Първоначално изпратено от national power
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Безусловен базов доход (ББД)
Collapse
X
-
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
-
Първоначално изпратено от pass Разгледай мнениеЕй така някой като вземе да говори генерално е много дразнещо. Както казах следобеда, цяла зима аз и голяма част от колегите ми се влачим болни на работа, че вземахме болнични, така е. Но въпросът е защо се стигаше до там? Ами защото бяхме болни, профилактика е мръсна дума при сегашното управление, като се разболееш ти викат че имало много болнични, все едно са все фалшиви. А истината е че като няма профилактика хората се разболяват, много. Но е по-лесно да се плюе, а не да се затегне контрола.
Някои хора много цитират Буров (аз не го харесвам, той е чистото лице на мафията, когато с брат си организират аферата Деклозиер), но той казва - демокрация може да има там, където хлябът е дебел, в България е клисав и демокрация не може да има. С ББД е същото - народ от мрънкалници винаги ще реве, че му е малко и комшията взема повечеNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеЕй ама ного сте категорични бе и вече решил къде ще живеят децата...Много уроци имаш да учиш приятел.Не се меси в чужд живот щото ще плачеш.Никой няма да те пита къде да живее най много да те намрази и да не го видиш повече.А и кой ти е гарантирал че навън ще са по добре?Тия мантри и клишета вече не са актуални са модерното е оставам тук и се боря за Родината си.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ert Разгледай мнениеЗащо коментирате ББД, като в държавата ни дори едни обикновени детски добавки от символичните 35лв. не се раздават по равно и справедливо?
С какво моите деца са по лоши от ц*и*г*а*нетата за да не получават 35лв. всеки месец? Дори щях да им ги оставя тези 35лв. на всяко да си ги харчи както иска, не че са някаква сума. Но сега за моите няма, има само за цветните. И това защото държавата наказва моите деца и мен, просто защото работя.
Изводът е, че явно не трябва да работя.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ert Разгледай мнениеДонякъде си прав, но да те допълня. Тези които са в класовете на децата ми и не им дреме за ученето смъкват нивото, съответно аз после плащам за частни уроци на децата ми допълнително, точно заради онези с детските на които мястото не им е в училище. А децата ми отдавна са разбрали че няма да живеят в България като завършат училище. Най-малкото заради благото на техните деца един ден.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pass Разгледай мнениеЕй така някой като вземе да говори генерално е много дразнещо. Както казах следобеда, цяла зима аз и голяма част от колегите ми се влачим болни на работа, че вземахме болнични, така е. Но въпросът е защо се стигаше до там? Ами защото бяхме болни, профилактика е мръсна дума при сегашното управление, като се разболееш ти викат че имало много болнични, все едно са все фалшиви. А истината е че като няма профилактика хората се разболяват, много. Но е по-лесно да се плюе, а не да се затегне контрола.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
За различните училища е различно. В елитните само над 5.80 им дават 20 лева, при 5.9 вече са 35-40 лева. В селските и над 4 взимат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеИ накрая ще стигнем до статистиките, които показват, че сме рекордьори по болнични в европа - по 20 дни годишно, а следващите след нас са наполовина - тарикатлък на макс, който пак платиха съвестните, на които им орязаха парите за първите 3 дни. С ББД ще е същото...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Мда, уж не говориш за комунизъм, ама точно същото се получава Знаеш, че има една поговорка - Пътят към Ада е осеян с добри намерение, та и тук е същото. Искаш да разискваме, няма лощо, но дай да е по същество:
1. Първо и най-важно - откъде ще дойдат тези пари за ББД? Това е фунадаментален въпрос, без който всичко останало става ала-бала - щото утре и аз мога да предложа безплатна безусловна любов на всеки, ама отде ще намеря достатъчно компаньон/ки
2. Второ и не по-малко важно - за кой ще е този доход? За 18-65? Ами децата и пенсионерите, те не са ли хора? А за тези, дето вземат помощи, за тях как ще е - ББД+помощи?
3. Трето и също много важно - колко ще е този ББД - да речем 500 кинта на 7 милки народ, това са ти 3,5 милиарда на месец или 42 милиарда на година - малиииииии? Ми то всички плащания на бюджетниците са 10 милиарда, пенсиите и те са 10 милиарда - тая държава ще фалира за максимум 2 месеца
4. Четвърто и хипер важно - дай ми една причина да има ББД вместо семейно подоходно облагане? Една? Защото много по-добре е да ти опрощават пари от данъците, ако си работещ човек, вместо да се дават пари на калпак на маргинали, за които "производството" на чавета е бизнес. просто е - бачкаш, имаш пари, имаш деца, имаш още повече пари. Не бачкаш, нямаш пари, имаш деца, още повече нямаш пари. Не разбирам причината да се дават пари на маргинали, само щото се били родили, ама нещо им било накриво и затова не искали да работят - като не искаш д абачкаш, умираш от глад и толкова, а като тръгнеш да крадеш, ти сцепват задника в затвора и толкова. Това държава ли е, или общежитието на майка Тереза????
Та отговори на тези въпроси, после може пак да разтягаме локуми - казах го и по-долу - човек не е добър по своята същност, хеле пък тарикат като българина, за когото "законът е врата в полето", а ББД предполага точно съвест в получаващите го, И накрая ще стигнем до статистиките, които показват, че сме рекордьори по болнични в европа - по 20 дни годишно, а следващите след нас са наполовина - тарикатлък на макс, който пак платиха съвестните, на които им орязаха парите за първите 3 дни. С ББД ще е същото...
Last edited by national power; 07.02.2019, 17:45.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vajvaj Разгледай мнение
Много ми харесва, когато някой цитира Маркс Има хляб значи още в дъртия...
.....
Финално - не мисля, че ББД е аналог на комунизма, напротив - няма нищо общо с него. Той е вид защита срещу последидците от неолиберализма и нормален преход към следващо ниво на обществено развитие. Дигитализация, роботи, ГМО... това е бъдещето и с него не само икономиката, но си социалната сфера трябва да се съобразява. Мисля, че тезата "Богатите са умните и красивите, а бедните - тъпите и грозните" отдавна доказа несъстоятелността си.
1. Първо и най-важно - откъде ще дойдат тези пари за ББД? Това е фунадаментален въпрос, без който всичко останало става ала-бала - щото утре и аз мога да предложа безплатна безусловна любов на всеки, ама отде ще намеря достатъчно компаньон/ки
2. Второ и не по-малко важно - за кой ще е този доход? За 18-65? Ами децата и пенсионерите, те не са ли хора? А за тези, дето вземат помощи, за тях как ще е - ББД+помощи?
3. Трето и също много важно - колко ще е този ББД - да речем 500 кинта на 7 милки народ, това са ти 3,5 милиарда на месец или 42 милиарда на година - малиииииии? Ми то всички плащания на бюджетниците са 10 милиарда, пенсиите и те са 10 милиарда - тая държава ще фалира за максимум 2 месеца
4. Четвърто и хипер важно - дай ми една причина да има ББД вместо семейно подоходно облагане? Една? Защото много по-добре е да ти опрощават пари от данъците, ако си работещ човек, вместо да се дават пари на калпак на маргинали, за които "производството" на чавета е бизнес. просто е - бачкаш, имаш пари, имаш деца, имаш още повече пари. Не бачкаш, нямаш пари, имаш деца, още повече нямаш пари. Не разбирам причината да се дават пари на маргинали, само щото се били родили, ама нещо им било накриво и затова не искали да работят - като не искаш д абачкаш, умираш от глад и толкова, а като тръгнеш да крадеш, ти сцепват задника в затвора и толкова. Това държава ли е, или общежитието на майка Тереза????
Та отговори на тези въпроси, после може пак да разтягаме локуми - казах го и по-долу - човек не е добър по своята същност, хеле пък тарикат като българина, за когото "законът е врата в полето", а ББД предполага точно съвест в получаващите го, И накрая ще стигнем до статистиките, които показват, че сме рекордьори по болнични в европа - по 20 дни годишно, а следващите след нас са наполовина - тарикатлък на макс, който пак платиха съвестните, на които им орязаха парите за първите 3 дни. С ББД ще е същото...
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
Баси, сериозно ли? Трябва да ги питам щото сина вземаше 40 от Първа английска, а определено не беше зубър.
А щерката в американския колеж май нищо не е получила, там само вземат.Last edited by BONI; 07.02.2019, 16:26.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
За различните училища е различно. В елитните само над 5.80 им дават 20 лева, при 5.9 вече са 35-40 лева. В селските и над 4 взимат.
А щерката в американския колеж май нищо не е получила, там само вземат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеСега, за ББД-то пак следва да изходим от няколко критерия, сещам се за поне два такива, кaто основни:
...
Вторият критерий е личностен, на принципа - битието определя съзнанието (въртим, сучем, все на комунизъм излизаме) или както му викат ингилизите - we don't see things as they are, we see them as we are. Та тук всичко си опира до самия човек и неговите качества и опит, Тук аз различавам 3 групи:
....
П.С. Това е лично мнение и не е препоръка за приемане на ББД!
Не съм съгласен с делението на групите - най-малкото първата е съставна от поне три групи, които са коренно различни в целите си и начините за постигането им.
1. Маргиналите или гето-хората - това са не повече от 15% от хората в работеща възраст. За тях определенията, които си дал са абсолютно верни. Но те и сега са на врата и на работническата класа и на средната класа. Всъщност, те винаги ще бъдат на гърба на някой, по един или друг начин. ББД за тях ще бъде узаконен начин да живеят на гърба на обществото. Всеки законен начин е по-добър от незаконния, защото иззема инициативата, а инициатива от маргинал обикновено е маргинална.
2. Работещите бедни - това е най-голямата част от твоята първа група и обхваща около 35-40% от хората в диапазона 25-60 години. Не можеш ги да сравняваш с маргиналите. Всъщност, обществото дължи най-много именно на тези хора, а същевременно прави най-малко за тях, което от своя страна ги превръща в маргинали. Не знам от каква гледна точка говориш за тях, но аз съм се сблъсквал доста с представители на тази група и спокойно мога да ти кажа, че те НЯМА да са основните потребители на ББД. Голямата част от тях искат да работят - това им е заложено и в мирогледа и в морала. Въпросът при тях е "защо да работя, щом ще съм беден"? ББД е гаранция за тяхното оцеляване И за тяхното развитие.
3. В първата ти категория, съдейки по обхвата, който си дал, (70-75%) попада и т.нар. средно ниво работническа класа. Тя нито е мързелива, нито маргинална, просто е мрънкаща и инертна. В голямата си част тя също не би била потребител на ББД, защото макар и чалгаджийска, тя има нужда от развитие и по-висок жизнен стандарт, отколкото ББД би и осигурил.
Финално - не мисля, че ББД е аналог на комунизма, напротив - няма нищо общо с него. Той е вид защита срещу последидците от неолиберализма и нормален преход към следващо ниво на обществено развитие. Дигитализация, роботи, ГМО... това е бъдещето и с него не само икономиката, но си социалната сфера трябва да се съобразява. Мисля, че тезата "Богатите са умните и красивите, а бедните - тъпите и грозните" отдавна доказа несъстоятелността си.
Last edited by vajvaj; 07.02.2019, 15:59.При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
Има и сега някаква такава стипендия, мисля ако имаш успех над някаква граница. Децата ми вземаха като тийнове, мисля по 40 лв месечно. Все е някаква добавка към джобните.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнениеББД е логичното продължение на системата. За твоите деца не се полагат надбавки, но ги караш да си учат уроците. Тези, дето получават надбавки, ги водят със специални образователни потребности, не ходят на училище, но не могат да ги изключат и завършват неграмотни. После твоите деца ще работят и плащат данъци, а неграмотните трябва да имат ББД, защото за нищо не стават.
Коментар
Коментар