясня още веднъж, но за последен път. Кредитните рейтинзи на рейтинговите агенции са само нещо като реклама за йовчовци като тебе. Един реален кредитор, даващ милиарди, не се интересува от тези 3 буквички, защото той си имз собствени критерии и собствена методология за оценка на кредитополучатели. Затова този кредитор прави съвсем груба преценка на база на рейтинзите дотолкова, щото да се ориентира какъв точно доклад да си купи, и после купува от рейтинговите агенции подробен доклад-одит от няколко стотин страници. И на база написаното в доклада сам си изгражда собствен рейтинг по собствените си критерии.

Тоест рейтинговите агенции се занимават с проучване, включително и на терен, и набраната информация я обработват и систематизират в обширни и подробни доклади. После продават тези доклади и от това печелят. А публичния рейтинг, предвиден да го чете целия сват, е нещо като рекламен клип - вижте ме, аз знам кой колко я е закъсал. Давайкии на някоя държава рейтинг те всъщност казват "За тази държава вече имам изготвен подробен доклад. Кой иска да го купи?". Сменяйки нечий рейтинг те всъщност казват "Има нова версия на доклада".

Ако имаше някакъв бизнес в обратната посока (рейтинзи на кредитодатели), то досега вече щеше да е направен. Явно обаче няма хляб в такъв бизнес, и затова няма такива рейтинзи. Ти например би ли купил подробен доклад за 1 милион лева, в който да има 500 страници проучване на всяка една българска банка, с препоръки от коя да теглиш кредит?
    Last edited by Mateev; 13.07.2025, 12:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Тука вече се е намесил баланса между търсене и предлагане. Когато в банките се задържат много пари, които все още не са раздадени като кредити, нормално е да започнат да се конкурират една с друга, предлагайки по-ниски лихви или по-изгодни условия. Но тука за рейтинг не може да се говори, тъй като той е набор от еднотипни критерии, наложени на всички. Тука се говори само за твоите лични предпочитания. Например ще избера банка, която има офис в моя град. Ще избера банка, която иска от мене по-малко обезпечения и т.н. Да, нещо като рейтинг е, но твой си личен, а не официално обявен международен такъв.
      Критериите са един и същи набор, факт. Различни са стойностите им в квадратчета от масива и избираш ти, докато те само могат да ти предложат своите. Т.е., като кредитоискател, ТИ преценяваш от рейтинга им па, ако ще, да не е явно обявен а само от ухо на ухо.

Коментар

Говориш за някой друг, объркал си се. И кредиторите се борят, за да си "раздадат" парите. Имах случай преди вчера 6 години, ипотечен кредит в ПИБ. Казаха ми,.че има шанс да рефинансирам на двойно по-добра лихва. Питам първо в ПИБ има ли чалъм тук при вас? Ами да, ама толкова потребителски трябва още да вземеш. Питам, мо е ли с по-ниска вноска да е?-Да, може. А с този доп.потребителски колко е?-250 лв. А моята е 230. Питам 250 пи-мслко ли е от 230 и момата половин час ме у е дава че, "било в мой интерес"... Е, ето ти кредитор с кофти рейтинг по мои критерии. Избягаха оттам, рефонансирах с двойно по-ниска лихва и 210 вноска по еже мисля с главата си. И ти ми говориш за "идиоти"? Ами ТЕ ОТ ПИБ, ми даваха срещу повече лихва. Ако бих бил аз този идиот, трябваше да плащам горница от 16000 лв за същия срок. И кой е "идиотът" сега?
        Тука вече се е намесил баланса между търсене и предлагане. Когато в банките се задържат много пари, които все още не са раздадени като кредити, нормално е да започнат да се конкурират една с друга, предлагайки по-ниски лихви или по-изгодни условия. Но тука за рейтинг не може да се говори, тъй като той е набор от еднотипни критерии, наложени на всички. Тука се говори само за твоите лични предпочитания. Например ще избера банка, която има офис в моя град. Ще избера банка, която иска от мене по-малко обезпечения и т.н. Да, нещо като рейтинг е, но твой си личен, а не официално обявен международен такъв.

Ето приеми, че ти си забелязал поле за нов бизнес и си решл да отвориш рейтингова агенция, която да дава рейтинзи на кредиторите. Ха сега се напъни и ми кажи по какви критерии ще ги класифицираш и после как ще накараш кредитополучателите да се интересуват от твоите рейтинзи и дори да ти дават някаква печалба, щото да не умреш от глад с този си бизнес.
        Last edited by Mateev; 13.07.2025, 11:36.

Коментар

• ...и, да: НЕ СЪЩЕСТВУВА "моето задължение" да привлека кредитори. Аз не съм "длъжен", объркал си се. Ако не си намеря кредитор, просто няма сделка и, ако (кредитор) не се яви, няма да заработи едни пари за моя сметка. Затова те се и явяват. И не само при мен, ама при всички перспективни кредитоискатели. Някак сами "изникват" отнякъде.

Коментар

Твое е задължението да привлечеш кредитори. Ти трябва така да регулираш предлаганата от тебе лихва, щото поне един кредитор да се съгласи. И ако няма кредитор, вдигаш лихвата и я вдигаш дотогава, докато някой все пак се навие. И именно тука се намесва твоят кредитен рейтинг. Колкото той е по-добър, толкова на по-ниска лихва имаш шанса някой да се съгласи да те кредитира.

Ти обаче решаваш да се правиш на идиот, и когато при висока лихва все пак се намери един кредитор, готов да те кредитира, ти му казвааш "Не ти искам парите. Ще вдигам още лихвата, докато се появят още няколко кредитора и тогава ще започна да ви проверявам кредиторския рейтинг.".

И знаеш ли какво ще се случи. Този кредитор ще ти бие шута и ще те зачеркне от списъците си вовеки веков. Ще сподели това с колегите си и те ще те зачеркнат от списъците си. Причината, която всички ще отбележат - този е пълен идиот и даването на кредит на него носи безкраен риск.
            Говориш за някой друг, объркал си се. И кредиторите се борят, за да си "раздадат" парите. Имах случай преди вчера 6 години, ипотечен кредит в ПИБ. Казаха ми,.че има шанс да рефинансирам на двойно по-добра лихва. Питам първо в ПИБ има ли чалъм тук при вас? Ами да, ама толкова потребителски трябва още да вземеш. Питам, мо е ли с по-ниска вноска да е?-Да, може. А с този доп.потребителски колко е?-250 лв. А моята е 230. Питам 250 пи-мслко ли е от 230 и момата половин час ме у е дава че, "било в мой интерес"... Е, ето ти кредитор с кофти рейтинг по мои критерии. Избягаха оттам, рефонансирах с двойно по-ниска лихва и 210 вноска по еже мисля с главата си. И ти ми говориш за "идиоти"? Ами ТЕ ОТ ПИБ, ми даваха срещу повече лихва. Ако бих бил аз този идиот, трябваше да плащам горница от 16000 лв за същия срок. И кой е "идиотът" сега?

Коментар

• Pyramid, това че кредиторите не подлежат на оценка чрез рейтинг, а те реално имат такъв и за него кредитополучателите се стремят да научат от слухове, от кредитополучали които са взели вече кредит от даден кредитор е факт. По големия проблем е как се третира от закона обезпечението, а именно кредитополучателя изплащайки кредит ако изпадне в ситуация да не може да го изплаща му отнемат това което вече е платил хей така, неговите пари не са пари очевидно и той трябва да губи. В строителството е прието да се плаща на части, но кредита или се връща цял или не е върнат. Реално кредитополучател, който е изпаднал в неплатежеспособност има изплатена вече част. Така е защото кредитора реално е един за всички, той има монопол, те са много банките на зад тях стои една, т.е. фирмата е една но е с много имена - Минзухар, Кокиче..Така се получава понеже кредитор на банково ниво, който е самостоятелен не може да оцелее, него кредитния мултипликатор ще го помете буквално. Докато монополиста - дава пари в заем, но от касата му никакви пари не излизат, продавача оставя парите в неговите банки и ако ги премести само плаща такса за това. Докато кредитор който е малък ще му се изпразни касата и няма да може да продължи да кредитира. Обаче виж как тук има хора, които се правят че не разбират защото приказката е - преклонена главица.. Така се появява азиатското икономическо чудо, което ще ни фиууууу...
              D.Y.F-091066

Коментар

Не е смешка. Желание за равнопоставеност е. Така или иначе, и кредитирането правинуслуга на кредитора, като му умножава парите, нали?
                Твое е задължението да привлечеш кредитори. Ти трябва така да регулираш предлаганата от тебе лихва, щото поне един кредитор да се съгласи. И ако няма кредитор, вдигаш лихвата и я вдигаш дотогава, докато някой все пак се навие. И именно тука се намесва твоят кредитен рейтинг. Колкото той е по-добър, толкова на по-ниска лихва имаш шанса някой да се съгласи да те кредитира.

Ти обаче решаваш да се правиш на идиот, и когато при висока лихва все пак се намери един кредитор, готов да те кредитира, ти му казвааш "Не ти искам парите. Ще вдигам още лихвата, докато се появят още няколко кредитора и тогава ще започна да ви проверявам кредиторския рейтинг.".

И знаеш ли какво ще се случи. Този кредитор ще ти бие шута и ще те зачеркне от списъците си вовеки веков. Ще сподели това с колегите си и те ще те зачеркнат от списъците си. Причината, която всички ще отбележат - този е пълен идиот и даването на кредит на него носи безкраен риск.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Аз от този неграмотно написан текст нищо не разбрах!?

... но и спирам да си отделям повече от времето.
                  Кой е виновен, че не умееш да четеш с разбиране?

Коментар

Жегата не прощава на никого!
                    Докато има подлеци, разбира се, и те ще се подкрепят срещу нормалното човечество, нали гарван гарвану око не вади.

Коментар

Ето, как си представяш ти нещата: Когато да ти дават пари, може са те притискат докрай и дайте прекарат през иглени уши, ако.някой някак оценява кредиторите, са бъдел корумпиран. И що? Щото оценянваните имат с какво?
                      Аз от този неграмотно написан текст нищо не разбрах!?

... но и спирам да си отделям повече от времето.

Коментар

За да се направи рейтинг на някого, трябва да се изготви дълъг списък с критерии и параметри, и после един по един да се проверят тези параметри дали се отговаря на тях или не. За кредиторите какви параметри ще измислиш - парите им не миришат, а останалото не те интересува кой-знае колко, щщом са склонни да си дадат парите точно на тебе. Тоест ти трябва да правиш мили очи на кредиторите, а не те на тебе.

Как си я представяш тази ситуация:
                        1. Обявяваш на всеослушаните, че търсиш голям кредит
                        2. Кредиторите си счупват краката да ти предлагат пари и са се наредили на дълга опашка
                        3. Ти започваш да проучаваш кредиторския им рейтинг, за да видиш кого ще удовлетвориш да му вземеш баш неговите пари.

Осъзнаваш ли каква огромна смешка е това?
                        Не е смешка. Желание за равнопоставеност е. Така или иначе, и кредитирането правинуслуга на кредитора, като му умножава парите, нали?

Коментар

Нещо като Фифа/Уефа - хехехе... демек най-голямото корумпе, което да раздава рейтинги!
                          Ето, как си представяш ти нещата: Когато да ти дават пари, може да те притискат докрай и да те прекарат през иглени уши, ако някой някак оценява кредиторите, да бъдел корумпиран. И що? Щото оценянваните имат с какво?
                          Last edited by Pyramid; 13.07.2025, 10:14.

Коментар

2. Кредиторите си счупват краката да ти предлагат пари и са се наредили на дълга опашка
                            3. Ти започваш да проучаваш кредиторския им рейтинг, за да видиш кого ще удовлетвориш да му вземеш баш неговите пари.

Жегата не прощава на никого!

Коментар

Добре. И защо привсе това, кредиторите също да не се рейтингуват? Да си чувал че, И кредиторите СЕ СТРЕМЯТ да си вложат парите някъде (защо да дават кредити иначе?) и че, кредитирайки, те също се стремят да породят добавена стойност?Аман от слагачи, пусто.
                              За да се направи рейтинг на някого, трябва да се изготви дълъг списък с критерии и параметри, и после един по един да се проверят тези параметри дали се отговаря на тях или не. За кредиторите какви параметри ще измислиш - парите им не миришат, а останалото не те интересува кой-знае колко, щщом са склонни да си дадат парите точно на тебе. Тоест ти трябва да правиш мили очи на кредиторите, а не те на тебе.

Коментар

Working...
                              X